настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Зелените са новите червени

category Международни | Околна среда | Коментар author Thursday, 04 October 2012, 11:03author by Sofia Vegan Edge Докладвай тази статия на редакторите

Терминът  “Червен страх” (Red Scare) е въведен от сенатора републиканец Джоузеф Макарти на реч изнесена на 9 февруари 1950, когато обвинява членове на американското правителство и високопоставени личности от американския политически елит в културна диверсия и подкрепа на комунистички партии. Всеки опит за социален протест и подкрепа на бедните слоеве на обществото е заклеймен като “комунизъм”. Хиляди американски граждани са подложени на репресии и се съставят “черни списъци” на лица, които не могат да упражняват определени професии и са заплаха за националната сигурност. Терминът макартизъм става нарицателен за подобен тип политически лов на вещици.

greenscare425x320.jpg

След атаките в Ню Йорк от 11.09.2001 г. Американската империя обяви война на тероризма, досущ както в края на 40-те обяви война на комунизма. Не след дълго започна да се прилага и Патриотичния закон (Patriot Act), който легитимира правото на новите макартисти да сплашват и елиминират всички потенциални заплахи за сигурността на корпоративните, държавните и милитаристичните интереси. Думата “тероризъм” измести и вече почти напълно замени “комунизъм” в американската политическа култура и под ударите на нео-макартизма попаднаха всички социални движения, които критикуват политическото и икономическо статукво.

Движението за правата на животните и екологичните движения, както всички други социални движения в историята, се характеризират с децентрализирана структура и изключително разнообразни тактики и форми на протест, които включват както легални, така и нелегални такива. Има хора, които раздават листовки, пишат писма и петиции, лобират чрез неправителствени организации. Има такива, които протестират и предприемат гражданско неподчинение. Има и такива като ALF и ELF, които слагат черни маски, проникват в крепостите на корпоративните потисници и нанасят икономически щети, освобождават животни, саботират работата на компаниите. Въпреки нелегалните действия на последните, нарушаването на закона не прави автоматично някого терорист. Особено при положение, че кредото на ALF и ELF гласи да се предприемат всякакви възможни мерки да не бъде наранен нито един човек или животно, и да се следват принципите на ненасилственото пряко действие. В своята повече от 30-годишна история ALF и ELF не са наранили или убили нито един човек или животно – това, което ги прави терористи е факта, че са нанесли икономически щети за стотици милиони долари на мултинационални корпорации и индустрии, които печелят от унищожението на природата и жестокостите над животни. И в момента радикални еколози и защитници на животните, сред които кампанията SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty), ALF (Animal Liberation Front), ELF (Earth Liberation Front) и др., са официално обявени за най-сериозната вътрешна терористична заплаха в САЩ и Великобритания.

Точно както Червения страх от края на 40-те и началото на 50-те, новия световен ред използва една дума (този път “тероризъм”), за да прокарва политически и икономически интереси, насажда страх в обществото и елиминира опозицията. По аналогия със Студената война ловът на вещици срещу радикални еколози и активисти за правата на животните получи името “Зелен страх” (Green Scare).

Green Is The New Red

Зеленият страх, точно както Червения от 50-те, оперира на три нива: юридическо, законодателно и екстра-законово (сплашване и репресии).

На правно ниво съдилищата се използват да предефинират понятието “тероризъм” и превръщат активисти, използващи ненасилтвени преки действия, в изкупителни жертви на системата чрез неадекватни присъди. По този начин дори уебсайтове и информационни кампании попадат под ударите на закона, под претекст, че подкрепят нелегални и “терористични” дейности. Освен информатори и “къртици” в социалните движения, властите използват в САЩ и Великобритания започнаха все по-често да правят хайки на активисти и т.нар. Grand Juries, чрез които привикват на разпити произволно избрани хора (заснети на мирни протести по улиците) и ги задължават да издадат всякаква информация, която знаят за “нелегални” дейности и издадат други активисти, които евентуално са замесени в такива дейности. След като разпитваните откажат съдействие на полицията, те биват подведени под отговорност и вкарани в затвора за отказване на съдействие на полицейско разследване. Последният такъв случай беше в Сиатъл и Портланд през септември 2012 г., когато младежите Мат Дюран и Леа Лин Планте отказаха да съдействат и Мат в момента е зад решетките, а Леа е обвинена в “притежание на анархистка литература” заради книгите в нейната лична библиотека. За повече информация вижте: http://nopoliticalrepression.wordpress.com/

На законодателно ниво, под натиска на корпорациите и индустриите, през 2007 г. в Щатите е приет Антитерористичния закон за животинските индустрии (Animal Enterprise Terrorism Act – AETA). AETA представлява законодателната основа на Зеления страх и е продължение на приетия през 1992 г. Animal Enterprise Protection Act. Докато старият закон цели да защити корпоративните интереси на индустриите, които експлоатират и убиват животни от действията на защитниците на животни, то приетия през 2007 г. закон причислява всеки опит за мирен или немирен протест срещу животински индустрии (кланици, развъдници, ферми, лаборатории и пр.) за терористичен акт, който ще бъде преследван с всички средства (т.е. ако си активист за правата на животните или просто веган, все едно си от Ал Кайда). По този начин държавата показва, че животинските индустрии са основна част от икономиката на страната и всяко посегателство срещу техните печалби и благополучие е заплаха за националната сигурност (т.е. вътрешен тероризъм). Под ударите на AETA от 2007 до сега са попаднали десетки активисти, които са вкарани в най-строго охраняваните и репресивни затвори в САЩ, т.нар. CMU (Communication Managment Units), където активистите за правата на животните и т.нар. “еко-терористи” споделят килии с радикални ислямисти. Прави впечатление, че нео-нацистки и други крайнодесни движения (които убиват и нараняват хора) не попадат в тези списъци с организирани групи заплаха за националната сигурност, в които попадат екологичните движения и правата на животните.

