настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

България / Изкуство и култура Thursday August 05, 2010 12:02 by нервната акула

Ако Америка е страната на неограничените възможности, България трябва да се прочуе с това, че е мястото на безкрайните идиотщини. При това бурно аплодирани от всички, защото няма кой да излезе и да извика, че царят е гол, а медиите толкова масово са се влели в интоксикираната тълпа, че ако някой дръзнe да каже истината, е заглушен много бързо от древногръцкия им хор. Събитията накратко, тъй като едва ли има човек, който да не е чул и видял, че: министърът на българите в чужбина Божидар Димитров (или археолози!?!) открил  на остров св. Иван до Созопол реликварий, съдържащ част от скелет. На място е повикан сливенския митрополит, който при отварянето потвърдил, че това са мощите на св. Йоан Предтеча (как става ясно, не е ясно).

България / Политика Tuesday July 27, 2010 23:25 by Антон Хорасов

Наблюдаваме класическо за неолиберализма отнемане на демократичния ред в името на опазването на демокрацията. Класическо и за истеричните настроения против турци/комунисти/агенти на ДС/руснаци/евреи и т.н., така типични за партия АТАКА. Истерията, която докара и ГЕРБ на власт. Тоест, за да се справим с "наследниците на Народния съд" и "техните турски подлоги" ни трябва нов, негов национално-отговорен аналог, който да реши всички проблеми тук и сега.

България / Престъпност и корупция Monday July 05, 2010 13:45 by Група за мониторинг

На 2 юли в София се проведе "митинг" за солидарност със задържаните за побоя в трамвай 20. Присъстваха близки и съученици на обвинените, плюс двайсетина души от Национална съпротива. Проявата беше отразена с репортаж в новините на bTV.

"Приятелите" на "невинните" по лесно обясними причини, отказали да говорят пред камерата на телевизията, но за наше голямо учудване, това направи Ангел Джамбазки, който също бил "солидарен" и "приятел".

Джамбазки не е просто шеф на младежкото ВМРО. Същият е общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет и забележете, председател на Комисията по обществен ред и сигурност в него!

България / Активизъм и протести Thursday June 10, 2010 20:08 by 1 of Индимедия България Editorial Group

Днес в центъра на София на "Попа" се проведе първия по рода си протест срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се нео-нацистко насилие. Причина за него бяха бруталните актове на насилие, извършени на политическа основа миналата неделя от активисти на нео-нацистката групировка "Национална съпротива", както и разкритото след две години убийство на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, убит отново от нео-нацисти, защото "приличал на гей".

На акцията имаше около 50-60 човека от най-различни възрастови групи (между 17 и 55 години; както тийнейдъри, така и преподаватели от университети), еколози, граждански активисти, имигранти, представители на различни леви активистки движения, ЛГБТ-активисти, активисти в студентски движения, блогъри - всички дошли, за да изразят позицията си: "Стига!". Активистите раздаваха листовка, чиито ткст получихме по-рано по и-мейл и може да видите по-долу.

Около 18:05 движението на кръстовището на бул "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев" беше блокирано с викове "Стига ксенофобия, стига расизъм", "Нацистите в затвора", "Фашизмът не е мнение, а е престъпление", "Няма да забравим, няма да простим" и плакати "Апатията убива", "Стига расизъм", "До кога ще търпим фашистки тормоз", "Отворете си очите". Когато на случайно минаващите хора им беше обяснявана причината за блокадата и акцията, всички те искрено ни се възхищаваха и подкрепяха позицията ни, доказвайки, че в България няма място за нео-нацистки групировки. Една част от протестиращите бяха изтикани от едното платно за движение, но останалите успяха да блокират другото, сядайки на улицата. Около 10ина минути след началото на блокадата, всички освободиха кръстовището, продължавайки да скандират на близките тротоари. Всичко приключи около 18:30, когато хората започнаха да се разотиват, обещавайки си, че това е само началото!

Аудио запис от протеста:

България / Престъпност и корупция Tuesday June 08, 2010 10:09 by fb

Дата:  събота, 12 юни 2010
Час:  11:00am - 12:00pm
Място:  Езерото Ариана, Борисовата градина

На 1 октомври 2008 в Борисовата градина е намерено тялото на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов. След 2-годишно разследване, миналата седмица столичната полиция обяви, че е разкрила извършителите на зверското убийство, както и нелепия мотив за него.

