настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Greenwash Watch 2: WWF

category България | Околна среда | feature author Wednesday, 30 November 2011, 10:23author by Бай Далай Докладвай тази статия на редакторите

Този пост продължава серията, целяща да разобличи greenwash пропагандата в България. Greenwash е когато една компания харчи милиони, не за да изчисти причинено замърсяване, а да изчисти имиджа си чрез PR, представяйки се за зелена. Предишната част от поредицата беше за Горичка.бг. Фокусът на този пост е WWF, един друг важен стожер на корпоративната екология и зеления капитализъм у нас. Но пак се налага кратко припомняне относно това какво представляват Горичка, за да може по лесно да се съпоставят с WWF и да се види какви са разликите с “класическия” greenwash.

На снимката пример за greenwash. На поредния скъпоструващ форум на Горичка подаряват грозни рекламни чанти, направени от неолибералния вестник Капитал, самообявил се за говорител именно на капитала.

На сайта на горичка.бг четем, че са подкрепени с “над 1000 лв” (колко над хиляда не се казва) от Икономедиа АД, Шел България и други подобни корпорации или супер богати индивиди. “Над 1000 лв” е дала и Юлия Берберян, замесена в кражби на площи от софийски паркове, чрез скандално известните “заменки” още през далечната 1997 г. Разбира се, подобна информация се появява рядко на страниците на корпоративната неолиберална преса като в-к Капитал. Но все пак се прокрадва:

“През юли 1997 г. Столичният общински съвет разреши да бъдат заменени 21 декара от местността „Погребите“, срещу които синята депутатка Юлия Берберян прехвърли на кметството 15 панелни апартамента. При тази сделка стойността на един квадратен метър земя в Борисовата градина излезе около 14 долара.”

За финансираните от Шел и Дънди Прешъс Металс “корпоративни обучения” на Горичка, както сами ги наричат, можете да прочетете още тук. Самата корпорация Шел e известна с едни от най-кървавите и унищожителни за човек и природата дейности. За тях тук.

Eдин от много протести срещу Дънди от 2006 г.

И все пак – какво точно представлява Горичка?

Горичка са пример за това как олигархичната класа създава НПО с псевдообществена цел, за да може по-успешно да промотира своите частни интереси. А тези частни интереси могат да са в различни посоки. Например това са опитите за изчистване на името на мразени корпорации, за да могат да прокарат интересите си по-лесно пред обществото. Тоест, лобиране чрез Greenwash. Друг момент е създаването на илюзията, че гражданските организации имат разногласия и следователно държавата трябва да избере някое от различните “обществени” мнения. Пример за това е компанията Дънди, която е универсално мразена в България корпорация. Горичка се опитват да изчистят името им от това, че Дънди платиха на мутри да убият човек и други подобни. Друг пример може да са корпорации като Монсанто или Шел. Така корпоративният елит се опитва да изкриви нещата и да представи следната обърната картина: Има умерени добри (т.е. техните) от една страна, а от друга крайни и лоши (в действителност защитаващи обществен интерес) граждански организации. Друга употреба на създадените от бизнеса псевдообществени организации може да е скрит маркетинг за техните продукти. Например, Горичка се опитват да създадат пазарна ниша за продуктите на друга фирма на собственичката си – Малеева, която пробутва супер скъпите си “био” кисели млека на новата буржоазия. Разумните хора обаче вече знаят, че “био” сертификатите са начин да се оправдае това, че бедните ядат боклуци и гадна храна, а самите корпоравните елити могат да си позволят качествена и вкусна. Също така е доста спорно дали наистина има разлика в качеството на “биото”. Със сигурност разликата не е в отношението на това производство към околната среда и хората, защото то в много отношения не се различава. Същината на тези стоки е, че представляват закупуването на индулгенция и добро здраве от страна на елита. Един вид – “Който не може да си позволи да яде храна с ‘био’ сертификати е виновен за всичко – виновен е за унищожената околна среда, за лошото си здраве и за тежкия живот на селяните, занимаващи се със земеделие”. Това е и така характерното за неолибералната идеология прехвърляне на вината върху слабите под лозунга на “личната отговорност”. Ако не сте запознати с това прочетете още тук и тук има за този аспект на неолиберализма.

А сега – каква е разликата между Горичка и WWF?

