настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Разговор за проблемите на науката (и не само) в България

category България | Политика | Интервю author Tuesday, 11 December 2012, 13:25author by Светлин Тасев Докладвай тази статия на редакторите

Разговор за проблемите на науката (и не само) в България с човека, инициирал петицията "За да има наука в България!" ( http://www.peticiq.com/za_da_ima_nauka ) на младите български учени, работещи в чужбина. Това е стенограма на пълното интервю за БНР, записано на 5 дек, 2012.

Интервюто бе излъчено в програмата "Хоризонт до обед" на 11 дек, 2012. Неизлъчените части от БНР са отделени като нови абзаци, започващи с "++++++".

~~~ Светлин Тасев: Ако погледнете, има три страни, които в момента спорят за науката в България. От една страна имаме въпросните Гюровци, които използват науката като начин за източване на държавни пари в собствените си джобове. От друга страна имаме българското научно общество. Аз се считам за част от това общество. Обаче от друга страна, имаме една трета страна, която за момента не влиза в разговора. Тя стои по периферията. И това е правителството и по-конкретно фин. мин. Дянков, който, става ясно от неговите изказвания, иска да оттегли държавата от науката. И да върже науката за бизнеса.

Явно благодарение на омайващия чар на мин. Дянков, всички дебати в държавата се въртят около пазарните аргументи, стоящи зад една или друга политика на правителството. Но в крайна сметка ролята на потърпевшите на тези политики -- това са хората на улицата -- не е просто да ядат, да спят, да купуват най-евтините домати от магазина, и да работят за повишаването на поредния икономически параметър, който в повечето случаи не е нищо повече от поредното число, в поредната екселска таблица на компютъра на поредния чиновник. Въпреки че трябва да се отбележи, че бедността в България е наистина потресаваща. Така че за много хора, именно мисълта за прехраната е основния проблем. Но трябва да се мисли според мен и отвъд тези първични нужди. И науката не съществува, за да обслужва бизнеса, както мин. Дянков повтаря през ден, тя съществува, за да обслужва обществото. И трябва да наблегна, че бизнесът и капталът по принцип, са късогледи. Те гонят бързите печалби. И това е особено вярно в България. Мисля, че всички ще се съгласят с това. Науката от друга страна трябва да гледа в перспектива. Това са принципни аргументи, вероятно ще кажете, но ако човек погледне как стоят нещата на практика, например в САЩ, където аз работя, където бизнесът и науката в много институти са се слели. Та ако човек погледне по-дълбоко как стоят нещата в тези институти, ще види, че те са далеч от розови, да не кажа, че са плачевни. В рязък контраст с всички твърдения, които Дянков исказва по медиите.

Така че, да. Мисля, че е изключително важно, когато се говори за наука в България, да се говори и за тази страна на проблема.

=== БНР: Смятате ли, че хората на ръководни постове ще проуемят грешката си?

~~~ СТ: Не мисля, че това ще се случи, имайки предвид че най-ключовото лице, което е замесено в този скандал е мин. Игнатов. Той защитава тези порочни практики във фонда години наред. Може да се види примерът от последните години, последните седмици, с назначаването на такава отговорна позиция на г-н Гюров във фонда. Това е човек, който, ако ми беше ученик и ми предаде неговите си трудове като контролно, аз бих счел това за подигравка и автоматично бих го изгонил без дори да му пиша двойка. Мисля, че такива хора, да ги нарека грубо Гюровци, се подиграват с обществото. И тези машинации, в които биват обвинявани по медиите, независимо дали са факт или не, мисля, че тези хора трябва да отпаднат от властта. И докато те не отпаднат, не може с преструктуриране, с пренаписва на нови планове и нови закони, не мисля, че нещо ще се промени.

