настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Този референдум ще доведе до каша както предишния и ще разочарова хората

category България | Разни | Коментар author Friday, 07 February 2014, 16:44author by Ивайло Дичев - POGLED Докладвай тази статия на редакторите

Трябва да се помисли коя е тази позиция, която може да задава тези въпроси. Според мен би трябвало да са граждански организации, омбудсманът – някак си трябва да мине процедурата на задаване на въпросите през независими хора. Второ, тези референдуми трябва да започнат с по-конкретни, по малки въпроси – от типа на местни референдуми. Трябва да се научим да решаваме по поставените въпроси.

  • Мисля, че трябва обучение във формата на пряката демокрация.


Хората искат да участват непрекъснато при взимане на решения. Никой не е доволен от тази електорална демокрация, при която гласуваш на 4 години и после седиш и гледаш какво става. Това вече не може да се приеме. Сега въпросът е как да участваме непрекъснато, как нашият глас да се чува постоянно, както се казва политиката да бъде интерактивна. Трябва първо да намерим форми за това нещо, второ трябва да се научим, трето трябва малко реализъм – да се види какво може, какво не може. Това не са прости неща.

Референдум по парламентарна инициатива
Референдум по парламентарна инициатива

Този референдум ще доведе до същата каша както предишния за "Белене" и ще разочарова хората отново от тази много важна форма на пряката демокрация в България. Тогава силите бяха в обратен ред – БСП го предлагаше, сега пък ГЕРБ седи зад него. Казвам това, за да стане ясно, че нямам партийни пристрастия. По-скоро се боя от това, че такава една форма изисква спокойна обстановка и друго обучение на гражданите. Не е толкова просто да се прави референдум. Първо, въпросът е кой задава въпроса. Ако го задава една политическа сила, тя застава зад него и е ясно, че тя има интерес да се случи това. Ясно е, че когато Росен Плевнелиев зададе въпрос, който облагодетелства ГЕРБ на следващите избори, очевидно изникват съмнения, че става дума за някаква партийна стратегия. Трябва да се помисли коя е тази позиция, която може да задава тези въпроси. Според мен би трябвало да са граждански организации, омбудсманът – някак си трябва да мине процедурата на задаване на въпросите през независими хора. Второ, тези референдуми трябва да започнат с по-конкретни, по малки въпроси – от типа на местни референдуми. Трябва да се научим да решаваме по поставените въпроси. Да кажем – ще правят промени на центъра на София и трябва веднага да се обяви референдум за това искаме ли ние центърът на София да се превърне в един малък Версай – един мегаломански проект, за който се чува напоследък В момента, в който видим, че нашият глас има значение, че те спират този проект, ние постепенно стъпка по стъпка ще се научим да решаваме и тези по-големи въпроси, които наистина са много важни. Сега скачаме на големите теми преди да сме се научили.


Мисля, че трябва обучение във формата на пряката демокрация. Тя не е нещо лесно. Просто народът отговаря на въпроси, които някой е задал. Тези въпроси после се променят, както стана с "Белене", хората остават разочаровани, нищо не се решава. Ако още веднъж стане, така че се задава някакъв въпрос, хората се мобилизират, събират подписи и т.н. и накрая нищо не се случи, нали си представяте какво ще бъде отношението на тези граждани към тази форма на пряка демокрация.


Много важно е да тръгнем с ясни, прости неща, които имат последствия, а не да подкрепяме някакви партийни битки, които не е ясно какъв ще им бъде изходът. Има неща, които хората искат да решат, те са много важни. Какво искат хората"? В края на 2013 г. хората искаха следното: да можем да отзоваваме депутатите, които сме избрали.


Това е свързано с пълна мажоритарна система, при която се знае, че един депутат отговаря за еди-колко си хиляди души. Той ходи, отчита се при тях и те при някакви обстоятелства могат да го махнат. Това са доста сложни въпроси. Ще вкарваме няколко мажоритарни депутати, пък задължителното гласуване е обидно за всеки. Страхувам се, че ще направят самата форма "референдум" доста проблематична. Затова хубаво би било да започнем да се учим. Разбира се законът трябва да се промени – много по-малко хора трябва да могат да инициират референдума. Трябва да помислим при какви условия той да е задължителен.


