настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Искаме вето на Закона за горите или за реална демокрация тук и сега

category България | Активизъм и протести | feature author Saturday, 16 June 2012, 13:11author by Аз, човек от тълпата Докладвай тази статия на редакторите

* простете, но използвам "хипи" малко не полит. коректно като обобщение за "алтернативен"....

Анализ - призив- съобщение и лична позиция по повод еко протестите този юни, 2012, успех на каузата!

    София от 2 дни е спонтанна, пълна с живот, протест и енергия. Няма да питам патетично „ пробуди ли се гражданското общество” в България? Ужасен закон за горите е приет, предстои превръщане на Витоша в бизнес парк, циментиран. Дано не изригне и не унищожи столицата ни, в кръга на шегата, която не е шега. Витоша е вулкан, а природата си го връща и това не е метафора, а научен факт. Екологията е най-малкото общо кратно обединяващо за всички хора. Все още няма измислен начин за преселение на богатите на друга планета. Все още някои богаташи обаче си мислят, че могат да се спасят в друга държава. Оставяйки нашата малка съсипана територия на бедните и лешоядите - доволни от бързата парична закуска за сметка на високата човешка цена. Все още обаче протестиращите викат срещу мутрите, но не осъзнават класовото противоречие. Все още се говори за „системата” неясно. Като за някакво въображаемо средновековно чудовище. Кой се страхува да нарече конкретната система с конкретното й име? Не просто СИСТЕМА- ТА , а една система. Как се нарича, припомнете си?!

     Все още се отделя екологията от политиката. Все още се чуват изказвания актуални за преди над 22 години, когато хората не разбираха на кой свят са. Все още не се говори срещу неравенството и капитализма, които са ИСТИНСКАТА причина за да бъдат съсипвани горите. „И на горите ли посегнахте” – видях лозунг. Ежедневно се посяга на ХОРАТА, не на дърветата, къде сте в тези случаи, госпожице?


    Така че никакво общество не се е пробудило. Все още се търсят опростенчески / даже расистки срещу българския народ / обяснения, че проблемът е, че сме българи и в България. И в добрия богат капитализъм на Запад такива глупости не стават. Не се задава въпросът защо има ниско и високо, нечисти интереси и мръсни пари, подтиснати и потискащи, не само тук при нас в „лошия” капитализъм, но в глобалния ред? И именно в тази схема България не е нагоре по скалата на "по-по-най-равните"...Неравенството е повсеместно, хипи, чат ли си?


    Видях супер лозунг "Кога зашумят сумите, сумите..." - ок, но помислете още малко, къде най-водещото е печалбата?! И сумите? Конкуренцията? Все още нацисти са допускани спокойно да се включват в каузите. Вчера, достатъчно хора реагираха негативно на присъствието на скинари и хора от ВМРО. Никой не посмя заедно да каже : „ Фашистите вън”. Защо?! Не малко хора коментираха със страх от провокации към полицията присъствието на нео нацистите, но никой не посмя да скандира лозунга „ Агресори расисти – ходете си у вас”. За щастие нацистите бяха завидно малко, което прави ситуацията още по-жалка: лесно щяха да бъдат дистанцирани. Никой не посмя. Кой от еколозите помни пребитите преди години природозащитници от скинари в Борисова Градина?


    Честно казано положително е присъствието на някои по-..как да го кажа неутрални хора / не от обичайния тип по еко протести / и все пак не те бяха масата. Все още консуматорското отношение към проблема преобладава : ходя на къмпинг и планина, съответно си пазя интереса. Да, наистина досега с природата отваря съзнанието, но защо досега с мизерията, с неравенството, с расизма, които са ежедневие, кара същите хипита да затварят съзнанието си?! Да бягат от реалността?! ...Да търсят простички обяснения и в най-„добрия” случай да мрънкат против вечния „комунизъм”, който „направил” хората „роби”?! Защо говорим за стадо овце, които не идват на протестите ни, когато ние не сме на синдикалните протести, на антирасистките протести, на студентските протести?! Къде бяхме вчера, когато Атака отново атакува Джамията и съгражданите ни мюсюлмани? Колко точно „широко” бяха отворени очите на по-старите активисти, които пеят същата песен / „комунизмът си отива” /, преди над 20 години, когато предадоха бъдещето ни на големите капиталистически интереси?! Точно толкова „отворени” колкото и днес, щом песента не се е променила.
Хипита от 21 век, помислете, срещу коя точно система пееха хипитата, на които подражавате и не оставяйте да ви заблуждават още 23 години. Ще е много жалко да ви трябват 45 години за да прозрете истината, събрани с годините от както се появяват прогресивните идеи у нас, ще е над 100 години – над един век пробуждане. Завидно дълбок сън.


