настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

ТИМ, СИК и ДПС в отбора на Михайлов

category България | Престъпност и корупция | Коментар author Saturday, 22 February 2014, 15:04author by Солидарна България Докладвай тази статия на редакторите

Господари на гредите – Калин Първанов, сп. ТЕМА


  • Ако още се чудите каква е диагнозата на България, отидете на конгрес – било партиен, било футболен


Емблематични бизнесмени – босове на елитни отбори, отново влязоха в Изпълнителния комитет на БФС. Това са Марин Митев („Черно море”-Варна), Кирил Домусчиев („Лудогорец”), Гриша Ганчев („Литекс”), Николай Гигов („Локомотив”-София) и Венцислав Стефанов („Славия”). В миналото Стефанов беше свързван с икономическата групировка около бившата застрахователна компания СИК, а Митев – с ТИМ. Президентите на „Славия” и на „Лудогорец” попаднаха в органа от квотата на Професионалната футболна лига, а останалите бяха избрани по предложение на Борислав Михайлов. В неговия отбор влязоха още зам.-председателят на ПГ на ДПС Камен Костадинов, мениджърите Петър Величков (директор на бензиностанциите OMV в България) и Атанас Фурнаджиев („Мото-Пфое”), футболните деятели Михаил Касабов и Румен Вълков, бившите футболисти Наско Сираков, Йордан Лечков и Емил Костадинов. Кметът на Несебър Николай Димитров изпадна от органа, но мястото му беше заето от неговия колега в Созопол Панайот Рейзи.

Бунтове в Бразилия - Полицията разпръсква Манифестиращите
Бунтове в Бразилия - Полицията разпръсква Манифестиращите

Конгресът на БФС в няколко думи: Изказаха се от Коиловци, от Бойчиновци, от Ново село, Гриша Ганчев и Тодор Батков. По предложение на „Левски”-Стражица, „Черноморец”-Бяла и „Септември”-София  единственият кандидат за президент на съюза Борислав Михайлов беше преизбран с 461 гласа от 509 регистрирани делегати. Той обеща да води българския футбол към едно още по-светло бъдеще.


За подробности от пейзажа продължете надолу, но имайте предвид, че конгрес на БФС е трудно да се опише, той трябва да се почувства отвътре. Затова не се колебайте, ами следващия път се кандидатирайте за делегат. Хич не е трудно – приемат всякакви и отвсякъде. Ако в Мусомища вече имат футболен клуб „Буйна Места”, тичайте в съседното село, където може и да си нямат отбор. Регистрирайте го и отивайте на конгреса. От вас дори не се иска да участвате в първенството, а само да гласувате правилно. В София ще ви настанят в Японския хотел, а в НДК може да хапнете на една маса с Лечков – легендата на сливенския футбол и политика. Ще пиете вода от извора – работата с избиратели е втората му специалност.


Емануил Луков от ФК „Славия”-Ново село знае много добре правилата на играта. „Ще подкрепим всяко решение на господин Михайлов, защото сме сигурни, че ще доведе до конкретни резултати”, декларира още в първата реч от трибуната доайенът на 8-ия конгрес, който е дошъл в София с две много важни задачи: да похвали кмета на община Ново село заради ремонта на стадиона, а покрай футбола да рекламира и местната изба. Делегатът от Видинско не желае да губи времето на форума с второстепенни въпроси и кара по същество: „Селото ни е китно, на брега на Дунава е. Каним ви да гостувате – имаме качествени лозя и много добра гъмза!”


 


Но какво е вино


без поезия?


 


Делегатът Емил Илиев от друг винарски край – Плевенския, също се е подготвил за конгреса със собствена продукция:


„Боби – фантастичен,


затова от всички българи обичан!


Мексиканците от него бягат,


бързо багажа си стягат…”


Творчеството на пратеника на ФК „Бойчинов”-Коиловци се вписва напълно в атмосферата на най-високия футболен форум на 14 февруари. В залата и отвън може да има две мнения само по въпроса какво да се празнува днес – Трифон Зарезан или Свети Валентин?


Масите в кулоарите са застлани с червени покривки, розови лалета допълват декорацията. Всичко подсказва, че


 


актуалната директива


е „мир и любов”


 


Ако вече се чудите това ли са хората, които всяка събота и неделя нахълтват в дома ви през телевизионния екран, сипейки люти закани срещу съдийството, схемите и корупцията в българския футбол (или кълнейки се помежду си), значи повредата е във вашия телевизор. Купете си друг!


 


Михайлов определено скучае в президиума. Потропва с пръсти или се преструва, че записва нещо, докато се лее поредната хвалебствена реч, след която ще приеме задължителното ръкостискане или прегръдка. Вероятно сам ще се съгласи колко безсмислено е да се усложнява процедурата, същата работа може да се свърши, ако просто протегне ръката си с пръстена. Пак ще събере рекордно количество целувки или, ако предпочитате – лайкове. Повече, отколкото дори снимка на сина му Ники с Алисия или с Николета във Фейсбук.


