Failed to fetch oml at http://contact.indymedia.org/oml.php(HTTP Response: HTTP/1.1 403 Forbidden ) Български / - Newswire - Индимедия България

настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Международни / Икономика и труд / Коментар Sunday July 27, 2014 16:03 by Монд дипломатик
Олигархът Петро Порошенко, избран на 25 май за президент на Украйна, ще трябва да даде отговор на стремежите за отделяне на рускоговорящите региони и в същото време да поеме отговорност за социалните последствия от програмата, спретната от Международния валутен фонд (МВФ). Отчитането на икономическите измерения на кризата, които често се пренебрегват, позволява да се разбере по-добре защо страната затъна в насилието. Цялата статия ...
България / Теория и практика / Коментар Friday May 16, 2014 02:58 by в. Култура
Автономизъм и марксизъм: от Парижката комуна до Световния социален форум. Сборник, 528 с. Съставители Николай Кърков, Станимир Панайотов. София, изд. Anarres, 2013. Разпространява се безплатно. Цялата статия ...
България / Изкуство и култура / Новини Wednesday May 07, 2014 19:37 by Sleepless
Мноо ги мразим тия колоездачи. Чесно! Като тръгнем значи с колата на некъде и само ми се пречкат по улиците. Секи път! Ей така си джиткат направо по платното, `бах ти и наглеците. Нема ли за тях тротоари?! Нема ли чукари?! Там да карат, да блъскат ония улави пешеходци и гламави туристи. И гледам все повече стават. Не`кви гейчета се накачурили на колелета и въртят педали, едни такива отнесени и дебилни, секаш секи момент ше цунат асфалта. Въобще не приличат на мъже. Вместо да земат да се качат на кола като хората, да си пуснат музичката вътре, да палнат цигарка, да се отпуснат на кожата, та да ги види света, те ми зели да се шматкат наоколо, като некакви девойки в мензис.
Цялата статия ...
Международни / Политика / Коментар Thursday April 03, 2014 13:06 by KROPOTKO
Баба ми е родена в град Волчанск, близо до днешната граница на Украйна с Русия и не далеч от областния Харков. Тогава градчето е било по-скоро село и жителите му са говорели на украински език. Описанията в разказите на баба ми, разбира се, съдържаха много носталгия и любов. Така и би трябвало да бъде.
По-късно с родителите си се преместват в Харков. Това се случва около 30-те, до началото на войната, в периода на Гладомора – нещо, което всички от онова време не забравят никога. Не забравят и ужаса на Втората световна война. Един мащабен катаклизъм преминава в следващ и никаква военна пропаганда не успява да заличи тази истина.
  Цялата статия ...
анализ на отзвука на ситуацията в Украйна в България Цялата статия ...
Международни / Престъпност и корупция / Коментар Tuesday March 11, 2014 10:24 by Кихано   text 1 comment (last - tuesday march 11, 2014 10:25)
По принцип не коментирам текущи новини. Нямам време за това. Но събитията в Украйна не могат да бъдат подминати. В Киев се извършиха много престъпления, много подлости, а по медиите се изписаха много лъжи. Ще се спра на някои моменти подредени по важност за разясняване на ситуацията, а не хронологически. Цялата статия ...
Международни / Глобализация / Новини Wednesday February 19, 2014 05:03 by Arielle Retrosi
High Court Consideration Impacts Global Debt and Extreme Poverty Цялата статия ...
Международни / Политика / Коментар Sunday January 26, 2014 05:13 by RUEKRANAT   text 1 comment (last - tuesday february 04, 2014 03:56)
Разделението в Украйна е политическо, икономическо и културно-религиозно, а не интелектуално-естетическо. Източна и Западна Украйна са толкова различни, че даже е чудно как все още съществуват в една държава. Цялата статия ...
Международни / Медии и манипулации / Коментар Saturday January 25, 2014 19:32 by Милена Кирова   text 1 comment (last - saturday january 25, 2014 22:36)
Независимо доколко четем вестници и гледаме телевизия, днес почти всички знаем за политическата кампания срещу българските и румънските емигранти, избухнала във Великобритания около края на миналата година. Първите и особено остри атаки идват от националистическата Партия на независимостта. Нейният ръководител и евродепутат Найджъл Фарадж нееднократно заплаши британците, че 29 милиона жители на двете най-бедни държави от Европейската общност вече си стягат куфарите, за да се преселят на Острова, където ще бъдат облагодетелствани от всички придобивки на местната система за социално подпомагане. Дори министър-председателят Дейвид Камерън в реч от 25 март обвини пришълците в benefit tourism (туризъм за облагодетелстване) и по този начин официализира параноичните настроения, избили сред британското общество. Нищо чудно, че някои сайтове започнаха да разпространяват ксенофобични подписки против приемането на емигранти от Източна Европа. Цялата статия ...
България / Околна среда / review Monday January 20, 2014 04:56 by ad free blog
В края на миналата седмица се срещнах с приятел, който, без да знам, се оказа активен член на „Ранобудните студенти“. Това беше добра и отдавна търсена от мен възможност да науча повече за начина, по който живее и действа тази група хора, тъй като публичният образ трудно може да отразява действителния й характер. „Ние искаме да ни виждате като…“, „Вижте ги, те са…“ и „Всъщост, отвътре това е…“ са три различни погледа към един и същ обект. До този момент нямах начин да „ползвам“ третия.
От разговора стана ясно нещо, което или не е артикулирано добре публично (или съм го пропуснал), или просто не е било факт доскоро. Оказва се, че „Ранобудните студенти“ всъщност имат известна мисъл и за нуждата от някакъв тип активност и след прословутата оставка. Нещо повече - съществува идея групата да се превърне в устойчива организация, която да поддържа и развива дейността си и занапред.
На това отгоре той ми каза, че същата вечер ще има Общо събрание на „Ранобудните студенти“, чийто дневен ред ще включва именно точка за обсъждане на идеи за същността на бъдещата организация.
Реших да отида. Дотогава избягвах да го правя, тъй като това просто не е територия, обитавана от ценности, с които да се свържа, независимо, че се намира в моя университет. Любопитството и фактът, че започва да се говори за някаква евентуално цялостна и перспективна дейност ме заведоха на срещата заедно с моя приятел.
Не можах да остана повече от час и нещо. От една страна, нямах цяла вечер. От друга, не ми понесоха дискусиите на дребно – кой политик какво му било миналото, коя медия какво излъчила… Това, казах си, е някакъв медиен модел на живеене и активизъм, който е далеч от това, за което бих отделял време и енергия.
От трета страна обаче, заля ме усещането за обърканост в Аулата. Една голяма група от млади хора, които искат да постигнат нещо значимо и които, независимо кой колко е честен в поведението си там, просто не изглежда да задават верните въпроси. Нали разбирате - няма значение колко страхотен е начинът да си даваме отговори, няма значение каква подкрепяща или вдъхновяваща среда сме си осигурили, ако в самите себе си не поставяме правилните въпроси.
Така или иначе, тръгнах си замислен. Усетих, че каквото ми се искаше да кажа там по повод желанието за бъдеща организация на „Ранобудните студенти“, продължавам да искам да го кажа. И се появи долното. Не зная дали то ще достигне до тези хора, към които е насочено, тъй като вече го пратих на моя приятел с молба да го прочете в Аулата; и не знам дали ще си струва. Просто е поредният ми опит за разговор.
Копирам писмото без промени. Датира от 9 януари вечерта.

