настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Международни / Активизъм и протести Tuesday January 17, 2012 10:52 by Zlatko

Сутринта получихме следното писмо от румънски автономисти:

Много от международните медии описаха последните Букурещки протести като „срещу ограниченията“ и „срещу кризата“, което, според мен, е сравнително вярно, но не е точната причина за масовата мобилизация.

Никога през последните години до днес не бе имало толкова силна народна реакция срещу МВФ, съкращенията на работните места, и законите обедняването като цяло – повечето от мобилизациите от началото на кризата бяха или анемични, предвождани от официалните профсъюзи, или пък отделени и изолирани в категории от хора, директно засегнати от определени закони (пенсионери, млади майки, работници в обществената чистота и т.н.), без да се радват на значителна солидарност от страна на останалите групи в обществото. Случващото се сега е точно това – усещане за солидарност, общи социални проблеми, общ гняв срещу правителството и президента, и срещу полицейските репресии. Директният повод за протестите бе последната инициатива на правителството и президента за „либерализация“ на общественото здравеопазване, което даде началото на псевдо-обществен дебат (общо взето монолог от страна на президента за ефективността на частните болници, частните застрахователни компании и прочие…) и скандалната оставка на един от най-бележитите специалисти по спешна медицина – Раед Арафат (палестински доктор, който имигрира в Румъния през 80-те), защото той е един от най-значимите публични опоненти на навлизането на частни компании в спешната медицина. Обаче хората в Румъния обичат Арафат много (предполагам, че сега би могъл да се кандидатира в президентските избори) и намесата на авторитарния президент в този дебат върху здравеопазването (който беше повода Арафат да се оттегли) беше основната причина за бунтовете...

България / Престъпност и корупция Monday January 09, 2012 10:50 by Биволъ

Кого конкретно облагодетелстват поправките в Закона за горите? Кой седи зад фирмите, владеещи зимните курорти? Едно проучване на bivol.bg и e-vestnik.bg се опитва да извади на светло кои са собствениците, които ще се облажат.

Поправките в Закона за горите, приети от правителството в навечерието на Нова година (които скоро ще бъдат гласувани в парламента, без съмнение под строй), дават възможност на собствениците на ски курорти да строят в държавни гори ски съоръжения и др., без да се променя предназначението на земята, тоест и без да плащат такси за това. Това цели "облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти" по думите на министър Мирослав Найденов.

Според изчисления на еколози обаче тези поправки спестяват около 50 млн. лева само на „Витоша ски".

България / Околна среда Friday December 16, 2011 11:41 by Peter

През юли 2011г., след обществено достояние за решението на Министерски съвет за подписване на договора с „Шеврон” за 4398 кв.км в североизточна България, се сформират граждански инциативи против проучванията и добива на шистов газ с основна цел мораториум в/у технологията „хидравличен удар” (или още позната като „хидрофракинг” или „фракинг”) и отмяна решението на МС.

След проучване от граждани и природозащитници се оказва, че към момента терени с площ около 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България са предоставени или предстои да бъдат предоставени на различни компаниии с цел проучване или добив на нефт и газ.
Нито една от компаниите не е заявила: „Ние няма да проучваме за шистов газ”.
„Шеврон” твърдо заявяват, че ще проучват за шистов газ.

В средата на септември Премиерът обеща, че при 1% екологичен риск, проучвания за шистов газ няма да има. Но след местните избори, без да се съобразява с общественото мнение, Министърът на икономиката, енергетиката и туризма заяви на 11.11.2011г., че договорът с „Шеврон” ще се подпише до дни.
Така без допитване до народа се решава в дългосрочен план ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ, БИОРАЗНООБРАЗИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА И ТРАДИЦИОННИТЕ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА – СЕЛСКО СТОПАНСТВО И ТУРИЗЪМ, ползите от които са за всички българи, да се ЗАМЕНЯТ с развитие на ДОБИВНА И ХИМИЧЕСКА ПРОМИШЛЕНОСТ, полза от които ще имат основно големите (най-често задгранични) компании.

