настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Ваксините срещу грип: бизнес, изграден върху лъжи

category България | Образование и здравеопазване | Коментар author Wednesday, 17 October 2012, 09:11author by Владимир ЙОНЕВ - в-к Лечител Докладвай тази статия на редакторите

Още в средата на август епидемиолозите побързаха да ни предупредят със загрижен тон за „нова грипна зараза тази есен”. По думите им, „заразите, които масово ще ни разболяват от есента, са грипните вируси „А Виктория”, „А Калифорния” (свински грип) и „В Уисконсин”. Това означава, че именно те ще бъдат включени в тазгодишната противогрипна ваксина.

И, както всяка година пред очите ни се развява плашилото на нова болест, което трябва да ни накара да се втурнем към аптеките и болниците, за да потърсим спасение във вездесъщите ваксини. Таза година страховитата болест носи победоносното име „Виктория” (H3N2). Тя е била изолирана за първи път през 2011 г. в едноименния австралийски щат и поради това носи името му. Както се твърди, характерно за вирусите с този антиген е, че повалят на легло много бързо, силно заразни са и от тях страдат главно децата и възрастните, т.е. хората с по-нисък имунитет.

Обяснено ни беше, че „мощността на предстоящата епидемия зависи от това колко българи ще се имунизират”.
Очевидно и тази есен, както всяка година, бизнесът с ваксини ще се опита да постави нови финансови рекорди. Друг е въпросът, дали тази година онези 4% от вярващите в чудотворната сила на ваксините, които са си били инжекции през 2011 г., ще станат повече, за да зарадваме СЗО и еврочиновниците, или и те ще се присъединят към хората, които искат да знаят истината.

Казват, че конвенционалната медицина действително се основава на доказателства. Т.е. всичко, което ни предлага тя, се гради на „строго научна база”. Предполага се, че всичко това е статистически проверено и доказано и не е останала и сянка на съмнение, че всичко работи именно така, както обещава рекламата. А в случая с ваксините против грип - те от години се рекламират като средство, даващо в известен смисъл абсолютна защита срещу него. Идеята се състои в това, че, ваксинирайки се, ние получаваме 100% защита от грипа.

businessvaccin_thumb.jpg

Всъщност тази информация съвсем не е точна. Фактически

това си е направо лъжа,

нищо повече от лъжлива реклама, базирана на лъженаучни доказателства.

Знаете ли, че никога не е било провеждано независимо, рандомизирано изследване с използване на двоен сляп метод и контрол с плацебо, потвърждаващо безопасността или ефективността на ваксината срещу свински грип например, която толкова усилено се предлагаше през 2010 г. на паникьосаните земни жители? Такова изследване никога не е било провеждано. Фактически няма твърда научна база, на която би могла да се основава продажбата на тази ваксина.

В качеството на оправдание продавачите на ваксини твърдят, че би било неетично да се провежда изследване на тези ваксини с контрол за ефекта на плацебо, защото те работят толкова добре, че ще бъде твърде вредно да се лишава групата с плацебо от действието на реалната ваксина. Те настояват, че от прилагането на ваксините против грип печелят всички затова самият факт на провеждане на научно контролируемо изследване ще бъде неетичен.

Не ви ли намирисва на шарлатанство? Доколкото производителите на ваксини настояват на това, че тестването на тяхната продукция ще бъде неетично, то се налага да приемаме на доверие твърдението, че ваксините са добри за всички.

Именно вярата е това, което така нареченото научно съобщество подразбира в случая с ваксините: „Просто вярвайте, че те работят! Защо са нужни научни доказателства, когато всички вярваме във ваксините?”

Забравете за медицината, основана на доказателствата. Забравете за рационалния анализ цена-изгода. Забравете за изчисляване на съотношението между риска и ползата, което трябва да бъде част от всяко логично решение, приемано по повод на ваксините. Не, индустрията на ваксините и техните защитници вече знаят, че ваксините са универсално добри за всички и поради това не се налагат никакви строги научни оценки.

Според Биг Фарма, която

всяка година печели десетки милиарди долари от продажбата на ваксини,
не е етично да се занимаваме с реална наука, но е етично да продължаваме да правим инжекции с вещество, което може да бъде напълно безполезно или дори вредно. Това е намек за обърната с хастара навън логика и провалила се етика, които са типични за съвременната индустрия за ваксини.

Може ли да приемем подобно обяснение? Ами ако това е само историята, лежаща на повърхността – предлог за избягване от строгото научно разследване, доколкото дълбоко вътре те знаят, че ваксините ще бъдат оценени като старателно обмислена медицинска измама?

