настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Приказка за дядо Mall

category Другата преса | Глобализация | Коментар author Tuesday, 01 January 2013, 18:05author by Под Мола, теле! - Бъзикилийкс Докладвай тази статия на редакторите

Из “Неприключенията на Зомбайо”

Зомбайо се намръщи и пусна телевизора, монотонният глас на водещите новините му действаше успокояващо. Винаги когато се почувстваше зле и губеше вяра в себе си, новинарските емисии успяваха да го разведрят. Репортажите от различни катастрофи и трагедии му подсказваха, че има и по-зле от него, че е жив, че има бъдеще, за разлика от убитите, премазаните и тежко болните. Докато гледаше всичко това, Зомбайо се изпълваше с живот, с хъс да живее.

- Аз съм жив, по-дяволите – извика Зомбайо, – жив съм! Ще успея, имам отлично Образувание, ще се докажа, ще ме оценят и край на тези дребни проблеми!

09theinstallation.jpg

Настъпи първата Коледа след като Зомбайо започна работа и като всяко уважаващо себе си Зомби, той се чувстваше длъжен да зарадва близките си с подаръци, които не можеше да си позволи да купи със заплатата, която получаваше. Зомбайо ходеше нервно напред-назад и си мислеше какво да направи, че да успее да впечатли познатите си с новия си социален статус на ценен кадър в просперираща фирма. Той беше сигурен, че настоящата му заплата ще бъде увеличавана поетапно в процеса на себедоказване, а и така го бяха уверили в интервюто за работа, още повече като се има предвид и отличното му Образувание. Помнеше, че като малък татко Зомби и майка Зомбайка му бяха разказвали за дядо Коледа, който раздава подаръци на всяко дете, при условие, че е слушало през годината и то такъв подарък, какъвто поиска. За съжаление това се оказа една приказка за деца, а колко лесно щеше да е, ако бе истина! Щеше да напише писмо до дядо Коледа и той да занесе желаните подаръци на приятелите му… Уви, Зомбайо порасна, поумня и остави приказното зомбиращо детство в миналото.

Зомбайо се намръщи и пусна телевизора, монотонният глас на водещите новините му действаше успокояващо. Винаги когато се почувстваше зле и губеше вяра в себе си, новинарските емисии успяваха да го разведрят. Репортажите от различни катастрофи и трагедии му подсказваха, че има и по-зле от него, че е жив, че има бъдеще, за разлика от убитите, премазаните и тежко болните. Докато гледаше всичко това, Зомбайо се изпълваше с живот, с хъс да живее.

- Аз съм жив, по-дяволите – извика Зомбайо, – жив съм! Ще успея, имам отлично Образувание, ще се докажа, ще ме оценят и край на тези дребни проблеми!

Реклама на новооткрит столичен Mall привлече вниманието на Зомбайо. В мола стават чудеса, говореха от рекламата. Всъщност наистина, защо да не отиде в мола? Сега е Коледа, а казват, че по Коледа стават чудеса, ако и рекламата е вярна, има шанс нещо да се случи и да успее да реши проблема с подаръците. Все пак всички негови приятели избираха подаръци в мола, ако не друго, поне щеше да се почувства част от обществото.

Със слизането си от таксито Зомбайо изпита благоговение. Високата стъклена сграда светеше с безброй светлини и сякаш туптеше. Още от улицата усещаше живота, който кипеше в нея. Изпита небивала увереност, че тук ще намери решение на проблема си. Зомбайо прекрачи през прага, готов да се потопи в шума и светлината, в океана на живота.

- Честито, Вие печелите, Вие сте нашият десет хиляден посетител! Заповядайте, моля Ви, елате тук! – Зомбайо се огледа. – Да, да, господине, точно вие – заповядайте!

Гласът идваше от сексапилна девойка, облечена доста оскъдно и предизвикателно, явно наподобяваща Снежанка.

- Как се казвате господине?

- Зомбайо…

- Каква заплата получавате?

- Ъъъ, петстотин и петдесет лева, но ще ми я увеличат, аз имам…

- Браво, отлично! Вие печелите кредитна карта с лимит 550 лв.от ЗомбиБулбанк, официален партньор на новия Mall, моля подпишете тук и тук! Както виждате, драги зрители, в мола стават чудеса! Усмихнете се на камерата и помахайте на близки и приятели!

Едва сега Зомбайо забеляза, че го снимат и явно го излъчват на живо по някоя от националните телевизии, дори му се стори че разпознава символа на ЗомБиТиВи. Почувства се горд, изпъчи гърди и опъна най-блестящата усмивка, на която бе способен. Сега всички щяха да му завиждат – та той току що бе спечелил КРЕДИТНА карта! Това решаваше всичките му проблеми, щеше да купи такива подаръци, че свят да им се завие. А дали не беше възможно да му увеличат сумата по кредита, все пак той тепърва щеше да се развива?!

- Извинете, аз исках да кажа, че тази заплата е само първоначална, аз имам отлично Образувание и скоро ще ми повишат възнаграждението, дали не може да повишите стойността на кредитния лимит по картата?

