настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

България / Медии и манипулации Sunday November 28, 2010 08:18 by автор Bai Dalai / публикувал LGB

Пиша това по повод на проведения днес Форум Храна на бизнес-организацийката Горичка.

http://blog.gorichka.bg/?p=2766

Езотериката, бидейки възможно най-печелившия жанр в момента не е пропусната възможност от Горичка: на форума една част от лекторите са окултисти. Например “чичо Митко“, който се занимава с дъновистко биодинамично земеделие и списва вестника на сектата “Анастасия“. Той директно препоръчва книгите на Малахов (гуруто по “уринотерапия”) Ето го Малахов, ако още не сте го виждали:

Международни / Имиграция Monday November 15, 2010 23:20 by Имигрантка за демокрация

Докато българското и европейски правителства ликуват за съдбата на Аунг Сан Су Чи, животът на бирмански бежанец в София девалвира в утопия. Вчера информационните агенции определиха като централна новина прекратяването на продължилия седем години без прекъсване домашен арест на активистката за човешки права и демокрация в Бирма Аунг Сан Су Чи. От 1989г. насам, както нейният обществен, така и нейният личен живот подлежат на различни форми на контрол от военната хунта в Рангун – сплашвания, престои в затвора, домашни арести. Основаната от нея партия „Национална лига за демокрация” бива настойчиво маргинализирана. Последните пет години преди преждевременната му смърт, на съпруга й, английския тибетолог и историк Майкъл Айрис, също е отказано правото да посещава Бирма. Двамата не успяват да си вземат последно сбогом.

Съвместна декларация на участниците

По света студенти, ученици, учители, родители и служители протестираме срещу засилващата се комерсиализация и приватизация на общественото образование; от едно десетилетие ние се борим за безплатно и независимо образование.

Тази година ще се обединим на международно ниво в една „Световна вълна на действия за образование”.

Още по темата: С двата студентски протеста битката за образованието започна | Денят на будителите – ден на протест за образование | Протестна декларация – Просто Искаме да учим! | Европейското образование под натиска на пазарите | Следващите протести на студенти и преподаватели в защита на образованието

Нови материали по темата: Бунт в Лондон – студенти превземат сградата на консерваторите | 10 ноември 2010 – една вихрушка ли ще ни спре | Прилики и разлики: Голямото шествие "Спрете орязванията в бюджета за образование” в Лондон

Международни / Граждански и човешки права Tuesday October 26, 2010 17:02 by Светла Енчева

От доста време насам бях в състояние на вътрешен конфликт - дали да пиша за случая на Олег Мавромати, или не. От една страна, известно ми е, че самите Олег Мавромати и жена му, Боряна Росса, биха желали в България да има повече публичност върху техния случай. От друга, приятел, на когото вярвам безпрекословно, е убеден, че раздухването на случая в този момент може да направи лоша услуга на Олег и Боряна. От трета страна, на този етап съм песимистично настроена по отношение на развитието на казуса на Олег Мавромати.

Още по темата: Акция на солидарност с художника Олег Мавромати | Петиция в подкрепа на художника Олег Мавромати | Фенове на ДДТ солидарни с Олег Мавромати

Международни / Мир и война Monday October 25, 2010 14:41 by Руслан Трад и Максим Проданов

Запомнете тази дата. 22 октомври 2010 година. Отбележете я в календара си. Защото това е велик ден за журналистиката. Активистите от WikiLeaks, които разбуниха духовете в Белия дом след публикуване на документи за Афганистан, сега направиха още по-голям удар. Нещо, което никой не смееше да направи- 400 000 документа за войната в Ирак вече са на бял свят. Al Jazeera пусна веднага материалите (Al Jazeera English, 22.10.10), а WikiLeaks го съобщиха в Twitter.

