настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

България / Технологии и компютри Monday September 07, 2009 10:59 by http://svobodata.org/

Широко движение от защитници на гражданските права призовава всички хора да се присъединят към действията срещу продължаващото разширяване на мерките за наблюдение, провеждано от правителства, администрации и бизнес компании.

На 12 септември 2009 г. (събота) всички заинтересовани граждани по целия свят ще се съберат да протестират под мотото “Свобода, а не страх 2009 – Да спрем манията за подслушване”.

Ден: 12 септември (събота)
Начало: 10.30 часа
Място на събиране: Градинката между Александър Невски и Парламента
Маршрут на движение: От градинката между Софийски университет и Народното събрание, по бул „Цар Освободител“, по бул „Г.С Раковски“, по ул. „Гурко“, по ул. „6 септември“ до градинката пред МВР.

Манията за наблюдение и подслушване нараства. Наблюдението се увеличава особено много на работното място. Служителите са наблюдавани в работната им среда, а понякога дори и личният им живот не е пощаден. В същото време държавните институции не пропускат възможността да ни регистрират и наблюдават. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности. Произтичащата липса на поверителност застрашава нашето общество. Хора, които постоянно усещат, че ги наблюдават и следят, губят желание да се борят независимо и смело за правата си и за едно справедливо общество.

България / Теория и практика Thursday September 03, 2009 09:38 by Zlatko

Елементарният принцип на влияние на търговската реклама изхожда от това, че рекламата разчита на нерационалните потребители. Колкото по-елементарно разсъждава зрителя, колкото по-неосъзнат е в социално отношение, толкова по-лесно става жертва на рекламата. Съответно огромната част от рекламите не се правят за онези, които искат да мислят – не че те са малко, просто е трудно да им вземеш парите за глупости. Но рекламата не е сама за себе си, тя не се прави, за да стои в рекламния свят, рекламата е по телевизията, по радиото, във вестниците, в новинарските емисии, във филмите, на улицата, край магистралата... Рекламата е все по-голяма част от света, в който живеем. Тя е придатък към този свят, създаден от корпорациите. В този придатък хората, които задават много въпроси нямат място. Но онези, които бързат да си оставят парите, се чувстват у дома. В действителност изборът ни човека не е да купуваме разумно или неразумно, а да бъдем консуматори или аутсайдери.

Векът на Аз-а [eng, GoogleVideo] | Новите дрехи на икономиката | Медиите под контрол (Ноам Чомски) | "No Logo" на Наоми Клайн на български език: 1 , 2 , 3 | "No Logo Brands Globalization Resistance" (документален филм по книгата) | Телевизията - масова хипноза и контрол | Ad-truism* | "Биг Брадър" или "BiG Оглупяване" | БЛЪРГ или българският национален "блърб" | Новите зависимости

България / Политика Thursday July 02, 2009 18:08 by Zlatko

вълци в овчи кожиПак дойдоха изборите. Време е да упражним правото си на вот. Да изберем сините (реститутки), зелените (хипари), червените (бабички), оранжевите (селяни) или в краен случай кафявите (патриоти), а може би ("турските") бацили. Наистина ли това е изборът?

Истинският избор е дали да си пасивен електорат или достоен човек. Ако избереш да си овца, да си пуснеш бюлетинката и да си седнеш у дома пред телевизора, ще ти пожелаем приятен сън, макар че няма да е много щастлив. Ако искаш да си вълк и да живееш от нещастието на другите, ще се борим с теб! Но ако избереш да решаваш проблемите, да търсиш съмишленици и да се бориш за по-добър живот, да пишеш за борбата си в Индимедия, да организираш срещи и протести, да живееш като смел и щастлив човек, ще ти кажем „Здравей!“.

И още:

България / Граждански и човешки права Saturday June 20, 2009 00:28 by СОЛИДАРНОСТ

За голяма част от българското население бунтовете в Stonewall Inn и по улиците на Ню Йорк не означават нищо. Но за нас - гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални, братя, майки, бащи и поддръжници - тези бунтове означават всичко.

