настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

За измислената средна класа и протестите 2013

category България | Активизъм и протести | Коментар author Monday, 24 June 2013, 22:41author by човек от тълпата Докладвай тази статия на редакторите

Oпозиция на опита за разделяне на 99 % - потиснатите обикновени хора - работещи и безработни срещу малцината облагодетелствани

Малко преди да започнат протестите за свалянето на Пеевски, витаеше идея...Аристотел е казал „идеите витаят във въздуха, достатъчно е да ги уловиш”. Вероятно това правят добрите пиари -специалистите по пропаганда, но те не винаги са конструктури на конспирации, понякога са чувствителни хора, които насочват своята интуиция в определена посока ...
В съседна на нас Турция започнаха протести, силни, заредени с енергия на съпротива и въпреки репресиите - устойчиви.
Страхувахме ли се в България да се вдъхновим от Турция?! Това беше под достойнството ни или...? На протестът в солидарност с протестите в Турция, организиран от турски студенти тук, покрай нас мина група фашизоидни младежи. „Турци сте, боклуци!” – извикаха те, но почти никой не ги чу.

Тогава.

Малкият протест беше шумен, изпълнен със солидарност и самочувствие...Самочувствие, носено от турските студенти, смело издигащи антифашистки лозунги и типичния ляв, комунистически поздрав с вдигнат юмрук - нещо, което не сме свикнали да виждаме в България на такива протести. Солидарност имаше и в рехавата българска група, която този път, за разлика от по време на чисто българските протести (например тези февруари, на които имаше дори нео-нацистко нападение  http://stopnazi-bg.org/declarations/105-neonazi-napadenie-na-protest) се присъедини с български антифашистки лозунги, които бяха посрещнати с одобрение, както и общите анти-системни лозунги на български, като отговор на турските такива...
Но около тази обнадеждаваща миниатюра се оформи голямата картината на изкривената от анти-турски предразсъдъци, страх и антикомунистическа параноя, истерия на сегашните протести. Тази расистко, анти - лява истерия всъщност започна от февруарските протести и просто продължи на сегашните.

Много хора подцениха, че през февруари от трибуните се говореше против джамиите и се правеха религиозни обобщения.
Други отново оставиха расизма като „второстепенен“ проблем за след изборите...
Резултатът е, че което беше подценявано, излезе в цялата си красота в безспирните анти-турски излияния по повод назначаването на Пеевски и предателството спрямо нацистките идеали, от страна на Волен...

А вчера, отново имаше нападение на разпознати като не вписващи се в нацисткия идеал - нападната бе групата от ЛГБТ активисти опитали се да се присъединят към протеста.
http://svetlaen.blogspot.com/2013/06/blog-post_23.html
Имаше идруги опити за провокация :
http://www.dnevnik.bg/video/2013/06/24/2088415_video_organizirani_grupi_na_protesta_i_incident_pred/
http://www.mediapool.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81withme-news207955.html
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4379520184731&set=gm.323311431135910&type=1

Но да се върнем на протеста в Турция.
Покрай него, започнаха поред публикации на либерални и дори леви активисти, преливащи от инфантилизъм и странна българофобия.
Ще цитирам малко, перифразирайки ги в общ „памфлет”, който се завъртя като облак от настроения из медии и статуси в интернет: „Завиждам на турците за културните протести, защо не ни колонизират турците - колко по-интелигенто протестират, турските протести са за ценности, не за битовизъм като сметките, турските протести са изпълнени с духовност, нашите са тъпи“ и т.н. и т.н. Има и цяла статия по този повод (на иначе левия Иво Христов)....
Дясно-либералните активисти може да се притесняват от антикапиталистическия контекст/подтекст и в двата протеста - февруарският и турските. Дали това, съчетано с някакъв интуитивен страх от масовите анти-турски настроения у нас, ги спираше да кажат: хайде и ние като в Турция да излезем на улицата за радикална промяна?!
Да приемем, че е така, но какво тогава накара т.нар. леви да „извисят” в представите си турските протести и да ги представят като с нещо „по -красиво” от нашите протести зимата?! Защо избраха този повърхностен подход вместо да направят истински анализ на разликите и приликите?!
Популизъм!?