Хората искат да участват непрекъснато при взимане на решения. Никой не е доволен от тази електорална демокрация, при която гласуваш на 4 години и после седиш и гледаш какво става. Това вече не може да се приеме. Сега въпросът е как да участваме непрекъснато, как нашият глас да се чува постоянно, както се казва политиката да бъде интерактивна. Трябва първо да намерим форми за това нещо, второ трябва да се научим, трето трябва малко реализъм – да се види какво може, какво не може. Това не са прости неща. Това, което ме притеснява сега, както и при референдума за "Белене" е, че веднага се казва: "Ти си против това народът да си казва думата." Аз съм "за" това народът да си казва думата, но той трябва да се обучи, да му се дадат форми и инструменти, с които да си даде думата и неговата дума действително да има значение. Има нива – примерно бихме могли да въведем непрекъснати консултации на общественото мнение. Без да е референдум, всеки ден може да си казваме мнението по определени въпроси, без от това да следват някакви закони. Но да знаем, че можем да го правим. Можем да въведем сондажи на общественото мнение, но това означава някаква държавна агенция да ги обобщава, за де ползва държавата.


--------------


Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".


http://bulgarski.pogled.info/news/52048/Tozi-referendum...-news


 


Étienne Chouard sur le référendum d'initiative populaire français et sa duperie

http://www.youtube.com/watch?v=iubWV8UsLFU


 


Etienne Chouard - Le référendum d’initiative populaire

http://www.agoravox.tv/actualites/citoyennete/article/e...36947


http://article-50.eu/etienne-chouard-le-referendum-dini...aire/


 


Référendum, piège à cons !

http://bruxelles.blogs.liberation.fr/coulisses/2008/03/....html

препратка: http://bulgaria.indymedia.org/article/42182
author by Кольо Колев, социолог.publication date Tuesday, 11 February 2014, 18:47Докладвай тази статия на редакторите

author by Поглед.инфоpublication date Thursday, 13 February 2014, 17:24Докладвай тази статия на редакторите

Нещо като пърформанс, нещо като окупация, нещо като вувузел. Ода за Генералната линия. Проф. Киса, Великият комбинатор, брилянтите на мадам Петухова, дякон Фреди и други първокачественици

1. Записки от землянката


Било им студено. Били гладни.


Ятаците се изпокрили. Нямало кой една домашна баница да им врътне, една съгревающа бъклица „Джони” да им занесе…


Било им студено. Били гладни.


Изяли последните портокалови и бананови обелки. Сладките вувузелени трели глъхнели, замлъкнал белият роял. Отвън напирали кърваво червени талази.


Било им студено. Били гладни. И обкръжени.


Докъдето им поглед стигал – полицаи и джандари, жадни да пролеят тяхната невинна кръв, невинна като кетчуп…


Ужас! Но те били готови да претърпят всякакви страдания в името на революцията. Имали непоколебима вяра в своите мъдри водачи, които ги уверявали, че техният подвиг щял бил да остане със златни букви в историята като светъл пример на героичната саможертва на красивите, сияйните и великолепните в неравната битка с гнусните тирани и врагове народни.


Било им студено. Били гладни.


Изцедили и последната капка „Столичная”. Изпушили и фасовете. Пфу! Гадост! Амак,вода се прави! Революция!


И никакви новини от Центъра. От Задграничното бюро – ни звук. Вдън земя потънали всички протестърни самодиви, икономедийна направа. Напразно сънували как Радецки пристига „със гръм” и с по двама професори на кон. Напразно вопиели „Тинк-танковете да дойдат!”. Тц! На тинк-танковия батальон му било свършило горивото.


Било им студено. Били гладни.


