настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Исландия пое по дълъг и труден път към истинска демокрация

category Международни | Теория и практика | Коментар author Thursday, 06 December 2012, 22:37author by Пряко Демократичен - Демокрация Навсякъде Докладвай тази статия на редакторите

Идеите за нови форми на политическо и икономическо управление в Исландия

След катастрофата, която разруши Исландската икономика, исландците започнаха да се интересуват от нови форми на политическо и икономическо управление. Какво можем да научим от техния опит?

Icesave my ass
Icesave my ass

След катастрофата, която разруши Исландската икономика, исландците започнаха да се интересуват от нови форми на политическо и икономическо управление. Какво можем да научим от техния опит?
Минаха четири години след катастрофата на финансовата система в Исландия. Кризата удари Исландия по-силно от много други държави: цялата банкова система фалира и колабира. Опитите да спасят банките се провалиха. Поради размера на банковата система в Исландия правителството нямаше как да погълне задълженията, защото държавата щеше да фалира.
Това бе грубо пробуждане за повечето хора. Икономическият „успех“ на финансовия сектор преди 2008 беше национална гордост. Стандартът на живот, базиран главно на големи очаквания и дълг се извисиха до небето. Но всичко това беше лъжа. И политическата система се провали да предотврати този неустойчив балон. Политическите партии си приписаха „успеха“, докато повечето от тях не видяха предупредителните знаци и малкото, които биха алармата, не бяха чути. След като катастрофата помете всичко, доверието в политическата система се срина до десет процента. И не се е увеличавало от тогава.
Исландците направиха, така че техните гласове и интереси бяха чути, за разлика от народите в други страни. Протестите след катастрофата доведоха ново правителство, което уволни ръководството на централната банка и стартира процеса за написване на нова конституция с активното участие на народа. Общественият натиск доведе до референдум, с който се реши хората да не се изплащат задълженията на фалиралата банка Icesave. Премиерът на правителството, което управляваше по време на катастрофата, беше обвинен в небрежност. Заради тежестта на финансовата система спрямо цялата икономика, нямаше начин тя да не фалира. Спасението на банките бе невъзможно. Беше сформирана специална агенция, за да разследва възможни незаконни дейности в банковата система. И правителството не разреши тежки орязвания на бюджета(въпреки е имаше ограничения в разходите).


Това са важни постижения. Другите страни могат да се поучат от тях. Но, откровено повечето от тези постижения бяха спорни в Исландия и като цяло, можеше да бъдат изпълнени по-ефективно. Например: идеята, че обществото трябва да бъде активно включено в създаването на нова конституцията е несъмнено правилна. Но това можеше да е по-добре изпълнено. Процесът за избор нямаше легитимността, от която имаше нужда и случаен подбор трябваше да бъде използван също. Времето дадено за процеса беше много кратко. Нямаше достатъчно дебат в цялата страна и в медията. Разбира се, в сравнение с написването на конституцията от малка група политици на закрито заседание, както става по принцип, новият процес беше страхотен. Но можеше да бъде и по-добре.
И има много, много неразрешени проблеми. Финансовата система не беше преструктурирана, а възстановена. А система, която е възстановена ще постигне същите резултати. Политическата система, имаща доверие само в десен процента от населението, също не беше фундаментално променена. Повечето от промените бяха незначителни и козметични. Пътят към истинска демокрация става все по-ясен – и ще бъде дълъг. Това беше ясно още през 2009: точно след парламентарните избори, много хора усетиха, че лявото правителство няма идеите и институционалните модели за преструктуриране на финансовата и политическата система. Политическите партии нямаха план Б – за алтернатива на западния капитализъм.