След ретроспекцията на това как Горичка е пример за създаването на НПО-та от страна на капитала за бизнес цели, искам да се спра на обратното движение. А именно на превръщането на самите НПО-та в корпоративни организации, които сами започват да продават стоки, да имат агресивни PR и маркетингови кампании за брендиране на логото си, експанзивно отношение към средата, в която се намират и други стратегии, типични за бизнеса. За това перфектният пример в България е WWF, които от няколко години агресивно се опитват (до известна степен успешно) да монополизират екологичните организации и като цяло зеленото движение.

Кои са WWF?

WWF е идеологически продължител на по-ранните елитарни екологични движения, наречени conservationism. Този термин не съществува на български, защото този тип много дясна и реакционна природозащита не е характерна за България. Тук екологичните движения се раждат края на 80-те и се вливат в антикомунистическата вълна след 89-та. Но след края на 90-те някои от тях започват да развиват и доста директни критики към капитализма. Така или иначе практически всички екологични движения в България включват и някаква форма на мисъл за благосъстоянието на човечеството като цяло. Независимо дали това се прави от лява и/или либерална гледна точка.

Но много хора не знаят, че екологичните движения в западна Европа и САЩ имат доста по-различна история, част от която е много мрачна, а именно въпросните conservationist движения. Например, още през XIX век за целите на изграждането на системата от национални паркове в САЩ са изселвани местните индиански общности и натиквани в резервати. Това е така, защото бялата робовладелска класа е смятала, че коренното население е “вредно и замърсяващо” за “чистата природа”. Този процес върви паралелно с превръщането на най-различни народи в обект на възхищение към “автентичните етнически култури”. Едни от най-жестоките измерения на този процес са изграждането на зоологически градини за хора, където са били излагани различни представители на “традиционни общности”. Много уважаващи себе си буржоазни градове в Европа и САЩ са били горди притежатели на такива експозиции на живи хора през целия XIX век, та чак до средата на XX. Тук имаме двойно дехуманизиране. От една страна, омраза към и унищожение на реално съществуващите начини на живот на маргинализираните коренни общности, а от друга, тяхното буквално превръщане в животни – излагането им в клетки за наблюдение и развлечение на буржоазния елит. Този пример трябва да послужи и като червена лампа за всички, които изпадат в безкритичен езкстаз (независимо в коя посока) всеки път като чуят думата “етническо” (пр. етнически стоки/храна, и т.н).

WWF са наследници точно на тази дясна идеология, а именно разбирането, че виновен за екологичната криза е човекът като такъв, а не капитализма и/или конкретните хора и организации, които практически извършват унищожението. Тази идеология може да се сведе до стремежа на буржоазията да намери кътче спокойствие и стабилност в света, който постянно прекроява и променя. Както кътче за бягство от огромната вина, която инстинктивно усеща, от мащабните унищожаването на природата (напр., намаляването на биоразнообразието) и на човешкия свят (напр. създаването на гигантски гета, на англ. slums, т.е. сметища за “излишни” за капитала хора).

Този тип дясна природозащита се слива много добре с неолиберализма, защото също се опитва да снеме вината от корпоративния елит и да я прехвърли към всички хора. Например докато WWF казват, че всяко малко действие има значение, те не се стесняват да предприемат големи действия в обратната посока, получавайки десетки милиони от едрия бизнес.

Перфектният пример за последното е т.нар. “Час на Земята”, организиран от WWF. За кампанията им четете подробно тук и тук.

WWF е създадена в началото на 60-те години от десни корпоративни елити. Една от ключовите фигури в изграждането и развитието на организацията е принц Бернхард Нидерландски. Въпросният холандски аристократ има доста проблематична биография. Например през 1976 г. се разбира, че е получил подкуп от над 1 млн. долара от военно-промишления комплекс на САЩ, за да лобира пред холандското правителство за поръчката на военни самолети. Сами може да разберете какъв тип хора са в ръководството на WWF. Това не е организация, тръгнала от граждански движения, които са се разрастнали постепенно. Тя е създадена с ето такива пари и за такива цели. Много по-подходящ пример е замесването на WWF с нелегалната търговия със слонова кост. В края на 80-те години, същият принц, и тогавашен директор, решава да създаде нелегална паравоенна организация за “защита на слоновете” в Южна Африка. Наемната и нелегална армия е трябвало да инфлитрира бракониерските мрежи, занимаващи се с търговия на слонова кост. Освен, че самата идея е абсолютно извратена, се оказва, че и наемната паравоенна организация на WWF се въвлича в търговията със слонова кост и рогове на носорози. Даже се оказва, че във всичко е била намесена и южноафриканската армия, в годините на апартейда. Паравоенната организация на WWF има връзки включително и с десни терористични организации в ЮАР по това време. Вижте тук.