Или същият страх от анти-турската вълна – все едно трябва гузно да издигнем в „култ” „турците” и „техните” протести и така пак да се дистанцираме от тях, като паралелно с това оплюем нашите протести, като така се застраховаме и от обвинение, че сме расисти, но и от друго  - да не станем ...“предатели“ или… „турци”?!
Какъв ужас би било да кажем, че си приличаме, как ли би се възприело?!
 „София-Истанбул - вечна дружба - ние сме едно“ - как ли ще се приеме?!
Преразказът ми е малко личен, но разочарованието ми от тълкуването на протестите в Турция още ми влияе...
Никой не анализира политиката на турската държава, метафорично наричана от собствените й граждани „фашистка”, никой не анализира огромната разлика между тази ситуация/държава и нашата.
Всички се ужасиха от насилието на турската полиция, но кой спомена, че това насилие не е от нищото и е ежедневие за малцинства и леви активисти, комунисти и въобще опозицията в Турция?!
Не чух и някой да каза, че движението на съпротива срещу официалната турска политика има дългогодишна драматична и противоречива история в Турция (доста различна от нашата), в контекста на която „комунист” не е мръсна дума.
Нито, че в борбата с турския нео-нацизъм и национализъм са въвлечени хиляди хора, за разлика от тук, където да си антифашист май е почти като да си „комунист” / несъзнателно- инфантилно използвано за нещо "лошо" и "забранено"/.
Да си антифашист в България открито е донякъде позволено само ако си либерал и не пропускаш да приравниш нацизма с  комунизма, ако по възможност не смесваш антирасизма с антикапиталистическа критика...Или ако си част от певилигированата, нео либералната псевдо лява БСП, която единствено печели от този криворазбран антикомунизъм и продължава за много хора да минава за "червена".

Солидарността, сплотеността на протестиращите в Турция не се появява от нищото, както и насилието там.
Турските протестиращи заслужават подкрепа и възхищение в тяхната сплотеност и солидарност, след и въпреки всичко, а не просто заради някаква измислена културност и интелигентност, защото и на протестите 2012-2013 г. в България имаше културни прояви и интелигентни хора / каквото и да значи това.
Още ретроспекция : покрай турските протести започнаха да се чуват гласовете говорещи за някаква си турска интелигенция и „средна класа” - светски, модерни, срещу ислямистите и т.н., спомнете си....като така разбира се изместват въпроса от общите проблеми ...

След това...
... внушението-самовнушението, пиара, пропагандата започна да работи, идеите витаят наоколо...
Започнаха нашите протести, срещу Пеевски. Доста тривиално, далеч от извисеност и културност. „Оставка”, „Мафия”... и всъщност си продължиха все така - "далече от средната класа"... като надграждането определено не се случи и случва в прогресивна, нито пък в културна, посока, а точно обратното - в расистко-антитруска и примитивно- антикомунистическа  – „Турци сте”, „Червени боклуци” и т.н.

Но не върху това искам да акцентирам, а върху публикациите и интервютата, репортажите и анализите, които ни заляха от медиите, внушавайки ни, че това е протест на ценности и е на по-високо ниво от зимния протест „за битови проблеми“.
Сегашният протест бил протест на „средната класа”- „красивите, образовани, добри хора, плащащи сметките си за тока“.

Макар че се писа и срещу подобно обобщение, статитите имат различни позиции по много въпроси, както и различни от някои мои позиции, но по отношение на протеста на "красивата средна класа" са критични :
http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/06/21/2086907_ot_blogovete_10_mita_za_protestite/
http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/06/19/2085663_za_protesta_ot_groznite/
http://hystericalparrhesia.wordpress.com/2013/06/18/first_time_as_tragedy_second_time_as_farce/
http://bezlogo.com/2013/06/десният-драскач-като-спирачка-за-пром.html
http://e-vestnik.bg/17907/protestat-vstrani-ot-sofiya

Да се говори за морал и ценности и в същото време да се обявяват за ниска категория хората, които не могат да платят сметките си за ток, само по себе е си оксиморон.
Дълбоко гнусно,  неморално, нечовечно е да съдиш изпадналите в немотия хора и това е залегнало от древността по цял свят – както в притчи, така и в учения, религии, народни приказки.

