настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Британската полиция арестува про-демократични демонстранти преди протестите да са започнали

category Международни | Медии и манипулации | feature author Friday, 29 April 2011, 15:23author by Джоди Макинтайър / превод: Бай Далай Докладвай тази статия на редакторите

Мой превод на блестяща статия от Джоди Макинтайър. Ако сте забравили кой е Джоди, клик тук.

Не е ли знак за непреодолимите неравенства в нашето общество, че докато сватбата на една двойка се възхвалява от цялата медия, толкова много семейства страдат и се разпадат под товара на ежедневието? Хип-хопърът и активист Лоукий написа в Туитер тази седмица: “Как бихте обяснили концепцията за монархията на извънземен?” Въпросът ме накара да се замисля.

Имаме едно семейство, което се ражда в автоматична привилегия и богатство и което символизира експлоатацията на империята и колониализма за милиони хора по света. Казват ни, че това семейство на човешки същества представляват нашите велики британски традиции и по-важно, представляват нас самите. Те ни представляват в техните огромни замъци, докато ние живеем в общински жилища и ходим на работа всеки ден едва успявайки да свържем двата края. Когато някой от тях се омъжва, десетки хиляди души пристигат от всички краища на света да направят снимки и да пишат за сватбата и всеки в страната е окуражаван да празнува, да си закача националния флаг и да се присъедини към истерията.

Сред поканените има гости от всички репресивни режими, които идват на акъла.. освен, разбира се, ако по някаква случайност не бомбардираме някоя от диктаторските страни точно в този момент, както е с Либия, или ако случайно не обмисляме дали да дръпнем една военна интервенция, както е със Сирия.

Надявам се, че посланникът на Бахрейн се чувства удобно на кралската сватба, щастлив от новината, че четирима про-демократични демонстранти бяха осъдени на смърт наскоро в неговата родина.

В последната стъпка към все по-реалната Оруелска полицейска държава, в която живеем полицията изглежда използват повода на сватбата като вид пого (‘free-for-all’). Изключителните права, дадени на полицаите за деня означават, че всички про-демокраични активисти могат да бъдат арестувани и премахвани незабавно. Не само това, но през изминалата седмица станахме свидетели на полицейски атаки срещу социални центрове и домове из цялата страна под претекст, че издирват “откраднати вещи.”

Невероятно, но, когато фанатичните Мюсюлмани Срещу Кръстоносците (британска ислямистка група, б.пр.) и Лигата на Английската Защита (English Defence League, британска неонацистка формация, б. пр.) заплашиха, че ще демонстрират, полицията отначало каза, че е в преговори с двете групи. От друга страна, когато един мъж внесе в полицейското управление в Хакни легитимно уведомление за протест покрай маршрута на сватбата, той бе веднага описан в медиите като “близкоизточен тип,” което моментално провокира отмъстителна и агресивна реторика от EDL, базирана на медийната измислица.

Други про-демократични активисти бяха арестувани по домовете им в “превантивни удари” на полицията; но защо биха арестували някой, който възнамерява да изрази по мирен начин политическото си убеждение в демократично управление, вместо в монархическо в демократично общество?!

По-рано тази седмица няколко студенти осъмнаха с обвинения заради участието им в студентските демонстрации, сред тях бе и Алфи Мийдоус, който бе обвинен в тежко хулиганство. Името му ме порази, защото веднага си спомних снимките на господин Мийдоус лежащ в болницата, след като бе тежко ранен по време на протестите. Алфи бе подложен на мозъчна операция, за да бъде спасен животът му.

Алфи Мийдоус

Всички обвинени студенти тази седмица получиха забрана да влизат в Уестминстър (мястото на сватбата) в продължение на 5 дни. Не са нужни съд и изслушвания. В името на една приятна церемония без някакви досадници-демонстранти да се навъртат наблизо.

 

Чудя се, ако Алфи беше умрял от раните си, дали пак щеше да бъде обвиненен в хулиганство? Чудя се колко полицейски командири са били наказани защото са позволили използването на тактиката kettling*, която бе обявена за нелегална от върховния съд? Чудя се колко полицаи са били наказани, защото са се врязали агресивно с конете си в тълпи с деца?; нещо, което те отричат макар, че съм го виждал с очите си – особено когато ме издърпаха от количката ми, и продължават да отричат, дори и след като излязоха кадри, показващи именно това? Чудя се колко полицаи са били наказани, защото са пребивали студенти с палки? Същите студенти, които сега ще бъдат наказани заради “хулиганство.”

Разбира се, никой от полицаите няма да бъде наказан. Може би ще продължат да ни бият с палки, може би ще продължат да арестуват хора повече заради идеите им отколкото заради престъпленията им, но никога няма да ни принудят да приемем тяхната идеология на господство.

*kettling е тактика на полицията да ограничава движението на хората в демонстрацията като ги вкарват в специални заграждения, абсолютно незаконно и против волята им. Винаги полицията решава кога да пусне демонстрантите навън и често пъти тези решения идват след часове, по някой път и над 8-9 часа. През това време не пускат никой навън, нито за тоалетна, нито за вода. Тази тактика прави протеста изключително некомфортен и неудобен, особено за по-възрастни хора и е начин на властта ако не да забрани де факто протестите, поне да ги ограничи като обезкуражи хората да ходят на демонстрации. Толкова за спазването на демократичните граждански права в UK. (б.пр.)

препратка: http://baidalai.org/?p=1369
author by Les Inrock Pistolspublication date Saturday, 30 April 2011, 02:08Докладвай тази статия на редакторите

Една строгa (но справедлива) присъда срещу насилията спрямо антимондиалистките активисти

Две години след събитията Английския Висш съд обяви за нелегални действията на британската полиция срещу активистите анти-Г20 от манифестацията на 1-ви април 2009-а в Лондон. Същия този ден полицаи бият и налагат очевидно мирни протестиращи, някои от които държат ръцете си на врата и викат "This is not a riot" ("Това не е бунт"). В мелето обикновен минувач даже намира смъртта, жертва на сърдечен удар, след като е ударян от полицай. Опирайки се на видео материалите, снимани същия този ден, Висшият съд отсъди тези насилия като "извън всякакви пропорции, неоправдани и нелегални". Изключително е символично, но дали тази присъда ще бъде достатъчна, за да промени полицейските практики по време на манифестации от този род? Такава е надеждата във всеки случай на манифестиращите.

God save the queen
The fascist regime
They made you a moron
Potential H-bomb

God save the queen
She aint no human being
There is no future
In England's dreaming

Don't be told what you want
Don't be told what you need
There's no future no future
No future for you

God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

God save the queen
'Cos tourists are money
Our figures head
Is not what she seems

Oh god save history
God save your mad parade
Oh lord god have mercy
All crimes are paid

When there's no future
How can there be sin
We're the flowers in the dustbin
We're the poison in your human machine
We're the future you're future

God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

God save the queen
We mean it man
And there is no future
In England's dreaming

No future no future
No future for you
No future no future
No future for me

No future no future
No future for you
No future no future
No future for you
No future no future for you

препратка: http://www.youtube.com/watch?v=02D2T3wGCYg
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 10.10, 08:15

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>