Форумът е започнал с призив на спортната министърка Мариана Георгиева делегатите да си кажат всичко право в очите. Днес обаче всичко, от което имат нужда футболните деятели, е любов. Пък и Венци Стефанов го няма, та да изтърси нещо искрено и лично. Като непреходната мъдрост, че „нов бардак със стари служителки не се прави!”. Или , че „проститутките поне ти доставят удоволствие, докато на нашите съдии им плащаме, за да ни ограбват”.


Босът на „най-белия клуб в тази държава” се появява накрая, за да попадне  в списъка на избраните в новия Изпълнителен комитет. Боби Михайлов определено се е научил


 


как се работи


с „опозицията”


 


Изглежда, вече разбира  колкото от футбол, толкова и от политика. Пък нека Татяна Дончева си приказва, че Михайлов и Станишев били провалени ръководители и удържали властта си само благодарение на  постовете, които заемат в европейските организации. И за двамата няма никакви тайни в организационно отношение, заради което и конгресите им все повече приличат на групови сеанси по хипноза.


Членът на Изпълкома на УЕФА очевидно е решил да спечели своя трети мандат по особено префинен и мъчителен за опонентите му начин. За водещ на мероприятието в зала 3 на НДК е определен Стефан Орманджиев, рожба на  ЦСКА – клуба, който най-много се оплаква от футболната централа и чиито фенове през юни я потрошиха. Сред издигналите кандидатурата на Михайлов се откроява името на „Септември”. Делегатите на клуба от софийския квартал „Коньовица” винаги са били сред най-критичните към управлението на БФС. Този път обаче мърдане няма. След като модерният ляв  Христо Стоичков прекрати Октомврийската революция и се оттегли в Маями с договор за медиен коментатор, къде да се дянат останалите? Нямат голям избор, освен ако не искат да коментират процесите в градинката пред банята.


Думата се дава на шефа на детско-юношеската школа в „Септември” Йордан Йорданов, известен волнодумец във футболните среди. Преди 7-8 години той организира запомнящо се посрещане на кмета Бойко Борисов на игрището в кв. „Красна поляна“. Ремонтът не беше завършен, но общинарите бързаха с рязането на лентата заради наближаващите избори. Шефът в „Септември“ изведе отбора с черни ленти върху фланелките, без да му пука, че рейтингът на Борисов гонеше 101%.


Делегатите са принудени да изслушат единственото критично изказване. „От 1989 г. футболът не съществува за общината и за държавата. Петте хиляди деца, които се учат на футбол,


 


не са паднали


от Луната


 


а са деца на България. Не може държавата да субсидира дори подводните спортове, а за най-масовата игра цифрата да е нула”, заявява Йорданов и настоява 10 на сто от приходите на спортния тотализатор и на БФС да отиват за детския футбол. Изказването му принуждава спортната министърка повторно да вземе думата и да признае, че държавата наистина дава „мъничко левчета”, но някакви „парички” все пак има в програмата „Спорт в свободното време”. Георгиева благодари за искрената, а не протоколна загриженост и кани Йорданов да посети кабинета й.


Призивът за подпомагане на детския футбол намира влиятелни застъпници и в конгресната зала. Е, след техните изказвания идеята има малко общо с първоначалния си вид, но поне е останало това, че става дума за деца, а не за ветерани. Гриша Ганчев знае как се правят нещата – конгресът гласува решение държавата да се ангажира с детския футбол, след което Министерският съвет изкарва едно постановление този спорт да стане задължителен в училищата  и „както казваме на футболен език – мачът е свирен“. Тодор Батков горещо приветства идеята и творчески я доразвива: часът по футбол трябва да е задължителен не само за момчетата, но и за момичетата. Какво от това, че настилката в 99% от училищните дворове е опасна за здравето при ритане на топка. Нали има следващ конгрес – тогава ще се обсъжда и постановление за назначване на училищни травмотолози. Колко му е?


 


Но да се върнем на текущите събития. Босът на „Левски“ е гневен, че футболът не получава никаква подкрепа от държавата. „Като има напрежение, политиците се въртят около нас: „Може ли феновете да не излизат на улиците?“ „А може ли феновете… сега идват избори… и така нататък?“ По същото време от Пловдив идват новини, че „фенове” са устроили погром над джамия. Там е и Елена Ваташка, доскоро завеждаща отдела за връзка с феновете в БФС, или както още го наричаха – отдел за координация на агитките. След като предлагаше разстрел по границите за нелегалните бежанци, „футболната Ева Браун” изпъкна с нова мащабна идея – ДАНС да арестува целия елит на ДПС (дали в часа на ареста сърцето й ще трепне поне пред бившия й началник във футболната централа Камен Костадинов?).