Безусловно, в последните години са били проведени клинични изпитания на много различни ваксини, но повечето от тях са финансирани от фармацевтичната индустрия и практически никога не са били провеждани строги изследвания на ежегодните сезонни ваксини против грип, преди те да бъдат пуснати на пазара. В резултат всяка година сезонната ваксина се явява съвършено нов експеримент, провеждан върху маса пациенти, които просто правят това, което са им казали, без да подлагат на съмнение дали са подкрепени представените им доводи от реалната наука.

Всъщност тези ваксини нямат никаква научна подкрепа. И това е факт, който се признава от все повече специалисти.

Епидемиологът доктор Том Джеферсън, работещ в The Cochrane Collaboration, решил да се вгледа по-внимателно в научните доказателства, съществуващи по повод ваксините против грип (сезонните ваксини).

Целите на това изследване били да се „идентифицират, открият и оценят всички изследвания, в които се разглежда действието на ваксините против грип при здравите възрастни”.

В полезрението на изследването попаднали повече от 70 000 души. И просто за ваше сведение – 15 от 36 изследвания били финансирани от фармацевтичната индустрия, 4 изследвания нямали декларации за финансиране. С други думи, почти половината от изследванията, включени в анализа, били финансирани от индустрията, произвеждаща тези ваксини, която, както ние знаем, манипулира данни, подкупва изследователи или постига целите си чрез други неблаговидни методи.

Резултатите от изследването показали, че ваксините срещу грип са практически безполезни.

А сега най-интересната част: дори независимо от това, че почти половината от изследванията били финансирани от самите производители на ваксини, резултатите от тях показвали, че в повечето случаи ваксините не работят.

Оказало се, че трябва да бъдат ваксинирани 100 души, за да се намали броят на хората, в които са се появили симптоми на грип, само с... 1 човек.

Върху 99% от ваксинираните хора, ваксината не оказала никакво действие

Според авторите на изследването основната причина се заключава в несъответствието на състава на ваксината с щамовете, циркулиращи в природата. Така става поради това, че в състава на ваксините се включват само щамове на вирусите от миналата година и е невъзможно да се предскаже какви щамове ще циркулират в текущата година.

Дори при развитие на най-благоприятен сценарий, когато щамът на вируса на грипа във ваксината случайно съответства на щама, циркулиращ в природата, се получили следните резултати: симптоми на грип се развивали при 4% от неваксинираните хора срещу 1% от ваксинираните.

С други думи, ваксината със същия щам (ситуация, която не се среща в реалността) понижила количеството на заразените хора на 3 от всеки 100 човека. Или: 97% от тези, които се ваксинирали, не получили никаква полза от това.

Ето още няколко извода от това изследване:

• Ваксинацията не повлияла нито на броя на хоспитализираните болни, нито на процента усложнения.
• Използването на ваксини не повлияло на количеството изгубени работни дни.
• Изследването показало, че доказателствата за действието на ваксините са твърде ненадеждни, но е налице широка манипулация на направените изводи.
• Липсват свидетелства за това, че ваксините против грип влияят на усложненията, такива като пневмония, или на разпространението на заболяването. (Не е ли интересно? Ваксините никак не влияят на разпространението на заболяванията, макар това да се изтъква като основна причина за тяхното прилагане – да се блокира разпространението на болестта.)

Нека да разгледаме ситуацията в перспектива, по рационален и интелигентен начин. Този стигащ далеч анализ на ваксините против грип показва, че при нормални условия сезонните ваксини срещу грипни заболявания не действат на 99 от всеки 100 човека.

Нещо повече, дори такъв резултат се описва като „оптимистична оценка” доколкото примерно половината от изследванията на ваксините са били провеждани с пари на фармацевтичната индустрия. Част от изследванията били проведени в идеализирани условия на пълно съответствие на вируса на въведената ваксина, което е много малко вероятно в реалния свят.

Общо взето, съществува огромна разлика между фалшивата рекламна индустрия на ваксините, която твърди, че, ваксинирайки се, вие ще бъдете защитени от грипа, и реалността. Тези твърдения са, меко казано, безпочвени, макар от тях да се подразбира, че ваксините работят в 100% от случаите.

Ако се опираме на наличните научни данни, това са напълно фалшиви заявления. И варварското преувеличение на предполаганите изгоди от ваксинацията вече преминават границите на „рекламата, въвеждаща в заблуждение”, и попадат в областта на „криминалната маркетингова измама”.