=== БНР: За проф. Гюров само ще добавя, че в откритото си писмо споменавате, че сте направили усилие да проверите информацията за него. И се оказва, че той няма нито една публикация в престижно издание, нито един цитат. В същото време обаче позицията му в научните среди се оказва престижна.

~~~ СТ: Това е абсолютно вярно. Нито една публикация, нито един цитат. И тук мога да ви дам един пример, за да разберете колко е гигантски този скандал. В България по много медии се изявяват така наречените ясновидки или гадателки. Има много фалшиви университети по света, които връчват докторски дипломи на такива гадателки. Аз съм сигурен, че има доктори по гадателство в България, а най-вероятно има и професори. Представете си г-н Игнатов да беше назначил за шеф на фонда някоя от тези гадателки и тогава въпросът е по какъв точно член на закона бихме могли да използваме, за да отстраним такъв човек поставен в такава позиция. Защото предполагам много от вашите слушатели вече са чули мнението на г-н Игнатов, че единственото нещо, което може да се направи в момента, за да се подобри ситуацията в България с българската наука, е да се следват членовете на закона и да се проведат разследвания според тях.

=== БНР: Ще цитирам министъра. Според него този протест се политизира.

~~~ СТ: Това за политизирането е пълен абсурд. Фактът е, че има доказуемо некомпетентен човек на властова позиция назначен от него [Игнатов]. Това не е партийно заредено твърдение. Имам чувството че въобще законите в България в момента, пък и през последните десетилетия, се използват единствено за оправдаване на неетичното поведение на шепа хора във властта пред обществото и за нищо друго.

=== БНР: Защо решихте да напишете това отворено писмо? Призовавате медиите да дадат публичност на това, което казвате там, за да се стигне до един смислен диалог в обществото за това, което трябва да бъде науката, начина по който трябва да се финансира науката у нас.

~~~ СТ: Именно. Също така искахме да допринесем за легитимността на тези искания на младите учени. Ето пак мин. Игнатов, твърдеше, че са абсолютно заблудени. И решихме, че ако представим нашата позиция, тъй като сме далеч от България, бихме могли да допринесем за тази легитимност. И по възможност да допринесем за раздвижване малко на общественото мнение. Това общество трябва да изрази някаква подкрепа на тези учени. Защото, в крайна сметка, това общество трябва да каже иска ли наука или не.

Честно казано проблемите в Българската наука не са единствено личностни. Те са доста системни. Представете си, че наистина тази троица Гюров-Петров-Игнатов отпаднат от картината, бъдат отстранени. Мисля, че порочните практики до голяма степен ще продължат. И една от причините е, че липсва каквато и да е прозрачност в администрирането на науката. В нашето отворено писмо, ние изредихме три такива ключови точки, които всеки в обществото мисля, че би се съгласил с тях. От една страна е нужна прозрачност, от друга страна лъжеучени като Гюров не трябва да бъдат в управлението на науката. И третата точка, която споменахме, е, че парите за наука не трябва да бъдат свивани от година до година, защото единственото до което води е масовото бягство на всички специалисти извън България.

=== БНР: По отношение на разпределението на средствата в науката, тъй като имаше една таква теория на мин. Дянков, че малкото пари ще доведат впоследствие до една силна реформа в БАН. Но ето че малкото пари, които се дават, очевидно не отиват там, където трябва. Как виждате вие нормланото разпределение на финансовите средства в научните среди у нас?

~~~ СТ: Трудно мога да кажа конкретна политика за финансиране на науката. Аз съм извън България вече над десет години. И каквито и идеи да дам най-вероятно повечето биха били неизъплними от практически събражения. И заради това мисля, че трябва да се питат потърпевшите на тези политики. А това са именно способните млади български учени, които са останали в България. Като под млади тук имам предвид не хора под 35 г, а хора примерно под 55 г, които до сега де факто бяха напълно изключени от медийния дебат. Също така мисля, че хората, които трябва да бъдат питани как трябва да се процедира с финансирането и администрирането на науката, това са българските учени, които сравнително скоро са напуснали България и са отишли да правят научни изследвания извън границата.