WWF има представители на всички големи форуми от сорта на Г8, Г20, както и на срещите на СТО, и винаги защитават една крайна позиция в интерес на транс-националните корпорации (ТНК), уж от името на гражданските и екологичните протестни движения. Тоест възползвайки се гражданските борби, за да прокарват частните си корпоративни интереси. Чрез WWF бизнесът се самоназначава като говорител на гражданите. Тези процеси често вървят ръка за ръка с неолибералната корпоративизация и масираното държавно насилие, под лозунга за глобална хармония, единство и надежда. Ето един пример за това как това се случваше на климатичната среща на ООН от края на 2009 г. 

Както стана ясно, WWF не е гражданска, дори не е псевдогражданска (като Горичка), а е директно бизнес организация, без никаква разлика с останалите ТНК. Тук прилагам превод на част от една статия в Counterpunch.org за WWF, за да е максимално ясно точно за какъв тип организация става дума:

Едно време корпорациите с кофти отношение към околната среда се мъчеха да изчистят имиджа си като назначат някой високопоставен служител от екологична организация. Да го сложат в борда си или пък в PR отдела, където да може да бълва свидетелства за новата корпоративна отговорност на токсичната фирма към Майката Земя.

Но времената се промениха.

Вече самите екологични организации изглежда са започнали да си пазаруват корпоративни директори. Последният пример за тази отблъскваща тенденция ни е предоставен от WWF. Миналата седмица, WWF обявиха, че Linda Coady, в момента старши директор в Weyerhaeuser Co ще стане вице-президент на новосформирания тихоокеански офис на WWF от следващия януари.

Weyerhaeuser е най-мощната корпорация в дърводобината индустрия, която унищожи вековните гори в северозападната част на Тихия океан. Weyerhaeuser действа и в Канада от много години, но през последните години рязко засили дейността си. От една страна, защото затвори основната част от вашингтонския си офис, а от друга, защото се стреми да избегне по-строгото законодателство в САЩ.

Преди да работи в Weyerhaeuser, Coady работи в Macmillan-Bloedel. Mac-Blo направи милиарди от тоталното унищожение на горите на острова Ванкувър преди да бъде закупена от Weyerhaeuser. Единствено беше пощадено едно съвсем малко парче гора, но само след като 900 активисти бяха арестувани по време на блокадите от 1993 г. Излишно е да се споменава, че никой от WWF не дойде да си намокри скъпото якенце по време на буреносните протести.

WWF функционира повече като корпорация, отколкото като група, защитаваща обществения интерес. Те практикуват пазарна природозащита, натрупвайки милиони от размахването на логото с пандата, следвайки брендинг стратегия не по-различна от тази на Nike. Но, разбира се, WWF не са направили абсолютно нищо за спасяването на самите панди, застрашени от обезлесяването и бракониерството. Еднственото, което правят е да продават снимки на панди на скучаещи съпруги и третокласници. Да го наречем – порно с панди.

WWF получава милиони и от корпорации, включително Alcoa, Citigroup, the Bank of America, Kodak, J.P. Morgan, the Bank of Tokyo, Philip Morris, Waste Management и DuPont. Те дадоха годишната си награда за природозащита на петролния барон J. Paul Getty. … Резултатът е, че бюджетът на WWF нарастна до над 100 млн. долара годишно и продължава да расте.

А къде отиват всички тези пари? Повечето за луксозни офиси, супер високи заплати и безкрайно пращане на писма в търсене на още и още пари. Изпълнителният директор на WWF, Kathryn S. Fuller, получава заплата от 250 000 долара годишно, както и други придобивки. ….

Да не забравяме, че само преди 2 години WWF вбеси еколозите и защитниците на човешките права като даде награда на Shell, корпорацията, която стоя мълчаливо, докато нейните партньори, генералите-убийци от хунтата в Нигерия линчуваха Кен Саро-Вива и още осем природозащитници, борещи се против унищожителните действия на Shell в огонските земи в делтата на река Нигер.

