настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

За операция "Стълб на защитата", медиите и хората, които отказват да се "откъснат"

category Международни | Медии и манипулации | review author Saturday, 24 November 2012, 19:17author by Самуел Докладвай тази статия на редакторите

На 21.11 в 9:00 вечерта бе обявено официално примирие между бойните части на Хамас и Израел. Минути след това, в Газа бе „обезвреден” от израелската армия представител на Ислямски джихад, след което от Газа полетяха още десетина ракети към израелските градове Ашдод и Ашкелон, и към областния съюз Ешкол. Намиращият се все още в региона председател на ООН Бан Ки-мун се обърна към двете страни и им се скара като на малки деца, приканвайки ги да спазват подписаното от тях споразумение за примирие. Впоследствие всяка една от страните обяви, че „победата” е нейна, след което събитията позатихнаха. Остана само да си пожелсят „до нови срещи”, може би след още 4 години, колкото бе времето от предишната военна операция на израелската армия в Газа до настоящата. И какъвто е периодът от световно първенство по футбол до ново световно. Или от олимпиада до олимпиада. А защо не и от начало на предизборна кампания и парламентарни избори в Израел (последните се състояха в началото на февруари 2009) до нова предизборна кампания и нови парламентарни избори в Израел (насрочени за края на януари 2013).

 

Всичко споменато дотук можеше наистина да бъде смешно. Но то е жестоко. Защото това, което всички изпускаме, говорейки за политическите игри в Близкия изток е смъртта! Смъртта на невинни. Смъртта на деца.  

След като в неделя израелските ВВС атакуваха високопоставен „терорист” в Газа, но предизвикаха смърта на 10-те члена на семейство Далу и тази на още двама човека, извинение не последва. Последва окачествяване на този акт от израелските популярни медии като „катастрофа за ПиАра” на Израел, както и опит за неговото оправдаване, позовавайки се на международните закони за въоръжени конфликти. И никой в „еврейската държава” не си направи труда да потърси сметка от израелския премиер Биби Нетаняу за неговото изказване само два дена по-рано, в което той твърди, че „Израел ще направи всичко, което е по силите й”, за да избегне цивилни жертви в конфликта с Хамас.

 

Около всичко това си спомних за 10 годишното момче Ахмед Муса, убито от израелски войник по време на демонстрация в селцето Ниалин в Западния бряг, в края на юли 2009. Спомних си най-вече как ден след трагедията, в хумористично шоу на израелския втори телевизионен канал се каза „шегата”, че започва месец август, учебната година е приключила, приключили са и юлските летни лагери, на които майките записват децата си. И ако пред израелската майка стои проблемът какво да прави с детето си, то палестинската майка няма такъв проблем. И последваха кадри, на които палестински деца маршируват върху израелски национален флаг.

Израелските медии имат тенденцията да принизяват новините за смъртта дори и на деца. И да пренасочват вниманието на своята публика в друга посока. Това води до един вид емоционално откъсване от човешките трагедии. Откъсване, характерно не толкова за хора, колкото за психопати. Откъсване, водещо до изтъпяване, което се забелязва в „народно творчество” на руските еврейски имигранти като това:

ЗАГОВОР НА РАКЕТУ
от неизвестен автор
 
Ракета, ракета, лети на Ахмеда,
А с Ахмеда на Насраллу,
А с Насралльו на Рамаллу.
Сделай поворот крутой
И вернись себе домой.
И Ашдод и Ашкелон
Облетай ка стороной,
Над Беер Шеву не лети,
Прямо в Газа попади!

 

Но и откъсване, застрашаващо всяко останало чувство на емпатия у нас и изкривяващо нашите етика и морал!

1506149715141493150414971501.jpg

Докато Втората ливанска война от 2006 и операция „Излято олово” от 2008/2009 завършиха без подписано споразумение от воюващите страни, в сряда станахме свидетели на такова. Не е тайна, че „международната общност” в лицето на Хилъри Клинтон и Бан Ки-мун, оказа натиск върху израелското правителство за сядане на масата за преговори. Би било наивно да повярваме, че този натиск е бил провокиран от висок морал и чуство за справедливост сред споменатите „лидери”. Още повече, че по време на предишната операция на израелската армия в ивицата Газа, тогавашният държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс се въздържа от позиция ЗА или ПРОТИВ прекратяване на израелската военна агресия.

 

Страхът е мотива на „лидерите” на международната общност”, накарал ги да вземат позиция. Страхът от хората, които гледат снимките на убитите деца, слушат за поредната трагедия, предизвикана от израело-палестинския конфликт и отказват да видят във всичко това само лош ПиАр. Вън от Израел, това се нарича страх от разрастване на „проблема”. В Израел се казва страх от нова интифада. А в действителност – това е страх от хората, които отказват да се откъснат!

 

В излъчване на радио ЕРА от 20.11 си позволих да обсъждам близки и далечни планове за бъдещето на Израел и Палестина. И след като изразих всичките си виждания и надежди, вторият гост обърна внимание на нещо, което ми направи силно впечатление. Той вече бе изкритикувал и българските медии за „информационното затъмнение”, относно случващото се в Газа и Израел. И тогава, макар да не успя да се изрази добре (попречи му един малък беляджия), той каза, че преди всичко останало, ние трябва да се попитаме какво можем да направим, за да спрем убийствата на деца! Не само ние в региона, но и всички хора по света.

