настройки

 • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Революция в Испания? (част 2)

category Международни | Активизъм и протести | feature author Sunday, 22 May 2011, 18:04author by Рада Буковски - от мястото на събитията Докладвай тази статия на редакторите

Много е трудно и сложно да се опише какво се случва тук и сега в Мадрид, Испания.

Но това, което е ясно (както се казва в един от множеството плакати и съобщения залепени на площада Puerta del Sol), е че хората не само превзеха площадите в цялата страна, но и взеха думата. Испанските граждани доказаха само за няколко дни, че обществото е способно не само да се организира, но и да намери разумни решения на главните съществуващи проблеми (както социални, така и политически).

След като в неделя срещу понеделник миналата седмица (15/16 май 2011) група доброволци съвсем спонтанно решиха да пренощуват на площада Puerta del Sol в Мадрид, движението 15М все повече и повече се разраства и придобива както национална, така и интернационална важност.

Много от интернационалните медии все още се опитват да забавят, пренебрегнат или преиначат информацията. Тук, в центъра на събитията, нещата са различни.

Хората в Мадрид, както в цялата страна и вече в множество градове в Европа и света, се събудиха от дългата летаргия и окупираха площадите в мирен протест срещу настоящата политическа и икономическа ситуация, търсейки колективни средства за изход от едно безнадеждно бъдеще, водено досега от икономическите интереси на политици, банкери, партийна корупция, орязване на социални права и т.н.

Въпреки забраната за концентрация и лагеруване от Централния предизборен комитет и Върховният испански съд, вчера след 20:00 хиляди граждани отново се събраха на площада, изисквайки промяна. След едноминутно мълчание, в 00:05, когато теоритично влизаше в действие забраната, хората отнесоха вик към небето в знак на протест, след което единодушно заявиха “Сега всички сме нелегални”, “Тази криза няма да я платим”, “Наричат го Демокрация, но не е” и останаха цяла нощ на улицата и по площадите. В шест часа сутринта площадът Puerta del Sol в Мадрид беше пълен с хора, хиляди лагеруващи и множество работещи в различни колективи като дърводелство, почистване, храна, снабдяване на различни нужди и т.н.

Днес 21 май 2011 - 21:00
Това което се случва днес на площада Puerta del Sol в Мадрид е неописуемо с прости думи.

Лагерът, който от понеделник не е спрял да се уголемява, вече е окупирал почти целия площад и сам по себе е един малък град, със своите структури и средства.

Според данни на местната полиция симпатизантите на движението 15М вече са повече от 55 000 и този брой се увеличава с всеки изминал час с хора от най-различна възраст, които идват да се подпишат за продължението на лагера @acampadasol.

Карта на лагера от 21 май
http://tomalaplaza.net/wp-content/uploads/2011/05/plano-acampada-sol.jpg

Лагерът е разделен на множество клетки, всяка една с конкретни цели, интереси и нужди, като малки министерсва на един малък град:

 1. Пластични и графични изкуства – изработват всякакъв вид плакати
 2. Законен / легален съвет – юридически съвети
 3. Вътрешна координация – организира структурата на лагера
 4. Медицински пункт – бърза медицинска помощ
 5. Акции
 6. Комуникации – медии – връзки с mass медиите, интервюта, press notes
 7. Лагер
 8. Имиграция – колектив на имигрантите, защита на техните права
 9. Разшириване – увеличаване на движението на европейско и световно ниво
 10. Детска зона
 11. Зона за учение
 12. Работни групи – организация и комуникация между различните работни групи, продължителност, създаване на нови работни групи по различни теми
 13. Уважение – спазване на закона в лагера и поддържане на вътрешни норми
 14. Хранително снабдяване А
 15. Хранително снабдяване Б
 16. Хранително снабдяване С
 17. Инфрастурктура / Почистване
 18. Информация и загубени вещи
 19. W.C.
 20. Асамблея – генерална асамблея
 21. Доброволци
 22. Феминистка комисия
 23. Разширяване и информатика
 24. Подписи Cañada Real
 25. Рециклиране
 26. Поща
 27. Събиране на подписи – подписка за продължение на лагера


Дори в градинката на централния фонтан вече има посяти зеленчуци от първа необходимост, беше създадена библиотека и временно всяка вечер се правят прожекции на документални филми за причините за световната криза и други политически проблеми.

През целия ден се организират занятия, концерти, асамблеи от различните пунктове за обсъждане на конкретни проблеми. Например днес имаше асамблеи на Образование, Култура, Театър, Генерална асамблея, Здравеопазване, Политика, които поради липса на място на площада се събраха на съседните улици и площадчета.