Не съм голям оптимист за това какво ще се случи,

++++++ докато както казах въпросните трима Гюров-Петров-Игнатов стоят на позиите си. Естествено масово разследване на злоупотребите трябва да се извърши във фонда, и трябва да се преразгледа изцяло класирането на проектите.

Мисля, че

++++++ в това правителство

има системни злоупотреби с влияние и пари.

++++++ Може би един от големите успехи на това правителство е, че убеди и най-големите скептици, че бариерата между представителната демокрация и диктатурата е здрава колкото хартията, на която са написани законите на държавата. Но като се замислите това не е учудващо. Все пак ГЕРБ идват на власт с подкрепата на по-малко от 25% от хората, които имат право на глас. И това поставя под въпрос легитимността на това управление. Но тук веднага ще бъда обвинен, сигурен съм, в партийност. Така че веднага ще трябва да кажа, че това важи за абсолютно всички правителства от последните десетилетия. И доколкото виждам отстрани, тези правителства не представляват народа, а едрия капитал и мафиотските интереси в държавата. И тогава въпросът е ако тези управляващи не изразяват волята на гражданите, тогава каква е волята на гражданите. И проблемът е, че всъщност никой не може да каже. Защото от една страна повечето медии в България, работят просто като стенографи на властта, общо взето предлагайки нулев критичен анализ. А от друга страна обществото до голяма степен е заспало пред телевизора. Сега, аз това го казвам, но осъзнавам, че не е съвсем така. Има наченки на разбуждане. Особено покрай скорошните еко-протести, като протестите против застрояването, примерно на парк Бедечка в Стара Загора, или на Морската градина във Варна, или протестите против шистовия газ.

++++++ И ако четете историята, ще видите, че всички човешки права и придобивки в западните държави са извоювани не благодарение на добронамерени управляващи, а въпреки управляващите. С масови протести, демомстрации и стачки. Затова мисля, че е крайно време българските граждани да изразяват мнението си на улицата като как да ви кажа, тук не говоря за самоцелен или безмозъчен активизъм, само колкото да се каже, че има такъв; а за активизъм със стратегия. Едно от нещата, което е крайно време да чуем е, в крайна сметка, както ви казах и по-рано, това общество иска ли наука или не.

И в този смисъл, аз не мисля, че официалните разследвания биха довели до нещо конструктивно, докато няма, както написахме и в писмото, непрекъснат и силен обществен натиск върху това правителство.

++++++ Това правителство е изключително лабилно на тема имидж, и мисля, че хората трябва да използват това.

=== БНР: Какви бяха причините да решите да правите наука в САЩ?

~~~ СТ: Това е изключително прост въпрос. Аз съм израснал в атмосфера, където науката и образованието винаги са били изключително голяма ценност. И винаги съм искал, общо взето от първи клас, да стана учен. Когато напуснах България, това е било 2002, по това време де факто пари за наука нямаше. Скандалите бяха много по-жестоки, отколкото са сега. Преспективите бяха нулеви. и нямах друг избор.

=== БНР: С какво се занимавате в момента?

~~~ СТ: В момента съм астроном в университета Принстън. Изследовател съм тук.

=== БНР: Какви са проектите, по които работите?

~~~ СТ: Работя в космологията. Теоретичен физик съм, теоретичен астроном. И нещата които изследвам са най-големите неща, които човек може да види с просто око, или всъщност с научна апаратура. Както се казва, причината да се захвана с това поле, е не заради друго, а защото не намерих нищо по-голямо, което да изследвам.

=== БНР: Предполагам разбирате, че това, което сте успели да постигнете, за много български млади учени е само в сферата на мечтите, и заради скандалите, които се случват, и заради това че тук има финансов недостиг на финансиране на подобни проекти. Мъчно ли ви е, макар и далеч от България, макар и извън родината, за това, което се случва тук?

