настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Протестен митинг "Заедно за толерантност и мир"

category България | Активизъм и протести | feature author Wednesday, 08 June 2011, 10:11author by Хора срещу Расизма (ХоРа)author email stopnazi.bg at gmail dot com Докладвай тази статия на редакторите

Кога: неделя (12ти юни), 13:00
Къде: София, площад "Св. Неделя"

Заповядайте на 12 юни в 13 часа на площада пред църква „Света Неделя” на протестен митинг по повод 1 година от създаването на „Хора срещу расизма” и нападението на 06.06 над активисти в трамвай 20, което стана и повод за организирането на гражданската инициатива. Събитието е под надслов „Заедно за мир и толерантност”.

Ще имате удоволствието да чуете позициите на представители на различни общности, общественици и активисти, в атмосферата на автентична българска гайда, класическа китара и ромски оркестър. Очаквайте и изненада, събитието ще бъде посетено и подкрепено от един много специален гост.

Нека кажем: да на мира и не на терора! Да на солидарността между различните етноси, религии, идеи, култури и каузи, не на неонацизма! Патриотизмът и родолюбието не са насилие и расизъм!

Обръщаме се към Вас като към хора с изявена гражданска активност и позиция. С този апел желаем да Ви привлечем за една човешка кауза : масов протест на гражданите против неонацисткото насилие.  
Протестът е подкрепен още от БХК, БАА и ЛГБТ - действие, НПО "Арабис". Ще се включат различни активисти, директно потърпевши от прояви на расистко насилие или просто хора, солидарни с каузата.

Най-учтиво уведомяваме представителите на политически партии и организации, че ако желаят да присъстват, гражданският характер на събитието изисква да не се носят знамена и други политически символи. Нека поне веднъж за една човешка кауза бъдем Хора.


Известни личности подкрепящи инициатива ХоРа : Иван Кулеков, Мая Новоселска, Ицхак Финци, Ида Даниел, проф. Георги Дюлгеров, Лика Ешкенази, Георги Господинов, Ани Васева, Емил Басат,  Христо Мутафчиев, Иван Тонев, Зуека и Рачков, и други интелектуалци и хора на изкуството. Присъединете се и вие!

Заповядайте на 12 юни в 13 часа на площада пред църква „Света Неделя” на протестен митинг  по повод 1 година от създаването на „Хора срещу расизма” и нападението на 06.06 над активисти в трамвай 20, което стана и повод за организирането на гражданската инициатива. Събитието е под надслов „Заедно за мир и толерантност”.

Ще имате удоволствието да чуете позициите на представители на различни общности, общественици и активисти, в атмосферата на автентична българска гайда, класическа китара и ромски оркестър. Очаквайте  и изненада, събитието ще бъде посетено и подкрепено от един много специален гост.

Нека кажем : да на мира и не на терора! Да на солидарността между различните етноси, религии, идеи, култури и каузи, не на неонацизма! Патриотизмът и родолюбието не са насилие и расизъм!ХоРа (Хора срещу Расизма) е инициатива срещу неонацисткото насилие, създадена по повод рязката му ескалацията през последната година. На 6-ти юни 2010 неонацисти нанесоха тежък побой на младежи, пътуващи в трамвай 20 в София към мирен протест за правата на имигрантите в България. Този случай постави началото на инициативата
ХоРа. Желаем да отбележим годишнината му символично, с протест, в който да обърнем внимание на всички подобни случаи и жертви на неонацистко насилие.

След година систематично наблюдение на проблема, можем да заявим със съжаление, но и с твърдост и болезнена яснота, че той става все по-сериозен. През тази година станахме свидетели на зачестяването на агресията, мотивирана от расистки, крайно десни, фашистки и неонацистки убеждения. Ще споменем само няколко случая: Буквално дни след нападението в трамвая бе извършен брутален побой над млади роми на площада пред Президентството. В същия месец беше разкрито зверското убийство на момче в „Борисова градина”, което според убийците – неонацисти, „приличало на гей”. Краят на 2010 беше „отбелязан” с побоя над младежи - роми след мача Бешикташ-ЦСКА на 2-ри декември.. През 2011 зачестиха и случаите на побой и над имигрантите в България: пресен пример бе нападението, при което на 21-ви февруари в центъра на София до НДК, млад афганистанец беше повален на земята, ритан и удрян с бутилка с думите „мангал”. В жертви се превърнаха и редови български граждани като при побоя на 14-ти март над двама младежи в Борисовата градина заради „неправилна прическа“. Особено фрапиращо беше нападението в края на април, когато с неописуема наглост, зад удобния лозунг „защита на обществото от сектите”, симпатизанти на ВМРО извършиха погром над членове на „Свидетели на Йехова”. Петима души бяха пребити, вратата на молитвения дом беше изкъртена, а нападателите гордо разпространиха клип, където окичени със свастики, хвърлят бомби, саксии и ножове по жертвите си.