От Генералната асамблея беше изработен документ с политически и структурни предложения за промяна в различни области като:

 • Премахване на политическите привилегии
 • Изходи от безработицата
 • Право на жилище (защитено от конституцията)
 • Качествени социални услуги
 • Прокуратура и съдебна власт
 • Граждански права и демокрация на участието


Официален документ (на испански език)
http://www.facebook.com/notes/jes%C3%BAs-egu%C3%ADa-armenteros/manifiesto-aprobado-de-propuestas-puerta-del-sol-acampadasol-tomemoslaplaza-demo/10150612472920026#!/note.php?note_id=10150612472920026

На 28 май са свикани асамблеи по кварталите в цял Мадрид, които ще обсъждат местните проблеми. Всеки гражданин може абсолютно свободно да се включи както в асамблеите, така и в който и да е колектив. Различните асамблеи се стремят да създадат работни групи, които да работят и извън лагера и да осигурят продължителното им действие. На събиранията на всяка асамблея се наблюдаба абсолютно уважение между присъстващите, желание за участие. Събранията протичат без каквито и да било конфликти. Събират се хора от различни възрасти, култури и разбирания, както на площада, така и в асамблеите с желание да споделят вижданията си и заедно да търсят решения на определени проблеми.

Навсякъде по площада се вижда желанието на хората да изразят мислите и вижданията си. Стените на сградите, метрото, будките за вестници са изпълнени с листчета и плакати, където всеки сам изписва и оставя за историята това, което в този момент има нужда да изрази и сподели с хората.

По целия лагер са разпръснати урни, в които всеки може да пусне своите конкретни предложения за промяна в различни области (Политика, Икономика, Култура, Социални права), които се събират и класират от централната асамблея за изработването на официален документ с предложения, който ще бъде представен на местните власти.

Снабдяването на лагера с вода, хранителни продукти и всякакви други нужди, като високоговорители, материали, камери, принтери, хладилници, гардероби и т.н. се осъществява чрез публикации главно в Тwitter и съобщения по високоговорителите. Солидарните граждани се информират и носят всеки каквото може за поддържането на лагера. Вчера имаше толкова много събрана храна, че се наложи да помолят хората да не носят повече. Не се приемат парични дарения.

Храната, водата, плодове и зеленчуци се разпределят по всяко време от доброволци, които обикалят лагера предлагайки абсолютно безплатно вода и храна на присъстващите. Организира се почистване на лагера по зони, като се затваря за известно време една зона за да бъде почистена, и така по целия лагер.
Виждат се много уморени вече лица, на хора които от самото начало не са напускали лагера и вече без глас и с огромни торбички под очите продължават водени от неистово желание да информират хората и да поддържат лагера.

Разбира се всичко това все още има и своите слаби точки - дезорганизация в определени зони, смесване на информация и т. н., но имайки предвид хоризонталната структура и липсата на каквито и да било лидери, участието на толкова много хора с различни възгледи и желания, перфектна организация за момента не може да съществува. Все пак само за 5 дни беше монтиран лагер, който в момента е абсолютно невъзможно да бъде помръднат без насилие.

Гражданите на Мадрид само за 5 дни доказаха, че искат демокрация на участието и че тази, която спонтанно създадоха на площад Puerta del Sol, за момента работи и дава своите плодове.

[автор] – Рада Bukovsky – от центъра на събитията  - Мадрид – 22 май 2011


ДАННИ И ЛИНКОВЕ:

Директно излъчване от площада Puerta del Sol - Madrid
http://www.ustream.tv/channel/motionlook

Официална страница на “Превземи площада” – движение 15М:
http://tomalaplaza.net/

списък с градове (в Испания И по целия свят) окупирали площадите:
http://tomalaplaza.net/2011/05/18/ciudades-que-convocan-a-tomar-sus-plazas/

Световна карта на WorldRevolution:
http://www.thetechnoant.info/campmap/

Twitter @acampadasol:
Новини на английски: #spanishrevolution ; относно интернационализацията на движението: @takethesquare

Canal Youtube:
http://www.youtube.com/user/spanishrevolutionsol?feature=mhum

Снимки The Atlantic
http://www.theatlantic.com/infocus/2011/05/a-defiant-spanish-revolution/100070/

European Revolution Facebook
http://www.facebook.com/pages/European-Revolution/103396813083042?sk=wall

Манифест European Revolution (на английски):

No Parties, just democracy

WE CALL FOR REAL DEMOCRACY NOW. We are not a commodity lying in the hands of politicians and bankers.
We blame the economic and political forces for our bad situation and demand the necessary change of course.
We call on all citizens, under the motto "Real Democracy NOW. We are not a commodity lying in the hands of politicians and bankers." to take to the street to protest. Join us, no matter what political views you have, to make all the people heard as a single voice.

