настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

България / Активизъм и протести Monday February 28, 2011 14:40 by Ruslan Trad

Днес либийската общност излезе на протест срещу режима на Кадафи в Либия. Видях хора и от други арабски общности – ливанци, тунизийци, египтяни. По мои виждания бяха до 70 души, но според медиите, протестиращите са около 100.В крайна сметка няма значение колко е бил броят им, важното е, че успяха да направят протест в София, за да изразят мнението си. Хората поднесоха цветя за убитите в Либия. Имаше представители на всички по-големи български медии – НОВА, bTV, LiveNews, СКАТ, TV7 и други.

Преброих около пет полицейски патрулки. Полицията не позволи на хората на бъдат пред посолството, а на другия тротоар. Също така не позволи да се сложи един лист A4 на оградата на посолството, защото е анти-Кадафи послание. LiveNews, в публикацията си “Над 100 души викаха пред либийското посолство “Долу Кадафи”, показва кадрите, в които протестиращите се конфронтираха с полицията заради забраната да се слагат постери по стената на посолството.

Няколко души успяха да закачат знамето на монархията на входа на посолството. Знаме, което днес опозицията използва за знак.

България / Активизъм и протести Saturday February 26, 2011 01:53 by репортер на Индимедия

Днес на попа се проведе антирасистки фалшмоб.
Организацията му стана чрез анонимни послания получени от участниците. Къде е започнала живата верига на предаването на информация така и няма да научим. Нормално е при спонтанните акции. Не кой го ортанизира е важното в случая.

Международни / Политика Friday February 25, 2011 15:54 by Тарик Али / превод: Бай Далай

Превод на една чудесна статия от Тарик Али, която излезе в Гардиан онзи ден.
Хиляди благодарности на блестящата Вера Гоцева (Lomovera) за превода на стихотворението в края на статията.

***

С отхвърлянето на подкрепените от запада диктатори политиката се промени завинаги. Колко още може да се разпространи революцията?

Отказът на народа да целуне или да игнорира пръчката, която го бие вече толкова десетилетия, започна нова глава в историята на арабските народи. Превъзнасяният абсурд на неоконсерваторите, че арабите или мюсюлманите са враждебни към демокрацията изчезна като запален пергамент.

България / Мир и война Sunday February 13, 2011 11:41 by Бай Далай

За пореден път днес станахме свидетели на едно отвратително събитие: Луковмарш.

В този пост ще се опитам да обясня накратко както е фашизъм, кой е Луков, какво стана на марша и с какво е по-значим от останалите. Предупреждавам отсега, че ще бъде дълъг пост и благодаря сърдечно на тези от вас, които стигнат до края му:)

България / Имиграция Friday February 11, 2011 22:36 by един човек

Шествие в солидарност с имигрантите и бежанците премина по централните улици на София. Инициативата е срещу новия Закон за чужденците в България, както и срещу неправомерното задържане на чужденци в "центъра за задържане" в столичния квартал Бусманци. Датата на демонстрацията бе избрана във връзка с европейския ден за солидарност с 300 имигранти в гладна стачка в Гърция. Протестиращите подкрепиха техните искания и поискаха незабавното им удовлетворение.

Протеста започна в 14:30 на площад Независимот пред Министерски Съвет. Един час преди протеста, района беше обграден от жандармерия и полиция. Около 30 човека дойдоха след призива на "Инициативен комитет за солидарност с имигрантите и бежанците". Най-хубавото беше, че дойдоха около 10-тина имигранти, които до скоро са били в центъра в Бусманци и които без страх изразиха гнева си от преживянато там. Няколкото разпънати транспаратни недвусмислено показваха за какво е този протест.

България / Активизъм и протести Tuesday February 08, 2011 11:14 by ХоРа - Инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията

Днес, 7 февруари 2011г, около 25-30 човека, обединени в гражданска инициатива "ХоРа (ХОра срещу РАсизма) - Инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията" протестираха пред Столична община и внесоха протестно писмо, и декларация в деловодството на Общината, срещу провеждането на т.нар. "Луков марш", който от години правят т.нар. "патриотични организации" в чест на своя патрон ген. Христо Луков.

С транспаранти: "Фашизмът не е мнение, а престъпление", "СОС, Докога шествия на неонацисти?", "Да бъдем Хора, не нацисти", бе изразен гражданския протест и възмущение от толерирането на тези групи от страна на Столична Община, и от неразпознаването на символиката, пропагандата, и идеологията стояща зад групите, организиращи ежегодния "Луков Марш".

