настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Потресаващ разказ на един разочарован доброволец от Витоша

category България | Околна среда | feature author Tuesday, 03 July 2012, 16:29author by via CROSS Докладвай тази статия на редакторите

Един доста натурален и емоционален разказ на Крум Фильовски, един от доброволците в погасяването на пожара във Витоша

Нека Ви кажа какво всъщност се случи вчера, 2 юли, на Витоша през моите очи и уши. Вие си направете изводите сами.

Към 6:00 часа вече доброволци нямаше /за записване/ и започнахме да чакаме какво и кой и защо не е ясно, а и никой не знаеше. Към 7:30 ни натовариха в рейс и ни казаха, че ще идем до центъра на Железница,  оттам ще ни вземе транспорт, който ще ни качи до хижа ''Академик''. ОК. Отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт...след 30/40 мин. чакане се разбра, и се даде команда, че транспорт НЯМА. Качвайте се ПЕША!ОК, няма яд.. Пеша - пеша. Тръгнахме, като аз лично бях само с лопата и раница, НО имаше пожарникарчета, които носеха: желязна туба с бензин, моторна резачка,(с които по късно си проправяхме път до самия пожар, защото местността е абсолютно недостъпна)кирка, лопата, раица, каска, тежко облекло,ботуши, и т.н. Та, тръгнахме нагоре. След 3.5 часа нечовешката жега, не питайте как стигнахме. Идеята ''по принцип'' беше един: екип имаше, който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един, в случая нашият, който се състоеше общо от 41 човека, като непрофесионалисти бяхме само 3-ма човека. Идеята на нашият екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше, че там ''някъде'' минава рекичка, да я затапим, изкопаем и издълбаем толкова ,колкото помпите, които трябваше да ни доставят да могат да дърпат вода. ОК, тръгнахме от хижата (на клипа по долу ще видите първите метри надолу не съм снимал, защото нито ми се снимаше,  нито нищо. Но е в пъти по сложно във всяко отношение... И така, тръгнахме надолу, но се оказа, че за да стигнем до въпросната река, трябва да се мине през самия пожар, защото имаше скат и просто нямаше как. Беше невъзможно. Така и направихме. Не ме питайте как, но се добрахме до въпросната рекичка, направи се всичко необходимо за да може помпите да бачкат, дълбочина, водозбор и т.н., като искам да подчертая ,че дебита, който естествено се вливаше в импровизираното езерце беше ПО-ГОЛЯМ от този на помпите, демек АКО (а не не ни ги.) бяха доставили, щяха да се изхвърлят ХИЛЯДИ литри в минута, а не както от хеликоптера 5 кубика ... СМЕХ! 5 кубика са крайно недостатъчни, и НЕСРАВНИМИ с това, което ние МОЖЕХМЕ да причиним.

Първо да обясня за хеликоптера.  Първо, хеликоптерът не може да минава през огъня и пушека защото може да падне! Факт. Центробежни сили, липса на кислород и т.н. НО НАС ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАШЕ! Ние бяхме на около 100-тина метра НАД пожара, с подготвени трасета за над 800 метра маркучи, вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ, както и дебит, така и като атмосфери/налягане на маркучите (МАХ) бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемно и БЕЗопасно хеликоптерът да зависне да ни достави помпата + обурудването. Всичко от наша страна беше 6. И започнахме едно чакане. А пожарът си върви. И се качва към нас! Ние продължаваме да чакаме, няма помпа няма нищо. Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по телефона с НЯКОГО и да вика ''пратете ми ПОМПАТА, кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата? Искам помпата СЕГА! ГОТОВИ СМЕ и т.н.

Представете си говорим за цялата ''линия'' над пожара беше подготвена за опъване на маркучи над ЦЕЛЯ ПОЖАР!!! трябваше само да опънем маркучите ,и пускаме... Е ДА, МА НЕ! Чакаме, чакаме човека. ПАК върти – НИЩО. И чуйте сега какво се случва! Обажда се някакъв УМНИК и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? Да се смееш ли,  да плачеш ли? ''Шефът'' откачи, вие само вижте клипа и ми кажете този човек нормален ли е,  знае ли къде се намира и за какво става въпрос?!??? Или е просто ТЪП! СВЕЩЕНА ТЪПОТА! След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ се обади и КАЗА : ПРИБИРАЙТЕ СЕ ???????