Clair, J. (2002), Panda Porn: The Marriage of WWF and Weyerhaeuser, Counterpunch

Интересен пример е и сделката с Кока Кола. През 2007 г. WWF получава 20 млн. долара от Кока Кола за съвместна greenwash кампания.

Списъкът с подобни примери свързани с WWF може да расте до безкрайност. Само още един бърз пример, от последните дни, за това как WWF защитава корпоративното производство на палмово олио и как са замесени с едри корпоративни интереси на големите вериги супермаркети като Tesco, ASDA и подобни. За повече инфо тук. Ако не знаете, освен анти-социално и вредно за здравето, производството на палмово олио е свързано с мащабни унищожения на дъждовни гори. На същия линк четем, че само в Индонезия 18 млн. хектара дъждовни гори ще бъдат пожертвани в името на корпоративния интерес, защитаван и от WWF в случая.

Дейността на WWF в цял свят е абсолютно корумпирана и част от целия корпоративен и политически елит, отговорен за цялата екологична и социална катастрофа, в която се намираме сега. Но дали нещата са по-различни при българския клон на корпорацията?

WWF в България

Организацията в България е създадена през 2006 г., но набира скорост най-вече след големите екологични протести от 2007 г. Постепенно успява да наеме множество ключови за движенията активисти и експерти, вероятно с по-добри трудови условия, повече сигурност и повече пари. Този преход не е толкова сложен за привикналите към технократския евробюрократичен жаргон на донорите на останалите еко организации. Поради това, че екоактивистите са привикнали на този технократски, корпоративен език, трудно могат да отличат социалните и екологичните програми (например съпротивата срещу цианидните мини) от финансираната от Дънди greenwash пропаганда на WWF.

Подобно на WWF в други страни, българският клон директно получава пари за greenwash от същите корпорации.

С агресивната си и супер скъпа рекламна кампания (аналогично на всеки корпоративен брендинг) успява да си извоюва обществено-разпознаваемо име, макар и най-вече сред по-богатите среди на големите градове. Тук, разбира се, помага и глобализирания корпоративен брендинг на WWF. Близостта им с бизнеса и корпоративната преса им предоставя постоянно медийно присъствие. Подходящ пример е “Часът на земята”, за който вече споменах.

Освен със струващите десетки хиляди безсъдържателни рекламни клипчета целящи брендирането на корпоративното лого с пандата, WWF продават и т.нар. екосистемни услуги. Тази им зависимост от бизнеса вече не е в това, че получават директно корпоративни пари за greenwash пропаганда, а че самите те започват да продават и експертни консултантски услуги.

Приватизацията на чистата околна среда и какво представляват “екосистемните услуги”?

Накратко това е процеса на превръщането на някаква обществена природна даденост в пазарна стока. Това може да е чистата вода, въздухът, почвата и други. Както знаете, неолиберализмът представлява свеждането на всички сфери на живота до пазарни транзакции. Всички сфери например – знанието, здравето, справедливостта (например чрез сертификатите fair trade), атмосферата (чрез търговията на вредни емисии). Но за да може каквото и да е да бъде превърнато в стока, то по някакъв начин трябва да се създадат някакви правила, по които то може да се търгува. Това става още по-вярно, когато става дума за обществени богатства от сорта на въздуха, водата, светлината и други. Има нужда от доста мощен бюрократичен апарат, който да може да извърши експерната дейност по превръщането на обществените блага в корпоративни стоки, които могат да се търгуват на пазара. WWF извършват точно такива експертните оценки за това колко струва една обществена природна даденост, за да може тя да се превърне в стока, “екосистемна услуга”, както самите WWF го наричат.

Не, че не е важно да се пази природата. Точно обратното. Но превръщането й в стока и подчиняването й на краткосрочни пазарни тенденции означава, че с пълна сила би могло да е по-икономически ефективно да се унищожи природата. Означава, че ще има чиста околна среда само за платежоспособни ТНК. Означава, че това е опит за решаването на проблемите, които произтичат от неограничените пазари – с още повече пазари. Проблемите на капитализма – с повече капитализъм. Това се нарича фундаментализъм. А именно, когато си неспособен да видиш проблемите от приложението на определени идеи и смяташ, че единственото решение е още по-правоверното приложение на същите идеи.