Най-сетне, в потайна доба, сред бури и блокади, пристигнали мъдреците от Центъра. Техните ментори. Кариатидите на Генералната линия. Носели Я навсякъде. Стъпвали бавно, в колона, прегърбени от тежестта на Генералната линия, повита грижовно в знамето с юмрука – да не грипяса. Тиранът само това чакал - Генералната линия да се разсополиви неестетично. Облегнали Генералната линия на стената, но не Я изпускали от око. Гледали строго. Под вежда. И някак хладно.


И проговорили менторите със задгробни гласове: „Това е авантюра! Вие сте авантюристи! Вие сте шепа случайни минувачи! Това е провокация! Вие сте провокатори! Вие злоупотребявате с академичната автономия! Вие сте злоупотребители! Вие сте нелегитимни! Вие скверните Генералната линия!”.


Последните думи били повече от присъда.


Изтръпнали юнаците. До вчера техните ментори, с жар и плам, ги вдъхновявали, надъхвали, насъсквали, възпламенявали, славословили, ухажвали, прелъстявали и възхвалявали като символ на морала, екстракт на качеството, духовната красота, младежката чистота и гражданската доблест; разправяли им, че окупацията на Алма Матер е върховна защита на академичната автономия; наричали ги „нашата златна младеж, която пише със златни букви историята”; насърчавали ги да изгорят за каузата като Ян Палах…


Нахокали ги, люто ги наругали, наритали ги, както полицай не ги е наритвал, и като приключили с хокането и мачкането, маститите мъдреци от Центъра си дигнали Генералната линия и се изнизали многозначително. И потънали в снежния мрак, и не оставили след себе си ни следа в политическите преспи, гаче били духове безплътни…


О! Какъв смут обледенил душите на юнаците!


Било им студено. Били гладни.


А така жадували полицията да ги хване за ухото, да станат герои, да бъдат репресирани, че да имат какво да разказват на внуците един ден! Ама – на! Язък за кетчупа!


Съсипани и унили, юнаците изпълзели от землянката.


Приключила втората окупация на Алма Матер, която била продължение на първата, а първата била продължение на променадите по жълтите павета. Катастрофирал и третият сезон на протестърната сапунка.


2. Събор на първокачествениците


Генералната линия клюмна, на тъпанарите им се спукаха тъпанчетата, картонените шмайзери, веригите, черните списъци, клоунадите и буфонадите отидоха в протестърния музей, само тук-там се чува човеколюбивия призив „Убий комунист, спаси дете!”.


Отчаянието смрази сияйните и великолепните.


И в този сюблимен миг пристигна Плевнелиев (и.д. президент) с по двама професори на кон, и метна посред парламента една пиратка, титулувана референдум. Така и.д. президентът се върна (беше върнат) като първи стожер на красивите и богоподобните. Първи, ама след Бат, им Бойко.


За пиратския референдум – след малко.


Сега, с ваше позволение, ще се самопохваля.


Знам си аз, че като напиша нещо и то се сбъдва. Ей на, есенес написах, че първокачествениците ще се сберат и пръв сред тях ще е Бат,им Бойко, понеже е еманация на качеството. Така и стана. Казах ли ви, че „таз еманация с едната ръка ще яде филия с мас, с другата ще припка на воля, с третата ще рецензира теософско-екзестенциалните възгледи на Калин Янакиев, с четвъртата ще цъкаSMS-и”? Казах ви. Вие кикотехте ли се? Кикотехте се. Е?


Вярно, поради слабо въображение не предвидих някои неща.


Първо - как Бат,им Бойко ще учи на конституционализъм Близнашки (този-който-роди-конституцията-ин-витро).


Второ – как егото на Бат,им Бойко ще онемее пред егото на Близнашки, а егото на Близнашки ще захълцука пред егото на Бат,им Бойко.


Трето – как Бат,им Бойко ще съблазни и прелъсти високонаративните първокачественици.


Четвърто - как те, по собствена воля и в пълен разсъдък, ще се превърнат във фен клуб, в раболепен антураж, в лице на една муцуна, на простофила-мутроид, към когото до оня ден изпитваха интелектуална погнуса и презрение.


И пето – как ще припознаят за свой политически вожд и финансов благодетел все същия простофил-мутроид.


Гледката е унизителна.


