настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

България / Технологии и компютри Monday September 07, 2009 10:59 by http://svobodata.org/

Широко движение от защитници на гражданските права призовава всички хора да се присъединят към действията срещу продължаващото разширяване на мерките за наблюдение, провеждано от правителства, администрации и бизнес компании.

На 12 септември 2009 г. (събота) всички заинтересовани граждани по целия свят ще се съберат да протестират под мотото “Свобода, а не страх 2009 – Да спрем манията за подслушване”.

Ден: 12 септември (събота)
Начало: 10.30 часа
Място на събиране: Градинката между Александър Невски и Парламента
Маршрут на движение: От градинката между Софийски университет и Народното събрание, по бул „Цар Освободител“, по бул „Г.С Раковски“, по ул. „Гурко“, по ул. „6 септември“ до градинката пред МВР.

Манията за наблюдение и подслушване нараства. Наблюдението се увеличава особено много на работното място. Служителите са наблюдавани в работната им среда, а понякога дори и личният им живот не е пощаден. В същото време държавните институции не пропускат възможността да ни регистрират и наблюдават. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности. Произтичащата липса на поверителност застрашава нашето общество. Хора, които постоянно усещат, че ги наблюдават и следят, губят желание да се борят независимо и смело за правата си и за едно справедливо общество.

България / Теория и практика Thursday September 03, 2009 09:38 by Zlatko

Елементарният принцип на влияние на търговската реклама изхожда от това, че рекламата разчита на нерационалните потребители. Колкото по-елементарно разсъждава зрителя, колкото по-неосъзнат е в социално отношение, толкова по-лесно става жертва на рекламата. Съответно огромната част от рекламите не се правят за онези, които искат да мислят – не че те са малко, просто е трудно да им вземеш парите за глупости. Но рекламата не е сама за себе си, тя не се прави, за да стои в рекламния свят, рекламата е по телевизията, по радиото, във вестниците, в новинарските емисии, във филмите, на улицата, край магистралата... Рекламата е все по-голяма част от света, в който живеем. Тя е придатък към този свят, създаден от корпорациите. В този придатък хората, които задават много въпроси нямат място. Но онези, които бързат да си оставят парите, се чувстват у дома. В действителност изборът ни човека не е да купуваме разумно или неразумно, а да бъдем консуматори или аутсайдери.

Векът на Аз-а [eng, GoogleVideo] | Новите дрехи на икономиката | Медиите под контрол (Ноам Чомски) | "No Logo" на Наоми Клайн на български език: 1 , 2 , 3 | "No Logo Brands Globalization Resistance" (документален филм по книгата) | Телевизията - масова хипноза и контрол | Ad-truism* | "Биг Брадър" или "BiG Оглупяване" | БЛЪРГ или българският национален "блърб" | Новите зависимости

България / Политика Thursday July 02, 2009 18:08 by Zlatko

вълци в овчи кожиПак дойдоха изборите. Време е да упражним правото си на вот. Да изберем сините (реститутки), зелените (хипари), червените (бабички), оранжевите (селяни) или в краен случай кафявите (патриоти), а може би ("турските") бацили. Наистина ли това е изборът?

Истинският избор е дали да си пасивен електорат или достоен човек. Ако избереш да си овца, да си пуснеш бюлетинката и да си седнеш у дома пред телевизора, ще ти пожелаем приятен сън, макар че няма да е много щастлив. Ако искаш да си вълк и да живееш от нещастието на другите, ще се борим с теб! Но ако избереш да решаваш проблемите, да търсиш съмишленици и да се бориш за по-добър живот, да пишеш за борбата си в Индимедия, да организираш срещи и протести, да живееш като смел и щастлив човек, ще ти кажем „Здравей!“.

И още:

България / Граждански и човешки права Saturday June 20, 2009 00:28 by СОЛИДАРНОСТ

За голяма част от българското население бунтовете в Stonewall Inn и по улиците на Ню Йорк не означават нищо. Но за нас - гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални, братя, майки, бащи и поддръжници - тези бунтове означават всичко.

Наближава 27 юни, денят, в който ЛГБТ обществото и техните поддръжници ще излезнат по улиците на София, за да отпразнуват 40 годишнината от победата на Stonewall бунтовете в Ню Йорк. 40 години изминаха откакто ЛГБТ обществото на Америка каза “Стига вече!” На 27 юни ЛГБТ хората в България ще кажат “Никога повече!” Борбата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални продължава и до ден днешен.

Репортажи от Rainbow Friendship 2009:

Още в Индимедия БГ: Още по темата: Анархо-куйър група призовава за солидарност | От анархо-блога

image 1va.jpg 0.04 Mb image 2ra.jpg 0.03 Mb

България / Теория и практика Monday May 25, 2009 10:40 by LAC Collective

http://www.lifeaftercapitalism.info

Живеем в преломни времена, в които една икономическа теория се превърна в тотална идеология, доминираща всички сфери на нашия живот. Идеология, твърдяща, че тя е перфектната, че тя е краят на историята, че може да осигури благоденствие и щастие за човечеството и че границата на възможностите на човешкия креативен потенциал и социална организация са достигнати. Настоящата световна икономическа криза (шеста поред за последните 100 години) отново доказа, че това не е вярно и че историята не може да има край и няма вечни теории и идеологии. Ние смятаме, че както всяка друга икономическа и социална теория преди него, капитализмът вече е ненужен и вреден и трябва да отстъпи място на теориИТЕ за живот след капитализма.

