настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

За операция "Стълб на защитата", медиите и хората, които отказват да се "откъснат"

category Международни | Медии и манипулации | review author Saturday, 24 November 2012, 19:17author by Самуел Докладвай тази статия на редакторите

На 21.11 в 9:00 вечерта бе обявено официално примирие между бойните части на Хамас и Израел. Минути след това, в Газа бе „обезвреден” от израелската армия представител на Ислямски джихад, след което от Газа полетяха още десетина ракети към израелските градове Ашдод и Ашкелон, и към областния съюз Ешкол. Намиращият се все още в региона председател на ООН Бан Ки-мун се обърна към двете страни и им се скара като на малки деца, приканвайки ги да спазват подписаното от тях споразумение за примирие. Впоследствие всяка една от страните обяви, че „победата” е нейна, след което събитията позатихнаха. Остана само да си пожелсят „до нови срещи”, може би след още 4 години, колкото бе времето от предишната военна операция на израелската армия в Газа до настоящата. И какъвто е периодът от световно първенство по футбол до ново световно. Или от олимпиада до олимпиада. А защо не и от начало на предизборна кампания и парламентарни избори в Израел (последните се състояха в началото на февруари 2009) до нова предизборна кампания и нови парламентарни избори в Израел (насрочени за края на януари 2013).

 

Всичко споменато дотук можеше наистина да бъде смешно. Но то е жестоко. Защото това, което всички изпускаме, говорейки за политическите игри в Близкия изток е смъртта! Смъртта на невинни. Смъртта на деца.  

След като в неделя израелските ВВС атакуваха високопоставен „терорист” в Газа, но предизвикаха смърта на 10-те члена на семейство Далу и тази на още двама човека, извинение не последва. Последва окачествяване на този акт от израелските популярни медии като „катастрофа за ПиАра” на Израел, както и опит за неговото оправдаване, позовавайки се на международните закони за въоръжени конфликти. И никой в „еврейската държава” не си направи труда да потърси сметка от израелския премиер Биби Нетаняу за неговото изказване само два дена по-рано, в което той твърди, че „Израел ще направи всичко, което е по силите й”, за да избегне цивилни жертви в конфликта с Хамас.

 

Около всичко това си спомних за 10 годишното момче Ахмед Муса, убито от израелски войник по време на демонстрация в селцето Ниалин в Западния бряг, в края на юли 2009. Спомних си най-вече как ден след трагедията, в хумористично шоу на израелския втори телевизионен канал се каза „шегата”, че започва месец август, учебната година е приключила, приключили са и юлските летни лагери, на които майките записват децата си. И ако пред израелската майка стои проблемът какво да прави с детето си, то палестинската майка няма такъв проблем. И последваха кадри, на които палестински деца маршируват върху израелски национален флаг.

Израелските медии имат тенденцията да принизяват новините за смъртта дори и на деца. И да пренасочват вниманието на своята публика в друга посока. Това води до един вид емоционално откъсване от човешките трагедии. Откъсване, характерно не толкова за хора, колкото за психопати. Откъсване, водещо до изтъпяване, което се забелязва в „народно творчество” на руските еврейски имигранти като това:

ЗАГОВОР НА РАКЕТУ
от неизвестен автор
 
Ракета, ракета, лети на Ахмеда,
А с Ахмеда на Насраллу,
А с Насралльו на Рамаллу.
Сделай поворот крутой
И вернись себе домой.
И Ашдод и Ашкелон
Облетай ка стороной,
Над Беер Шеву не лети,
Прямо в Газа попади!

 

Но и откъсване, застрашаващо всяко останало чувство на емпатия у нас и изкривяващо нашите етика и морал!

1506149715141493150414971501.jpg

Докато Втората ливанска война от 2006 и операция „Излято олово” от 2008/2009 завършиха без подписано споразумение от воюващите страни, в сряда станахме свидетели на такова. Не е тайна, че „международната общност” в лицето на Хилъри Клинтон и Бан Ки-мун, оказа натиск върху израелското правителство за сядане на масата за преговори. Би било наивно да повярваме, че този натиск е бил провокиран от висок морал и чуство за справедливост сред споменатите „лидери”. Още повече, че по време на предишната операция на израелската армия в ивицата Газа, тогавашният държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс се въздържа от позиция ЗА или ПРОТИВ прекратяване на израелската военна агресия.

