настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Исландия пое по дълъг и труден път към истинска демокрация

category Международни | Теория и практика | Коментар author Thursday, 06 December 2012, 22:37author by Пряко Демократичен - Демокрация Навсякъде Докладвай тази статия на редакторите

Идеите за нови форми на политическо и икономическо управление в Исландия

След катастрофата, която разруши Исландската икономика, исландците започнаха да се интересуват от нови форми на политическо и икономическо управление. Какво можем да научим от техния опит?

Icesave my ass
Icesave my ass

След катастрофата, която разруши Исландската икономика, исландците започнаха да се интересуват от нови форми на политическо и икономическо управление. Какво можем да научим от техния опит?
Минаха четири години след катастрофата на финансовата система в Исландия. Кризата удари Исландия по-силно от много други държави: цялата банкова система фалира и колабира. Опитите да спасят банките се провалиха. Поради размера на банковата система в Исландия правителството нямаше как да погълне задълженията, защото държавата щеше да фалира.
Това бе грубо пробуждане за повечето хора. Икономическият „успех“ на финансовия сектор преди 2008 беше национална гордост. Стандартът на живот, базиран главно на големи очаквания и дълг се извисиха до небето. Но всичко това беше лъжа. И политическата система се провали да предотврати този неустойчив балон. Политическите партии си приписаха „успеха“, докато повечето от тях не видяха предупредителните знаци и малкото, които биха алармата, не бяха чути. След като катастрофата помете всичко, доверието в политическата система се срина до десет процента. И не се е увеличавало от тогава.
Исландците направиха, така че техните гласове и интереси бяха чути, за разлика от народите в други страни. Протестите след катастрофата доведоха ново правителство, което уволни ръководството на централната банка и стартира процеса за написване на нова конституция с активното участие на народа. Общественият натиск доведе до референдум, с който се реши хората да не се изплащат задълженията на фалиралата банка Icesave. Премиерът на правителството, което управляваше по време на катастрофата, беше обвинен в небрежност. Заради тежестта на финансовата система спрямо цялата икономика, нямаше начин тя да не фалира. Спасението на банките бе невъзможно. Беше сформирана специална агенция, за да разследва възможни незаконни дейности в банковата система. И правителството не разреши тежки орязвания на бюджета(въпреки е имаше ограничения в разходите).


Това са важни постижения. Другите страни могат да се поучат от тях. Но, откровено повечето от тези постижения бяха спорни в Исландия и като цяло, можеше да бъдат изпълнени по-ефективно. Например: идеята, че обществото трябва да бъде активно включено в създаването на нова конституцията е несъмнено правилна. Но това можеше да е по-добре изпълнено. Процесът за избор нямаше легитимността, от която имаше нужда и случаен подбор трябваше да бъде използван също. Времето дадено за процеса беше много кратко. Нямаше достатъчно дебат в цялата страна и в медията. Разбира се, в сравнение с написването на конституцията от малка група политици на закрито заседание, както става по принцип, новият процес беше страхотен. Но можеше да бъде и по-добре.
И има много, много неразрешени проблеми. Финансовата система не беше преструктурирана, а възстановена. А система, която е възстановена ще постигне същите резултати. Политическата система, имаща доверие само в десен процента от населението, също не беше фундаментално променена. Повечето от промените бяха незначителни и козметични. Пътят към истинска демокрация става все по-ясен – и ще бъде дълъг. Това беше ясно още през 2009: точно след парламентарните избори, много хора усетиха, че лявото правителство няма идеите и институционалните модели за преструктуриране на финансовата и политическата система. Политическите партии нямаха план Б – за алтернатива на западния капитализъм.