Целта на този сайт НЕ е да пропагандира единствено правилната Идеология или доктрина, защото ясно осъзнаваме, че такава няма и не може да съществува. Целта на този сайт е да се опита да даде началото на едно ДВИЖЕНИЕ - движение за създаване нови теории за живот след капитализма, като:

  • Повдигне дискусията за нашето настояще и бъдеще, за нашето оцеляване и развитие,
  • Покаже, че нео-либералната мантра "НяНА" ("Няма никаква алтернатива") е лъжа,
  • Популяризира, разработи и развие визии или теории за нашия бъдещ живот в едно свободно, устойчиво общество.

image Банер в ".gif" формат 0.05 Mb

Студентско-ученическо движение "Призив за образование" ви кани на Ученически дискусионен форум на тема: "Какво ме кара да не харесвам училището си и какво би ме накарало да го харесам"

30 април (четвъртък), 14:00, Национален дворец на културата, 2 етаж, ателие "Проекти"


Събитието е част от провеждащия се в НДК от 28 до 30 април ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Можете да заповядате във всеки един от фестивалните дни и на нашия щанд, където можете да се запознаете с нас и нашите идеи.
Щандът е № 61, намира се близо до Централния вход на НДК, във фоайето -вдясно от статуята.
Програма на фестивала

България / Образование и здравеопазване Monday April 13, 2009 23:03 by BG wikileaks

Днес (13 април 2009) изтече информация относно едно бъдещо решение на Министерски съвет, което предвижда таксите в университетите в България да скочат драстично. Става въпрос за "проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2009/2010 година".

Проектът за постановление е свързан с доклад на министъра на образованието Даниел Вълчев, в който той предлага увеличението на таксите "въз основа на предложенията на държавните висши училища", както се казва в документа.

Въпросното проекто-решение е съгласувано с всички министерства, които са одобрили проекта, както става ясно от страница 3.

Според Даниел Вълчев увеличението е с 8.35%, но няколко елементарни проверки по сайтовете на различни университети за таксите за прием 2008/2009 и проектните нови такси за прием 2009/2010 показват, че увеличението е с около 100% !!!

Е, и този път ли ще стоим безучастни, докато ни се отнема правото на образование??? Или ще залеем пощите на министерския съвет с писма; ще излезем на улицата; ще окупираме университетите, за да си върнем това, което по право е наше, а не тяхно или на "пазара" - познанието?

Ето и въпросното проектно Постановление

проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2009/2010 година 1.34 Mb

This page can be viewed in
English Български

дописки

Thursday 17.04, 10:13

browse text browse image browse video browse audio

farming4.jpg imageБосна най-накрая се обедини… срещу приватизациите 13.04 19:23 0 comments

181620_b.jpg imageДемократични форми на гражданското участие 10.04 16:42 0 comments

mtctg2o.jpg imageСп. Радикална педагогика: "Разговор с Ноам Чомски" 09.04 16:35 0 comments

1557646_10152359176190229_1455271599_n.jpg imageРобство в ЕС – нелегални работници от Балканите в Италия 06.04 19:52 0 comments

textЗа границите и хората 03.04 13:06 0 comments

maya.jpg imageИзложба-базар в подкрепа на бедстващата млада художничка Мая Борисова 24.03 17:38 1 comments

bilin.jpg imageБилин, Билин! 23.03 23:15 0 comments

20140320newsletter.jpg imageНяма Хранителан суверенитет без участие на младежта 22.03 17:56 0 comments

textЧерно-бялата картина на пропагандата 20.03 21:34 0 comments

graulhet.jpg imageДа изработиш сам своята вятърна мелница, упътване 19.03 19:02 0 comments

ttip.jpg imageСлед промени на тъмно споразумението за свободна търговия между ЕС и Америка подкопава еко... 17.03 18:38 0 comments

prism_nsa.jpg imageНоам Чомски: Неосведоменото общество 17.03 16:58 0 comments

Изискват референдуми по гражданска инициатива... Ще бъде ужас!!! imageРеферендум, независимост, смърт, описани в десет стъпки. 17.03 14:39 0 comments

9780884653462_p0_v1_s260x420.jpg imageЕкологичното наследство на Сочи 13.03 14:44 0 comments

textУкрайна отново е на колене! 11.03 10:24 1 comments

simoneweilcover1.jpg imageБез жребий няма равонство за жените 08.03 13:58 1 comments

180pxcypherpunks_by_julian_assange.jpg imageПряко излъчване с Джулиан Асанж 04.03 23:03 1 comments

marketseconomyd8bbd.jpg imageУкрайна, новата жертва на МВФ 04.03 16:03 3 comments

3617609_nik0027052530102.jpg imageДа изобразиш избора си 03.03 18:44 0 comments

antifaukraine.jpg imageИнтервю с Мира, Андрей и Саша от украинското антифашистко движение 25.02 19:08 0 comments

повече >>