В отговор на това, група исландци сформираха Алда – Асоциация за Устойчивост и Демокрация. Целта бе първо и най-важно да изкарат на публичен дебат идеи и институционални модели за преустройство на икономиката и политиката. Алда е само една от многото нови самоорганизирани организации в Исландия от катастрофата насам, които се фокусират в промяна на структурата в обществото по някакъв начин. Алда популяризира начини за засилване на демокрацията – с фокус на институционални модели, които са били пробвани и тествани. За щастие има много страхотни примери.
Когато става въпрос за политика е ясно, че имам нужда от смяна към демокрация на участието. Участие в бюджетирането е един от начините: най-известния пример е Порто Алегре в Бразилия, но участие в бюджетирането започва да се използва в целия свят(Ню Йорк е един от последните градове, който пробва процеса).В Бразилия това доведе до повече равенство в разпределението на публичните активи и услуги, намаляване на корупцията и по-активно и чувствително гражданско общество – това са само някои от положителните резултати. В Исландия, град Рейкявик експериментира с онлайн версия на участие в бюджетирането. За сега засяга само малка част от градския бюджет, но надеждата е, че този модел ще се разпространи в други градове и общности.
Алда също популяризира идеята за събрания на случайно избрани граждани. Този процес за участие вече е пробван на няколко различни места. Един пример е Гражданската Асамблея в Британска Колумбия, Канада, където случайно избрани хора от обществото бяха поканени да дадат идеи за промяна в избирателната система. Директното включване на гражданите е пътят напред. Изследвания за случайния подбор показват, че познавателното разнообразие превъзхожда индивидуалните умения или знания.
Икономическото поле също има нужда от повече демокрация, като сега няма почти никаква. Корпорациите се управляват от малко хора, докато повечето служители нямат право на глас или мнение. Корпорациите, както всички институции, са базирани на сътрудничеството между индивиди. Но само много малко малцинство от тях са истински кооперативи. И Алда мисли, че всички корпорации трябва да бъдат демократични кооперативи. – един човек(служител, мениджър или главен изпълнителен директор), един глас. Изследванията показват, че кооперативите са ефективни, по-устойчиви на кризи и имат по-равно разпределение на заплатите. Плюс това спомагат за създаването и заздравяването на локалните общности.
Има всякакви други проблеми, които трябва да бъдат разрешени като проблеми с валутата, частичния банков резерв, екзотичните финансови инструменти, неустойчиво производство и консумация, растеж в свят на ограничени ресурси, дълъг работен ден, неравенство и т.н. И по тези въпроси след катастрофата циркулират много интересни идеи. Дори неолибералните икономисти са принудени да признаят, че настоящата икономика е дълбоко повредена.


Старите политически партии в Исландия нямат истинска демокрация в дневния им ред, както представената от Алда. Малко от многото нови политически партии, създадени след 2008 г., може би са приели някои от аспектите, но нито една досега не е призовала за радикално преструктуриране на политическата и икономическата система. Въпреки това идеите постепенно излизат на публичен дебат. И това е първата стъпка - информирането, защото хората не биха искали неща, за които не знаят нищо или не биха се насочили към непознати идеи. И това е най-голямото съжаление на Алда – че нямаше План Б, когато удари кризата през 2008.
Но гледайки напред има причина за надежда. Кризата отвори нови пространства за нови идеи(също и някои стари, нереализирани). Има повече активни самоорганизирани организации от преди 2008. Фалирането в икономически и политически аспект са ясни за всички. И по-важното, хората в Исландия са отворени за нови предложения.
Пътят напред може би ще е дълъг и труден. Но поне е отворен.

Исландската конституция се пише от народа
Исландската конституция се пише от народа

Банкерите в Исландия висят обесени
Банкерите в Исландия висят обесени

Спри МВФ!
Спри МВФ!