Вече можем по-подробно да разгледаме за какво точно става въпрос. Публикуваните вчера близо 400,000 (по-точно 391,832) документа на американската армия каталогизират ежедневните военни операции в Ирак и разкриват огромен брой непознати досега инциденти. Сами можете да разгледате документите тук и тук (може да се наложи да изчакате заради големия трафик). Разкритите документи в момента се разглеждат от милиони хора по света и наяве излизат нови и нови шокиращи записки. Ето кратък списък с откритите до момента случаи:

България / Активизъм и протести Tuesday October 19, 2010 10:49 by Инициатива срещу орязването на парите за образование

Октомври, 2010. По коридорите на най-старото висше учебно заведение в България се разнасят какви ли не слухове. Студентите не обсъждат лекции, преподаватели или проекти. Всички се чудим: „Ще учим ли?”

След жестокото орязване на бюджета на СУ с над 30% спрямо минали години, ръководството е принудено да предприеме антикризисни мерки. Мерки, които ще оставят на улицата студентите – Алма Матер затваря врати. Най-големият университет в България е доведен до просешка тояга, а студентите и преподавателите – обвниени във всички възможни грехове: от корупция до мрънкане за пари.

Това не може да продължава. Управляващите образователния сектор всекидневно се подиграват с поверените им институции, със специалисти с многогодишен опит, със студентите. Те се подиграват с държавата, която винаги е считала образованието за основна ценност.

Нека ние им покажем, че не са всесилни. Нека ни чуят – защото повече няма да мълчим.

Събитието във Facebook
Събитието във форума на СУ

Важно: За хората, които искат да помогнат с разпространението на листовката – оттук можете да я свалите в удобен за принтиране формат.

България / Активизъм и протести Friday October 08, 2010 09:42 by ХоРа срещу расизма

Гражданска Инициатива „ХоРа” има удоволствието да представи на Вашето внимание първия по рода си концерт против расизма и дискриминацията.

Час и място: 9ти октомври, 14.00 часа в Първо студио на БНР. Концертът се записва се от екипи на БНР и ще бъде излъчен по програма „ Христо Ботев” в серията „Звуково изобразяване на града”. Темата ще бъде разгледана специално през призмата на София като Европейска столица, съвременната градска култура и културата на толерантността.

Съорганизатори: БНР , “Програма Христо Ботев”, доброволци от инициативата “Хора срещу расизма” (ХоРа, http://stopnazi-bg.blogspot.com), студенти, интелектуалци, артисти, социални дейци от различни организации, еколози, граждани.

Участници : Насекомикс, група АС и Ксетофон, рок група Рисайкълбиин от Румъния, електронната група „Малки трагедии”, „Сърмата Хари и коптормикс” (герои на фестивала Spirit of Burgas), “Глас народен” с етно-пънк-джаз-самба импровизации, актрисата Вяра Коларова, контрабасиста Георги Дончев, актрисата Ани Петрова. “Тошида” или Ида Даниел – многоспектърен творец: драматург, режисьор, актьор и музикантът-композитор Тодор Стоянов. Актьора Петър Генков участвал в наградената с “Икар 2009” постановка на Иван Добчев “Лазар и Исус”, писателят Георги Господинов. Със специалното участие на Ицхак Финци. Ще чуете още позицията на Мая Новоселска, Йосиф Сърчаджиев и други неугасващи звезди. Условията за участие, които важат за всички са две : простички, но принципни. 1) На концерта изпълнителите ще се изкажат – с думи или експлицитно чрез изкуството си – по темата против расизма и дискриминацията; 2) Участието им е безвъзмездно, тъй както и никой от работещите за каузата не получава пари.

Предистория: Може би знаете за “Рок срещу расизма” – от 1960-те , когато култови музиканти и групи взимат участие в серия от концерти? Издигайки същия лозунг, те застават твърдо срещу нарастващия тогава неонацизъм: проблем, на който днес спешно трябва да дадем отговор и тук, в България.