- Но разбира се, г-н Зомбайо, днес в мола стават чудеса, само че първо ще трябва да се срещнете с дядо Mall и да уточните условията, за да получите желаната от Вас сума. Моля, последвайте моя асистент, той ще ви отведе при него!

Малко дребничко човече облечено в костюм на джудже поведе Зомбайо по коридорите на мола. Лъскавите витрини на магазините примамваха погледа на Зомбайо и той предвкусваше удоволствието от пазаруването, което го очакваше, след като му увеличат кредитния лимит. Зомбайо не се съмняваше, че дядо Mall, който и да беше той, щеше да изпълни молбата му. Самият факт, че бе спечелил КРЕДИТНАТА карта, го изпълваше с увереност. Светлото бъдеще тепърва започваше. Дребното човече спря пред някаква врата, почука, изчака покана, влезе и представи Зомбайо:

- Дядо Mall, това е Зомбайо. Той е нашият десет хиляден посетител, който спечели така благосклонно отпуснатата от Вас КРЕДИТНА карта. Както пожелахте, лимитът на тази карта бе ограничен съобразно заплатата на печелившия, но г-н Зомбайо помоли за увеличение на кредитния лимит, затова го доведохме при Вас. Заповядайте г-н Зомбайо.

Дядо Mall беше добре сложен мъж, около 60-годишен, с леко коремче. Облечен в червен костюм с бяла вратовръзка, гладко избръснат, с мазна усмивка и малки блестящи от алчност очички, той вдъхваше уважение и респект.

- Значи Вие сте печелившият! Честито, честито г-н Зомбайо – и искате увеличение на кредитния лимит? Това е похвално, похвално, нооо … не знам дали е възможно… Надявам се, че няма да се обидите, ако поискам да науча повече за вас? Не, че ви нямам доверие, но преди да ви дам пари, трябва да съм сигурен, че има начин да си ги получа обратно.

- Вижте – с разтреперан глас започна да обяснява Зомбайо, – аз имам отлично Висше Образувание и ме приеха да работя в просперираща фирма. Вярно, че получавам само 550 лв. заплата, а ме осигуряват на 300, но уверявам Ви, скоро моите знания и умения ще бъдат оценени и възнаграждението ми повишено. Затова Ви моля …

- Какво?! – дядо Mall взе слушалката на телефона. – Веднага намалете кредитния лимит на г-н Зомбайо на 350 лв и увеличете лихвата му с два процента! – Да, слушам ви, слушам ви – усмихна се учтиво дядо Mall, – продължавайте, продължавайте!

- Ами аз, такова ъъъ… исках да ми увеличите кредтиния лимит, нали разбирате, аз съм обещаващ кадър… – почти проплака Зомбайо.

- Разбирам ви, разбирам ви, даже напълно ви разбирам, но днес, в условията на такава тежка икономическа криза, умен и обещаващ младеж като вас сам може да прецени, че инвестициите в хора трябва да бъдат много внимателно обмисляни. А за нас вие представлявате една инвестиция и като такава носите риск, а дядо Mall рискове не търпи, да не говорим за загуби. Никакви загуби, никакви!

- Е ми добре, аз тогава да си хо… -заотстъпва към вратата Зомбайо.

- Почакайте, почакайте – прекъсна го дядо Mall, – не бива да си тръгвате разочарован, вие вече сте мой клиент, а аз държа на клиентите си. Ще ви дам няколко добри съвета и ако ги следвате, ще увеличим кредитния ви лимит. Първо, не се старайте да увеличавате работната си заплата. Днес светът е в криза и тези с високите заплати първи ги уволняват, при първа възможност! Колкото е по-ниска заплатата ви, толкова сте по-конкурентоспособен и по-желан като работник. Дори и да останете временно без работа, ако запазите тази ваша конкурентоспособност, е много по-вероятно вие да си намерите нова работа, отколкото тези, които ламтят за високи заплати. Ниското заплащане, съчетано с отличното Висше Образувание, което имате, ви прави наш идеален клиент, защото вие имате сигурни, макар и малки доходи. От това, което разбирам дотук за вас, смятам, че вие, г-н Зомбайо, сте мечтата на всеки работодател, следователно и желан от нас клиент. Дядо Mall гради печалбите си именно на хора като Вас. За съжаление ниското ви заплащане не позволява необмислено вдигане на кредитния ви лимит, но както казах, има и други варианти.

- Какви варианти? – плахо попита Зомбайо.

- На колко години сте, г-н Зомбайо?

- На 25…

- Чудесна възраст, чудесна възраст! Животът е пред вас, а това означава , че можете да бъдете наш дългогодишен клиент. Как сте със здравето, г-н Зомбайо?

- Нямам оплаквания засега.