Нека да дам един пример как работят въпросните “плащания за екосистемни услуги”. Една голяма корпорация, която произвежда например бира, има нужда от чиста вода, за да може да си мие бутилките. Но фабриката й е в близост до голяма индустриална ферма, която замърсява водата с кравешки тор и просто бутилките няма да са чисти, ако се мият с въпросната вода. Следователно корпорацията иска да плати някакви пари на индустриалната ферма, че да има малко по-малко лайна във водата, че да може да се измият бутилките. Но колко да й плати? Трябва да назначи екип експерти, които да могат да кажат колко би струвало фермерите да цапат малко по-малко, че да може бирената корпорация да изцапа след тях. Точно тук идват “защитниците на природата” от WWF, да направят някаква калкулация и да решат колко струва това. Както сами виждате, осъществяването на подобна корпоративна сделка не означава някаква промяна за околната среда. Дали ще цапа едната корпорация или другата не е толкова важно в крайна сметка. Това е просто сделка между две фирми, които си разпределят общественото благо – чиста вода, но по този начин и го приватизират. Единствено частните им интереси се разправят с това какво да се прави с чистата вода и дали и колко трябва да е чиста въобще. Тук гражданите нямат никакъв глас, а само корпоративните интереси. Нито глас има някакво съобразяване с околната среда. Околната среда е важна само от гледна точка на нейната икономическа полезност. Самите WWF ползват точно този утилитаристки жаргон за “полезност”, “ефективност” и подобни.

Корпоративната екологична и социална отговорност е оксиморон. Най-вече когато става дума за Кока-Кола, Шел, Дънди прешъс металс и цялата палитра от анти-човешки организации, с които WWF работят. Те подменят обществените борби. Представят проблема като решение.

Този тип псевдо-решения са и дълбоко анти-демократични, защото те практически приватизират гражданския избор и обществените решения. Те казват, че не трябва да има обществени и универсални правила за опазване на околната среда и че трябва да се предаде в ръцете на бизнеса. Безкрайното вряскане за “бизнес решения” изпразва демокрацията от смисъл.

WWF са и едни от най-ревностните защитници на търговията с вредни емисии. Тази търговия не е довела до никакво намаляване. Но също в нея се съдържа идеята, че не трябва замърсителите да отговарят за замърсяването (например чрез данъци, глоби и други), а че съвсем легално могат да си купят правото да унищожават планетата ни. И WWF ще ги подкрепи с всички сили.

Агресивната им и експанзивна корпоративна политика практически подменя дневния ред. Защото активистите преди се интересуваха от съдържанието, а не от опаковката. Но WWF подменя значенията и сменя смисленото съдържание в про-бизнес лозунги, които са в шарена и скъпа опаковка. WWF показва, че е просто една ТНК с това си отношение. Те се набутват във всички възможни екологични коалиции, опитват се да ги контролират, да ги насочват, да задават тона, да се самоназначават за техни говорители. Например, те се разшумяха покрай темата с климатичните промени. Опитват се да направят същото и чрез безпринципни PR кампании, например с ЧЕЗ. Примерът с ЧЕЗ е много интересен, защото се оптитват да прехвърлят своята отговорност от това, че не инвестират в поддръжка на електропреносната мрежа, върху потребителите, които “харчат прекалено много”. Като за същата цел се съюзяват с WWF да пропагандират “часът на земята”.

WWF се държат точно като едър капиталист – скъпоструващи реклами по тв, билбордове, много спам в интернет и други, и други. Стремят се да монополизират пазара (на еко каузи), да неутрализират конкуренцията. Агресивната им маркетингова кампания цели да обвърже всичко, което се смята за зелено, екологично, природозащитно и т.н., като директно производно на брендираната им панда.

Все пак не всички са слепи за дейността на WWF и хората усещат, че да се взимат пари от едрия капитал за пропагандни цели не е съвсем окей. Стратегията на WWF тук е да се изкарат жертва, направила компромис с дявола, за да промени нещата. Но истината е, че WWF не правят компромис със бизнеса, за да го накарат да е малко от малко по-добър (което дори да беше така пак е парадоксално). Истината е, че самите WWF се превръщат в бизнес за продаване на зелен PR и консултантски услуги по корпоративната приватизация на екологията. Винаги защитават най-реакционните политически позиции – търговия с емисии, а не данъци за замърсителите например. Безкритична подкрепа за всички сделки за свободна търговия и най-унищожителните корпоративни интереси. Няма случай, при който да са отказвали корпоративни пари.