Маркетингът на ваксините по същество представлява научна измама

Твърдението, че ваксините могат да защитят всеки, когато реално те могат в най-добрия случай да защитят само един от сто човека, се явява нечестно и мошеническо.

А сега си представете аналогична ситуация с всеки натурален продукт. Ако продуктът, създаден на основата на лечебни растения, се рекламира по телевизията като даващ 100% полза за здравето, а след това се изясни, че той работи само в един случай от 100, то този продукт би бил широко критикуван като „шарлатанство” и компанията, която го произвежда, би била уличена в лъжлива реклама. И обвиненията в престъпна измама няма да закъснеят.

Но ваксините преспокойно си живеят в тези обстоятелства. Ваксините, ефективни само в 1% от случаите, не само не стават обект на разследване или дори конфискация, а получават подкрепата на контролните органи. Може би фактът, че ваксините представляват шарлатанство, няма никакво значение за здравните власти.

Между впрочем Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ много често одобрява фармацевтични препарати, показващи в клинични тестове само 5% ефективност. По този начин светът на съвременната медицина е пълен с препарати, които просто не работят в 95% от случаите.

Днес ние сме свидетели на съществуването на цял сегмент в научното съобщество, който е бил въвлечен в пропагандирането на ваксините. Те са убедили сами себе си в това, че сезонните ваксини действително работят и че практически всеки човек трябва да се ваксинира. И са повярвали в това на основата на ирационалната вяра, а не на основата на научното мислене или строги статистически доказателства.

По този начин излиза, че

съвременните медици практикуват някаква религия или култ към ваксинацията

Това е забавно, доколкото много агитатори на ваксините не вярват в Бога, не са членове на организирани религиозни организации, с изключение на своята собствена „секта” на привържениците на ваксинацията, в която не се изискват истински научни доказателства.

И, накрая, нещо оптимистично. Минималното защитно действие на ваксините може лесно да се надмине с помощта на витамин D. Той допринася за активизация на имунната система на човека, която е призвана да се бори с инфекциозните заболявания.

Фактически такова ниско равнище на ефективността на ваксините може да се обясни с недостига на витамин D. Примерно 75-95% от американците изпитват недостиг на витамин D.

Забавно е, но ефективността на ваксините може да се повиши по много лесен начин – заедно с ваксините могат да се дават добавки, съдържащи витамин D. Но което е още по-забавно, хората, приемащи витамин D, просто нямат нужда от ваксини.

По този начин ваксините срещу грип не играят важна роля в предотвратяването на грипните епидемии. Тази цел може да бъде постигната по по-икономичен, по-безопасен начин – чрез използването на биодобавки, съдържащи витамин D.

Това, от което действително се нуждаем, са изследвания, сравняващи добавките, съдържащи витамин D, с ваксините против грип (при това с използване на реалистични дози, не просто 200 или 400 МЕ на ден). Мнозина изследователи вече не се съмняват, че добрата доза витамин D, от порядъка на 4000 МЕ, ще се окаже значително по-ефективна, отколкото са ваксините.

Както сами се сещате, такова изследване няма да бъде проведено (поне в близко бъдеще), доколкото то ще разкрие лъжливата пропаганда на производителите на ваксини и едновременно ще даде на потребителите много по-добър начин за защита от грипа, който не включва пълнене на джобовете на производителите на ваксини.

В медицината, като на война, истината често се явява първата жертва. А когато лъжата се повтаря достатъчно често, на нея започват да й вярват. Лъжата за ваксините против грип се е повтаряла толкова настойчиво и с такава видимост за авторитет, че е успяла да измами практически цялото „научно” общество.

Бел. ред. Въпреки огромната реклама на ваксините, все повече хора осъзнават измамата. Хиляди читатели на „Лечител“ са споделяли с нас, че отдавна са обърнали гръб на ваксините и през есента и зимата не боледуват от грип (вече от години!), като вземат естествени антибиотици като чесън и други "an apple a day".

Есен е – време за поредната имунизационна истерия
http://bulgaria.indymedia.org/article/38062

Ваксинации - свръхдозата
http://bulgaria.indymedia.org/article/21634

Грип и корупция
http://bulgaria.indymedia.org/article/36240

Реалност и митове на съвременната медицина
http://bulgaria.indymedia.org/article/13512

Ligue Nationale pour la Liberté des Vaccinations
http://www.infovaccin.fr

http://www.votresante.org/

препратка: http://www.lechitel.bg/newspaper.php

000.gif

meridiens_kinesiologie.jpg

2263388577_f42061f38a.jpg

This page can be viewed in
English Български

дописки

Sunday 04.10, 07:58

browse text browse image browse video browse audio

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

повече >>