Повод: Расизмът приема застрашително масови размери и започва да се легитимира в публичното пространство. Така без да усетим, българите, все още се ласкаем като толерантни, а в действителност мнозина от нас си затварят очите пред нарастващото насилие и омраза към хора от етнически малцинства, емигранти, всеки с различно мнение. Злото е заразно : да се имунизираме с музика и изкуство.

Очакваме ви ! : Искрено ще се радваме да се присъедините, да поканите приятели, които подкрепят каузата на концерта. Подкрепете ни като разпространите тази информация или напишете текст. Да покажем, че българските граждани все още са единни, хуманни и нормални хора. Да кажем на висок глас, че не ни е страх от омразата и насилието. Мирът и любовта са по-силни от тях.

от Гражданска Инициатива ХоРа

България / Политика Friday September 24, 2010 09:37 by Бай Далай

Днес политиката е редуцирана до шоу, а ето как са правили (извън-парламентарна) политика навремето.

Това е снимка на църквата света София след атентата извършен от БКП на 16 април 1925. Всяка година на въпросната дата блогъри и вестникари пускат дълги морализиращи текстове за събитието, заклеймявайки комунизма и левите. Пишат за атентата винаги откъснато от историческия контекст. Пишат за него като че ли е еманация на някаква извън-историческа зла същност на комунизма, която знае да сее само смърт и разрушения.

И така малко хора знаят, че атентатът идва като отговор на бруталните репресии смазали едно от малкото достойни за възхищения събития от новата българска история – Септемврийското въстание. (Чиято 87-ма годишнина е днес. Въстанието ме вдъхновява, но и депресира, защото поставя рязко в контраст и перспектива как се прави политика днес и как са действали преди..)

This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 18.04, 16:11

browse text browse image browse video browse audio

shumovo.jpg imageШумовото замърсяване – един от основните проблеми на Столична Община 18.04 10:55 0 comments

1310piketty.jpg imageТома Пикети не е заплаха за капитала през ХХI век 17.04 15:37 0 comments

textАрменският геноцид и след това 17.04 13:45 0 comments

arton527925f9fa_1.jpg imageЩе има ли край „войната срещу тероризма“ 16.04 22:46 0 comments

textОбама: отвъд публичнияобраз 15.04 01:17 0 comments

images.jpeg imageФестивал на здравословния начин на живот - “ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ” 14.04 18:33 0 comments

poster_2015_17_de_abril_ingles__final_corregido__cpia_2.jpg image17 април: ден на земеделческите борби 14.04 01:59 0 comments

laborunion.jpg imageОда за синдикатите 05.04 18:23 0 comments

Изоставена жп спирка - Източник: http://haiduk-tourist.blogspot.com/2014/05/blog-post_4545.html, автор: diana mincheva imageКАКВО ОЗНАЧАВА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ГУБЕЩИ ЖП ЛИНИИ НА ОБЩИНИТЕ? 04.04 19:40 1 comments

textИгнасио Рамоне и Ноам Чомски: Срещу империята на шпионажа 04.04 15:02 0 comments

efbww.jpg imageСтоп на социалния дъмпинг 23.03 16:15 1 comments

tjnrgb.jpg imageРезолюция на ЕКП за ограничаване на финансовите измами, укриването на данъци и дейността н... 17.03 13:50 2 comments

textДългът – един век извиване на ръце 13.03 03:33 0 comments

_cropped.jpg image„Урок” по честно кино 12.03 04:46 0 comments

chergarianarchycopy.jpg imageПатриотизмът - опиум за угнетената душа 12.03 03:49 0 comments

20925_1.jpg image„Гео Милев и изкуството“ 09.03 14:43 0 comments

textРаботещи бедни 03.03 02:44 0 comments

debt.jpg imageНС да отмени решението си за 16 млрд. заем 03.03 01:26 1 comments

fr_caroussels_image_189.jpg imageОснови на биодинамичното земеделие 01.03 03:59 2 comments

growningcommunities.jpg imageGrowing Communities – практическа алтернатива на хранителната индустрия 27.02 23:41 0 comments

повече >>