Химерната „енергийна независимост”, прокламирана от правителството при промишлен добив на шистов газ, ще означава ПЪЛНА ХРАНИТЕЛНА И ПИТЕЙНА ЗАВИСИМОСТ за всички българи и бъдещи български деца!
Правителството избра да се следва пътя на Полша, вместо опита на Франция и Англия. Дори не бе проучено защо в тези държави, както и в някои области на САЩ и Канада, е преустановено проучването и добива на шистов газ чрез метода „фракинг”.

Инициативен комитет „За чиста България”, гр. Варна, “Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България, по метода хидравлично разбиване“, както и гражданите от Фейсбук групата „Ние сме против Българският Чернобил – добива на шистов газ” и регионалните Фейсбук групи срещу проучванията и добива на шистов газ, в които участват над 30 000 граждани се обявяваме:

1. ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ВСЯКАКВИ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕХНОЛОГИЯТА „ХИДРАВЛИЧЕН УДАР“ ЗА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ НА ТЕРИТОРИЯТА НА Р БЪЛГАРИЯ!

2. ЗАКОНОВА ЗАБРАНА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СЪЩАТА ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, ПОРАДИ НЕОПРАВДАНО ВИСОКИЯ РИСК, ОТНЕСЕН КЪМ ЕВЕНТУАЛНИТЕ ПОЛЗИ ЗА НАШАТА ДЪРЖАВА.

Информационни сайтове по темата: Шистов газ в България - лъжите и истините за проучването и добива чрез метода на хидравличен удар! | Чиста България

Фейсбук-група: "Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ"

Филмът "Газланд"

Още по темата: Шистов газ | Шистов газ 2: измамата | Шистов газ 3: още един (без)мозъчен тръст на хоризонта | Шистов газ 4: колко струва добивът? | 12.12.2011: Скрита среща на Шеврон и областна управа Варна | Който сее протести , жъне барикади! Не на добива на шистов газ! | Защитниците на шистовия газ са платени от компаниите | Шистов газ: Лъжите на МОСВ, агентите на ДС, лобистите (Част от пресконференцията в БТА)Къде е проблема с шистовия газ?

България / Политика Friday December 16, 2011 10:21 by Бай Далай

Днешната доза ужасии по интернет достига до вас благодарение на общите усилия на управляващи и опозиция. Визирам следните новини:

БСП работи за дееманципация на бедните, необразованите и ромите чрез нов законопроект, с който се предвижда въвеждане на образователен и имуществен ценз за упражняване на конституционно гарантираното на всички граждани право на глас. Първо реших, че халюцинирам, че точно уж лявата партия е способна на такава по същество нацистка стъпка, но не, ето тук си пише черно на бяло.

Другата щуротия от днес е свързана най-интимно с първата, но връзката може да не е толкова очевидна. Става въпрос за плановете на правителството да субсидира частните училища по методa на делегираните бюджети “парите следват ученика,” въведен за пръв път именно от БСП, когато прекършиха най-голямата учителска стачка в новата ни история.

Международни / Политика Tuesday December 13, 2011 20:41 by Mарк Еймс

Вижте човека на снимката: този, който размахва брадва в лявата си ръка. Това е Макис Воридис, новият министър на инфраструктурата, транспората и мрежите. Снимката е от 80-те години, когато той ръководи фашистката студентска група "Студентска алтернатива" в Атинския юридически университет. Годината е 1985 г., министър Воридис, облечен като някакво наци от групата Kajagoogoo, е заснет как броди из университета с неговите съратници фашисти, търсещи да хванат и да пребият някой студент, който са нарочили за левичар. През същата година Воридис е изритан от университета и е съден от националния студентски съюз на Гърция заради участието си в нападения срещу студенти по право, които не са фашисти.