Важното е, че вече със сигурност знаем кои точно са качествените люде в скъпата ни Родина.


Измежду тях с неугасваща светлина блестят Безуханова (ах, Безуханова!), дякон Фреди Фосколо от EcumenicalCatholicChurch ofChrist(сред служителите на тази църква откриваме и проф. Пламен Цветков, безмилостен антикомунист-пещерняк), плюс неколцина академични, артистични, ранобудни и тенис пешаци, що подтичват край благородните конници (les chevaliers).


И – разбира се! - проф. Близнашки в ролята на Иполит Матвеевич Воробянинов, на галено Киса – предводител на местното дворянство, известен с ключовите си фрази „Господа! Неужели вы будете нас бить?” (към полицията, с надежда),„Держите его! Он украл нашу колбасу!” (по адрес на „Позитано”, с възмут) и „Так, может быть, вы, святой отец, партийный?” (към Бат,си Бойко, с възхита); съратник и съучастник на Великия комбинатор и недостижим мошеник Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей, вкратце Остап Бендер, той пък - в чаровното изпълнение на Бат,ви Бойко.


Над главите на тоз отряд шевалиета и пешаци плющи знамето с извезания лик на Великия комбинатор и думите „ГЕРБ или смърт”.


3. Референдумът като злоупотребление


За да няма никакво съмнение в очевидния факт, замисъл и стратегия, проф. Киса обяви недвусмислено, че ТОЗИ референдум е продължение на протестите. Гарантът, двигателят, организаторът на ТОЗИ референдум се казва ГЕРБ – в тях са и подписите, и парите за подписите. Всички останали – сияйни, великолепни, реформаторски патерици и прочее са един обслужващ персонал.


На въпроса колко все пак трябва да бъдат мажоритарно избраните депутати, Бат,им Бойко отговаря: „Все ми е тая”!


На въпроса за електронното гласуване, отвръща: „Щом има електронно банкиране, що да няма електронно гласуване”! За гласуването като за банкирането.


На въпроса за задължителното гласуване, казва: „отиваме всички и гласуваме, и после четири години си живеем спокойно”, без „протести, стачки и митинги”.


А на всички въпроси Великият комбинатор има универсален отговор: „Мисля, че е крайно време опозиционните партии, така както в Украйна, да действаме съвместно за свалянето от власт на Тройната коалиция”.


Толкоз.


ТОЗИ референдум е само инструмент на протестърната кичовина, поредният пърформанс, един писклив вувузел, един пунктир на разсополивената Генерална линия. Едно неприлично ухажване на народа. Същия народ, който и Бат,ви Бойко, и подопечните му богопобни ласкаят и презират. Една недостойна симулация на всенародно допитване. Една грозна злоупотреба с правото на всенародно допитване. Злоупотреба с илюзиите, самоизмамите и незнанието, които правят българските граждани лесна плячка на всеки политически интригант, мюзевирин и шарлатанин.


Защото гласуването за личности е една привидност, открита още от бай Ганю: „Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара!”. При едно условие - магарето да е от „наш,те”, а не някое вражеско добиче.


И защото едно конституционно право не може да бъде отменено и превърнато в задължение чрез референдум. Ако днес отменим чрез референдум правото на гражданите да гласуват, утре някой ще поиска да отмени чрез референдум правото на българските граждани свободно да изповядват своята религия, например.


И най-сетне - колкото окупацията на Светия Синод от разколниците имаше нещо общо с любовта към Бога, толкова окупацията на Алма Матер имаше нещо общо с любовта към знанието, и точно толкова прокламираният референдум има нещо общо с любовта към пряката демокрация и желанието да бъде чут гласа народен.


Така започна четвъртият протестърен сезон. С лъжа.


Иначе искрено се радвам за проф. Киса - най-сетне улучи Генералната линия и намери плодороден политически хумус за своето безмерно себелюбие. Остава да открие и брилянтите на мадам Петухова.

препратка: http://avtorski.pogled.info/article/52184/Referendum-za...zvane
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Sunday 30.08, 22:54

browse text browse image browse video browse audio

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

повече >>