Исландците си готвят демокрация на площада
Исландците си готвят демокрация на площада

author by Ивоpublication date Thursday, 06 December 2012, 23:28Докладвай тази статия на редакторите

днес по новините събощиха, че безработицата е стигнала 26 % там и се очаквало още да се увеличава...също че кредитортие са сперлби следващите милиони, щото има разногласия между Тройката. и че в момента става дума за частичен фалит на гръцката държава.
Въпреки това протестите все пак имаха ефект - последният пакет от сурови мерки не беше приет от правителството на Самарас, тъй като хора от управляващата коалиция не бяха дори съгласни, както и цялата опозиция - от СИРИЗА до неонацистите от Златна зора. Новите мерки предвиждаха нова, абсолютно непосилно увеличаване на данъците. и ....... не бяха приети.
може би дори скапаните правителства в един момент ще бъдат принудени да постъпят като исландското ? Макар че не вярвам.

author by След Исландия Гърция?publication date Friday, 07 December 2012, 01:23Докладвай тази статия на редакторите

А какво ли ще сътворят гърците ако както на исландците им се предостави възможност да пренапишат сами конституцията :))))

author by САpublication date Friday, 07 December 2012, 13:11Докладвай тази статия на редакторите

Исландия е единствената разумна страна, която вместо да си спасява бандитите от банките ги остави на пазара, а срещу него никой не може да рита... Капитализмът сам се чисти от паразитите когато няма държава да го спира.

author by Инвест капиталpublication date Friday, 07 December 2012, 16:26Докладвай тази статия на редакторите

Исландците ще убият капитализма!

author by Ивоpublication date Friday, 07 December 2012, 20:24Докладвай тази статия на редакторите

Капитализмът няма чак да убият исландците, но могат да променят поне формите на управление и отношението към финансовия капитал.

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Tuesday 21.04, 04:24

browse text browse image browse video browse audio

local100_unionsmakeusstrong.jpg imageИнтервю с евродепутат Костадина Кунева 19.04 13:38 0 comments

cover_bg_2015218x300.jpg imageКТ "Подкрепа" относно поредните жертви на опасните условия на труд 19.04 11:08 1 comments

shumovo.jpg imageШумовото замърсяване – един от основните проблеми на Столична Община 18.04 10:55 0 comments

1310piketty.jpg imageТома Пикети не е заплаха за капитала през ХХI век 17.04 15:37 0 comments

textАрменският геноцид и след това 17.04 13:45 0 comments

arton527925f9fa_1.jpg imageЩе има ли край „войната срещу тероризма“ 16.04 22:46 0 comments

textОбама: отвъд публичнияобраз 15.04 01:17 0 comments

images.jpeg imageФестивал на здравословния начин на живот - “ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ” 14.04 18:33 0 comments

poster_2015_17_de_abril_ingles__final_corregido__cpia_2.jpg image17 април: ден на земеделческите борби 14.04 01:59 1 comments

laborunion.jpg imageОда за синдикатите 05.04 18:23 0 comments

Изоставена жп спирка - Източник: http://haiduk-tourist.blogspot.com/2014/05/blog-post_4545.html, автор: diana mincheva imageКАКВО ОЗНАЧАВА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ГУБЕЩИ ЖП ЛИНИИ НА ОБЩИНИТЕ? 04.04 19:40 1 comments

textИгнасио Рамоне и Ноам Чомски: Срещу империята на шпионажа 04.04 15:02 0 comments

efbww.jpg imageСтоп на социалния дъмпинг 23.03 16:15 1 comments

tjnrgb.jpg imageРезолюция на ЕКП за ограничаване на финансовите измами, укриването на данъци и дейността н... 17.03 13:50 2 comments

textДългът – един век извиване на ръце 13.03 03:33 0 comments

_cropped.jpg image„Урок” по честно кино 12.03 04:46 0 comments

chergarianarchycopy.jpg imageПатриотизмът - опиум за угнетената душа 12.03 03:49 0 comments

20925_1.jpg image„Гео Милев и изкуството“ 09.03 14:43 0 comments

textРаботещи бедни 03.03 02:44 0 comments

debt.jpg imageНС да отмени решението си за 16 млрд. заем 03.03 01:26 1 comments

повече >>