настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Международни / Глобализация Tuesday January 11, 2011 20:29 by Николай Теллалов

Без да претендирам за изчерпателност, позволявам си да смятам за най-важни моменти от първата календарна десетилетка на ХХІ век следните събития:
* Терористичните атаки на 11 септември 2001 година;
* Разширяването на ЕС и началото на кризата на този формат на Евросъюза;
* Разцветът на информационните технологии и изострянето на борбата за свободно разпространение на информация;

* Световната финансово-икономическа криза.

С един кратък преглед на всяко едно от тях и неговите последици ще се опитам да докажа извода, че десетилетието 2001–2010 е десетилетие на глобална контрареволюционна реакция спрямо рухването на тоталитарния социализъм под натиска на нежеланието на народите от бившия СССР и Източна Европа да живеят без свобода. Тази реакция се изразява в следното:
— общо настъпление срещу гражданските права, оправдавано с “наложителни мерки против тероризма”;
— общо настъпление срещу социалните завоевания на трудещите се, оправдавано с необходими “антикризисни мерки”;
— опити за ограничаване на достъпа и правото на разпространение на информация, мотивирано от “защита на авторски права”;
— общо настъпление срещу науката, образованието и технологичния напредък, който е в състояние да осигури материалната база за появата и утвърждаването на нов тип общество
.

Всички тези аспекти на контрареволюционната реакция се съпровождат от разширяване на пълномощията на властта (в полза на политически и бизнес групировки), като широко използват метода на подмяната на понятията. Биват възраждани и реабилитирани исторически отхвърлени идеологеми чрез директни фалшификации, а където лъжите не постигат нужния ефект, се прибягва до удавяне на истината в потоци от маловажна и странична информация.

България / Икономика и труд Sunday January 09, 2011 18:34 by Бай Далай

“Една поща село не прави” е заглавието на една идеологическа статия в последния брой на бюлетина на Института за пазарна икономика (ИПИ), която защитава правителствените планове за неолиберална реформа в пощенските услуги. Става въпрос за решението от миналия месец да се ”либерализира” част от дейността на “Български пощи” ЕАД и да се субсидират само клоновете в села и градове с над 800 души население. Решение e базирано на допускането, че малките населени места са ”нерентабилни”. Идеята е да се закриват по 100 пощенски клона годишно.

Managerialism

Модерният мениджмънт е измислен от Фредрик Тейлър при работата му във фабриките на Форд през 19 век. Той е първият, който систематизира по полунаучен начин различни пътища за повишаване на продуктивността на работниците. Това е същността на мениджмънта: как да изтискаме най-ефективно работната сила. От началото на неолиберализма мениджмънтът мутира в мениджъриализъм, познат като New public management, или трансферa на фирмения мениджмънт в публичните институции.

Инициативата, която ИПИ приветства пак е "Нов обществен мениджмънт", а именно вкарването на управленски практики от частния бизнес в обществения сектор. Както написах в предния пост, неолиберализмът не е само икономическа доктрина, а цялостен проект за колонизиране на всички обществени отношения от пазара. С други думи, това означава подчиняване на всичко на пазарни механизми (търсене и предалгане, cost-benefit, етц). Неолибералите така са представители на една нова универсалност – тази на Пазара, чиито принципи се смятат за универсално приложими навсякъде. Според неолибералите абсолютно всички социални отношения и услуги могат да бъдат управлявани според пазарната рационалност. Това ги прави представители на една (псевдо)унивесалност, чиито носители са пътуваща интернационална класа от мениджъри, които обикалят света, преструктуриращи институция след институция (независимо дали става въпрос за пощи, университети, болници и тн) по един и същи тертип. Тяхната идеология на преструктуриране (разбирай приватизация, ськращения) се основава на допускането one size fits all: един размер става на всички, т.е. едни и същи бизнес мерки се прилагат навсякъде, независимо дали става въпрос за пощенски станции в България, университети в Англия или болници в Руанда.

Международни / Активизъм и протести Saturday January 08, 2011 19:50 by Peter

През миналия месец (декември 2010 г.) в Тунис избухнаха масови протести, прерастнали в своеобразен бунт срещу властта, която е верен приятел на САЩ и хвърля много средства, за да помага в борбата срещу клетки на Ал Кайда в Северна Африка, като това включва множество безпричинни арести, цензура на интернет сайтове и липса на свобода на словото. Причина за протестите бе самозапалването на безработният Мохамед Буазизи. Дни по-късно той почина от раните си. Неговите действия на 17 срещу 18 декември, бяха разглеждани като олицетворение на тежкото положение на безработните в Тунис (особено младите) и насочиха вниманието към икономическата и политическа криза в страната. Протестите се насочиха главно към президента Бен Али. Страната бе обхваната и от национални стачки.  Междувременно група, известна като "Anonymous" започна успешни кибератаки срещу различни сайтове, свързани с властта в Тунис, с което изразяват съпричастие към бунта.

Междувременно, в началото на тази година Алжир също бе охванат от протести поради вдигането на цените и растящата безработица. В нощта на 5ти срещу 6ти януари столицата на страната бе блокирана от безредици, а студенти нападнаха полицейски участък и подпалиха редица магазини. Полицията е искала няколко пъти подкрепления, за да спрат няколко стотици протестиращи, влезли в сблъсъци с униформените.