Международни / Активизъм и протести Saturday January 29, 2011 22:04 by Бай Далай

Египет се тресе от многохилядни улични демонстрации. Вчера и днес гледах драматчни кадри от протестите по телевизия Al Jazeera. Българските медии се надпреварват да обясняват, че причините зад революцията в Египет са “новите млади, ползващи интернет,” правещи абсудни сравнения между протестите в Молдова (2009) и сегашните революционни протести в северна Африка и Близкия изток. Стигна се до безумни твърдения от журналисти на Бтв, че “нито едно правителство не може да бъде сигурно за властта си докато в страната има интернет”. А снощи фашизиран експерт от същата телевизия ни обясни авторитетно, че египтяните не са готови за демокрация и имат нужда от “силна ръка.” Основен акцент в отразяването на революцията е положението на туристическия бизнес. Така възпроизвеждат неолибералната идеология, която поставя икономиката над всичко. Натрупването на капитал в туристическата индустрия се представя като по-важно от революцията. На революцията се гледа просто като на негативен фактор, който може да спре натрупването на печалби.

Това отразява традиционно консервативната позиция на българските медии, която не е способна да обясни случващото се в света и е вманичена в проблемите на бизнеса – стаблиността на световните пазари, икономическото развитие и т.н.

Международни / Имиграция Monday January 24, 2011 18:47 by Имигранти

Солидарност с тяхната социална борба!

Обръщение на асамблеята на имигрантите в гладна стачка:

Ние сме имигранти и бежанци от цяла Гърция. Дойдохме тук, преследвани от бедност, безработица, войни и диктатури.Западните мултинационални компании и техните политически слуги в страните ни не ни оставиха друг избор, освен да рискуваме живота си отново и отново, за да стигнем до портите на Европа. Западът, който ограби домовете ни и постигна безкрайно по-добър жизнен стандарт, сега е единствената ни надежда да живеем като човешки същества. Дойдохме в Гърция (по един или друг начин), за да намерим работа, за да изхраним себе си и децата си. Все още живеем в унижението и мрака на беззаконието, а от нас се възползват работодатели, държавни агенции, които жестоко експлоатират нашия труд. Ние живеем с пот на чело и с мечтата един ден да имаме равни права с гръцките си колеги.

This page can be viewed in
English Български

дописки

Thursday 05.03, 18:01

browse text browse image browse video browse audio

textРаботещи бедни 03.03 02:44 0 comments

debt.jpg imageНС да отмени решението си за 16 млрд. заем 03.03 01:26 0 comments

fr_caroussels_image_189.jpg imageОснови на биодинамичното земеделие 01.03 03:59 0 comments

growningcommunities.jpg imageGrowing Communities – практическа алтернатива на хранителната индустрия 27.02 23:41 0 comments

samain.jpg imageЗа религията, политиката и секуларизма 16.02 18:25 1 comments

textПолитика без политика: "ние" и "те" в протестите и кризата на представителството 11.02 02:01 0 comments

yin_yang_laozi1.jpg imageЕкологичното съзнание и особеностите на източната мисловност 07.02 19:08 0 comments

debt.jpg image15/2: Ден за протести в СОЛИДАРНОСТ С ГРЪЦКИЯ НАРОД 07.02 18:44 2 comments

p0809cqfdecoledef022.jpg imageFuck Off, Google - На нашите приятели 07.02 16:39 2 comments

textОтворено писмо на Ципрас към немския народ в германския ежедневник „Ханделсблат“* 03.02 00:57 0 comments

textСкандално предложение на МЗ прави медицинската помощ платена 02.02 21:17 1 comments

textФондация Програми за животните се противопоставя на предложените изменения на Закона за ве... 30.01 16:57 0 comments

logole.gif imageВ подкрепа на СИРИЗА 23.01 19:49 1 comments

shumen2.jpg imageБДЖ Е НА НАРОДА! Вълна от недоволство в страната заради спрените влакове (обзор) 18.01 23:48 2 comments

22042012162713dis_de_zs_tierrs4_1.jpg image„Подемос“ – партията, която разтърсва Испания 18.01 03:43 0 comments

formation_droit_de_greve.jpg imageДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ПРАВОТО НА СТАЧКА 17.01 23:16 0 comments

tesnolineyka_baner_1.jpg imageМинистър Московски: “ Спирането на влаковете няма да забави растежа на икономиката“ 17.01 22:34 0 comments

cover_irina.jpg image"Католическата църква и усташкият режим в Хърватия (1941-1945)" 17.01 02:24 0 comments

problemut_ste_vie.jpg imageСрещу държавния расизъм 08.01 02:56 0 comments

p14bea01_1_.jpg imageНа какво е алтернатива социалната ферма? 06.01 02:49 0 comments

повече >>