~~~ СТ: Безумно мъчно ми е да ви кажа. Аз поддържам изключително близки контакти с мои колеги, както в СУ, така и в БАН. Защото всъщност първата си година аз прекарах в СУ, преди да се прехвърля тук в щатите. Както ви казах, продължавам да поддържам контакти с български учени. Някои от тях скоро напуснаха, и особено последните години масово започнаха да напускат страната. Другата линия, по която познавам много български учени е националната лагер-школа "Бели Брези" по астрономия, която всяка година се организира за гимназисти близо до Кърджали. Там имам възможността да комуникирам с много колеги от БАН и СУ. И последните години, историите, които чувам, ужасяващите истории, които чувам, просто се роят. И не мога да седя безучастен при това положение.

=== БНР: Това, разбирам, е и причината да станете инициатор това отворено писмо. И до президента, и до премиера, и до председателя на народното събрание. Очаквате ли отзвук от представителите на тези институции?

~~~ СТ: Разбира се, че не очаквам отзвук.

++++++ Аз мисля, че тази власт, по никакъв начин не е легитимна. Общо взето тя се грижи единствено за имиджа си. Ако oтговори, то ще е единствено от куртоазия.

Затова, както написахме и в писмото: Аз мисля, че обществото е това, което може да защити интересите на учените. Защото то е, което трябва да каже, трябва ли да има наука в България.

++++++ И в тази връзка протестът на младите учени в момента е една страхотна първа стъпка за намиране на един по-смислен дебат.

И в тази връзка ако мога да вмъкна нещо за дебата по медиите. Искам да направя един призив към медиите ако може скандалът "Кортенска-Гюров", да не заема централно внимание, защото в крайна сметка и двамата са компрометирани личности, които нямат нищо общо с реалната засегната страна. Това са както ви казах, истинските учени в България. И много се равдам, че няколко медии като вашата, се мъчат да направят разговора по-конструктивен.

++++++ Мисля, че трябва много повече да се работи по-това. Мисля, че трябва много по-мащабно медийно покритие, за да се помогне на тези хора.

author by Ивелин Кулев - СУ "Св. Кл. Охридски"publication date Tuesday, 11 December 2012, 22:45author email kuleff at chem dot uni-sofia dot bgauthor address София, ул."Панагюрище" 25author phone 0889528686Докладвай тази статия на редакторите

Това, което сътвори Фонд Научни Изследвания (ФНИ) с последния конкурс е трудно да бъде разбрано от обществото в България. Винаги е имало неудачи с финансирането на научните изследвания в страната. Причините са действително недостигът на пари в държавата и първото, което може да направи едно правителство, е да съкрати средствата, давани за образование и наука, тъй като това са инвестиции в бъдеще време, а проблемите трябва да се решават в момента. Затова е най-лесно да се съкратят парите за образование и наука, а като се оправим ще дадем повече...
Днес всички са недоволни, може би с изключение на министъра Игнатов, от нивото на образованието, което се определя от учителите. А в по-голямата си част, те са резултат именно от недостига на средства - учители ставаха онези, които трудно можеха да намерят изява в други области, т.е. не съвсем подходящи за много отговорната дейност да бъдеш учител. Много дълго време заплатите на учителите бяха много ниски. Всичко това е резултат от недалновидната работа на управляващите. Сега "берем" плодовете на "далновидността" на управлявалите ни през последните 35-40 години.

Какви са проблемите във ФНИ?

Първо, начело на ФНИ е поставен човек (Гюров), който не е никакъв учен - няма нито една публикация в списание, което да е сред известните в областта на геологията. Няма никакъв цитат по неговите публикации, т.е. научната общност не го припознава като свой член. Същевременно е автор на изключително атрактивни идеи - Земята е куха???!!!, Предсказва земетресения, съгласно теорията на "тирбушона" и т.н. За това вината носи изцяло министър Игнатов!

Второ, начело на изпълнителния съвет на ФНИ застана адвокат, който, каквото и да си говорим, е далеч от онова, което се нарича наука. Тук вината отново е на министър Игнатов!