Разбира се, медиите също се използват за всяване на страх и сплашване на социалните движения, като официалните медии търсят и намират терористи навсякъде, където си поискат.

“В умовете на индустриалния комплекс, тинк-танковете и политиците водят война срещу правата на животните и екологичните движения, те се въвличат в цивилизационен сблъсък. Както Червеният страх, с истерията срещу “безбожните комунисти” заплашваща американския капиталистически начин на живот, така Зеленият страх е културна война, война на ценности. Движението за права на животните и екологичните движения се разглеждат не просто като враждебна цивилизация, но като заплаха за цивилизацията като такава.” – Уил Потър, “Green Is The New Red: An Insider’s Account of a Social Movement Under Siege”  (стр. 243)

Съществуват обаче и независими журналисти, които въпреки репресиите срещу самите тях, се ровят дълбоко в проблема и представят реална информация, дават глас на активизма и се борят срещу цензурата. Един от тях е Уил Потър, автор на сайта www.greenisthenewred.com и на книгата “Green Is The New Red: An Insider’s Account of a Social Movement Under Siege”.

Силно препоръчвам на всички да следят ежедневно неговия сайт, в който Уил публикува новини свързани с репресиите срещу активисти и актуална информация за полицейския произвол, потъпкването на демократичните права и свободи на американските граждани и корумпираната система, която защитава финансовите приходи на капиталисти и политици, за сметка на благоденствието на хората, животните и природата.

Препоръчвам ви да прочетете и неговата книга, където, за разлика от постоянно актуализирания новинарски сайт, Уил Потър прави нещата по-лични, обяснявайки своите причини да стане веган и активист за правата на животните, какво го е накарало да поеме по пътя на журналист, говорещ на тези тема. В книгата ще се запознаете и с личните истории на много активисти, които са рискували свободата си (бивши и настоящи затворници от ALF и ELF) по пътя на освобождението на животните и природата. Ще видите колко абсурдни могат да бъдат законите, съдиите и съдебната система, как прокурори взимат рушвети от животинските индустрии и как народни представители изкривяват демократичния процес, за да лобират за антихуманни индустрии и практики, които обаче облагодетелстват техните лични интереси.

“Идеалът на обективността се превърна в запазена марка на модерната журналистика, но въпреки моите уважения към много колеги, които я прилагат [обективността], аз все повече имам чувството, че в днешно време тази професионална етика върши лоша услуга на обществото. Твърде често журналистите показват “двете страни” като равни и заслужаващи да бъдат чути, дори и едната страна да е обгърната в лъжи и мотивирана от лични интереси и манупулации. Позоваването на информация от “официални” правителствени и корпоративни източници и приемането на тяхната дума често се предпочита пред критичната, разследваща журналистика, която предпочита да каже фактите, а не тяхната интерпретация от властта. Журналистите трябва винаги да се стремят към честност и акуратност, не искам да се връщаме към жълтата журналистика или таблоидната сензационност, а да заява, че има някои неща, по които трябва да има солдина субективна позиция, отстоявана от журналиста. Първата поправка е един от тях. Ерик Нютон, председател на “Журналистически инициативи” във фондацията Найт, описва това доста добре: “Ако някога достигнем до момента, когато журналист в тази страна, който изразява свободно своето мнение както е изразено с Първата поправка, се смята от обществото за необективен,” казва Нютон, “Значи имаме голям, голям проблем.” – стр. 133

Колкото повече социалните движения биват макани от медиите и държавата, идеите продължават да са живи и хората да искат едно по-добро общество. Отнемането на демократичните права под претекст борба с тероризма и защита на националния интерес е световно явление, което засяга всички социални движения. Няма значение каква кауза защитаваш, дали си вегетарианец/веган или участваш в екологичните движения. Нужно е да разберем в каква система живеем и да намерим пътища за освобождение. Активизмът е нужен повече от всякога.

“Цялото движение за правата на животните и екологичните движения, изглежда повече от всяко друго социално движение, пряко атакуват корпоративните печалби. Те го правят всеки ден. Всеки път, когато активистите накарат някого да стане веган, всеки път, когато накарат някого да спре да кара автомобил, всеки път, когато накарат някого да консумира по-малко ресурси и да живее по-прост живот. Тези бойкоти са перманентни и индустриите го знаят. По много начини Зеленият страх, както и Червения страх, може да се разглежда като културна война, война на ценности. – Уил Потър

препратка: https://sofiaxvegan.wordpress.com/2012/10/04/green-is-t...-red/

greenisnewred.jpg


Embedded video Vimeo


Embedded video Vimeo

This page can be viewed in
English Български

дописки

Monday 31.08, 22:44

browse text browse image browse video browse audio

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

повече >>