настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Стълб на срама

category Международни | Мир и война | Коментар author Saturday, 17 November 2012, 11:53author by Самуел Докладвай тази статия на редакторите

В четвъртък сутринта гледах десети канал на израелксата телевизия, очаквайки подробности около военната операция на израелската армия в окупираната ивица Газа. Появи се министърът на отбраната на "еврейската държава" Ехуд Барак, заедно с един от генералите си. Първо говори генералът, казвайки, че има още около 200 "обекта", които армията планува да "обезвреди". След което Ехуд Барак помоли гражданите на юга за търпение и съобщи, че докато не се постигне "трайно спокойствие" в южен Израел, армията ще продължи своите "действия по план".

barakbibi_rtr_c.jpg

Нека обаче погледнем нещата такива, каквито са:
Заради тези "действия по план", вече не само гражданите на юга, но и гражданите на централен Израел (градове като Холон, Ришон леЦион и дори Тел Авив) са под обстрел. А вчера се спомена и за първата ракета, насочена към Йерусалим. Това ли е "трайното спокойтсвие", към което армията се стреми? И когато още през първия ден на "плануваните действия" загинаха две деца (едното на три години, а другото на седем) и една бременна жена; през вторият ден загина 11 месечно бебе, през третия - още две деца, не би  следвало нищо по-нормално от едно извинение от израелска страна, не към Хамас разбира се, а към жителите на Газа. И преустановяване военните действия на тяхна територия като последствие. Но за подобен вариант не се споменава. Защото такъв не влиза в "действията по план" на израелксата армия за постигане на "трайно спокойствие" в южен Израел. Ако според представителите на управляващата коалиция на Израел "спокойствието" и "сигурността" на израелските граждани струва повече от живота на палестинските деца, значи тук просто става дума за расизъм! Нито повече, нито по-малко!

По израелските медии отново се обадиха хора, твърдящи че Хамас умишлено крие оръжие в жилищни домове, където живеят деца. Нека не забравяме, че държава Палестина не съществува и в окупираната ивица Газа не съществуват военни бази на палестинската армия или нещо подобно. Но дори Хамас да крие оръжията си в или под жилищни сгради целенасочено (което е абсурдно твърдение, но все пак го взимам под внимание), това не дава моралното право на израелксата армия да атакува такива жилищни сгради (да "обезврежда" такива "обекти"), при положение че на всички ни е ясно какво причиняват подобни атаки.

Атаките над Газа ще продължат. Вчера израелският кабинет одобри мобилизирането на 75 000 запасни бойци. За сравнение – по време на операция "Излято олово" бяха мобилизирани по-малко от 10 000 бойци от запаса.

Операцията на израелската армия в окупираната ивица Газа смени името си и бе преименувана от "Облачен стълб" на "Стълб на защитата". Изглежда на някой му е пробляснало, че първото й име е меко казано дръзко и неподходящо. Но благодарение на нейните действията "по план" за постигане на  "трайно спокойствие", тя много скоро ще бъде наречена "Стълб на срама".

Коментари (1 - 10 of 31)

Отиди на страница 1 2 3 4   -  Към коментарите 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
author by САpublication date Saturday, 17 November 2012, 23:57Докладвай тази статия на редакторите

Как е възможно хора да твърдят, че искат мир при условие, че имат гражданство, което ги задължава да служат в армията-агресор? Самуеле, ти и другите, които ужким протестират изкарали ли сте казарма и какво ще правите ако ви дойде повиквателна, за да идете да колите цивилни в Газа?

author by Stefanpublication date Sunday, 18 November 2012, 07:06author email stew at mail dot bgДокладвай тази статия на редакторите

Ама...."Който го е яд...да ме цуне отзад!" Това са вечни слова от Швейк, Самуел!

Ти ако искаш,срамувай се!
Аз смятам, както и повечето страни в света /и българия е сред тях/, че това е един предизвикан от Хамас конфликт и Израел имаше твърде дълго търпение за отговора!
А мобилизацията?!
Не знам каква представа имаш от военно дело, приятел, но изключителното надмощие при военни операции е основен фактор за малко жертви и от двете страни!
Хайде ходи да си обършеш млякото от устата и се научи да четеш преди да пишеш!

author by Chrispublication date Sunday, 18 November 2012, 07:26author email christine at abv dot bgДокладвай тази статия на редакторите

Точно така си е, Стефан! Както "мухите насрали портрета на императора", така и Самуил се опитва да преиначи защитния характер на израелската операция! Антитерористичната операция си е "свято дело", а Самуил може да се присъедини към живия щит от деца и жени на Хамас ако му стиска. "Кажи си думата, те ще те разберат!" /думи на един български политически идиот/

author by Самуелpublication date Sunday, 18 November 2012, 09:18Докладвай тази статия на редакторите

Отговарям само на СА. Останалите два коментара смятам за обидни: Служил съм в израелската армия за изключително кратко време. Името ми вече не фигурира в техните регистри. Не ме викат запас и няма възможност да ме повикат. Погрижил съм се за това.

author by Davidpublication date Sunday, 18 November 2012, 13:41author email eytan_hyam at mail dot comДокладвай тази статия на редакторите

Mdaaa!
V Israel ne slujat samo arabite, ultrareligioznite i debilite /morons/.
Vprochem, za israelcite tova sa hora ot edna kategoria!

author by САpublication date Sunday, 18 November 2012, 16:09Докладвай тази статия на редакторите