Изводите са:
-    В България вече има сериозен проблем с неонацисткото насилие. Тревожно е, че насилието става банално ежедневие, за което четем, и чуваме, но срещу което нямаме сили да реагираме.

-    Заплашени са различни социални групи – роми, имигранти, християни от различни изповедания, евреи, мюсюлмани, младежи с леви убеждения, хора с либерални убеждения, младежи, „приличащи на гей”, или „с неподходяща прическа”. Кръгът на неонацистката агресия се разширява и това няма да спре дотук. В крайна сметка в него влизаме ние всички, които не споделят техните престъпни маргинални убеждения.

-    Липсата на реакция от страна на полицията, прокуратурата, съда, общините и други държавни органи са плашещи. Но най-стряскаща е пасивността на обществото, която дава усещане за безнаказаност на неонацистките престъпници. Някои граждани дори вярват, че неонацистите са добри момчета, „поступали” малко някои, които и без това заслужават да бъдат респектирани. От страх и неразбиране у другите, жертвите се отказват да повдигат обвинения.
-    Правораздавателните органи в страната отказват да припознаят спецификите на този вид насилие. Често мотивираните от крайно десните възгледи на престъпниците действия, скрити зад фалшиви призиви към „родолюбие”, са окачествявани като „хулигански прояви” и не подлежат на старателно разследване. Участниците в побоя от 6-ти юни все още са на свобода, а срещу биячите в погрома срещу „Свидетелите на Йехова“, въпреки присъствието им на масово разпространен видеоклип, дори не са повдигнати обвинения.

-    Важно е да се заяви, че неонацизмът не е хулиганство, а форма на организирана престъпност. Той си служи с призиви за саморазправа и заплахи в интернет, побои и погроми, опити за и ефективни убийства. Затова и толерирането на тази идеология и практика на омразата е опасно. Голямата част от нападателите са рецидивисти с висящи дела, извършили множество престъпления.

Нима тези терористи са по-силни от всички нас? Нима ще оставим едно агресивно, малцинство, проповядващо примитивно „правораздаване”, да се наложи над цялото ни гражданско общество и институциите ни на правова държава?  

Нека покажем: ние сме толерантен и силен народ и смелите действия на българите, които по времето на хитлеристка Германия взимат нещата в свои ръце и спират депортацията на евреите, не са били случайност – днес ние също трябва да имаме доблестта да ги повторим. Нека не забравяме: необходимо е да се борим срещу тези опасни маргинални групи, които употребяват безнаказано насилие срещу всички нас, единствено защото ние оставаме пасивни и безмълвни. Нека не се залъгваме: дори досега да не сме били пряко засегнати, трябва да си дадем сметка, че това е късмет, защото насилниците избират най-разнообразни жертви. Нека знаем: колкото по-дълго мълчим, толкова по-малко ще бъдем сигурни за безопасността си, а игнорирането на проблема е равносилно на търпимост към тази идеология на омразата и престъпленията й. Нека се съберем: нека гражданските организации, медиите, обикновените хора проговорят и покажат непримиримостта си. Нека заедно кажем: „Не на терора”.

Ако приемате изводите на тази инициатива свържете се с нас. Само заедно ще можем да покажем, че насилието не може и няма да бъде толерирано.

Ще бъдем благодарни за подкрепа, която може да стане като:
- отразите протеста чрез подкрепящи статии в блогове
- говорите с медиите за каузата или публикувайте статии, ако сте журналисти
- говорите с приятелите си за това и ги доведете на мероприятието

Нека бъдем заедно на символичен протест срещу неонацисткото насилие на 12 юни 2011 година. Нека превърнем този иначе мрачен повод – година от нападението на 6-ти юни, в дата, която ни обединява, за да спрем терора.
Очакваме Ви, приятели!
С уважение,

ХоРа

за контакт
http://stopnazi-bg.org/
stopnazi.bg (at) gmail.com

препратка: http://stopnazi-bg.org
author by Авторpublication date Thursday, 09 June 2011, 07:26Докладвай тази статия на редакторите

"Заповядайте на 12 юни в 13 часа на площада пред църква „Света Неделя” на протестен митинг по повод 1 година от създаването на „Хора срещу расизма” и нападението на 06.06 над активисти в трамвай 20, което стана и повод за организирането на гражданската инициатива. Събитието е под надслов „Заедно за мир и толерантност”."