На пожарникарчетата им се насълзиха очите! Защото те, А И ВСИЧКИ, КОИТО БЯХМЕ ТАМ, ЗНАЕХМЕ ,че с ВОДА/МНОГО ВОДА ще стане. Питам единия от пожарникарите: ''Абе, да не би да има някакви технически али-бали. НЕЩО, поради което да НЕ може да ги достави хеликоптера. ОТГОВОР - НУЛА! -всичко е като по книга! Питам пак: ''Ако бяха я доставили,  щяхме ли да успеем ? Отговор: ''Не само ,че щяхме да го загасим !ЦЕЛИЯ! А щяхме да го НАВОДНИМ огнището.

Е??? Какво става бе хора? Знаете ли колко време чакахме??? Знаете ли, че по думите на един пожарникар упражнение би траело само 2 мин - да си разкачи смешната кофа, закачат нещата и айде и ВОДАТА тръгва! НА БОГАТО и най важното ОТГОРЕ НА ДОЛУ ! И НАВСЯКЪДЕ!!! Какво да ви кажа ...

НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА! Някой просто желаеше пожарът да върви нагоре.

Това е клип веднага след хижата. Надолу е ужас. Буквално през 3 метра или прескачаш, или се завираш под тях, за да преминеш с ...КОНЕ???????! Този ''човек'' е за прокурор и за затвора! Сега МОЖЕШЕ. Всички фактори бяха налице сега да сме щастливи. Те не само ,че се подиграха и БУКВАЛНО изгавриха с труда на всички, но РАЗБЕРЕТЕ, ТЕ НЕ ПОЖЕЛАХА ДА ГО ЗАГАСЯТ! МОЖЕХА. И нямаше горе пожарникар на когото това да не беше ясно и да го знаеше.

И да кажа, че (СПОРЕД МЕН) пожарът е 100 ПРЕДНАМЕРЕН, НЕ Е СЛУЧАЕН и УМИШЛЕН! И ще обясня ЗАЩО! Защото това е местност АБСОЛЮТНО НЕПРОХОДИМА, НЕДОСЪПНА И ПРЕСЕЧЕНА. Кой, какво "'БИ'' правил там??? И ЗАЩО!? Ако не е с ЦЕЛ!

препратка: http://www.cross.bg/1312260

Embedded Video Description: Embedded video Youtube Video


Коментари (1 - 10 of 13)

Отиди на страница 1 2   -  Към коментарите 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
author by Андрей Ковачев - СДП БАЛКАНИpublication date Tuesday, 03 July 2012, 17:54author email kovatchev6 at gmail dot comДокладвай тази статия на редакторите

Тука въобще държавната машина е безхаберна към горските пожари. Преди 3-4 години се срещнах с едни хора от частна фирма, които точно с това се занимаваха - гасене на пожари с авиотехника. БГ фирма, която има специализирани за целта хекикоптери и самолети. Работят за Гръцкото правителство, май и за Турското или Испанското. Не си спомням добре вече. Трагикомичното беше, че макар да са БГ фирма, и че те самите да са се стремяли да създадат потенциал за предпазване на родните гори от пожари тука никой не искал да ги ползва. И наема.
За трагикомичността на наземните екипи не ми се говори. Пожарникарите имат само маски, но не и противогази. Това е само един показателен елемент. Ами ако ги натисне дима. И въобще не на последно място въпроса с доброволците. Гасенето на горски пожар е опасна работа. Доброволци се вкарват само под формата на обучени предварително, организирани отряди, с ръководство, екипировка и т.н. Иначе риска да извозваш ковчези или урни с пепел е доста голям. Въобще картинката е тъжна, а ни чака все повече затопляне на летата с малко валежи и все повече горски пожари.

author by Petar Kardjilovpublication date Tuesday, 03 July 2012, 20:13Докладвай тази статия на редакторите