"Страхувам се, че ситуацията е много тежка. Очаква се голям взрив.", смята социологът Мохамед Саиб. "Има основания да смятаме, че бунтовете в Тунис има ефекта на епидемията." Това, което разтърси Тунис, сега разтърсва и Алжир. Мароко е в същата ситуация и е въпрос на време да избухнат безредици и там.

Още по темата:
Затъмнената криза в Тунис - хиляди на бунт срещу властта | Бунтът в Тунис: протестите продължават, медийното мълчание също | Кратка хронология на бунта в Тунис и защо се случва той | Почина тунизиецът, започнал бунта в Тунис. Кибератаки удариха правителствени сайтове | Още линкове за бунта в Тунис (+видео за безработицата там) | Кибервойната в Тунис се разрасна | На прага на извънредно положение: Алжир обхванат от протести | Вълна от арести в Тунис | 10 убити при сблъсъци с полицията в Тунис

Международни / Активизъм и протести Saturday January 01, 2011 18:48 by Писмо до Уикилийкс

За уикилийкс и всички, които ще протестират и през 2011

Уважаеми, г-н Асандж,

За голям брой активисти по света отминаващата 2010г. вероятно ще бъде запомнена с характерното присъствие на уикилийкс в техните редове. За много, публикуваната на нейните страници конкретна информация със сигурност е изиграла важна роля в ежедневната им работа. Нещо повече, уикилийкс успя да създаде у тях усещане за споделен риск, да окаже онази толкова нужна за предприемане на дадено критическо действие емоционална подкрепа.

За голям брой не-активисти (или бъдещи активисти), този сайт показа различна от тази на комерсиалните медии гледна точка и провокира повече внимание към съдържанието на държавното управление по света.

България / Активизъм и протести Thursday December 23, 2010 10:06 by Антиавторитарно действие за свободно общество

Позиция на “Антиавторитарно действие за свободно общество”

Ние сме антиавторитарни, защото сме против всички авторитети, всяка власт и всякаква доминация в човешките взаимотношения. Идваме от традицията на анархизма, където са нашите корени, но желаем да излезем извън рамките на идеологиите.

Нашите четири принципа – минимум са:

  • антиавторитарен обхват в начина ни на работа и мислене
  • пряка демокрация в начините на вземане на решения
  • отказ от приемане на каквато и да било форма на власт
  • отхвърляне и противопоставяне на всякаква форма на дискриминация

Всеки, който споделя тези четири принципа - минимум може да бъде наш член или просто да работи с нас. Базирайки се върху тях, ние се насочваме към преките действия в борбата за социално освобождение, дотолкова доколкото можем. Отхвърляме закостенелите рамки на строгото идеологическо мислене. Точно затова смятаме да присъстваме във всяка обеществена / социална борба на нашето време, като не само заявяваме своята позиция и подкрепа или пък заклеймяване и омраза, но и се опитваме да придадем повече радикалност и независимост на тази борба.

Какво означава присъствие в обществените проблеми?

Международни / Технологии и компютри Tuesday December 07, 2010 13:00 by Peter

Срещу повече от 300,000 долара гаранция, тази нощ (17 декември 2010 г.) Асанж бе освободен от затвора, където престоя в последните дни в изолатор.

ПОВЕЧЕ ЗА СЛУЧИЛИЯТ СЕ НА (07.12.2010г.) ПРЕД БРИТАНСКОТО ПОСОЛСТВО НА УЛ. "МОСКОВСКА" 9 – ФЛАШ МОБ В СОЛИДАРНОСТ С ДЖУЛИАН АСАНДЖ: http://freeassange.wordpress.com

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж е арестуван във Великобритания, съобщава БиБиСи, позовавайки се на представител на лондонската полиция. Според данните задържането на австралиеца е станало около 09.30 часа тази сутрин.

По-рано британската полиция получи международна заповед за арест издадена от Швеция.

Обвинения срещу Асанж все още не са повдигнати, предстои той да стане по-късно днес, когато ще бъде доведен в съда.

Асанж е издирван по обвинение в изнасилване. През ноември съдът в Стокхолм одобри искане прокуратурата за задържането на 39-годишния австралиец, който е обвинен в Швеция за изнасилване и сексуален тормоз, а на 20 ноември шведската прокуратура поиска от Интерпол да го обяви за международно издирване.

Според Асанж и адвоката му обвиненията имат абсолютно политически характер и целят да му запушат устата.

Миналата седмица шведски прокурори заявили пред AOL News, че Асанж не е издирван по обвинение за изнасилване, а заради нещо, наречено “изненадващ” или “неочакван” секс.

Един от адвокатите на Асанж твърди, че и двете жени, обвинили Асанж в изнасилване, са пращали SMS-и и са публикували туийтове, с които са се хвалели със своето завоевание, след предполагаемите “изнасилвания”.