Що за идиотско изречение е това? Протестен митинг срещу собственото си създаване...оправете си глупостите.

author by Мавторpublication date Thursday, 09 June 2011, 10:32Докладвай тази статия на редакторите

Нищо идиотско му няма на изречението, никъде не е написано "срещу" нито пък има такъв смисъл изреченето.

author by време на времеpublication date Thursday, 09 June 2011, 23:03Докладвай тази статия на редакторите

Левски до Каравелов, 25.07.1872, ама е писано "[Целта ни в Българско е]...братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност."

препратка: http://neverojatno.wordpress.com/%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%...0%B8/
author by You are, therefore I am - Satish Kumarpublication date Friday, 10 June 2011, 12:17Докладвай тази статия на редакторите

i dobavete ":" (dve tochki), ako e vazmojno

pregledaite si teksta sashto, ako imate malko vreme, shtoto ima mesta, ne e savsem iasno, ne v paragrafa ot uvoda, kakto kazva gornia kritikar, a po-nadolu, v onia deto e sliat s gornia si, primerno

poputen viatur

ps: bi bilo hubavo sashto da se napravi maluk razbor sus statii, tretirashti vaprosite okolo rasizma i nacionalizma, osobeno v bg, proizhod i harakteristiki, osobeno teoretichni - pri vazmojnost, vreme i vdahnovenie - prosto predlojenie

author by амброаз - личноpublication date Thursday, 11 August 2011, 17:45author email emil_todorov2007 at abv dot bgauthor address vk slatina bl. 17 wh e ap 27author phone 0878407240Докладвай тази статия на редакторите

Защо не защитите населението на Тотнъм, а и други градове в кралството.

author by Sleeplesspublication date Thursday, 11 August 2011, 20:37Докладвай тази статия на редакторите

Населението на Тотнъм си се защитава добре срещу полицията и само, без да се налага да им помагаме! Солидарност с бунтовете в Великобритания!

Брой коменатри на страница
  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Tuesday 31.03, 08:23

browse text browse image browse video browse audio

efbww.jpg imageСтоп на социалния дъмпинг 23.03 16:15 0 comments

tjnrgb.jpg imageРезолюция на ЕКП за ограничаване на финансовите измами, укриването на данъци и дейността н... 17.03 13:50 2 comments

textДългът – един век извиване на ръце 13.03 03:33 0 comments

_cropped.jpg image„Урок” по честно кино 12.03 04:46 0 comments

chergarianarchycopy.jpg imageПатриотизмът - опиум за угнетената душа 12.03 03:49 0 comments

20925_1.jpg image„Гео Милев и изкуството“ 09.03 14:43 0 comments

textРаботещи бедни 03.03 02:44 0 comments

debt.jpg imageНС да отмени решението си за 16 млрд. заем 03.03 01:26 1 comments

fr_caroussels_image_189.jpg imageОснови на биодинамичното земеделие 01.03 03:59 2 comments

growningcommunities.jpg imageGrowing Communities – практическа алтернатива на хранителната индустрия 27.02 23:41 0 comments

samain.jpg imageЗа религията, политиката и секуларизма 16.02 18:25 1 comments

textПолитика без политика: "ние" и "те" в протестите и кризата на представителството 11.02 02:01 0 comments

yin_yang_laozi1.jpg imageЕкологичното съзнание и особеностите на източната мисловност 07.02 19:08 0 comments

debt.jpg image15/2: Ден за протести в СОЛИДАРНОСТ С ГРЪЦКИЯ НАРОД 07.02 18:44 2 comments

p0809cqfdecoledef022.jpg imageFuck Off, Google - На нашите приятели 07.02 16:39 2 comments

textОтворено писмо на Ципрас към немския народ в германския ежедневник „Ханделсблат“* 03.02 00:57 0 comments

textСкандално предложение на МЗ прави медицинската помощ платена 02.02 21:17 1 comments

textФондация Програми за животните се противопоставя на предложените изменения на Закона за ве... 30.01 16:57 0 comments

logole.gif imageВ подкрепа на СИРИЗА 23.01 19:49 1 comments

shumen2.jpg imageБДЖ Е НА НАРОДА! Вълна от недоволство в страната заради спрените влакове (обзор) 18.01 23:48 2 comments

повече >>