Цялата статия ...
Международни / Разни / Коментар Tuesday January 14, 2014 00:13 by Arielle Retrosi   text 1 comment (last - thursday january 30, 2014 20:29)
Yesterday, Pope Francis appointed nineteen new Cardinals from around the world. Sixteen of the nineteen are eligible to vote for the next Pope. There were no new Cardinals selected from the United States. Цялата статия ...
България / Активизъм и протести / Новини Friday January 10, 2014 07:32 by Sleepless   text 1 comment (last - saturday january 11, 2014 03:08)
Поредният буен пристъп на Волен Сидеров в самолета за Варна и после на варненското летище едва ли учуди повечето от българите след редовните хулигански прояви на народния избранник по света и у нас в последните години, когато той, националистът, успя методично да изгради един антиимидж на България, какъвто и нашите мургави сънародници по „Шанз елизе“ не успяха да създадат. Крайно време е обаче, всички ние, гражданите на България, да му покажем, че неговите действия са недопустими за нас, избирателите. Цялата статия ...
Международни / Изкуство и култура / review Thursday January 09, 2014 19:17 by Симон Вейл
Подчинението на мнозинството на малцинството, този основаващ почти всяко обществено организиране факт, непрестанно учудва всички, които малко размишляват. В природата виждаме по-големите тежести да надделяват над по-малките, по-плодовитите видове да задушават останалите. При хората тези тъй ясни отношения изглеждат преобърнати. От най-обикновения си опит, разбира се, знаем, че човекът не е просто частица от природата, че всичко по-висше в човека – волята, разумът, вярата – всекидневно произвежда своеобразни чудеса. Ала не за това става тук въпрос. В безмилостната необходимост, държала и държаща на колене милионите роби, бедни поданици, няма нищо духовно, тя е аналогична на всичко жестоко в природата. И при все това тя привидно се упражнява по силата на противоположни на природата закони. Като че грамът на социалната везна тежи повече от килограма. Цялата статия ...
България / Разни / review Friday December 20, 2013 08:46 by Летописец
ВАЖНО ПОЯСНЕНИЕ: 