Сами, с теб задочно пишем от край време, но никога не съм те питал в прав текст смяташ ли, че е възможно да има мир докато на няколко милиона палестинци им е забранено да се върнат в дома си, защото някакви други хора си решили, че Бог им обещал тази земя и това ги извинява не само за етническите прочиствания, апартейда и т.н. но и за убийствата на деца като "приемливи цивилни жертви"? Интерсна ми е гледната точка, от която се вижда реалистичен сценарии различен от този Палестина да бъде възстановена на цялата територия, от която са били изгонени с касапници и тормоз тези хора, а съществуването на Израел да остане само в учебниците по история редом до това на идеологическия си прототип- третия райх. В крайна сметка в една възстановена Палестина групировки като Хамас много бързо ще загубят колебливата подкрепа, на която се радват в момента заради нуждата от радикален отговор срещу ционисткия агресор и се съмнявам някой да изгони евреите, които желаят да останат по тези земи с палестинско гражданство.

А ти Стефчо, който така смело раздаваш присъди и оценки само кажи кога искаш да пием по едно кафе, за да се запознаеш с един шийт и ако имаш очите след това ще се радвам да ми обясниш какъв дивак съм, част от необразована и дива орда от страхливци, които се крият зад жени и деца като жив щит. Защото от разбирачи като теб постоянно чувам подобни безумия и оценки без дори на картинка да сте виждали местата, които коментирате. Замислял ли си се, че при условие, че Газа е град там няма място, което не е населено и простотии като това, че работилниците и складовете за оръжие са в жилищни сгради може да изглеждат реалистични само в болните глави на ционисти или в празните глави на дървени философи и форумни лъвове.

author by Стефанpublication date Sunday, 18 November 2012, 18:37author email steven.stevanoff at gmail dot comДокладвай тази статия на редакторите

Хайде сега, като спомена ционисти, комунисти, и фашисти защо изтърва анархистите и исламистите бе, СА!
И защо ли не виждам на зАПАДНИЯ БРЯГ Ал Фатах да губи влиянието си и дори да оформя ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА
а щом палестинците са принудини да произвеждат оръжия в домовете си бих могъл да им предложа ред по-благородни /и по-доходни/ производства.
Не знам колко /милиона/ палестинци са изгонени от домовете си.
Знам колко евреи са изгонени от арабските държави, но още това не е поставян за решаване въпрос, а ако можеш да ми посочиш коя държава не е решавала своя бежански проблем / това са войни все пак/ бая ще се поозориш!
Хайде, моля те, не ми се прави на жител на Газа! Можеш и да бъркаш!

author by Chris - Колко мило, САpublication date Sunday, 18 November 2012, 19:11author email chrystina at abv dot bgДокладвай тази статия на редакторите

Скъпи приятелю СА!
Не мога да се въздържа да не допълня коментара на Стефан, защото явно и ти не си в час!
За твое сведение България би трябвало да бъде обезщетена от Гърция и Турция за над 300 000 бежанци от войните.
Обезщетението възлиза на над 200 хектара лична собственост, обработваеми земи и над 50 000 обществени сгради /кръчми, читалища и др.п/
Въпреки сключените междудържавни споразумения и стотинка не е изплатена до днес!
Да си виждал тракийските бежанци да живеят в лагери?
НЕ!
И с евреите е така.
Гонени са от Сирия, Йордания, Ирак, Иран, Саудитска Арабия и откъде ли не още...
Днес няма техни бежански лагери, нали?
И няма да има.
А когато през 1948 година 6 държави нападнаха Израел, бежанците от тази война и до днес живеят в лагери.
Защо ли?
Отговорът е прост! Евтино пушечно месо!
Кой избива палестинците? Кой изстрелва ракетите си от покривите на детски градини и болници? Кой не го е грижа, че от началото на операцията над Газа са паднали над 90 ракети...изстреляни от Газа? Кой не е осигурил даже елементарни бомбоубежища в Газа?
Отговорът е ясен!

author by Stefanpublication date Sunday, 18 November 2012, 19:54author email stew at mail dot bgДокладвай тази статия на редакторите

А бе приятели, откъде взехте това понятие "Палестинци"? Такава държава не е имало! Имало е британска подмандатна територия. През 1946 година се създава Йордания, която включва 2/3 от територията Палестина, т.е. 2/3 от палестинците живеят там! Тези хора /т.н. палестински бежанци/ са били нечии граждани! Кой не се е погрижил, пък и сега не се грижи за тях. Още крал Хюсеин след войната от 1973 се отказа да ги приеме за поданици и се отказа от завладените от Израел територии.
А всички са готови да воюват с Израел в тяхно име.
Хайде да престанем с глупостите и детинщините!

author by Самуелpublication date Sunday, 18 November 2012, 20:20Докладвай тази статия на редакторите

В "еврейската държава" не служат още хиляди младежи, които просто не са съгласни както с окупацията, така и с политиката на Израел като цяло. В Бат Ям може да не сте чували за "ХаШминистим", нито за "Профил Хадаш", но те съществуват!
Колкото до мене, аз съм служил в България. Поради което имах правото да изкарам само военната подготовка до клетвата (тиранут), след което да изчезна от регистрите им, без да дам клетва (за служба на втора държава). Проблемът беше, че никой не ми съобщи, че имам такова право. Но аз знаех за него и се позовах на него. А ако Давид от Бат Ям си е служил по пълна програма както на България, така и на Израел, тогава може да запази определението "moron" за себе си! 

Брой коменатри на страница
 Отиди на страница 1 2 3 4  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Monday 31.08, 11:46

browse text browse image browse video browse audio

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

повече >>