Очаквайте следващия пост от дългогодишната поредица: Икономедиа – самите капиталисти от капитал.

препратка: http://baidalai.org/?p=1594

Коментари (1 - 10 of 22)

Отиди на страница 1 2 3   -  Към коментарите 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
author by Андрей Ковачев - Сдружение за дива природа БАЛКАНИpublication date Thursday, 01 December 2011, 11:08author email kovatchev6 at gmail dot comauthor phone 0887788218Докладвай тази статия на редакторите

Статията за WWF е адски глупава. И борави с полуфакти при това неверни. Между другото WWF в бг-то нямам идея да са получавали мангизи от Дънди или пък да са ги подкрепяли с нещо (даже бяха обект на яростна нападка във филма 'Майнинг йор бизнес"). Абе въобще адски тъпа статия. И е добре тоя дето я е писал да си направи справка кой в момента е основния препъни камък на олигарси, като Цеко Меко и тогава да пише глупости. Щот ще взема да реша, че му плаща българската ченгеджийска мафия да оплюва природозащитниците единствено опъващи се на тази същата мафия. Айде чао.

author by _publication date Thursday, 01 December 2011, 11:45Докладвай тази статия на редакторите

има най-различни природозащитници, аз не видях някъде да пише, че всички работят за Shell, a че една организация работи за/с тях и такива като тях.

http://bulgaria.indymedia.org/article/36047

author by Митко Събевpublication date Thursday, 01 December 2011, 12:34Докладвай тази статия на редакторите

Може ли примери за това как конкретно WWF свършили нещо против цианидните мини или нещо друго, което е смислено. Скъпи рекламни клипове по BTV не се броят. В България има десетки екологични организации и не всички са такива все пак. Както разбирам лоши са само WWF и Горичка, за другите май няма някакви кофти факти?

author by миткоpublication date Thursday, 01 December 2011, 12:41Докладвай тази статия на редакторите

Ikea, toyota

тези стигат за сега. борба срещу климатичните промени с икеа. браво

http://www.wwf.bg/what_we_do/business/

what we do business
yes, indeed

author by Стоян Аpublication date Thursday, 01 December 2011, 14:02Докладвай тази статия на редакторите

Интересно ми е останалите еколози какво направиха. WWF поне намериха парите да привлекат общественото внимание докато разните "чисти" еколози просто кибичеха като шепа наркомани пред парламента. Добре че има кой да направи някой зулум, че на вас не ви стига куража, за да привлече общественото внимание иначе с месеци ще си се събирате по 10-20 души по площадите и ще викате на това протест.

Ама капиталистическите методи са лошите. Не, да не си взимате хапчетата е лошо, да се върши работа по всеки възможен и разумен начин не е. Както и да е, тази статия не би трябвало да е обект на дебат, а на медицинска експертиза въпреки че както неведнъж съм казвал комунизма е психическо заболяване, което се лекува само с олово....

author by Ивоpublication date Thursday, 01 December 2011, 17:02Докладвай тази статия на редакторите

Аз пък смятам, че тия от ВВФ са басолютни измекяри, които наистина реално не се борят с нищо. Да не говорим, че има примери от света, където наистина защитават интерсите на корпорациите/ в Южна Америка например/. Защо ли в измекярска България ще е по-различно ?!
Трябва пряко действие, а не съюз със властниците и бизнеса!
Иначе околната среда съвсем отива на кино.

author by Андрей Ковачев - Сдружение за дива природа БАЛКАНИpublication date Thursday, 01 December 2011, 21:55author email kovatchev6 at gmail dot comauthor phone 0887788218Докладвай тази статия на редакторите