Зад този сайт не стои никоя политическа партия, неправителствена организация или корпорация.


Неговата цел е да документира възможно най-голяма част от събития които ще се случат през следващата 2014 година. Годината през която би трябвало социалните мерки на правителството на Орешарски да дадат резултат, както и да бъдат изпълнени редица обещания на най-голямата партия в управляващата коалиция БСП.


Предварително се извинявам, ако някой е подразнен от многото патос или пък от малкото ирония в представения уводен текст. НЕ СЕ ИЗВИНЯВАМ обаче за това, че в Индимедия така и не може един текст да се форматира правилно и да се чете като хората. 
Цялата статия ...
България / Образование и здравеопазване / Новини Saturday December 07, 2013 17:00 by Граждани и родители против реклами на ваксини   text 3 comments (last - sunday december 08, 2013 02:32)
Етичната комисия към Национален съвет за саморегулация установигруби решения в рекламите на ваксините "ротарикс" и Синфлорикс" и препоръча спираето им. Цялата статия ...
България / Образование и здравеопазване / Новини Saturday December 07, 2013 16:27 by Отговорни граждани на РБългария, настоящи и бъдещи родители

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
На 7 ноември 2013 г. в Министерски съвет е предложен "План за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България" (http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001...82&g= - вж. Инициатива 14, Дейност 14.5), в който наред с всички предприети превантивни мерки за предотвратяване на евентуален внос и разпространение на полиомиелит от Сирия, се потвърждават и думите на д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, за закупуване на жива орална полиомиелитна ваксина (ОПВ) - 52500 дози.
Считаме за необходимо да уведомим широката общественост, че тази ваксина е заменена в Имунизационния календар на РБългария през 2007 г. с инактивирана (убита) полиомиелитна ваксина с промяна на Наредба № 15 (12.05.2005 г. на МЗ за имунизациите в Р. България (ДВ бр.45/2005 г.), публикувани в ДВ бр. 82/2006 г.), „с което се отговори на потребността на обществото от високоефективни и безопасни ваксини и на изискването за максимално ограничаване на циркулацията на ваксинални полиомиелитни щамове.”  (http://www.ncipd.org/?news=55)  (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:u7...fox-a) Цялата статия ...
Международни / Икономика и труд / Интервю Tuesday November 12, 2013 18:38 by Клаус Самбор
Толкова дълго сме живели в матрицата „ходя на работа – получавам пари“, че идеята всеки месец да разчитаме на гарантирани безвъзмездни средства извън трудовото ни възнаграждение, ни се струва налудничава и подозрителна. Но Гражданската инициатива за безусловен базов доход (ББД) набира скорост в Европа и е на път да се превърне в трамплин за мащабна културна и социална трансформация. Цялата статия ...
България / Активизъм и протести / Обява Friday November 08, 2013 01:00 by протест
Златото изкушава и заслепява човешкото око. Инвеститорите не знаят и/ли не искат да знаят, че добивът му е свързан със сериозни социални проблеми – екологични и здравни, а последствията за местното население остават за десетилетия напред. Цялата статия ...
България / Активизъм и протести / feature Friday November 08, 2013 00:11 by Peter   text 7 comments (last - saturday january 04, 2014 15:44)
Ректоратът на Софийския университет е окупиран от малко повече от седмица, много други университети не само в София, но и в страната също бяха окупирани от студентите си. За това кратко време се изговори и изписа толкова, че вече може да се издаде двутомна антология за окупациите. И все от хора, които твърдят, че знаят какво се случва, без дори да са били там. Медии, журналисти и активисти с явни и прикрити политически и икономически пристрастия (и амбиции), партийни функционери и цели партии не спряха да слагат думи в устите на „Ранобудните студенти“ от всички университети. Да ги квалифицират по оста „ляво-дясно“, да се опитват да ги употребят за своите си амбиции. Но кой чу какво казват студентите? Кой видя какво и – още по-важно – как правят те? Като студент не можеш да останеш безразличен към започналата окупация. Aз бях и продължавам да бъда на студентските асамблеи и в работните групи в Ректората на СУ и видях, че нещата са много по-различни от това, в което се опитват да ни убедят политически и олигархично обвързани журналисти, медии и активисти. Както тези от дясно, така и тези от ляво. И това затвърди вътрешното ми усещане, че се случва нещо истинско и демократично, заслужаващо подкрепа и участие. Цялата статия ...