Преди час гледах Цвъко в очите (също Нона Караджова и Йорданка Фандъкова) пред кметството в Бистрица и му казах в лицето пред Нова, БГОнЕър и ТВ7 и други медии, че лъже. Каза, че са взели решение да откажат израелския самолет, защото преди 2 часа разбрали че могли да се справят сами. Казах: "Г-н Цветанов, това изобщо не е вярно! Аз слизам преди час от пожара и днешния ден по всичко личи, че положението е изпуснато отвсякъде. Самолети трябваше да дойдат още първия ден и да се приключи с всичко, вместо да се остави резервата да гори три денонощия!" (камерите на 3-те тв се обърнаха към мен и се представих като гражданин от Гражданска група "ЗаВитоша"Да видим дали ще излезе някъде... Ако видите нещо - пишете коментарче. :~)

author by Николай Димиторвpublication date Wednesday, 04 July 2012, 09:14author email niki81_dimitrov at abv dot bgДокладвай тази статия на редакторите

Здравейте, прочетох разказа и изгледах каченият от него видео клип .По всичко си личи ,че човекът говори истината за случващото се горе. Наистина е много жалко ,и много абсурдно всичко което се случва напоследък с нашата нация ,пълна с всякакви некадърници или псевдо-тарикати искащи да печелят от държавата ни по всякакви незакони начини.
Мога да споделям много по тази тема,но не за това искам да пиша коментар тук. Признавам си,че изобщо не разбирам от гасене на пожари ,обаче ми хрумна да питам: Ако толкоз се е бавел този хеликоптер ,който трябва да достави прословутата помпа - то не е ли могло един малък частен хеликоптер или мото -делта планер да достави това оборудване,без да е нужно да се чакат онези шапкари да вземат решение ,ще пращат ли или не хеликоптер? Както се казва на вълкът вратът му е дебел ,защото сам си върши работата,Аз лично ако бях там горе, бих направил всичко възможно,без да чакам нечия заповед . Бих се свържа с частни авио-клубове и бих ги помолил за съдействие,та дори след това да съм наказан и порицан, бих действал така , на момента. Защото съм на терен и виждам каква е обстановката в действителност.И сърцето и нервите ми нямаше да изтраят да седя ,да гледам как се разраства пожара и аз да стоя с вързани ръце. Наистина е много жалко ,че хората няколко часа са катерили и са си проправяли път през огъня с благородна цел ,след което са чакали сума си часове ,някой лумпен да нареди да се закара тази техника. Определено тази липса на отговорност е подсъдна. Но тук за съжаление ми мирише и за нарочно не действие с цел -задкулисни договорки за този прекрасен терен там. Яд ме е като гражданин на София ,и като гражданин на България ,че толкоз лесно под носът ни се граби и се безчинства в моята страна. Ако имах власт бих изправил всички на съд, и виновниците за пожара и виновниците , които с тяхното бездействие ,пречат за бързото му гасене. Яд ме е ,че всичко ще се потули в рамките на няколко месеца , и на никой няма да се повдигне обвинение!Ето това най-много ме е яд,че има едно без законие и не наказание в тази страна.

author by Чавдар Найденовpublication date Wednesday, 04 July 2012, 11:34Докладвай тази статия на редакторите

Нали елитът все ни поучава как в кризата трябва да виждаме възможност? Ами ето, има хора, които 22 години само това са правили - палили са пожари, за да мародерстват, мътили са водата, за да ловят шарани. Кой от тях го е запалил тази конкретно гора трудно ще се разбере, но е ясно, че същото нещо става всекидневно. Подобни пожари са най-обикновена неолибералщина, този път спрямо природата.

author by Георги Димитровpublication date Wednesday, 04 July 2012, 11:49Докладвай тази статия на редакторите

Пожарът се запалва в местност в която не ходят туристи, пожарът гори в място което е трудно достъпно, пожарът се разгаря когато се вдигна цената на тока и се насрочиха протести, пожарът щеше да бъде потушен но се прекрати гасенето вчера, отказа се чужда помощ от държави с техника и подготвени за такива операции, пожарът съвпада с изявление на Цеко Минев, Главният пожарникар наема частни хеликоптери и изтегля държавните, след последните пожари не се закупиха самолети за гасене на пожари а се купиха хеликоптери за инспектиране на магистрали.

author by via Facebookpublication date Wednesday, 04 July 2012, 11:50Докладвай тази статия на редакторите

