настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

България / Медии и манипулации Sunday November 28, 2010 08:18 by автор Bai Dalai / публикувал LGB

Пиша това по повод на проведения днес Форум Храна на бизнес-организацийката Горичка.

http://blog.gorichka.bg/?p=2766

Езотериката, бидейки възможно най-печелившия жанр в момента не е пропусната възможност от Горичка: на форума една част от лекторите са окултисти. Например “чичо Митко“, който се занимава с дъновистко биодинамично земеделие и списва вестника на сектата “Анастасия“. Той директно препоръчва книгите на Малахов (гуруто по “уринотерапия”) Ето го Малахов, ако още не сте го виждали:

Международни / Имиграция Monday November 15, 2010 23:20 by Имигрантка за демокрация

Докато българското и европейски правителства ликуват за съдбата на Аунг Сан Су Чи, животът на бирмански бежанец в София девалвира в утопия. Вчера информационните агенции определиха като централна новина прекратяването на продължилия седем години без прекъсване домашен арест на активистката за човешки права и демокрация в Бирма Аунг Сан Су Чи. От 1989г. насам, както нейният обществен, така и нейният личен живот подлежат на различни форми на контрол от военната хунта в Рангун – сплашвания, престои в затвора, домашни арести. Основаната от нея партия „Национална лига за демокрация” бива настойчиво маргинализирана. Последните пет години преди преждевременната му смърт, на съпруга й, английския тибетолог и историк Майкъл Айрис, също е отказано правото да посещава Бирма. Двамата не успяват да си вземат последно сбогом.

Съвместна декларация на участниците

По света студенти, ученици, учители, родители и служители протестираме срещу засилващата се комерсиализация и приватизация на общественото образование; от едно десетилетие ние се борим за безплатно и независимо образование.

Тази година ще се обединим на международно ниво в една „Световна вълна на действия за образование”.

Още по темата: С двата студентски протеста битката за образованието започна | Денят на будителите – ден на протест за образование | Протестна декларация – Просто Искаме да учим! | Европейското образование под натиска на пазарите | Следващите протести на студенти и преподаватели в защита на образованието

Нови материали по темата: Бунт в Лондон – студенти превземат сградата на консерваторите | 10 ноември 2010 – една вихрушка ли ще ни спре | Прилики и разлики: Голямото шествие "Спрете орязванията в бюджета за образование” в Лондон

Международни / Граждански и човешки права Tuesday October 26, 2010 17:02 by Светла Енчева

От доста време насам бях в състояние на вътрешен конфликт - дали да пиша за случая на Олег Мавромати, или не. От една страна, известно ми е, че самите Олег Мавромати и жена му, Боряна Росса, биха желали в България да има повече публичност върху техния случай. От друга, приятел, на когото вярвам безпрекословно, е убеден, че раздухването на случая в този момент може да направи лоша услуга на Олег и Боряна. От трета страна, на този етап съм песимистично настроена по отношение на развитието на казуса на Олег Мавромати.

Още по темата: Акция на солидарност с художника Олег Мавромати | Петиция в подкрепа на художника Олег Мавромати | Фенове на ДДТ солидарни с Олег Мавромати

Международни / Мир и война Monday October 25, 2010 14:41 by Руслан Трад и Максим Проданов

Запомнете тази дата. 22 октомври 2010 година. Отбележете я в календара си. Защото това е велик ден за журналистиката. Активистите от WikiLeaks, които разбуниха духовете в Белия дом след публикуване на документи за Афганистан, сега направиха още по-голям удар. Нещо, което никой не смееше да направи- 400 000 документа за войната в Ирак вече са на бял свят. Al Jazeera пусна веднага материалите (Al Jazeera English, 22.10.10), а WikiLeaks го съобщиха в Twitter.

Вече можем по-подробно да разгледаме за какво точно става въпрос. Публикуваните вчера близо 400,000 (по-точно 391,832) документа на американската армия каталогизират ежедневните военни операции в Ирак и разкриват огромен брой непознати досега инциденти. Сами можете да разгледате документите тук и тук (може да се наложи да изчакате заради големия трафик). Разкритите документи в момента се разглеждат от милиони хора по света и наяве излизат нови и нови шокиращи записки. Ето кратък списък с откритите до момента случаи:

България / Активизъм и протести Tuesday October 19, 2010 10:49 by Инициатива срещу орязването на парите за образование

Октомври, 2010. По коридорите на най-старото висше учебно заведение в България се разнасят какви ли не слухове. Студентите не обсъждат лекции, преподаватели или проекти. Всички се чудим: „Ще учим ли?”

След жестокото орязване на бюджета на СУ с над 30% спрямо минали години, ръководството е принудено да предприеме антикризисни мерки. Мерки, които ще оставят на улицата студентите – Алма Матер затваря врати. Най-големият университет в България е доведен до просешка тояга, а студентите и преподавателите – обвниени във всички възможни грехове: от корупция до мрънкане за пари.