Покрай сегашната пропаганда относно новите "орязвания" в Гърция, правителството се представя като съставено от някакви не-идеологически "технократи". Учудващо е, че вече фашистите се смятат за "технократи" от мейнстрийм медиите и от западните банкерски интереси. Още веднъж историята показва, че фашистите винаги са били предпочитани от онези в единия процент, за да могат по-лесно да прокарат орязванията. (http://exiledonline.com/all-pain-no-gain-a-brief-histor...ters/).

Международни / Теория и практика Friday December 09, 2011 13:43 by Франко Берарди

Строгите мерки в Европа

„Германският работник не иска да плаща сметките на гръцките рибари“, твърдят фанатиците на икономическия фундаментализъм, докато настройват работниците едни срещу други и водят Европа към гражданска война.

Идеята за обединението „Европа“ възниква в резултат на Втората световна война като проект, който да превъзмогне модерния национализъм и да създаде неидентитарен съюз, основан на принципите на хуманизма, просвещението и социалната справедливост. Какво е останало от първоначалния проект след последния финансов колапс, който разгроми американската икономика и застраши еврозоната? От началото на Европейския съюз, конституционният профил на Европа е много слабо очертан. Поради това преследването на икономическо благополучие и монетаристките финансови принуди заеха мястото на конституцията. През 90-те години Договорът от Маастрихт беше повратната точка в този процес. Той отвори пътя пред конституционализацията на монетарното правило и съответните икономически последствия: намаляване на социалните разходи, намаляване на цената на труда и увеличаване на конкуренцията и продуктивността. Последствията от това ограничено прилагане на маастрихтските правила станаха очевидни през 2010г.: поразиха Гърция и Ирландия и застрашиха други държави, финансовата криза разкри противоречията между стремежа към икономически растеж, социалната стабилност и монетарната строгост. При това положение, маастрихтските правила се явиха като опасни, а цялостната концепция на ЕС, основана на централната логика на икономическата конкуренция, разкри своята слабост.

България / Околна среда Wednesday November 30, 2011 10:23 by Бай Далай

Този пост продължава серията, целяща да разобличи greenwash пропагандата в България. Greenwash е когато една компания харчи милиони, не за да изчисти причинено замърсяване, а да изчисти имиджа си чрез PR, представяйки се за зелена. Предишната част от поредицата беше за Горичка.бг. Фокусът на този пост е WWF, един друг важен стожер на корпоративната екология и зеления капитализъм у нас. Но пак се налага кратко припомняне относно това какво представляват Горичка, за да може по лесно да се съпоставят с WWF и да се види какви са разликите с “класическия” greenwash.

Международни / Икономика и труд Wednesday November 23, 2011 14:09 by Максим Проданов

В период на икономически бум всички исторически различия избледняват и хората се съгласяват да живеят заедно в името на общото забогатяване. Така могат да се обединят хора от различни култури, религии и политически убеждения, както бе направено в Америка, Италия, голяма част от Западна Европа. Но когато богатството започне да пропада под тежестта на огромен дълг и хората осъзнаят, че не ги очаква благоденствие, а упадък – всичките грозни исторически, политически и културни различия започват да излизат наяве. Първите жертви на финансовата криза в Европа бяха оприличени със свине (PIGS) от по-богатите си съюзници, цели народи бяха вкарани в стереотипи, а европейският елит днес води жестока борба за контрол над националните бюджети на по-малките членки. От най-ниските до най-високите етажи на европейската бюрокрация не е тайна, че бъдещето на ЕС зависи от икономическата криза. Не от дълбоките културни и исторически отношения между европейските народи. Не от общата политическа структура, градена педантично повече от 60 години. Не от правното, полицейско, търговско и външнополитическо съгласуване. В основата на разпада на ЕС стои икономиката.

This page can be viewed in
English Български

дописки

Thursday 08.10, 23:08

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>