Наближава 27 юни, денят, в който ЛГБТ обществото и техните поддръжници ще излезнат по улиците на София, за да отпразнуват 40 годишнината от победата на Stonewall бунтовете в Ню Йорк. 40 години изминаха откакто ЛГБТ обществото на Америка каза “Стига вече!” На 27 юни ЛГБТ хората в България ще кажат “Никога повече!” Борбата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални продължава и до ден днешен.

Репортажи от Rainbow Friendship 2009:

Още в Индимедия БГ: Още по темата: Анархо-куйър група призовава за солидарност | От анархо-блога

image 1va.jpg 0.04 Mb image 2ra.jpg 0.03 Mb

България / Теория и практика Monday May 25, 2009 10:40 by LAC Collective

http://www.lifeaftercapitalism.info

Живеем в преломни времена, в които една икономическа теория се превърна в тотална идеология, доминираща всички сфери на нашия живот. Идеология, твърдяща, че тя е перфектната, че тя е краят на историята, че може да осигури благоденствие и щастие за човечеството и че границата на възможностите на човешкия креативен потенциал и социална организация са достигнати. Настоящата световна икономическа криза (шеста поред за последните 100 години) отново доказа, че това не е вярно и че историята не може да има край и няма вечни теории и идеологии. Ние смятаме, че както всяка друга икономическа и социална теория преди него, капитализмът вече е ненужен и вреден и трябва да отстъпи място на теориИТЕ за живот след капитализма.

Целта на този сайт НЕ е да пропагандира единствено правилната Идеология или доктрина, защото ясно осъзнаваме, че такава няма и не може да съществува. Целта на този сайт е да се опита да даде началото на едно ДВИЖЕНИЕ - движение за създаване нови теории за живот след капитализма, като:

  • Повдигне дискусията за нашето настояще и бъдеще, за нашето оцеляване и развитие,
  • Покаже, че нео-либералната мантра "НяНА" ("Няма никаква алтернатива") е лъжа,
  • Популяризира, разработи и развие визии или теории за нашия бъдещ живот в едно свободно, устойчиво общество.

image Банер в ".gif" формат 0.05 Mb

Студентско-ученическо движение "Призив за образование" ви кани на Ученически дискусионен форум на тема: "Какво ме кара да не харесвам училището си и какво би ме накарало да го харесам"

30 април (четвъртък), 14:00, Национален дворец на културата, 2 етаж, ателие "Проекти"


Събитието е част от провеждащия се в НДК от 28 до 30 април ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Можете да заповядате във всеки един от фестивалните дни и на нашия щанд, където можете да се запознаете с нас и нашите идеи.
Щандът е № 61, намира се близо до Централния вход на НДК, във фоайето -вдясно от статуята.
Програма на фестивала

България / Образование и здравеопазване Monday April 13, 2009 23:03 by BG wikileaks

Днес (13 април 2009) изтече информация относно едно бъдещо решение на Министерски съвет, което предвижда таксите в университетите в България да скочат драстично. Става въпрос за "проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2009/2010 година".

Проектът за постановление е свързан с доклад на министъра на образованието Даниел Вълчев, в който той предлага увеличението на таксите "въз основа на предложенията на държавните висши училища", както се казва в документа.

Въпросното проекто-решение е съгласувано с всички министерства, които са одобрили проекта, както става ясно от страница 3.

Според Даниел Вълчев увеличението е с 8.35%, но няколко елементарни проверки по сайтовете на различни университети за таксите за прием 2008/2009 и проектните нови такси за прием 2009/2010 показват, че увеличението е с около 100% !!!

Е, и този път ли ще стоим безучастни, докато ни се отнема правото на образование??? Или ще залеем пощите на министерския съвет с писма; ще излезем на улицата; ще окупираме университетите, за да си върнем това, което по право е наше, а не тяхно или на "пазара" - познанието?

Ето и въпросното проектно Постановление

проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2009/2010 година 1.34 Mb

This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 10.10, 08:18

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>