Една от обвинилите Асанж в изнаслване, Ана Ардин, може да има "връзки с финансирани от САЩ, анти-Кастро и анти-комунистически групи", обявиха Израел Шамир и Пол Бенет в CounterPunch. Докато е била в Куба, Адрин е работила с "Las damas de blanco" ("Жените в бяло"), феминистка анти-Кастро група. Професор Михаел Зелцер отбеляза, че групата е ръководена от Карлос Албрето Монтаньер, за когото има данни, че е свързан с ЦРУ.

България / Граждански и човешки права Friday December 03, 2010 21:48 by ХоРа –Хора срещу Расизма

ХОРА (ХОра срещу РАсизма) - Инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията и Български Активистки Алианс остро осъждат нацистките нападения, извършени на 2 декември:

С настоящото писмо искаме категорично да изразим крайното си безпокойство от инцидентите на расистки мотивирано насилие след снощния футболен мач между отборите на ЦСКА и Бешикташ. Както стана известно, неонацисти са пребили две момчета от ромски произход в автобус 94. Едната от жертвите е особено уязвима, защото страда от епилепсия, а е била удряна жестоко в главата. Според информация от медиите, пострадалият младеж е получил в резултат на побоя два епилептични гърча, счупване на черепа и мозъчно увреждане (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3448751).

Още по темата: София: Флашмоб срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се нео-нацистко насилие | Нападение срещу активист на "23 септември" | "Съжалявам ако убитото момче е българин, но от истинските." | Скинари пребиха еколози в Борисовата градина | Проблемът с хлебарките, без други истории | Мисли преди да лъжеш! | Относно поредния акт на фашистко насилие, извършен на 6 юни 2010 | Гражданско бдение за убития Мишо | Протестът пред Бусманци… и на път към Бусманци

Международни / Политика Monday November 29, 2010 21:29 by Максим Проданов

WikiLeaks продължава да разчупва статуквото на световната журналистика. Днес бяха публикувани 250,000 от общо 3 милиона секретни писма между американските посолства по света. Наяве излезе главозамайващ брой скрити скандали, стратегии и сблъсъци в световната политика. Големият брой на документите прави техния анализ сложен и бавен, поради което нова информация ще продължава да излиза с дни, може би седмици. Макар, че сайтът WikiLeaks отново стана мишена на атаки, голяма част от информацията бе публикувана от водещи медии като Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El País и New York Times.

Още по темата: САЩ – Съединени Анимационни Щати | WikiLeaks разкрива разузнаване на US службите в България | Иракските военни дневници – най-големият удар на WikiLeaks | WikiLeaks хвърли света в шок – публикува 91 000 документа на Пентагона | По-добре си мълчи, активисте | Държавобизнесът срещу пиратите | Създателят на WikiLeaks подозира Пентагона в обвинения в изнасилване | Огън от небето - WikiLeaks разкрива скандално видео от Ирак | Wikileaks цензуриран от щатски съд

This page can be viewed in
English Български

дописки

Sunday 29.03, 23:46

browse text browse image browse video browse audio

efbww.jpg imageСтоп на социалния дъмпинг 23.03 16:15 0 comments

tjnrgb.jpg imageРезолюция на ЕКП за ограничаване на финансовите измами, укриването на данъци и дейността н... 17.03 13:50 2 comments

textДългът – един век извиване на ръце 13.03 03:33 0 comments

_cropped.jpg image„Урок” по честно кино 12.03 04:46 0 comments

chergarianarchycopy.jpg imageПатриотизмът - опиум за угнетената душа 12.03 03:49 0 comments

20925_1.jpg image„Гео Милев и изкуството“ 09.03 14:43 0 comments

textРаботещи бедни 03.03 02:44 0 comments

debt.jpg imageНС да отмени решението си за 16 млрд. заем 03.03 01:26 1 comments

fr_caroussels_image_189.jpg imageОснови на биодинамичното земеделие 01.03 03:59 2 comments

growningcommunities.jpg imageGrowing Communities – практическа алтернатива на хранителната индустрия 27.02 23:41 0 comments

samain.jpg imageЗа религията, политиката и секуларизма 16.02 18:25 1 comments

textПолитика без политика: "ние" и "те" в протестите и кризата на представителството 11.02 02:01 0 comments

yin_yang_laozi1.jpg imageЕкологичното съзнание и особеностите на източната мисловност 07.02 19:08 0 comments

debt.jpg image15/2: Ден за протести в СОЛИДАРНОСТ С ГРЪЦКИЯ НАРОД 07.02 18:44 2 comments

p0809cqfdecoledef022.jpg imageFuck Off, Google - На нашите приятели 07.02 16:39 2 comments

textОтворено писмо на Ципрас към немския народ в германския ежедневник „Ханделсблат“* 03.02 00:57 0 comments

textСкандално предложение на МЗ прави медицинската помощ платена 02.02 21:17 1 comments

textФондация Програми за животните се противопоставя на предложените изменения на Закона за ве... 30.01 16:57 0 comments

logole.gif imageВ подкрепа на СИРИЗА 23.01 19:49 1 comments

shumen2.jpg imageБДЖ Е НА НАРОДА! Вълна от недоволство в страната заради спрените влакове (обзор) 18.01 23:48 2 comments

повече >>