настройки

 • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Украйна, новата жертва на МВФ

category Международни | Престъпност и корупция | Коментар author Tuesday, 04 March 2014, 16:03author by TroikaWatch Докладвай тази статия на редакторите


 • На 26 февруари, временните украински власти поискаха заем от МВФ, за да могат да платят дълга на страната в срок, което ще рече 13 милиарда долара само за тази година. МВФ отговори положително и реши да изпрати мисия от "експерти" в Украйна, за да договорят условията във връзка със заема.

 • При положение, че страната е в пълен кипеж, изплащането на обществения дълг изглежда представлява абсолютния приоритет за Киев и на неговите кредитори. Нуждите на населението, що се отнася до тях, минават на втори план. Тази сиуация би могла да се деградира допълнително, ако бъде сключена споготба с МВФ, който е в силова позиция, така че да налага мерки за строгост на украинския народ в замяна на заема.

marketseconomyd8bbd.jpg


 • В действителоност финансовите трудности на Украйна на фона на политически безпорядък са нова златна възможност за МВФ за налагане на шоковата терапия, по примера на Гърция, на Португалия, на Ирландия, които прилагат, от избухването на кризата, жестоки мерки на строгост, диктувани от "Тройката", съставена от МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка.

 • В тези страни рискът за дефект на плащането по отношение на кредиторите (предимно частните банки) беше началната точка на вмешателството на МВФ и на европейските сподвижници. По този начин Гърция, Португалия и Ирландия, които нямаха вече достъп до финансовите пазари поради недостъпните лихвени проценти, се обърнаха към Тройката, която се възползва, за да им предложи заеми, разбира се по-евтини, но придружени с програми за строгост, познати под името "мемурандум". Списъкът на тези мерки съдържани в меморанди е винаги същия: приватизации на стратегическите структури на икономиката, снижаване на заплатите, на пенсиите, увеличаването на несправедливи данъци като ДДС, масово уволняване в обществения сектор (държавни служители), драстични разрези в социалните бюджети, и пр.

 • Украйна се намира днес в подобна ситуация, защото е на ръба на прекратяване на плащането и логически не може да заема повече от финансовите пазари, в следствие на деградирането на бележката ѝ от агенциите за оценяване. За да може да заеме в кратък срок, Украйна трябва днес да плаща една извънземна лихва от 34,5%, срещу 5% преди само пет месеца. От друга страна, тя не може вече да разчита на Русия, която анулира превода на заем от 15 милиарда долара, в следствие на свалянето на бившия президент Виктор Янукович.

 • Украйна разполага следователно с малко поле за действие. Въпреки това, МВФ не може в никакъв случай да представлява част от решението, с оглед на драматичните последствия на програмите за строгост, които налага на населенията от повече от трийсет години. Във всички страни, скючили споготби с тази организация, се наблюдава общо взето увеличаване на бедността и неравенствата. Такъв е случаят с Гърция, с Ирландия и Португалия, но също и със страните от Юга, подложени на програми за структурно регулиране (ПСР) от началото на 80-те, както и със страните от Източна Европа, които също бяха подложени на шокова терапия, приложена от МВФ в 90-те години на 20-ти век. 

 • Вместо да задлъжнява спрямо МВФ за разплащането на миналите заеми, страните по въпроса би трябвало по-скоро да се запитат за легитимността на дълговете, които Украйна смята да изплати на МВФ с този заем. И в действителност, изплащането на обществените дългове не е абсолютно задължение от политическа и юридическа гледна точка. Да припомним също, че в международното обществено право, задълженията на една страна към нейното население, са по-висши от ангажиментите поети спрямо кредитори и че задължението за изплащане е в сила само за заеми "договорени в рамките на валидна и легитимна споготба (1)", както го подчертава Експертът по дълга на Обединениет нации Сефас Лумина. Ако тези дългове са нелегални или нелегитимни, то Украйна няма никакви задължения да ги изплаща и в последствие няма никакъв интерес да заема от МВФ.

 • Един одит на украинските дългове би позволил да се определи каква част са нелегитимни и трябва да бъде анулирана безусловно. Одитът позволява в частност да се отговори на следните въпроси: Кой е сключил тези заеми? Били ли са те юридически компетентни за тяхното сключване? Кой се е възползвал от тях? Кредиторите поставили ли са условия за сключването на заемите? Нарушават ли тези условия националното законодателство на страната заемополучател? Каква е стойността на лихвите, приложени от кредиторите? Кои са проектите финансирани от дълга? и т.н.

 • С оглед на спешността, един незабавен отговор би могъл да бъде премахването на изплащането на дълга (със замръзяване на лихвите), както и замръзяването на преговорите с МВФ в очакване (най-малкото) на резултатите от идващите избори, предвидени за 25-ти май и на една истинска обществена дискусия относно залозите на един заем от МВФ и алтернативите на задлъжняването.

 • Аргументите за провъзгласяването на подобен вид мораториум не липсват. Украйна и нейните кредитори биха могли да се позоват на "изосновна промяна на обстоятелствата" в следствие на свълянето на Янукович, както и временния характер на правителството, декларирано на 26 февруари. Единственото, което липсва, това е политическата воля, както от страна на временните власти на Украйна, така и от страна на Европейския съюз, който при все това се обявява на страната на украинския народ...