И статията и въпроса какво са направили реално WWF за опазване на природата в България може да бъдат пуснати в пространството само от хора, които хал хабер си нямат какво става в природозащитата в БГ-то или в най-добрия случай участват на уличния протест например и дотам. Но винаги се учудвам на човешката надменност да даваш присъди над ближния, без да си даваш сметка, че си само един неинформиран прошляк. Съжалявам за оценката (давам я спрямо извършеното действие), но истината си е истина и е по-добре някои хора да я разберат. Надали щеше да има протести за Странджа, ако не бяха хората във WWF - просто мили хора нямаше да разберете за проблема, та да излезете да протестирате. Е не само WWF-ци бяха в ядрото - и хора от други НПО-та. А за Камчийски пясъци чували ли сте, а за Витоша, а за НАТУРА 2000, а за коалиция За да остане природа в България, а за Иракли, а за кампаниите срещу всякакви олигархични промени в закони и т.н. и т.н. Абе въобще, като слушам някой надувко да ме пита какво реално били направили ВВФ ме напушва смех. Смех ви викам. Секакви ненормалници. Най-смешното, че докато сме киснали заедно по паветата същите тия ВВФ-ци са били до вас, ама явно не ги познавате лично. И поради тази причина всички критикари посмалете малко глупоста си, понеже става дума за природата на тази една земя и се заемете с някаква по смислена кауза и не си търсете врагове сред съмишлениците. Щот верно ще сметна, че ви плаща Цеко Меко.

author by Митко Събевpublication date Friday, 02 December 2011, 02:49Докладвай тази статия на редакторите

До колкото разбрах твърдиш, че хора, които са работили за wwf преди са организирали смислени неща. Ами то това пише и в горния текст. Ти си мислиш, че има персонални нападки, но такива няма май. Единственото име е на някаква мутра, която явно е печелила чрез заменки, а сега дава пари на анти-екологичната органиация Горичка. Но други имена не видях.

"Е не само WWF-ци бяха в ядрото - и хора от други НПО-та. А за Камчийски пясъци чували ли сте, а за Витоша, а за НАТУРА 2000, а за коалиция За да остане природа в България, а за Иракли, а за кампаниите срещу всякакви олигархични промени в закони и т.н. и т.н"

Аз съм съгласен, че е глупаво да се обижда целия неправителствен сектор. Това е наивно. Безспорно смислените неща са направени от неправителствени и от граждански организации. Но просто не виждам къде са заслугите на WWF в случая. Хора, които са работили и във wwf не се броят.

Конкретно за WWF обаче фактите са факти. Организацията очевидно има жестоки проблеми с корупцията. И не виждам никакви аргументи в тяхна защита, че по някакъв начин да са се дистанцирали от организацията си майка. Точно обратното. Защо? Факт ли е, че организацияа wwf получава директно пари от ИКЕА? Факт. Факт ли е, че ИКЕА съсипват амазонската джунгла? Факт. Факт ли е, че участват в greenwash конференции финансирани с кървавите пари на Дънди и Шел заедно с Горичка? Факт. Не само е факт, а по всичко личи, че ги предпочитат. Предпочитат контактите си с бизнеса и десните медии пред общуването с гражданите и участието в смислени екологични кампании (напр. шистов газ). Но какво да кажат за шистовия газ като утре Шеврон може да им предложи партньорство?

Последно. Тук никой не говори за отделни личности. Явно проблемът е с организацията, която е сбъркана от зачеването си.

author by точноpublication date Friday, 02 December 2011, 09:02Докладвай тази статия на редакторите

Андрей, последни коментар казва общо взето това, което и аз казвам. никой не напада хората лично.просто ВВФ - официланата организация са навсякъде ЗАЕДНО с убийците на природата.. А "Да спасим Иракли", "Граждани за Рила" са гражднаски обединения, създадени от ентусиасти, не финансирани от компании оргранизации и даже не НПО-та. айде, пък сега - чакахме ВВФ да дойдат ог запад за да ни кажат, че се отменя статута на Странджа! И въпреки че не съм прошлек и познавам хора акто Ксоьо Иванов, когото уважавам много, това няма да промени мнението ми за цялата зелена капиталистическа организация/WWF/

author by Станиславpublication date Friday, 02 December 2011, 09:22author email sboyadjievbg at abv dot bgauthor phone 0878909184Докладвай тази статия на редакторите

Препоръка към автора на статията.
Не се криви да пишеш толкова много. Просто кажи мразя ВВФ, противни са ми, природозащитниците са измекяри с психологични отклонения и това е. Да си знаем кое как е. Какви са тези дълги обяснения. Май имат само за цел ако те хвани някой лош природозащитник за яката да те бие щото се чуства обиден от писаното да може да му кажеш- Ама аз такова друго имах в предвид.
Аз също си казвам бързо мнението - Статията е боклук.
Мнение на природозащитник измекяр дето няма да се спре докато в България и света природата и хората не се съвземат.

Брой коменатри на страница
 Отиди на страница 1 2 3  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 10.10, 15:28

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>