You can help us by including your e-mail address, to receive the latest information, or to assist in the spread and organisation of the protest in your city. Follow the European revolution on web page: http://www.facebook.com/pages/European-Revolution/103396813083042, by email: europeanrevolution@arcor.de, Twitter: @ EuropRevolution. Organise yourself, make contacts: We are going to change Europe.

Карта на лагера, 20 май
Карта на лагера, 20 май

Карта на лагера, 21 май
Карта на лагера, 21 май

Снабдяване с храна
Снабдяване с храна

Снабдяване с храна
Снабдяване с храна

Медицински пункт
Медицински пункт

Медицински пункт
Медицински пункт

Демократична урна
Демократична урна

Детска зона
Детска зона

Директно предаване
Директно предаване

Днес е бъдещето
Днес е бъдещето

Доброволци
Доброволци

Грешка в системата
Грешка в системата

Искаме всичко, не етична реформа на капитализма
Искаме всичко, не етична реформа на капитализма

Изглежда, че сме живи
Изглежда, че сме живи

Народът не само превзе улиците, но и взе думата
Народът не само превзе улиците, но и взе думата

Не сме анти-система, системата е против нас
Не сме анти-система, системата е против нас

Пий слънце, а не алкохол
Пий слънце, а не алкохол

Площад "Решение" (игра на думи)
Площад "Решение" (игра на думи)

Почистване
Почистване

Прожекция на документален филм
Прожекция на документален филм

Събудени, това сме ние
Събудени, това сме ние

Символът на Мадрид
Символът на Мадрид

Това не е демо версия, мерси
Това не е демо версия, мерси

Урна за предложения
Урна за предложения

Вода
Вода

Зеленчукова градина
Зеленчукова градина

Знаме на лагера
Знаме на лагера

author by Рада Буковскиpublication date Sunday, 22 May 2011, 17:58Докладвай тази статия на редакторите

Още снимки

1.jpg

2.jpg

6.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

18.jpg

22.jpg

25.jpg

28.jpg

31.jpg

32.jpg

33.jpg

35.jpg

36.jpg

37.jpg

39.jpg

41.jpg

44.jpg

47.jpg

author by стрейнджpublication date Monday, 23 May 2011, 13:32Докладвай тази статия на редакторите

Браво на испанците!

author by Ивоpublication date Wednesday, 25 May 2011, 00:07Докладвай тази статия на редакторите

Браво!Браво!Браво!

Какво стана на изборите всъщност в крайна сметка ?

author by xfghjkpublication date Thursday, 26 May 2011, 01:58Докладвай тази статия на редакторите

Desnicata vodi, shtot desnia elektorat e bil mobiliziran, dokato levia e demotiviran ot taia maskaria. Ne e imalo policia po vreme na izborite, vupreki che vsiakakvi manifestacii sa zabraneni. Mladite se opasiavat tova da ne stane tia dni, zashtoto za izborite vlastite ne sa iskali da si razvaliat otnosheniata. Estestveno povecheto mladi ne sa glasuvali, zashtoto ne gi vleche sistemata. Planira se decentralizacia po kvartalite i po-malkite gradove na palatkovite lageri i diskusiite, zashtoto na na centralnia ploshtad niama poveche miasto. Kato kak brilianten opit ne se trie dori i s diktatura.

author by Ивоpublication date Monday, 30 May 2011, 01:33Докладвай тази статия на редакторите

Мерси, разбрах какво стана и много се радвам. Това за десницата на Аснар е гадно, но беше предвидимо. Друго нещо от "официалната" политика е че една нова баска партия, която за пълна независимост спечели много гласове в Баската страна. но.. това е друга тема, разбира се.По-важното е че събиранията по кварталите продължават и самоорганизацията също! В Гърция правят същото, както и на други места. А тук вчера е имало две срещи за уговоряне на подобни действия.

SYSTEM SMELLS LIKE SHIT, LET`S SMASH IT FROM BELLOW BY THE COMMON PEOPLE!
NO MORE VOTE! DO ACTION!

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Wednesday 07.10, 13:04

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>