На 14. януари 2013г., Европейската комисия прие нашата Европейска Гражданска Инициатива, с което започна едногодишна кампания, включваща всички страни от Европейския съюз. Цялата статия ...
България / Имиграция / Коментар Monday October 07, 2013 00:50 by Инициатива за солидарност с мигрантите в София
Сирийците днес се превръщат в събирателен образ на бежанеца, който, за разлика от икономическия имигрант, има право да търси помощ и съчувствие. В България вече повече от 15 години търсят убежище хора от Близкия изток и Африка - от Афганистан, Иран, Палестина, Мали, Нигерия, Мароко и много други.
Правото на свободно придвижване е отказано на една голяма част от човечеството днес и институциите в Европа се опитват да оправдаят това като третират като престъпници хора, които бягат от война, глад и бедност. Цялата статия ...
България / Теория и практика / feature Wednesday September 18, 2013 14:08 by Петър
Българският социален форум беше сформиран в началото на март 2013 г. след зимните протести, които доведоха до падането на правителството. Непосредствената цел беше да опровергаем политици, експерти и медии, които настояваха, че хората не знаели какво всъщност искат. Решихме да покажем, че това не е така. Решихме да покажем, че можем не само да викаме по протестите, но и да формулираме смислена алтернатива на корумпираната и несправедлива система, в която живеем. Разработените документи представляват визия за радикална промяна на системата и засягат всички аспекти на човешката дейност. Тази публикация съдържа 3 различни документа: Харта на принципите на Българския социален форум - Този съвсем кратък текст беше разискван дума по дума и приет с консенсус от първата обща асамблея на Форума. Политикономическа визия - Този основен документ беше разработен от работните групи за пряка демокрация и солидарна икономика. Социална реализация: приложения и примери - Това допълнение към визията беше разработено от работните групи за социални и екологични проблеми. Цялата статия ...
България / Активизъм и протести / Коментар Wednesday August 21, 2013 12:01 by Гаврил   text 1 comment (last - monday august 26, 2013 12:21)
Присъствието на експерти на тези протести с техните Харти 2013 за едрия бизнес и т.н. машинации, е вредно. Цялата статия ...
България / Икономика и труд / Коментар Friday July 26, 2013 03:41 by http://rabglas.blogspot.fr/
„Приватизация = грабеж и ликвидация“ – с такъв лозунг се включихме миналата година в кампанията за защита на БДЖ от приватизация, кампания, която продължава и до днес. Че приватизацията е грабеж и ликвидация потвърждава и историята на приватизирания през 2004 г. рудник „Ораново“. Рудникът е за добив на каменни въглища и се намира на 2 км от град Симитли. Някога тук са работили повече от 3000 души. Днес са останали само 300. Заплатите са били по над 1000 лв. Сега едва достигат 400-500 лв., които при това се изплащат със закъснение. Но в „Ораново“ приватизацията носи не само ликвидация на работни места и грабеж на работнически труд. Приватизацията носи и смърт за работниците. В буквалния смисъл на думата. Цялата статия ...
България / Престъпност и корупция / Коментар Tuesday July 23, 2013 21:46 by Кихано
Тези дни попаднах на Харта2013. Това че стигнах до нея чрез сайта на „Капитал” вече поражда съмнение (1), което нарасна след като отворих сайта на хартата и прочетох „Независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона” (2).  Словосъчетания от рода „Независима гражданска инициатива” или „Независима гражданска организация” са изключително съмнителни, тъй като в България такива все още няма! Практиката показва, че в почти всички случаи зад такава инициатива, сдружение или организация се крият западни предимно американски пари и интереси. Цялата статия ...
This page can be viewed in
English Български
Global IMC Features