Неокапитализмът явно използва други мотиви от приказките и ги доразвива в мрачни тонове, като примитивните представи - бедният е грозен, добрият е успял, болката е срамна, конформизмът е красив, образованието е равно на благосъстояние и платежоспособност, а не е обществена ценност или човешко право.
И по-извратено може да стане, но възмущението ми е от това, че в крайна сметка, на тези протести има всякакви хора: същите каквито имаше и зимата - на заклеймените като "лоши" и "недостойни" социални протести.

За пореден път хора, които се имат за „по-висока“ категория, се опитват да си присвоят протеста. И в тази връзка, не мога да не направя паралел със самозваният „манифест” (http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/06/18/1848514_dobro_utro_nie_sme_decata_na_prehoda/) на успешните млади хора от Орлов мост, 2012 г., който предизвика толкова противоречиви реакции и отново искаше да изтласка някакъв псевдо-авангард на „по-добрите” хора = по-„висока” категория, класа хора...?!

Като се почне от лумпените расисти и нацисти, мине се през бачкаторите, интелектуалците, учениците, влюбените двойки, възрастните хора, откачалките, субкултурните, седесарите, бабите, ченгетата..., всички бяха там, на улицата - и през юни 2012 г., и през 2013 г. – включително и през февруари. Там са и сега. А причината, че всички протести имат националистически и расистки оттенък, трябва да търси в повсеместното толериране на по същество националистически и расистки прояви.
Проблемът е, че някои започват да вярват вповечко на тази измислена реалност за „среднокласовите“ протести, а други вече се вживяват патетично в нея.... Няма да цитирам известни интелектуалци, за да не обидя някого.
Аз лично съм от тези, които отричат съществуването на средна класа. Макар, че приемам различно мнение и мога да поспоря. Например, вчера един приятел ме убеди не в друго..., а именно в това, че „средната класа я има, защото е в главите на някои хора”. ...Да, докато има такова самосъзнание и вменени "ценности”, то значи има и някаква такава паралелна реалност, колкото и да е абсурдна...

От известно време на емблематичния Орлов мост се провежда асамблея на улицата.  След като хората на асамблеята бяха попитани за проблема с изземането на протеста, от страна на някакви експертно говорещи и приписваната им класовост отвън / "средна класа"/, присъстващите не само не заявиха принадлежност, нито чувство за общност с изфабрикуваното „съсловие” на „интелигентните, образовани, задоволени материално” хора от „средната класа”, но и се раздразниха от противопоставянето на „моралния” протест срещу „битовия”. Може би защото интелектуалците в България са натикани в най-долна позиция (ако някой не е видял, но и от самолет се вижда), а може би защото не всички бяха различни или защото се поражда чувство за солидарност и общ интерес, но една жена каза „ аз съм и от народа и съм интелектуалка”.. Хората, които видях, се възмутиха от това, че, както се изразиха „Пак се опитват да ни разделят...”..

Именно тук е и проблемът с термина „средна класа”. Очевидно, ако говорим за работническата класа, това е същата класа, която вече има някои придобивки, благодарение на напредъка, но и на глобалното неравенство и натупания капитал в определени държави и континенти, обаче и на собствените си социални борби. Забравя се обаче, че тези придобивки стават твърде относителни и бързо могат да изчезнат (най-вече при криза, но и по принцип са несигурни, в по-голяма или по-малка степен).

Колкото до България, както и до другите държави, които общо взето изнасят на гърба си илюзията на някои западноевропейски работници, че са от друга класа, да говорим за подобно деление е нелепо...Тук НАИСТИНА  прецаканите сме 99 %....
”Средна класа ли съм, не съм ли, средна класа ли съм, не съм ли” – така гадаят на маргаритка обърканите хора, на които е вменено подобно съзнание или казано с други думи „на работа съм-безработен съм, на работа съм-безработен съм”, същото гадаене може да се пренесе и за прословутите сметки на тока „мога да си плащам сметките-не мога да си плащам сметките, мога да си плащам сметките-не мога да си плащам сметките” – и така, всеки все още вярващ, че е средна класа може да си направи оракул, който да му прави „прогноза„ за изхода от поредната криза.