 

Това е най-близкият план, стоящ пред всеки, който отказва да се научи как да се откъсва емоционално от смъртта на невинни. Който отказва да бъде превърнат в идиот от медиите. Който отказва да погуби своята емпатия. И който е съхранил в себе си общочовешки етични принципи.    

author by Chrystinapublication date Friday, 30 November 2012, 19:02author email chrystina at abv dot bgДокладвай тази статия на редакторите

Решително осъждам убийствата на деца!
Два пъти повече осъждам ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДЕЦА ЗА ВСЯКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ СПЕКУЛАЦИИ, "ЖИВИ ЩИТОВЕ" и всякаква форма на ЛИПСА НА ЗАГРИЖЕНОСТ към тях каквато царува в т.н. Палестина и по-специално в Хамасленд /Газа/!

author by Jewish Voice for Peacepublication date Friday, 30 November 2012, 21:55Докладвай тази статия на редакторите

Znachi vsichko e yasno spored poslednata - "Palestina nyama" - emi tochno tam e problemat, che edni imat pravo na sashtestvuvane (Izrael), a drugi niamat (Palestina). Prav e general De Gol kogato v rechta si sled shest dnevnata voyna, prochuta s izvestnata mu fraza che evreite sa gordeliv i samonadeyan narod i dokato ne se spre nasilstvenata kolonizaciya, ne se dade mejdunaroden statut na Jerusalim i ne se priznae Palestinska darjava, voennoto polojenie shte prodaljava. Iavno nyakoi tova dobre gi urejda, nezavisimo ot cenata. Kadeto Hamas, tam i Likud, ekstremistite sa edin dol drenki i ednite opravdavat ipodhranvat sashtestvuvaneto na drugite. Ne tova e patya kam mira. Koyto iska mir moje da si dade smetka za tova.

препратка: http://salsa.democracyinaction.org/o/301/t/0/blastConte...62046
author by Самуелpublication date Saturday, 01 December 2012, 00:58Докладвай тази статия на редакторите

Кристина, незнам защо, но ви отговарям и този път:
Коментарът ви е повече от спорен. Намирам го за противоречив. Не виждам как може решително да осъждате убийствата на деца и в същото време да говорите за "тъй наречена Палестина", както и да наричате ивицата Газа - "Хамасленд". Защото точно това е, което израелските медии ни внушават, за да ни откъснат от чувство на съпричастност. А именно: Палестина е празна дума, съществува Газа, което е равно на Хамас. И там не живеят деца, нито майки, нито баби. Там живеят едни терористи и нищо повече. Ако загине израелско дете (не се случи поодобно нещо по време на 8 дневната операция, но все пак) - виновни са Хамас. А ако снимка на обгоряло трупче на палестинско дете случайно достигне до нас - виновни са пак Хамас, защото използват живи щитове.
На кратко: Палестина, Газа и Хамас са синоними. И тези синоними са виновни за абсолютно всичко. Защо да ни е грижа за убитите деца тогава? Та нали Израел прави точно това - опитва се да ликвидира Хамас?
Колкото до живите щитове, в текста съм споменал убийство на 12 човека, десет от които членове на семейство Далу, 3 от които деца. Говорителят на израелската армия окачестви трагедията като грешка. Не виждам как може да бъде вмъкната неистина за живи щитове този път. Но не ме разбирайте погрешно! Като цяло, Хамас сигурно използва живи щитове. Израелската армия също понякога използва, посочвам линк по-долу. Така е, така и ще бъде, докато екстремистите от Хамас се хранят от екстремистките действия и политика на Израел и обратно. Предният коментар го обяснява съвсем ясно. http://www.khanfactor.com/Images/israel_295215.jpg

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Thursday 18.12, 23:37

browse text browse image browse video browse audio

charb_home.jpg imageМинистерството на финансите в "конфликт на интереси" спрямо БДЖ 12.12 23:39 0 comments

tallinncover1.png imageПРЕДЛОЖЕНИЕ за организиране на частичен безтаксов градски транспорт в София 09.12 00:52 0 comments

textРазвенчаване на урановата митология 01.12 04:04 0 comments

text"Словото на любовта срещу езика на омразата" 22.11 18:00 0 comments

textСреща по проект за социално фермерство "ИНКЛУФАР" в София 17.11 17:44 0 comments

textГеорги Марков: към една археология на отсъстващото 17.11 17:23 0 comments

text„Пчеларството в наши дни – нови предизвикателства и възможни решения” 08.11 04:35 0 comments

textЗа Студентски град 07.11 02:36 0 comments

photographia_2_13.jpg imageГърция: Ученическите протести изостриха конфронтацията между правителството и опозицията 06.11 23:40 0 comments

textПървите мейли изпратени от Сноудън с които представя „епохалния“ си теч на информация 03.11 01:13 2 comments

13907604040d1f77e2316df87dd0a4b94b5ea0f193.jpg imageАмнезията и реконструкциите на историческата памет 24.10 02:22 0 comments

textВъзможно ли е да има щастлив живот без пари? 18.10 03:54 0 comments

textАнти-анти-ТПТИ, или срещу "по-добрите" господари 17.10 18:04 0 comments

image_big_24789.jpg imageBalkan Express в София 09.10 23:32 0 comments

300051_148704428547899_113921055359570_291133_3191384_n.jpg imageКриминализиране на екологичния активизъм в Европа 05.10 19:57 1 comments

cartoon.jpg imageМагистралите – черна дупка за парите на данъкоплатците 02.10 05:32 0 comments

10616658_684288614995820_625358980545687757_n.jpg imageФестивал за Толерантност в Спорта 29.09 04:21 0 comments

textРеч на Президента на Палестина пред Общото събрание на ООН 26 септ 2014 29.09 03:29 0 comments

stop.jpg imageКак една мултинационалка организира социалния дъмпинг в транспортния сектор 29.09 00:57 0 comments

textЕнергетиката в партийните програми: "Искате на топло? Копайте си го!" 28.09 23:31 0 comments

повече >>