 

Страхът е мотива на „лидерите” на международната общност”, накарал ги да вземат позиция. Страхът от хората, които гледат снимките на убитите деца, слушат за поредната трагедия, предизвикана от израело-палестинския конфликт и отказват да видят във всичко това само лош ПиАр. Вън от Израел, това се нарича страх от разрастване на „проблема”. В Израел се казва страх от нова интифада. А в действителност – това е страх от хората, които отказват да се откъснат!

 

В излъчване на радио ЕРА от 20.11 си позволих да обсъждам близки и далечни планове за бъдещето на Израел и Палестина. И след като изразих всичките си виждания и надежди, вторият гост обърна внимание на нещо, което ми направи силно впечатление. Той вече бе изкритикувал и българските медии за „информационното затъмнение”, относно случващото се в Газа и Израел. И тогава, макар да не успя да се изрази добре (попречи му един малък беляджия), той каза, че преди всичко останало, ние трябва да се попитаме какво можем да направим, за да спрем убийствата на деца! Не само ние в региона, но и всички хора по света.

 

Това е най-близкият план, стоящ пред всеки, който отказва да се научи как да се откъсва емоционално от смъртта на невинни. Който отказва да бъде превърнат в идиот от медиите. Който отказва да погуби своята емпатия. И който е съхранил в себе си общочовешки етични принципи.    

author by Chrystinapublication date Friday, 30 November 2012, 19:02author email chrystina at abv dot bgДокладвай тази статия на редакторите

Решително осъждам убийствата на деца!
Два пъти повече осъждам ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДЕЦА ЗА ВСЯКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ СПЕКУЛАЦИИ, "ЖИВИ ЩИТОВЕ" и всякаква форма на ЛИПСА НА ЗАГРИЖЕНОСТ към тях каквато царува в т.н. Палестина и по-специално в Хамасленд /Газа/!

author by Jewish Voice for Peacepublication date Friday, 30 November 2012, 21:55Докладвай тази статия на редакторите

Znachi vsichko e yasno spored poslednata - "Palestina nyama" - emi tochno tam e problemat, che edni imat pravo na sashtestvuvane (Izrael), a drugi niamat (Palestina). Prav e general De Gol kogato v rechta si sled shest dnevnata voyna, prochuta s izvestnata mu fraza che evreite sa gordeliv i samonadeyan narod i dokato ne se spre nasilstvenata kolonizaciya, ne se dade mejdunaroden statut na Jerusalim i ne se priznae Palestinska darjava, voennoto polojenie shte prodaljava. Iavno nyakoi tova dobre gi urejda, nezavisimo ot cenata. Kadeto Hamas, tam i Likud, ekstremistite sa edin dol drenki i ednite opravdavat ipodhranvat sashtestvuvaneto na drugite. Ne tova e patya kam mira. Koyto iska mir moje da si dade smetka za tova.

препратка: http://salsa.democracyinaction.org/o/301/t/0/blastConte...62046
author by Самуелpublication date Saturday, 01 December 2012, 00:58Докладвай тази статия на редакторите

Кристина, незнам защо, но ви отговарям и този път:
Коментарът ви е повече от спорен. Намирам го за противоречив. Не виждам как може решително да осъждате убийствата на деца и в същото време да говорите за "тъй наречена Палестина", както и да наричате ивицата Газа - "Хамасленд". Защото точно това е, което израелските медии ни внушават, за да ни откъснат от чувство на съпричастност. А именно: Палестина е празна дума, съществува Газа, което е равно на Хамас. И там не живеят деца, нито майки, нито баби. Там живеят едни терористи и нищо повече. Ако загине израелско дете (не се случи поодобно нещо по време на 8 дневната операция, но все пак) - виновни са Хамас. А ако снимка на обгоряло трупче на палестинско дете случайно достигне до нас - виновни са пак Хамас, защото използват живи щитове.
На кратко: Палестина, Газа и Хамас са синоними. И тези синоними са виновни за абсолютно всичко. Защо да ни е грижа за убитите деца тогава? Та нали Израел прави точно това - опитва се да ликвидира Хамас?
Колкото до живите щитове, в текста съм споменал убийство на 12 човека, десет от които членове на семейство Далу, 3 от които деца. Говорителят на израелската армия окачестви трагедията като грешка. Не виждам как може да бъде вмъкната неистина за живи щитове този път. Но не ме разбирайте погрешно! Като цяло, Хамас сигурно използва живи щитове. Израелската армия също понякога използва, посочвам линк по-долу. Така е, така и ще бъде, докато екстремистите от Хамас се хранят от екстремистките действия и политика на Израел и обратно. Предният коментар го обяснява съвсем ясно. http://www.khanfactor.com/Images/israel_295215.jpg

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Friday 09.10, 23:05

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>