Sun Nov 02, 2014 05:37 Recent stories compiled by IMC editors worldwide

offsite link Masacre de Rнo Piedras Sun Nov 02, 2014 08:05 | Puerto Rico | ot

offsite link Beehive Collective Tour Presentation Banned from Gill Tract Farm Sun Nov 02, 2014 07:50 | San Francisco Bay Area | ot

offsite link VISITУ ROSARIO, LO DETUVO LA POLICНA Y DESAPARECIУ Sat Nov 01, 2014 08:41 | Argentina | es

offsite link VISITУ ROSARIO, LO DETUVO LA POLICНA Y DESAPARECIУ Sat Nov 01, 2014 08:41 | Argentina | es

offsite link My Daughter and I Were Arrested Today by Military Police Guarding Worlds Most Ha... Sat Nov 01, 2014 08:40 | San Francisco Bay Area | ot

offsite link National Police Brutality Day in Salinas Sat Nov 01, 2014 08:40 | Santa Cruz, CA | ot

offsite link Santa Cruz City Council Delays Second Reading of Parks Stay Away Ordinance Fri Oct 31, 2014 08:49 | Santa Cruz, CA | ot

offsite link Luciano Arruga, los estudiantes de Ayotzinapa y Brad Will Thu Oct 30, 2014 08:52 | Argentina | es

offsite link Luciano Arruga, los estudiantes de Ayotzinapa y Brad Will Thu Oct 30, 2014 08:52 | Argentina | es

offsite link Dream Inn Workers Keep Pressure on Management During Contract Negotiations Wed Oct 29, 2014 08:50 | Santa Cruz, CA | ot

offsite link 15 GENOCIDAS CONDENADOS CON PRISIУN PERPETUA EN LA PLATA Tue Oct 28, 2014 08:51 | Argentina | es

offsite link 15 GENOCIDAS CONDENADOS CON PRISIУN PERPETUA EN LA PLATA Tue Oct 28, 2014 08:51 | Argentina | es

offsite link UN CRIMEN SIN JUSTICIA EN RНO NEGRO Tue Oct 28, 2014 08:51 | Argentina | es

offsite link Asamblea sindicato de Pepsi Sun Oct 26, 2014 09:16 | Puerto Rico | ot

offsite link Asesinato de Robert Serra Sun Oct 26, 2014 09:16 | Puerto Rico | ot

offsite link Lanzan campaсa de gйnero Sun Oct 26, 2014 09:16 | Puerto Rico | ot

offsite link Ayuda cubana en Бfrica Sun Oct 26, 2014 09:16 | Puerto Rico | ot

offsite link Rнo Negro: Impunidad en acciуn Sun Oct 26, 2014 08:52 | Argentina | ot

offsite link Atahualpa Sun Oct 26, 2014 08:52 | Argentina | ot

offsite link Rнo Negro: Impunidad en acciуn Sun Oct 26, 2014 08:52 | Argentina | ot

Global IMC Features >>

IMC network