Мишо е бил жестоко пребит и удушен само защото мислели, че е гей...

Не можем да облекчим болката на майката, близките, приятелите и колегите му. Но можем да изразим своята съпричастност, както и гнева си от това, че обществото и законодателите продължават да са слепи и глухи за психическото и физическото насилие, с което националистическите и неонацистките групировки тероризират нехетеросексуалните хора и други социални групи.

Това може да се случи на теб, на твоето дете, родител, приятел, брат, сестра, съученик, колега. Затова ела с цвете и свещичка на мястото, където общественото безразличие е застигнало Мишо.

Ще се съберем на 12 юни, събота, в 11:00 до езерото Ариана. От там заедно ще тръгнем към лобното място на Мишо.

МОЛИМ ВИ, ПОКАНЕТЕ ВСИЧКИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ!

България / Граждански и човешки права Sunday June 06, 2010 18:28 by бусманец и бусманка

Днес пред пред затвора за чужденци в квартал Бусманци се състоя протест, иницииран от комитет в състав: Иван Кулеков, писател, Виктор Лилов, музикален продуцент, Светла Енчева, блогър, Яна Бюрер Тавание, активист. Протеста събра около 60-70, политически различно определящи се хора: леви, десни либерали, еколози, неутрални идеологически, блогъри, артисти, интелектуалци, майки с децата си , семейства на хора от различни народности, професори от университета / имаше и такъв, чийто студент, бил вътре в лагера/, още много други се обединиха в името на човешките права.

Протеста започна около 11 часа. Постепенно се събраха около 60-70 човека, като този път имаше много транспаранти, листовки, хората бяха закичени с мотото на протеста “Нелегални хора няма”. Първият протест за правата на емигрантите в България беше организиран от инициативен граждански комитет, но участваха открито и активисти на ФАБ и “АнархоСъпротива”. Това не попречи тогава той да бъде посетен от неутрални хора. Още тогава се присъединиха Иван Кулеков, и Светла Енчева, част от организаторите на настоящия протест. Този път имаше много журналисти от всички видове медия и протестта беше отразен на място - какво ще видим довечера в новинарските емисии е друг въпрос. Дано този път българските журналисти са вникнали в проблема, каузата и посланието както на хората отвън, така и на тези зад дебелите зидове.

България / Имиграция Wednesday May 26, 2010 19:05 by baidalai

На 6 юни, неделя, ще се проведе митинг пред затвора за имигранти в Бусманци от 11 до 13 часа.

Горещо ви умолявам да разпространявате тази новина и да присъствате на протеста.

Хората без документи не са по-малко хора от нас, а човешките права не са функция на документите и парите.

Ето го уведомлението, което днес е било одобрено от общината:

Международни / Мир и война Tuesday May 18, 2010 22:23 by Боряна

Протестите по повод настоящата среща на ООН за ревизия на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (1968) отново поставят въпроса за продължаващото наличие на ядрени арсенали в света дори 20 години след края на „Студената” война. За тяхното пълно унищожаване, следователно, е необходимо премахването на фундаменталните корени пораждащи милитаризма, войната и други силови отношения.

Докато масовите протестни акции пред гръцкия парламент, пред стъклено-бетоновите гиганти по Уол Стрийт, в боливийското градче Кочабамба и на други места по света  понастоящем са пряк израз на насъбралия се гняв срещу икономическите, социалните и екологичните условия на действащата глобална икономика, хиляди демонстранти се събраха преди две седмици в Ню Йорк, за да кажат „НЕ!” на един друг механизъм за власт в нейните рамки – атомните нападателни оръжия. Конкретен повод за това е провеждащата се от 3ти до 21ми май под шапката на ООН поредна Ревизионна конференция за Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) (подписан 1968г., в сила от 1970г.) – основният договор в тази насока. Желанието на  протестиращите е за превръщането му в задължаваща конвенция, която не само да призовава, но и действително да доведе до пълното унищожаване на атомните оръжия на планетата – съответно да предотврати създаването на нови. Дори 65 години след ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки въпросът за ядреното обезоръжаване на живота ни явно не е намерил адекватен отговор.

This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 10.10, 02:46

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>