И така да си проипомним защо Бистрико бранище гори и какви бяха лановете на Витопа ски за там и защо чакаме пожарът да се разрастне още повече!: "Проектът на инвеститора предвиждаше почти осемкратно разширяване на площта на съществуващите писти край Алеко - увеличение от 19 ха на 142,5 ха. Върху територии от държавния горски фонд бе планирано да се появят 8 нови писти и 18 влека и лифтове. Щеше да се гради и микроязовир за изкуствен сняг до резервата Бистришко бранище. До момента в района на каменната река в подножението на връх Малък резен, над междинната станция на лифта са взривени общо около 400 скални образувания /морени/. Писта “Витошко лале” е изорана с багери. Унищожени са каменни реки и тревна растителност на площ от 18 дка. Унищожени са местообитания от Натура 2000 и невъзстановими скални образувания." така. какво не е ясно. защо не с епускат добровлците! Аз съм за витошко опълчение, данъците вече ще си ги давам на добровлците и Офроудърите, а ако някой има частен самолет, искам да видя може ли да бъде спрян да гаси!

author by via bulfotopublication date Wednesday, 04 July 2012, 11:51Докладвай тази статия на редакторите

След като вчера кадри на турист от уикенда обиколиха социалната мрежа Фейсбук и внезапно изчезнаха, репортерите на агенция БУЛФОТО успяха да се свържат с автора на снимките, който предпочита да не се афишира, и да получат правото за публикация. Кадрите показват първите минути и часове от възникването на пожара на Витоша в неделя. Групата туристи се е движила по пътеката от хижа Алеко към Бистрица покрай природния резерват, и са правени снимки на околните гледки. Когато пламва пожарът, групата е била на половин час разстояние от последния кадър преди пожара в същата посока и е заснемала развитието на пожара през целия си път. На снимките не се виждат хора с туби бензин, но прави впечатление как в рамките на половин час пламва огромна площ от бранището и как на последните кадри се забелязват отделни огнища, леко встрани от основния пожар. Редакцията на БУЛФОТО не може да се ангажира с конкретно заключение на базата на тези кадри, но оставаме на вас да тълкувате развитието на нещата, като отбелязваме всеки кадър по час и минута на случката. Единственото сигурно нещо е, че с разрастването на пожара вече горят и живи дървета, които са на съвсем близко разстояние от първоначалното огнище, противно на твърденията че вече трети ден горят само гнили трупи.
03.07.2012

препратка: http://www.bulphoto.com/events/29483/
author by via Facebookpublication date Wednesday, 04 July 2012, 11:52Докладвай тази статия на редакторите

През 2000 г., големият пожар на Мальовица беше добре организиран, за да уреди с писта едно аверче на Стефан Софиянски, който беше парче шеф на БТС. Дочка Манева и Кирил Войнов се бяха изнесли, за да контролират на място правилното опожаряване на района.

През 2007 г. имаше сигнал за бомба, поставена в лавина - "екотерористи" заплашвали сезона на Цеко! После държавата закара оръдия и с право мерене свали "контролирано" лавината. Цеко мина гратис и си "спаси" сезона...

Преди няколко 3-4 години в Пелопонес горяха огромни пожари! После се оказа, че случайно съвпадали с трасето на планирана магистрала, срещу която местните протестирали...

Днес гори "Бистришко бранище" на Витоша, държавните институции се петлявят, Миро Мършата нагло лъже, Борсука се крие като посран, а всички не-институционални свидетелства водят към хипотезата "Цеко иска на меко в Алеко".

Традициите задължават!

author by Петърpublication date Wednesday, 04 July 2012, 12:26Докладвай тази статия на редакторите

Витоша, 00:30, 04.07.2012

Витоша, 00:30, 04.07.2012
Витоша, 00:30, 04.07.2012

Витоша, 00:30, 04.07.2012
Витоша, 00:30, 04.07.2012

author by via Facebookpublication date Wednesday, 04 July 2012, 12:35Докладвай тази статия на редакторите

И македонците са взели решение в случай, че правителството ни поиска, да ни изпратят два самолета за гасене на пожари.Дотук - Израел, Сърбия, Македония + стотици български доброволци в планината. Българското правителство начело с Цв. Цв. саботира всички опити за гасене на пожара.Следете ФБ-страницата ЗаВитоша (https://www.facebook.com/zavitosha) - статусите и коментарите на доброволците, - за да сте в течение на ИСТИНСКАТА информация, а не на тази по медиите, която идва от ПР-ите на Цв Цв. !!!

препратка: https://www.facebook.com/zavitosha
Брой коменатри на страница
 Отиди на страница 1 2  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 05.09, 19:14

browse text browse image browse video browse audio

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

повече >>