настройки

 • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Рецепта за работници за новата 2014г.

category България | Икономика и труд | Коментар author Friday, 03 January 2014, 20:46author by neverojatno Докладвай тази статия на редакторите

Драги български пролетарии, братя и сестри, другари

603800_196540810494219_910205532_n_1.png

През изминалата 2013г. за пореден път се уверихме, че държавата не е това което трябва да бъде, а именно общо дело на гражданите й, и е узурпирана от една клика престъпници, смятащи себе си за недосегаеми. Тази клика присвоила си понятието законност и правото да налага закони избирателно, изключително в зависимост от собствените си интереси, е поставила огромна част от българите в незавидно положение на унижение, бедност, страх и най-лошото – чувство за безпомощност. Всяко наше действие в рамките на закона в опит да променим нещо е обречено на неуспех, поради тромавите процедури, корупцията и непропорционалното прилагане строгостта на закона съобразно последствията от действието му. Всеки от вас знае, че ако си потърси правата по законов път, единственото сигурно нещо което ще му се случи е да си загуби работата, а от там и доходите необходими му за да изхранва семейството си, докато работодателят му ще се размине с предписание или най-много глоба, чиито размер по никакъв начин няма да засегне бизнеса му, нито ще се отрази на печалбите. Тоест вие губите всичко, а той нищо.


Тази констатация основно се отнася за едрите капиталисти в България, които приватизираха бивши държавни предприятия, както и за такива, които с присвоени държавни пари изградиха свой собствен бизнес. Всички те са кадри на бившата комунистическа номенклатура, на ДС или техни наследници. Има измежду тях и поставени, това са „собствениците“ на така наречените „обръчи от фирми“, които се отчитат на своите политически покровители, (покровители които управляват държавата), като за сметка на това изсмукват всичко от своите работници принуждавайки ги да работят при мизерни условия, без въобще да спазват трудовото законодателство. Всички те формират така модерното напоследък понятие „задкулисие“. Те са недосегаеми, защото се пазят един-друг, докато ви уверяват най-безсрамно, че се грижат за вас. Всъщност, убеден съм, че вие много добре знаете това и няма нужда да ви го излагам подробно.


Навъдиха се и хора, които усилено и арогантно проповядват идеята, че обществото трябва на всяка цена да се развива в условията на тотална междуличностна конкуренция, че всеки сам е виновен за съдбата си, и че ако не сте постигнали просперитет в живота, това си е изцяло и само ваша грешка, дължаща се на това, че не сте положили достатъчно усилия да бъдете конкурентен на пазара. Тези хора са много опасни, понеже те ви карат да виждате в човека до себе си не възможен приятел, а опасен враг. Те отричат Природата на човека, отричат действителността, която не гарантира, че всички хора имат еднакви умствени способности и са еднакво здрави. Хората са изградили обществото именно за да си помогнат в борбата за оцеляване, а не за да се съревновават изтощително един с друг. Всеки човек, в една нормална държава допринася за обществото с толкова с колкото може, толкова колкото позволяват способностите му, важното е да не руши, а останалите отделят от своето за да помогнат на по-слабите, на по-простите, но не и на по-мързеливите.


Не е възможно, всички да са умни, талантливи и физически здрави, но е възможно всички да са добри, това обаче не се постига с конкуренция в името на забогатяването, а с конкуренция в името на безкористната себеизява. Но да се върна на темата.


Вие работите за „човек“, който не спазва трудовото законодателство, прикрива данъци, отнася се към вас с презрение, който чувства себе си всесилен, недосегаем и безнаказан, благодарение на задкулисието от което е част. Как можем да му противостоим, да му се опълчим, при положение, че сме наясно, че не можем да разчитаме на държавата и нейните институции, при положение, че сме осъзнали, че държавата е просто декор, прикриващ ограбването ни.


1. Запомнете вашият работодател е престъпник, който в една реална конкурентна среда, никога не би оцелял. Той се крепи на беззаконието и задкулисната политическа подкрепа. Той не е бизнесмен, той е престъпник и спрямо него трябва да се отнасяте като към престъпник.


2. Щом той не спазва законите и укрива данъци, значи краде от истинската държава, тази  държавата от която вие сте част, а не тази от която той е част. Той краде от вас. При това положение, вие не просто може да го крадете, вие трябва да го крадете, във всеки момент в който можете.


3. Щом не спазва трудовото законодателство, не сте длъжен да му работите повече, отколкото да отбиете номера. Във всеки удобен момент, когато можете да не работите – не работете. Работете зле и некачествено. Саботирайте работния процес.


4. В никакъв случай не се оставяйте да ви принудят да напуснете доброволно, освен ако не сте си намерили по-добра работа. А ако сте си намерили по-добра работа, саботирайте неговия бизнес, като унищожите колкото можете от оборудването му.


5. Тъй като държавата е в ръцете на мафията, ние нямаме друг избор освен да се борим с нея(мафията) нелегално, с всички възможни средства. Няма непозволени средства. Няма закони, Няма скрупули.


6. Най-добре е, ако не се съгласявате да работите за такива „бизнесмени“, но ако нямате друг избор, не се притеснявайте да ги ограбвате и да унищожавате имуществото им – не забравяйте, те са престъпници, овладели държавата.


7. Всичко в тази държава в момента е един декор, когато този декор падне истината няма да може повече да се крие и сблъсъкът между нас и тях да се отлага. Нашата цел е да рушим декора, тяхната – да го поддържат.


8. Рушете декора, докато играете ролята, която те са ви наложили, но я играйте така както вие решите. Пиесата се гледа от цял свят, нека бъдем добри актьори.


9. Не работете усърдно, скатавайте се. Не работете качествено. Крадете без задръжки колкото можете. Унищожавайте бизнеса престъпния си шеф, оборудването му, имуществото му. Но умно, пазете се.