За мен отдавна е проблем отчуждението на работещите хора помежду им. Отдавна ми е неприятно и озлоблението на някои леви срещу т.нар. „средна класа” наравно със самата теория за "средната класа" и това, че някои хора я предпочитат и се разделят от останалите работещи, вместо да осъзнаят общия реален интерес: интересът на всички работещи хора (в това число и безработните, и изпадналите в състояние на подкласа и тотално отхвърлените), който е различен от този на големия капитал и привилегированите прослойки, прокарващи асоциалните неолиберални реформи и поставящи в несигурност всички обикновени хора, макар и в различна степен. Така че е време протестът срещу монополите, който започна тук, да бъде осъзнат като глобален антикапиталистически протест.

Но промяната ще е трудна. В настоящите протести незнайно защо се скандира остарялото деветдесеттарско „червени боклуци”, след като червени във властта отдавна няма, а бившите „комунисти“ от БСП са станали най-крупните капиталисти - олигарси....Нека наричаме нещата с истинските им имена, да се мисли за БСП като за лява, червена партия изгода имат само и единствено БСП, повтарям и пак трети път - драги, антикомунисти, ако толкова мразите БСП, спрете да ги наричате "комунистите", така само им помагате, от това те черпят гласове и дивидент, иначе ще решим, че сте в "конспирация" с тях и го правите нарочно...
И така, скандира се, освен срещу "червените", най-вече срещу турците, което прави съчетанието своего рода фашистко-нацистко.
В същото време липсва енергията на протест - хората се мотаят по улицата, събират се на отделни групички по афинитет и нещо правят: асамблея, хвърляне на димки, сбиване, скандиране, пиене на бира, разговори, разходка... Липсва само музиката, за да допълва лежерно-фестивалната атмосфера.

Бяха направени и някакви опити да се посочи, че проблемът е системен, но са твърде малко случаите, в които системата е назована с името й: капитализъм, пазарна икономика, пазарна демокрация, не просто демокрация.
И за какво е толкова нужно да се стигматизира и отрече социалният протест като по-нисш?!
Дали защо се страхуваме от нещо толкова важно - да се назовем капитализма? Важно е да го назовем, но не за да връщаме миналото, а за да осъзнаем какво генерира проблемите на настоящето, защото само осъзнавайки проблема, така можем да търсим решения. За краха на комунистическа утопия не зная, но настоящето постоянно ни доказва краха на утопията на пазарната икономика.

Много ми се ще от енергията на протестите да не се тръгне към фашизъм, но политическото съзнание и култура все още са твърде стегнати. Струва ми се, че се следват някакви интуитивни, инфантилни импулси...”идеите витаят във въздуха”, някои ги улавят целенасочено, други ги попиват несъзнателно… Мажоритарен вот, пряка демокрация, турци, мафия, инициативни комитети, ние сме народа, ние сме средната класа, ние сме българи, ние сме... “червени боклуци“...

Милите хора, сякаш сега се пробуждаме от един твърде объркан сън - сънят на Прехода. Няма нищо по-стряскащо от реалността, след подобен опиумен сън. Как да сглобим отломките от съзнанието си и да бъдем отново здрави, зрели политически субекти? Все още не зная, но по някакъв начин обичам всички хора на протестите, именно защото са, както каза онази жена „и интелектуалци, ихора от народа”, има хора от всякъде.

Дали нарочно или не, на протестите, беше придаден този оттенък на строга класовост – платежоспособните и образованите?!. Или това е просто едно един вид истина - заради непреодолимото, нереално желание и вяра на някои хора,  тя става реалност. Хора, на които средната класа им е „в съзнанието“, както каза, моя приятел?! Въпрос на ценности, казват. Интересни ценности: презрение, напомпано самомнение, високомерие, самонадеяност, несолидарност с по-слабия, стария, болния, бедния... чудно как ще ни оправят такива ценности положението? Дали това са ценностите ви, средна класа? Има ли ви няма ли ви, не знам, но се съмнявам в подобна светлина да се виждате все още красиви. Надали имате такива ценности, моля, не давайте да ви ги вменяват!
И да ви кажа, аз не мразя „средната класа”, защото не мразя работническата класа (а за мен средната класа е част от нея, а аз съм част от нея), нито мразя хората, които се чувстват, все пак, по-различни – средна класа работещи. Мразя да ни не съзнаваме общите си интереси. Не влагам негативизъм в понятието "средна класа", негативизмът идва от крайния ми скептицизъм към нуждата от това понятие и опасението ми от неговата вреда, защото май пак, както каза един човек на вчерашната асамблея „се опитват да ни делят”!