 • Бележки 1. Ръководни принципи, отнасящи се до външния дълг и до правата на човека, Приложение към доклада на независимия експерт Сефас Лумина от 10 април 2012 (A/HCR/20/23). С изключение на отбелязване на противното, цитатите са извадени от този доклад.

 •  

 • Автор: Рено Вивиен, юрист и съ-главен секретар на Комитета за Анулирането на Дълга на Третия Свят

 • http://cadtm.org/Ukraine-la-nouvelle-proie-du-FMI

 • -

 • http://www.troikawatch.net/

 • http://auditoriaciudadana.net/

 • MANIFESTO - MARCHES FOR DIGNITY 22-M

 • http://marchasdeladignidad.org/objetivos/manifiesto/man...esto/

 • No to pay the debt : No more cuts : Out governments Troika : Bread, work and shelter for all

 • International Debt Observatory http://www.oid-ido.org/

 • Committee for the Abolition of Third World Debt http://cadtm.org/

 • International Citizen debt Audit Network (ICAN) http://www.citizen-audit.net/

 • Украйна: нито руски войски, нито фашизъм, нито евро-атлантически институции (френски)

 • http://cadtm.org/Ukraine-ni-troupes-russes-ni

препратка: http://www.troikawatch.net/calendar/

troikatriada460x260.jpg

lat.jpg

marchasdignidadmuevesociales.jpg

author by LYNXpublication date Tuesday, 04 March 2014, 16:28Докладвай тази статия на редакторите


 • Дейвид Грейбър -  Партизанска антропология

 • http://www.seminar-bg.eu/component/k2/item/402-graeber-....html

 • „Дълг: Първите 5000 години“ е исторически и културологичен поглед към понятието за дълг, който прави паралел между религиозните идеи за дълга в различни общества и настоящата дългова криза в опит за критика на представата, че изплащането на задълженията е в основата на здравото общество.

 • Подкрепа за съпротивата на гръцкия народ срещу диктатурата на кредиторите!

 • http://bulgaria.indymedia.org/article/36741

 • Дългът на Ирак не съществува

 • http://bulgaria.indymedia.org/article/1376

 • Демокрация и дълг (Майкъл Хъдсън)

 • http://www.lifeaftercapitalism.info/critique/221-democr...udson

препратка: http://www.lifeaftercapitalism.info/component/tags/tag/...-debt
author by Lynxpublication date Wednesday, 05 March 2014, 03:41Докладвай тази статия на редакторите

Не знам дали правите разликата

author by dokumentalni2publication date Wednesday, 19 March 2014, 14:42Докладвай тази статия на редакторите

Дългокрация / Debtocracy (2011) Дългокрация = дългове + крация (власт)

препратка: http://bulgaria.indymedia.org/article/37907
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Friday 27.03, 23:51

browse text browse image browse video browse audio

efbww.jpg imageСтоп на социалния дъмпинг 23.03 16:15 0 comments

tjnrgb.jpg imageРезолюция на ЕКП за ограничаване на финансовите измами, укриването на данъци и дейността н... 17.03 13:50 2 comments

textДългът – един век извиване на ръце 13.03 03:33 0 comments

_cropped.jpg image„Урок” по честно кино 12.03 04:46 0 comments

chergarianarchycopy.jpg imageПатриотизмът - опиум за угнетената душа 12.03 03:49 0 comments

20925_1.jpg image„Гео Милев и изкуството“ 09.03 14:43 0 comments

textРаботещи бедни 03.03 02:44 0 comments

debt.jpg imageНС да отмени решението си за 16 млрд. заем 03.03 01:26 1 comments

fr_caroussels_image_189.jpg imageОснови на биодинамичното земеделие 01.03 03:59 2 comments

growningcommunities.jpg imageGrowing Communities – практическа алтернатива на хранителната индустрия 27.02 23:41 0 comments

samain.jpg imageЗа религията, политиката и секуларизма 16.02 18:25 1 comments

textПолитика без политика: "ние" и "те" в протестите и кризата на представителството 11.02 02:01 0 comments

yin_yang_laozi1.jpg imageЕкологичното съзнание и особеностите на източната мисловност 07.02 19:08 0 comments

debt.jpg image15/2: Ден за протести в СОЛИДАРНОСТ С ГРЪЦКИЯ НАРОД 07.02 18:44 2 comments

p0809cqfdecoledef022.jpg imageFuck Off, Google - На нашите приятели 07.02 16:39 2 comments

textОтворено писмо на Ципрас към немския народ в германския ежедневник „Ханделсблат“* 03.02 00:57 0 comments

textСкандално предложение на МЗ прави медицинската помощ платена 02.02 21:17 1 comments

textФондация Програми за животните се противопоставя на предложените изменения на Закона за ве... 30.01 16:57 0 comments

logole.gif imageВ подкрепа на СИРИЗА 23.01 19:49 1 comments

shumen2.jpg imageБДЖ Е НА НАРОДА! Вълна от недоволство в страната заради спрените влакове (обзор) 18.01 23:48 2 comments

повече >>