В отговор на това, група исландци сформираха Алда – Асоциация за Устойчивост и Демокрация. Целта бе първо и най-важно да изкарат на публичен дебат идеи и институционални модели за преустройство на икономиката и политиката. Алда е само една от многото нови самоорганизирани организации в Исландия от катастрофата насам, които се фокусират в промяна на структурата в обществото по някакъв начин. Алда популяризира начини за засилване на демокрацията – с фокус на институционални модели, които са били пробвани и тествани. За щастие има много страхотни примери.
Когато става въпрос за политика е ясно, че имам нужда от смяна към демокрация на участието. Участие в бюджетирането е един от начините: най-известния пример е Порто Алегре в Бразилия, но участие в бюджетирането започва да се използва в целия свят(Ню Йорк е един от последните градове, който пробва процеса).В Бразилия това доведе до повече равенство в разпределението на публичните активи и услуги, намаляване на корупцията и по-активно и чувствително гражданско общество – това са само някои от положителните резултати. В Исландия, град Рейкявик експериментира с онлайн версия на участие в бюджетирането. За сега засяга само малка част от градския бюджет, но надеждата е, че този модел ще се разпространи в други градове и общности.
Алда също популяризира идеята за събрания на случайно избрани граждани. Този процес за участие вече е пробван на няколко различни места. Един пример е Гражданската Асамблея в Британска Колумбия, Канада, където случайно избрани хора от обществото бяха поканени да дадат идеи за промяна в избирателната система. Директното включване на гражданите е пътят напред. Изследвания за случайния подбор показват, че познавателното разнообразие превъзхожда индивидуалните умения или знания.
Икономическото поле също има нужда от повече демокрация, като сега няма почти никаква. Корпорациите се управляват от малко хора, докато повечето служители нямат право на глас или мнение. Корпорациите, както всички институции, са базирани на сътрудничеството между индивиди. Но само много малко малцинство от тях са истински кооперативи. И Алда мисли, че всички корпорации трябва да бъдат демократични кооперативи. – един човек(служител, мениджър или главен изпълнителен директор), един глас. Изследванията показват, че кооперативите са ефективни, по-устойчиви на кризи и имат по-равно разпределение на заплатите. Плюс това спомагат за създаването и заздравяването на локалните общности.
Има всякакви други проблеми, които трябва да бъдат разрешени като проблеми с валутата, частичния банков резерв, екзотичните финансови инструменти, неустойчиво производство и консумация, растеж в свят на ограничени ресурси, дълъг работен ден, неравенство и т.н. И по тези въпроси след катастрофата циркулират много интересни идеи. Дори неолибералните икономисти са принудени да признаят, че настоящата икономика е дълбоко повредена.


Старите политически партии в Исландия нямат истинска демокрация в дневния им ред, както представената от Алда. Малко от многото нови политически партии, създадени след 2008 г., може би са приели някои от аспектите, но нито една досега не е призовала за радикално преструктуриране на политическата и икономическата система. Въпреки това идеите постепенно излизат на публичен дебат. И това е първата стъпка - информирането, защото хората не биха искали неща, за които не знаят нищо или не биха се насочили към непознати идеи. И това е най-голямото съжаление на Алда – че нямаше План Б, когато удари кризата през 2008.
Но гледайки напред има причина за надежда. Кризата отвори нови пространства за нови идеи(също и някои стари, нереализирани). Има повече активни самоорганизирани организации от преди 2008. Фалирането в икономически и политически аспект са ясни за всички. И по-важното, хората в Исландия са отворени за нови предложения.
Пътят напред може би ще е дълъг и труден. Но поне е отворен.

Исландската конституция се пише от народа
Исландската конституция се пише от народа

Банкерите в Исландия висят обесени
Банкерите в Исландия висят обесени

Спри МВФ!
Спри МВФ!

Исландците си готвят демокрация на площада
Исландците си готвят демокрация на площада

author by Ивоpublication date Thursday, 06 December 2012, 23:28Докладвай тази статия на редакторите

днес по новините събощиха, че безработицата е стигнала 26 % там и се очаквало още да се увеличава...също че кредитортие са сперлби следващите милиони, щото има разногласия между Тройката. и че в момента става дума за частичен фалит на гръцката държава.
Въпреки това протестите все пак имаха ефект - последният пакет от сурови мерки не беше приет от правителството на Самарас, тъй като хора от управляващата коалиция не бяха дори съгласни, както и цялата опозиция - от СИРИЗА до неонацистите от Златна зора. Новите мерки предвиждаха нова, абсолютно непосилно увеличаване на данъците. и ....... не бяха приети.
може би дори скапаните правителства в един момент ще бъдат принудени да постъпят като исландското ? Макар че не вярвам.

author by След Исландия Гърция?publication date Friday, 07 December 2012, 01:23Докладвай тази статия на редакторите

А какво ли ще сътворят гърците ако както на исландците им се предостави възможност да пренапишат сами конституцията :))))

author by САpublication date Friday, 07 December 2012, 13:11Докладвай тази статия на редакторите

Исландия е единствената разумна страна, която вместо да си спасява бандитите от банките ги остави на пазара, а срещу него никой не може да рита... Капитализмът сам се чисти от паразитите когато няма държава да го спира.

author by Инвест капиталpublication date Friday, 07 December 2012, 16:26Докладвай тази статия на редакторите

Исландците ще убият капитализма!

author by Ивоpublication date Friday, 07 December 2012, 20:24Докладвай тази статия на редакторите

Капитализмът няма чак да убият исландците, но могат да променят поне формите на управление и отношението към финансовия капитал.

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Tuesday 13.10, 10:12

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>