Да живее гражданското общество, протеста, съзнанието.
Да запазим природата в България.
Искаме ВЕТО.
Ние сме народа, ние сме закона, ние сме властта.
Искаме истинска народна власт.
 За реална демокрация!

 

 

 

author by Стоян Аpublication date Saturday, 16 June 2012, 09:41Докладвай тази статия на редакторите

Значи проблемът пак се оказа не държавата и влезлите в симбиоза с нея псевдо-частни фирми, които без нея не биха изкарали и ден на пазара, а капитализмът. Ех, колко късоглед се чувствам, че не виждам вината във правото на хората да се трудят и да получават заслуженото си заплащане вместо да хрантутят разни паразити в социална държава, а вместо това наивно обвинявам хора, които днес са "бизнесмени", а утре са "народни избранници" и после пак се връщат.

И да, хората са масово хаотични и без ясна представа какво да направят в една такава ситуация. В тази среда ясната позиция се създава с действие, което получава масово одобрение. Аз също подкрепям идеята за избягване на сблъсък, но не смятам, че срещу изтласкващите полицаи трябва да се седи, трябва да се изправим и да им дадем равен по сила и агресия отпор. Къде сте тогава вие, другари анархисти? Единствен Златко вчера беше до мен и когато полицията ни изтласкваше от Орлов мост благодарение на физиката му и моят скромен кордонът видя доста ядове да ни помести. Толкова й трябваше на тълпата за да тръгне и тя напред срещу униформите и кордона на няколко пъти се лашкаше назад. Онзи ден на първия пробив също само трима души бяха достатъчни, за да тръгне тълпата след тях, да притиснат полицейския кордон и да принудят всички съседни на тях да се концентрират там, което даде възможност на хората да излязат на улицата.

Извод? Следващия път като видите анархист оставете гаджето и компанията и се движете заедно. Дори и да не се съберем предварително на блок сборният пункт е на предните линии. Не се разделяйте, група здрави и прави момчета с адекватно поведение в протеста може да го промени коренно. Нашата роля не би била да търсим излишна провокация или да действаме като силов отряд, а да дадем пример, който хората ако преценят ще последват. Когато сме заедно можем и да изхвърлим физически фашистите от групата, а хората биха се радвали да го видят. Докато се крием в задните редици и само подвикваме в очите на еко-хипитата ще си останем онези хаховци, които се опитват да политизират протеста и другите теми, които издигаме като важни за обществото утре пак ще са си актуални само сред малката ни общност.

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Monday 22.12, 16:11

browse text browse image browse video browse audio

charb_home.jpg imageМинистерството на финансите в "конфликт на интереси" спрямо БДЖ 12.12 23:39 0 comments

tallinncover1.png imageПРЕДЛОЖЕНИЕ за организиране на частичен безтаксов градски транспорт в София 09.12 00:52 0 comments

textРазвенчаване на урановата митология 01.12 04:04 0 comments

text"Словото на любовта срещу езика на омразата" 22.11 18:00 0 comments

textСреща по проект за социално фермерство "ИНКЛУФАР" в София 17.11 17:44 0 comments

textГеорги Марков: към една археология на отсъстващото 17.11 17:23 0 comments

text„Пчеларството в наши дни – нови предизвикателства и възможни решения” 08.11 04:35 0 comments

textЗа Студентски град 07.11 02:36 0 comments

photographia_2_13.jpg imageГърция: Ученическите протести изостриха конфронтацията между правителството и опозицията 06.11 23:40 0 comments

textПървите мейли изпратени от Сноудън с които представя „епохалния“ си теч на информация 03.11 01:13 2 comments

13907604040d1f77e2316df87dd0a4b94b5ea0f193.jpg imageАмнезията и реконструкциите на историческата памет 24.10 02:22 0 comments

textВъзможно ли е да има щастлив живот без пари? 18.10 03:54 0 comments

textАнти-анти-ТПТИ, или срещу "по-добрите" господари 17.10 18:04 0 comments

image_big_24789.jpg imageBalkan Express в София 09.10 23:32 0 comments

300051_148704428547899_113921055359570_291133_3191384_n.jpg imageКриминализиране на екологичния активизъм в Европа 05.10 19:57 1 comments

cartoon.jpg imageМагистралите – черна дупка за парите на данъкоплатците 02.10 05:32 0 comments

10616658_684288614995820_625358980545687757_n.jpg imageФестивал за Толерантност в Спорта 29.09 04:21 0 comments

textРеч на Президента на Палестина пред Общото събрание на ООН 26 септ 2014 29.09 03:29 0 comments

stop.jpg imageКак една мултинационалка организира социалния дъмпинг в транспортния сектор 29.09 00:57 0 comments

textЕнергетиката в партийните програми: "Искате на топло? Копайте си го!" 28.09 23:31 0 comments

повече >>