настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Крахът на доктрината на дюнера

category България | Мир и война | feature author Thursday, 19 July 2012, 11:07author by Александър Симов Докладвай тази статия на редакторите

„Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да бъде отчетено от хората, които вземат решенията за подобни актове.” С тази величествена антитерористична програма излезе през януари 2011 година премиерът Бойко Борисов. Повод за неговата кулинарна доктрина за сигурност стана атентатът на руското летище „Домодедово”, при който загинаха над 35 души, включително и един българин. Още в мига на изричането си това беше глупост на глупостите. Първо, ако някой слушаше какво точно говори министър-председателят щеше да избухне страхотен дипломатически скандал, защото в крайна сметка извършителят на терористичния акт се оказа кавказец, а не арабин. Но нека да не бъдем взискателни към геополитическата култура на премиера, защото това няма да доведе до добър край. Но днес вече неговата мисъл може да влезе в пантеона на най-големите глупости, изричани някога на български език. Просто, защото тероризмът наистина прекрачи границите ни, долетя дотук внезапно и смъртоносно, а дюнерите, които трябваше да бъдат нашата защита, не предпазиха никого.

Половин час, преди доктрината на дюнера да рухне, най-важните фигури в кабинета даваха пресконференция и не спираха да се хвалят. Премиерът каза, че възприема доклада дори и като похвала. Вътрешният министър сподели, че не открива в него нито една критика срещу себе си. Вкупом всички обвиниха предишните управления и щяха да бъдат доволни и спокойни. В мига, в който бомбата е избухвала сред израелските туристи, Цветан Цветанов направо си твърдеше, че е направил на 100 процента реформата в МВР, което вероятно трябваше да означава, че България е кротък рай на абсолютната сигурност в Европа. Седмица, преди фаталния взрив да сложи край на идеята за България като спокойно място, премиерът гордо размаха пръст пред младежите от ГЕРБ: „Аз съм щастлив премиер, защото в двата най-важни за мен ресора – вътрешна сигурност, тероризма - Цветанов се справя прекрасно”.

След атентата този щастливец се покри в миша дупка. Пресцентърът му заработи на пълни обороти, за да прикрие отвратителната слабост на властта в криза. Написаха съобщение, че премиерът наредил Цветан Цветанов и Десислава Атанасова да хващат самолета и да отлитат за Бургас. А какво ще правят там? Някой попита ли? Не беше ли по-редно Борисов веднага да свика заседание на кабинета, да сформира кризисен щаб, да започне да дава информация на медиите, които да успокоят ужасените хора от Бургас и разтревожените хора от цялата страна.

Четири часа държавата изобщо не съществуваше.

Никой не излезе с официална позиция, никой не каза една официална дума, никой не излезе, за да каже какви мерки се предприемат, никой не информира за жертвите, щетите, предприетите действия. Само за контраст – на 15-ата минути след взрива Израелското външно министерство вече даваше официална информация и правеше коментари. В България обаче цареше абсолютно мълчание.

Сигурно премиерът се е чудил защо богът на дюнерите не му идва на помощ? Няма как да обясним това внезапно притихване на властта, особено след уникалните хвалби, които си хвърляха само няколко часа преди това. Историята обича да е черна и иронична. С един замах тя унищожи всяка идея, че ГЕРБ изобщо са водили политика за сигурност.

А не е като да не ги предупреждаваха. Седем месеца по-рано

израелските служби са предупредили България, че се готвят атентати на наша територия. Тогава куките от политическия кабинет на Цветанов ходеха да обясняват, че това са пресилени информации, че нямало опасност. И хората повярваха. Защото, нали заради това съществува държавата – трябва да й вярваш за големите неща.

А тази държава, държавата на Борисов – Цветанов е лъжела и е правила театър. Те не са взели нито една предпазна мярка, те изобщо нищо не са направили. И България плати с чужда кръв това бездействие. Невинни израелци умряха, защото са решили да дойдат на почивка в най-непукистката държава на тази земя. Аркадията на дюнерите.