Трето, при последната сесия за финансиране на научни проекти,ФНИ раздаде милиони на кандидати, които не са научни организации според Закона. На такива организации са дадени полече от половината средства, разпределени от ФНИ. (Достатъчно е да отворите писмото, написано до Комисията за образование, наука, младежта и спорта в 41-то Народно събрание от името на Клуба за академични реформи в България (КАРБ), за да видите списъка с около 50 такива организации, които неправомерно получават средства от ФНИ.)

Четвърто, ФНИ финансира с големи суми преди всичко хуманитарни проекти. По-големите пари би трябвало да отиват в проектите, предложени от природонаучните институции, а не в хуманитарните, тъй като чрез това се позволява закупуването на арататура, която е необходима за провеждането на конкурентноспособни в световен мащаб изследвания. Сумите, които получават такива недоказали себе си университети, като Нов български университет, Библиографският университет и т.н. вместо проектите за физика, химия, биология, които са или в Софийския университет или в институтите на БАН, пораждат съмнениято за корупционни практики на ФНИ.
Какво имам предвид: г-н Гюров неотдавна стана "доктор на науките" в Библиографския университет??? (г-н Гюров е геолог(!), а съгласно Закона за академичните звания всеки може да получи съответната научна степен или звание само в научната организация (университет или институт на БАН), където е на работа, а г-н Гюров е напуснал Нов български университет, понеже понастоящем е на работа във ФНИ, но един ден ще се върне в Нов български университет.) Библиотекарският университет получава финансиране за 4 проекта за сума от около 1 милион лева. Мисля, лично Ректорът на този университет, има проект за около 260 000 лева. Асистентката на г-н Гюров от Нов български университет получава финансиране за около 300 000 лева, негов сътрудник от същия университет получава също финансиране, докато в същото време, хора, чиито имена можете на намерите в редица международни научни списания и които, съгласно нашите български закони за получаване на научни степени и звания, са уважавани професори, биват изключени от това финансиране. Съгласно приказките на министър Дянков, проектното финансиране на науката в България е един от начините да бъдат дадени повече пари на успялите и успяващите в областта на науката! Разбира се, мнението на министър Дянков, че пазарът е, който ще урегулира нещата, е напълно погрешно, особено за областта на науката и образованието.
Кое е мярка за успеха - цитирането на публикациите на българските учени от други учени, от други държави. Ето един напълно независим начин за оценка значимостта на всеки, който в България има желанието да се счита за учен. (Отворете Google или която и да е търсачка и на съответното име ще видите дали този или онзи е припознат в света на науката.)

Пето, всички действия на ФНИ досега са тайна за научното общество. Въведен е дори ред за получаване на рецензиите - само ръководителят на проекта или упълномощено от него лице с нотариално заверено пълномощно, може да подаде възражение и след повече от месец ще могат евентуално да види, ако има такива, рецензиите на подадения от него проект!?
Такова нещо няма никъде - ако напишете статия и я изпратите до някакво списание, мнението на рецензентите за статията Ви бива изпратена до Вас без да е необходимо да подавате каквото и да било заявление или молба. При това имената на рецензентите си остават неизвестни, но можете да вземете предвид техните бележки и мнения. Следователно в работата на ФНИ няма необходимата прозрачност, няма необходимата експедитивност. (Във ФНИ притежават e-mail'a на всеки един участник в проектите. Никаква трудност не предствалява изпращането на рецензиите до авторите на всеки проект.)
Съмнението обаче е, че такива рецензии не съществуват. (В представеният от ФНИ списък от рецензенти има имена на хора, които не са рецензирали нито един проект!???)

Е, ето затова протестират учените от университета и БАН пред Министерството на образованието, младежка и науката.
Тук не става дума за това, че част от подалите научни проекти не са били финансирани, а за липсата на прозрачност в дейността на ФНИ. Доколкото за това е виновен министър Игнатов, който се опитва дори да защити дейността на ФНИ, протестите са пред МОМН.

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Thursday 08.10, 19:19

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>