Така че, хайде на протеста, но с по-смислени лозунги от "червени боклуци" и  "турци сте".
Обаче нека бъдем готови да ни изключат и дори нападнат заради различието / вече стана вчера с една група /, но и да бъдем готови заедно да отстояваме позиции, да увличаме и организираме, въпреки всичко!
И моля, повече опозиционни публикации срещу разделението на 99 % процента, които сме, защото иначе наистина протестиращите ще останат малък процент, както някои се ласкаят... Разбрахме, че за някои това, че са по-малко било, защото били уж само от „по-добрите” граждани там.

Венсеремос! Хехе, ще победим!...
п.п. Но кога ли...? Дали не когато "средната класа" приеме своята обреченост като различно съсловие, заедно с дребните собственици - изядени от крупния капитал. Ще видим…но наистина е време да бъдем 99 % интересът ни е един, помнете го
п.п.п. а относно излязлата между временно т.нар. харта 2013, ще цитирам просто този коментар :

Петър Волгин:
Как мислите, възможно ли е да има законност, демокрация и работещи институции в разядена от бедност държава? Питам, защото с интерес прочетох онази харта, посветена на "разграждането на плутократичния модел на българската държава". Документът не е лош, само дето ми изглежда като сътворен от експертите от Института за пазарна икономика или някой друг турбокапиталистки тинк-танк- много смислени идеи по принцип и нито дума за най-големия проблем на България - отчайващата бедност и убийственото неравенство. И ще помоля "умните и красивите" да не казват, че тези теми "разводнявали протеста", защото именно това са темите, които вълнуват огромното мнозинство български граждани. Без решаването им или поне без някакъв опит да бъдат решени, протестите ще си останат една мила разходка на хора, които нямат финансови проблеми и много държат "да се преборят с мафията". Само че никаква мафия не може да бъде преборена, когато имаме един процент презадоволено население и 99 процента, живеещи в лишения. Именно тази среда създава "плутократичния модел" и олигархията. Трябва да променим средата, ако искаме да се преборим с тях.

author by mitkouwcadpublication date Saturday, 29 June 2013, 06:58Докладвай тази статия на редакторите

И аз съм ляво мислещ и пак не ми е проблем да викам червени боклуци. БСП и асоциираните им парамафиотски организации нямат нищо общо със социализма, справедливостта или каквото и да било "ляво". Това за средната класа и "протеста на ситите" го измислиха противниците на  обединението на хората срещу мафията. Моля ви се не им се връзвайте. Ние сме много, ние сме хората и не сме "богати". Всякакви сме. Хората се събуждат. Просто се запитайте защо червено и социалист е мръсна дума в България и ще видите къде е заровено кучето. И аз бях на истинските първомайски протести колкото и малобойни да бяха те, докато масата на БСП се радваше на кебапчетата. Помагайте на хората да се сетят за справедливостта, вместо да врънкате, че били "измислена средна класа" А това пък за турците въобще не е вярно всякакви дори и наченки на фашизоизъм се отстраняват веднага от протеста.

author by автораpublication date Thursday, 04 July 2013, 13:28Докладвай тази статия на редакторите

Мерси за мнението.
Не врънкаме и не зная кои сме тия ние. Това е медия, представяне на гледна точка и също начин да се помага на хората.
Едно от което им се помага е да разберат кой е техния истински интерес и да разберат, че средна класа е измислено понятие именно с цел раделение и лумпенизация на хората за отстояване на чужди интереси.

Хубаво, че ходиш на протеста, но зададе ли си въпроса като чете, защо пък аз искам да спрем да наричаме БСП червени, леви и социалисти, именно защото не са, както каза ти...

author by автораpublication date Thursday, 04 July 2013, 13:28Докладвай тази статия на редакторите

Мерси за мнението.
Не врънкаме и не зная кои сме тия ние. Това е медия, представяне на гледна точка и също начин да се помага на хората.
Едно от което им се помага е да разберат кой е техния истински интерес и да разберат, че средна класа е измислено понятие именно с цел раделение и лумпенизация на хората за отстояване на чужди интереси.

Хубаво, че ходиш на протеста, но зададе ли си въпроса като чете, защо пък аз искам да спрем да наричаме БСП червени, леви и социалисти, именно защото не са, както каза ти...

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 05.09, 08:38

browse text browse image browse video browse audio

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

повече >>