А най смешното е, че в опит на имитация за действия изведнъж МВР започна с литературно-пропагандните клишета. Чух няколко телевизионни репортерки с успокояващи гласове да казват, че по летищата в България бил наложен „код „червено”.

Кой ли вярва вече на това?

В България, ясно е, това е само празна фраза, защото видяхме докъде стигат способностите за осигуряване на сигурност – до сигурността на премиера, докато си рита мачовете.

Останалите граждани са обречени да слушат за „код „червено” и да имат свободата да бъдат разкъсвани от бомби, защото органите за сигурност всъщност само имитират дейност. Те са една парализирана политическа полиция, която знае само да слухти, но не и да пази.

Какъв ти код червено?

Всички знаят, че полицията не е в състояние да ги защити. Трябва да си кажем тази истина незабавно.

Тя, полицията, не може да уварди мазетата на хората, не може да спре дребните апаши, безсилна е пред кокошкарите, а пък как ли ще се пребори с изпечени терористи, обучени на подривна дейност? И само вижте речникът на облечените с власт – те ни заляха с цял порой от клишета, които нищо не означават. Какво от това, че Цветанов е на бургаското летище? Какво ще последва от това? Като екстрасенс по аурата ли ще издирва терористите?

Когато стане нещо такова, това веднага изяснява болезнено реалността – ние не можем да разчитаме на защита. Тази власт се е укрепила единствено медийно, но е безпомощна в реалния свят. Вътрешният министър е голям майстор на атаките срещу опозицията, но думите му изхвръкват от ужас, когато трябва да коментира истински тероризъм.

Сигурно полицията просто не си е поръчвала достатъчно дюнери.

Тепърва има да става ясно кой е поръчител, организатор и вдъхновител на атентата у нас. Може и да е Хизбула. Обаче нашата собствена Хизбула, кабинетът, който рухна в мига, в който бомбата удари, се оказа по-опасна дори от терористичната обстановка. От един от говорещите шефове на полицията в Бургас вчера се чу, че първи израелският посланик е организирал нещо като щаб, за да ръководи дейността по разследване и помощ на пострадалите? Ами, ако го нямаше? Кой щеше да свърши ценната работа, която е свършил той?

Цялата власт реши да емигрира в Бургас, за да има за какво да говорят журналистите. Но журналистите могат да опишат единствено това, а не и какво е направила властта, защото такива действия отсъстват. Ролята на държавата се сведе до това да премести едни министри от София в Бургас, всичко останало бе оставено на световната милост и ароматът на дюнерджийниците, които вероятно би трябвало да прогонят надалече всеки терорист.

А премиерът отново повтори, че отношенията ни с арабския свят са на високо ниво: „България има прекрасна външна политика към арабския свят, като изключим това, че завчера бих арабските посланици на футбол, в прекрасни отношения сме”.

Някой, може би, трябваше да му обясни, че тази реплика също може да предизвика скандал. Защото изкара едва ли не всички посланици на арабски държави, свързани с невидима нишка с тероризма. Не му ли стигна това, че шейхът на Катар го посрещна по джапанки, какво още иска, целият арабски свят да гледа свъсено България и да отзове продавачите на дюнери ли?

Ето този речник, който не докосва реалността, вече е на път да унищожи управлението. Защото шегичките спират, когато тероризмът започне.

А Бойко Борисов не може да спре, защото ще изневери на образа си. Но народът също може да се шегува.
Ето, значи, как Борисов е решил да остане в историята – като премиерът, който докара терористите у нас.

Шегичка, Бойко.

Черпи по един дюнер!