Най-малко стотина от делегатите в залата не са от български етнически произход. Очаквам а-ха някой да стане и да повдигне въпроса за ескалиращата омраза по българските стадиони, за пречупените кръстове в агитките и за


 


честитките за рождения


ден на Хитлер


 


когато гласът на водещия ме връща в реалността: „Моля делегатите, докато обядвате, да гласувате или да не гласувате, а може и само да обядвате.“  Инструкцията е напълно логична – и да гласуват, и да не гласуват, резултатът е ясен.


А  ето как се развиваше той през годините в мандатите на Боби Михайлов (за което почти не стана дума на този конгрес):


 


0: 1 Националният ни футболен отбор пропуска пето поред голямо първенство. В мандатите на Боби Михайлов той не се е класирал нито на Мондиал, нито на Евро.


0:2  Без да е играла мач от октомври насам, България се изкачи до  72-ро място в ранглистата на УЕФА благодарение на срива на Замбия и Саудитска Араия. Съдсем доскоро бяхме 76-и.


0:3 Не по-розово е положението с младежкия представителен отбор. Дори деятели на БФС се затрудняват да си спомнят кога за последно той е играл на голям форум.


0:4 Женският ни национален тим пък е пред закриване след унизителни загуби с 0:10 и 0:14 от Франция и голова разлика 1:33 в последните си пет официални мача.


0:5 В България няма нито един стадион, отговарящ на европейските критерии за организация на голямо футболно състезание. Единственото изключение с постоянни условности е ст. „Васил Левски“.


0:6 Най-успешният ни клубен отбор напоследък – „Лудогорец“ от Разград, играе повечето си мачове с двама-трима българи в титулярния състав.


0:7 Почти всеки кръг в родното първенство е свързан с неописуеми скандали и куриози, свързани със съдийството. Наказанията за прегрешилите са ден до пладне.


0:8 Съмнения за черно тото съпътставт все по-често не само професионалния, но и юношенския български  футбол. В съмнителен – твърде приятелски мач с Естония, се забърка дори и националният ни отбор.


0:9 Българският стадион е дом на ксенофобията и расизма. Въпреки това няма нито една строга санкция, която да е въздействала на даден клуб или на неговата публика да промени поведението си.


0:10 Детският футбол е оставен на милостта на босовете на професионалните клубове. Повечето от тях обаче си имат по-големи грижи и неслучайно всяка година  от професионалния футбол се отказват отбори, които не могат да завършат първенството поради финансови причини. Тук-там помагат и общините, но никой не ги задължава.


 


В заключение нека дадем думата на основния виновник за празничното събитие в НДК: През следващите 4 години ще работи с всички сили да вървим напред и нагоре; ще продължим по пътя към едно по-светло бъдеще; гледаме с оптимизъм на квалификациите за Евро 2016 (то кога ли сме гледали по друг начин). Е, ако не друго – със сигурност ще го гледаме по телевизията.


Михайлов вече съвсем е заприличал на политиците, дори и по опорните точки, които използва. Пиарите, подготвили речта  му, едва ли са чели статията на Веселина Седларска „Закъсаш ли – цитирай Чърчил!“, но пък цитатът си струва: „Успехът се състои в това да вървиш от грешка на грешка, без да губиш ентусиазъм“.


Документите са изгласувани единодушно, макар и без предложението от Коиловци да се създаде фонд за подпомагане на ветерани и контузени футболисти в предпенсионна възраст. Всъщност травмите са много по-тежки, отколкото предполагате, и никой фонд не е в състояние да помогне. Отидете на който и да било конгрес – било партиен, било футболен, за да се убедите: гръбнакът на народа ни е пречупен.


 


 


Олимпиада (Спорт, култура и фашизъм), Гео Милев http://bulgaria.indymedia.org/article/42051


 

препратка: http://solidbul.eu/?p=2341

394_207739799374320_461599698_n.jpg

a_world_without_money.jpg

author by Стояновpublication date Thursday, 27 February 2014, 12:15Докладвай тази статия на редакторите

Зачетох се в материала и честно казано не виждам с какво заглавието отговаря на текста. Това, че в МИНАЛОТО някой си бил СВЪРЗВАН с някакви икономически структури няма нищо общо нито със сегашната действителност, нито с футбола според мене. От самия текст пък става ясно общо взето недоволството на автора от личността на Б. Михайлов и от начина на функциониране на БФС (било то заради делгатите, населените места, от които идват или личното им творчество). Може пък авторът да вземе да се кандидатира за делегат и да предложи някакви фактически промени? Другото избива малко на празни приказки пак. 

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Friday 09.10, 15:14

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>