Това не може да продължава. Управляващите образователния сектор всекидневно се подиграват с поверените им институции, със специалисти с многогодишен опит, със студентите. Те се подиграват с държавата, която винаги е считала образованието за основна ценност.

Нека ние им покажем, че не са всесилни. Нека ни чуят – защото повече няма да мълчим.

Събитието във Facebook
Събитието във форума на СУ

Важно: За хората, които искат да помогнат с разпространението на листовката – оттук можете да я свалите в удобен за принтиране формат.

България / Активизъм и протести Friday October 08, 2010 09:42 by ХоРа срещу расизма

Гражданска Инициатива „ХоРа” има удоволствието да представи на Вашето внимание първия по рода си концерт против расизма и дискриминацията.

Час и място: 9ти октомври, 14.00 часа в Първо студио на БНР. Концертът се записва се от екипи на БНР и ще бъде излъчен по програма „ Христо Ботев” в серията „Звуково изобразяване на града”. Темата ще бъде разгледана специално през призмата на София като Европейска столица, съвременната градска култура и културата на толерантността.

Съорганизатори: БНР , “Програма Христо Ботев”, доброволци от инициативата “Хора срещу расизма” (ХоРа, http://stopnazi-bg.blogspot.com), студенти, интелектуалци, артисти, социални дейци от различни организации, еколози, граждани.

Участници : Насекомикс, група АС и Ксетофон, рок група Рисайкълбиин от Румъния, електронната група „Малки трагедии”, „Сърмата Хари и коптормикс” (герои на фестивала Spirit of Burgas), “Глас народен” с етно-пънк-джаз-самба импровизации, актрисата Вяра Коларова, контрабасиста Георги Дончев, актрисата Ани Петрова. “Тошида” или Ида Даниел – многоспектърен творец: драматург, режисьор, актьор и музикантът-композитор Тодор Стоянов. Актьора Петър Генков участвал в наградената с “Икар 2009” постановка на Иван Добчев “Лазар и Исус”, писателят Георги Господинов. Със специалното участие на Ицхак Финци. Ще чуете още позицията на Мая Новоселска, Йосиф Сърчаджиев и други неугасващи звезди. Условията за участие, които важат за всички са две : простички, но принципни. 1) На концерта изпълнителите ще се изкажат – с думи или експлицитно чрез изкуството си – по темата против расизма и дискриминацията; 2) Участието им е безвъзмездно, тъй както и никой от работещите за каузата не получава пари.

Предистория: Може би знаете за “Рок срещу расизма” – от 1960-те , когато култови музиканти и групи взимат участие в серия от концерти? Издигайки същия лозунг, те застават твърдо срещу нарастващия тогава неонацизъм: проблем, на който днес спешно трябва да дадем отговор и тук, в България.

Повод: Расизмът приема застрашително масови размери и започва да се легитимира в публичното пространство. Така без да усетим, българите, все още се ласкаем като толерантни, а в действителност мнозина от нас си затварят очите пред нарастващото насилие и омраза към хора от етнически малцинства, емигранти, всеки с различно мнение. Злото е заразно : да се имунизираме с музика и изкуство.

Очакваме ви ! : Искрено ще се радваме да се присъедините, да поканите приятели, които подкрепят каузата на концерта. Подкрепете ни като разпространите тази информация или напишете текст. Да покажем, че българските граждани все още са единни, хуманни и нормални хора. Да кажем на висок глас, че не ни е страх от омразата и насилието. Мирът и любовта са по-силни от тях.

от Гражданска Инициатива ХоРа

България / Политика Friday September 24, 2010 09:37 by Бай Далай

Днес политиката е редуцирана до шоу, а ето как са правили (извън-парламентарна) политика навремето.

Това е снимка на църквата света София след атентата извършен от БКП на 16 април 1925. Всяка година на въпросната дата блогъри и вестникари пускат дълги морализиращи текстове за събитието, заклеймявайки комунизма и левите. Пишат за атентата винаги откъснато от историческия контекст. Пишат за него като че ли е еманация на някаква извън-историческа зла същност на комунизма, която знае да сее само смърт и разрушения.

И така малко хора знаят, че атентатът идва като отговор на бруталните репресии смазали едно от малкото достойни за възхищения събития от новата българска история – Септемврийското въстание. (Чиято 87-ма годишнина е днес. Въстанието ме вдъхновява, но и депресира, защото поставя рязко в контраст и перспектива как се прави политика днес и как са действали преди..)

This page can be viewed in
English Български

дописки

Tuesday 01.09, 00:41

browse text browse image browse video browse audio

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 0 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

Да защитаваме нашите пенсии! Нашите, тези на старейшите ни, тези на децата ни! imageДекларация срещу пенсионната ¨реформа¨ 04.05 16:56 2 comments

manufacturing_consent.jpg imageАЕЖ настоява за навременно и справедливо разследване на убийствата на журналисти в Украйна 03.05 18:52 0 comments

повече >>