препратка: http://alexsimov.blogspot.com/2012/07/blog-post_18.html
author by robotohilizwmpublication date Saturday, 21 July 2012, 00:03Докладвай тази статия на редакторите

Pusnete zov za pomosht na zaglavnata stranica, nyakoy razbirasht ot informatika da dade edno ramo za izrabotvane/instalirane na nova kodova sistema, koyato robotite ne razpoznavat, zashtoto tova veche na nishto ne prilicha. I vzemete se sabudete malko redkolegiyata i se reorganizirayte.

author by Петър - Индимедия Българияpublication date Saturday, 21 July 2012, 16:43Докладвай тази статия на редакторите

Да, по някакъв начин ботовете са минали защитата. В момента търсим начин за справяне с проблема... Тъй като тази версия на софтуера не включва скрипт за автоматизирано криене на множество спам-постове (което забавя адски много работата ни), нито по-надежден скрипт за capcha или друг начин за стопиране на спам-ботовете, за момента не сме разрешили проблема. Извинявам се за неудобството. Ако някой програмист желае да ни помогне - би било чудесно!

author by chujd grwbpublication date Monday, 23 July 2012, 12:03Докладвай тази статия на редакторите

Za da vidi nyakoy informatik obyavat, ami slojete ya vremenno na parva stranica - nikoy nyama da ti se rovi da chete komentarite. Slojete ya i obyasnete kakwv e problema s nyakolko dumi i togava moje i da se poyavi nyakoy ili pwk nyakoy da poznava nyakoy i t.n. Inache shto ne se svarjete sws starite techove na mediyata, te moje bi znayat swshto kak da razreshat problema ili pwk mogat da vi nasochak kak sami da se spravite, koeto bi bilo nay-dobriya variant. Inache, edin indymedia ekip e sravnitelno otvorena struktura, koje bi e vreme za razshiryavane i dinamizirane, ako chuvstvate, che ste malko i vi teji tvwrde mnogo.

author by Митака Богдански - Хвърчащите Хораpublication date Tuesday, 24 July 2012, 13:47author email mitkouwcad at gmail dot comДокладвай тази статия на редакторите

Здравейте, аз съм уеб програмист ако мога да помогна бих го направил с удоволствие, макар и да нямам много свободно време, защото Индимедия е важен елемент от интернет пространството в България.

author by el pueblopublication date Wednesday, 15 August 2012, 17:20Докладвай тази статия на редакторите

Peoplesign is a user-friendly service to reduce spam posted to web forms. People sign in, spam stays out.

http://www.peoplesign.com/main/faq.html

Why use it?

Because your site visitors are annoyed by this:

samplecaptcha.jpg

препратка: http://www.peoplesign.com/main/officialDemo.html
author by Ekc - 1 of Индимедия България Editorial Grouppublication date Wednesday, 15 August 2012, 20:40Докладвай тази статия на редакторите

Има (поне) два проблема
- Софтуерът, който ползваме няма подръжка за peoplesign и не сме много сигурни дали искаме да изменяме кода за да направим такава подръжка.
- Изображенията използвани в peoplesign могат да са с рекламна насоченост (това явно е бизнес моделът на компанията зад peoplesign), което е против редакционната политика на сайта.
В процес сме на ъпгрейдване на софтуера на сайта, така че проблемът със спама ще се разреши в близките дни и публикуването на дописки ще стане отново отворено за всички.

author by Indyapublication date Sunday, 02 September 2012, 14:42Докладвай тази статия на редакторите

...za tezi koito iskat da publikuvat v Indymedia, dokato trae tehnicheskata rehabilitaciya, znayte, che statii mogat vse pak da se publikuvat v razdel Drugata presa, otivayki na Vkliuchi material http://bulgaria.indymedia.org/publish_other_press ili sashto predpolagam moje da se prati materiala na nyakoy ot redaktorkite meyli http://bulgaria.indymedia.org/contact_us.

Vwzmojno e swshto da se polzva i foruma, ne se kolebayte da pishete!

препратка: http://bulgaria.indymedia.org/forum
Брой коменатри на страница
  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Sunday 04.10, 14:06

browse text browse image browse video browse audio

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

повече >>