- Браво, браво, ето това е много важно. Донесете пълни изследвания – кръв, урина, зъбен статус, кардиограма, енцефалограма и пр. Ето, на този лист всичко необходимо е описано и ако наистина не се очертава да умрете скоро от някаква болест, то можем да повишим вашия кредитен лимит и дори да ви отпуснем някакъв дългосрочен потребителски кредит. Така ще помогнем не само на вас, но и на икономиката на страната като цяло. Защото вие сте умно момче и знаете, че потреблението е основният двигател на прогреса и развитието на човешкия вид. Колкото повече и разнообразни неща потребявате, и то на кредит, толкова повече допринасяте за развитието на човечеството. Така че ние сме двете страни на една, така да се каже, благотворителна кампания в името на просперитета на обществото. Аз виждам и оценявам вашия плам да потребявате, този върховен израз на вашата човешка същност, и мой дълг е да го подкрепя, разбира се без да излагам на риск собственото си забогатяване. Имате ли собствено жилище, г-н Зомбайо?

- Нямам, на квартира съм, но хазяйката ми е много приятна жена и е човечна, приела е в дома си още четирима като мен.

- На квартира, на квартира?! – дядо Mall отново вдигна слушалката. – Ало, намалете кредитния лимит на г-н Зомбайо на 250 лева и увеличете лихвата с още един процент!

Очите на Зомбайо се насълзиха.

- Но моля ви, моля ви, г-н Зомбайо, не се отчайвайте, животът е пред вас! Ако убедите хазяйката си да вземе кредит от нас, ще увеличим отново кредитния ви лимит. Дори можем да ви помогнем да си купите жилище, собствено. Родителите ви живи ли са?

- Да, пенсионери са.

- Супер, супер! Пенсионери, техните доходи са постоянни и гарантирани от държавата. Могат да ви станат гаранти. Предполагам, че живеят в собствено жилище, сигурно са наследили и някое парче земя от своите родители, така че картинката става все по-розова. Ето, говорете с тях, продайте каквото можете, съберете пари и елате да видим дали ще успеем да ви отпуснем ипотечен кредит.

- Получават инвалидни пенсии…

- Ох, инвалиди, инвалиди… Съжалявам, много съжалявам, значи утре могат и да умрат… Но пък вие ще бъдете техен наследник! Имате ли братя или сестри г-н Зомбайо?

- Нямам…

- Чудесно, чудесно! Смъртта на едни прави богати други. Извинете ме за грубия израз, но това е животът. Когато умрат, можете да дойдете при нас, да видим какво наследство сте получили и да ви отпуснем подобаващ кредит. Сигурно не сте женен, г-н Зомбайо, но съм уверен, че обещаващ младеж като вас има сериозна приятелка, вие не сте за изтърване.

- Да, има едно момиче което харесвам…

- Ах, любовта, любовта, какво нещо е младостта! Завиждам ви благородно, г-н Зомбайо. Елате с приятелката си тук, да преценя на място как изглежда. Ако е необходимо, ще й отпуснем кредит, за да си сложи силикон. Трябва да знаете, че това е на сто процента възвръщаща се инвестиция. Жена със силикон изкарва повече пари от жена без силикон, а и доставя повече удоволствие – похотливо намигна дядо Mall. – Но ще трябва първо да се ожените, ако желаете да повишим кредитния ви лимит. Тогава дори и да се случи нещо с вас, жена ви ще успее да се разплати, нали разбирате тя ще се явява ваш наследник. А ако й направите и деца?! Ах, деца, деца! Децата са опората на своите родители. Ако имате деца, с всяко здраво дете, което се явява ваш наследник, кредитният ви лимит ще бъде повишаван. Защото децата са гарант, че дори нещо да се случи с вас, те ще поемат синовния си дълг да погасят вашия кредит. Вие може да бъдете един успял и щастлив, съпруг и баща, отдал се на дълга на потреблението.

- Да, но на мене ми трябват пари сега – жално промълви Зомбайо.

- Сега, сега. Ех, днес е Коледа, а на Коледа дядо Mall прави чудеса – въздъхна дядо Mall и избърса издайническа сълза, отронила се от затрогващите му алчни очи. – Ало, вдигнете кредитния лимит на г-н Зомбайо на 500 лева и лихвата му с още два процента! Ах, дано не съжалявам за тази си слабост, но вие ме накарахте да повярвам във вас, г-н Зомбайо.

- Благодаря ви дядо Mall – радостно изхлипа Зомбайо, – ще Ви бъда вечно задължен!!!

- Знам, знам – лукаво се усмихна дядо Мall, – ние вече сме приятели, можете да ми викате просто Левон. Вървете, вървете, наслаждавайте се на живота. От днес с тази КРЕДИТНА карта целият свят е в краката ви. Весела Коледа, скъпи ми Зомбайо!

10 Коментара:

препратка: http://neverojatno.wordpress.com/2012/12/29/diadomall/

колаж Владимир Дойчинов
колаж Владимир Дойчинов

This page can be viewed in
English Български

дописки

Tuesday 01.09, 00:44

browse text browse image browse video browse audio

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 0 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

Да защитаваме нашите пенсии! Нашите, тези на старейшите ни, тези на децата ни! imageДекларация срещу пенсионната ¨реформа¨ 04.05 16:56 2 comments

manufacturing_consent.jpg imageАЕЖ настоява за навременно и справедливо разследване на убийствата на журналисти в Украйна 03.05 18:52 0 comments

повече >>