10. И най-важното, щом не спазва закона той е престъпник. Престъпниците не дават заплати, а подаяния. Той не се грижи за вас – ограбва ви. Бъдете добри актьори, унищожете престъпника. Нали така става в модерните филми, добрите винаги побеждават, а вие сте добрите


Вие не сте длъжни да им работите, вие сте длъжни да им отнемете всичко!


Да победим!


http://neverojatno.wordpress.com/2013/12/31/rabotnici/


 


Прекариат*: НЕСИГУРНИ ФОРМИ НА РАБОТА

http://bulgaria.indymedia.org/article/42087


 


За безусловния базов доход

http://bulgaria.indymedia.org/article/42091


 

препратка: http://rabglas.blogspot.fr/

62480_175670172581283_1993567425_n.jpg

author by КНСБpublication date Friday, 17 January 2014, 17:24Докладвай тази статия на редакторите


 • Във връзка с появилите се остри критики към текста от проекта на Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода на лица, които съзнателно избягват плащането на задължителни осигурителни вноски в големи размери, ръководството на КНСБ заявява:

 • Вече четвърта година сме свидетели на възмутително двуличие по темата „криминализиране на укриването на осигурителни вноски“ от страна национално представителни работодателски организации и техни поддръжници. За КНСБ е неморално и безотговорно да се отричат от подписа си под национални споразумения, в т.ч. с Правителството на Република България, в които след продължително обсъждане и аргументиране е постигнат консенсус, че задължителните осигурителни вноски са публично вземане с по-висока обществена значимост от данъците, тъй като са директен гарант за социалните права на гражданите и укриването им руши социалната справедливост и заплашва социалния мир в обществото. По този въпрос положително отношение са изказвали многократно и политическите сили, представени в Парламента. Укриването на публични задължения е престъпление във всяка правова държава в Европа и по света.

 • Ето защо, ръководството на КНСБ категорично заявява, че подкрепя текста за криминализиране укриването на осигурителни вноски от проекта на Наказателен кодекс. Организацията ще се бори със всички сили и средства най-после престъпленията към осигурителната система и осигурителните права на хората да получават заслужено строго наказание!

препратка: http://knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=ar...d=193
author by КТpublication date Saturday, 18 January 2014, 05:48Докладвай тази статия на редакторите


 • След като разгледахме и анализирахме предложените промени и мотивите към тях, даваме следното становище:

 • КТ "Подкрепа" подкрепя Законопроекта за нов Наказателеи кодекс в тази му част. Аргументите за това са следните:

 • Съгласно чл. 51, ал. 1 от Конституцията гражданите имат право на обществено осигуряване. Разбира се, законодателят трябва да създаде законови условия за осъществяването на това право. С предложения законопроект се защитава именно основното конституционно право на обществено осигуряване. Криминализирането на неплащането на осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване и за задължително здравно осигуряване отговаря на съвременните обществени потребности и високата обществена опасност, която тези деяния представляват вече за българските граждани, поради превръщането им в масово явление и невъзможността държавата да се справи с тях по административен ред.

 • През 2000 г. бе направен опит за криминализиране на невнасянето на всички дължими осигурителни вноски. В приетия текст тогава обаче не се разрешаваше изплащането на възнаграждения без внасянето на осигурителните вноски, като това създаде противоконституционно законово основание за длъжностното лице, в случая работодателя, да откаже изплащането на трудови възнаграждения, като се позове на невъзможността да внесе задължителните осигурителни вноски и на заплахата от наказателна репресия по оспорената разпоредба. Поради тази причина се стигна до произнасяне на Конституционния съд по цитирания текст от Наказателния кодекс, който го обяви за противоконституционен с мотивите, че при създаването на законовата уредба законодателят е длъжен да съобрази различието в целта и функциите на трудовото възнаграждение и целта и функциите на общественото осигуряване. Докато трудовото възнаграждение служи за ежедневно, актуално задоволяване на насъщните нужди на работника и неговото семейство (храна, подслон, лекарства), общественото осигуряване е насочено към задоволяване на такива нужди в един бъдещ, несигурен момент (пенсиониране, болест и пр.). Очевидно, ако гражданинът не получи днес заплатата си, за да се нахрани, вероятността да доживее до пенсия намалява. От тази гледна точка фактическата конкуренция, която възниква между правото на труд и на минимално трудово възнаграждение, от една страна, и правото на обществено осигуряване, от друга страна, законодателно може да бъде решавана само в полза на първото - чл. 16 и чл. 48, ал. 5 от Конституцията. Като конституционна ценност правото на лицето на минимално трудово възнаграждение има приоритет пред правото на обществено осигуряване.

 • В предложения за обсъждане текст на проект за нов Наказателен кодекс такова противопоставяне на правото на осигуряване и правото на труд не е допуснато, което е безспорно предимство на текста. Считаме, че приетият като минимален размер на вноските от 25 установени за страната минимални работни заплати е приемлив, както и хипотезите, при които се осъществява състава на това престъпление.

 • КТ "Подкрепа" изразява своята подкрепа за криминализиране на осигурителната измама, защото въвеждането на подобни състави би довело до препятстване на спада на приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване и здравното осигуряване.

 • С оглед на всичко гореизложено Конфедерацията на труда застава зад настоящия нов законопроект и счита, че приемането му ще има не само санкционен, но и превантивен ефект за установяването и плащането на осигурителни вноски, ще защити по-ефективно правата на осигурените лица и ще доведе до попълване на приходната част на държавния бюджет.

препратка: http://www.podkrepa.org/content/news.php?id=979
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Thursday 03.09, 11:50

browse text browse image browse video browse audio

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

повече >>