настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

300 имигранти започват гладна стачка в Гърция на 25.01.11!

category Международни | Имиграция | feature author Monday, 24 January 2011, 18:47author by Имигранти Докладвай тази статия на редакторите

Солидарност с тяхната социална борба!

Обръщение на асамблеята на имигрантите в гладна стачка:

Ние сме имигранти и бежанци от цяла Гърция. Дойдохме тук, преследвани от бедност, безработица, войни и диктатури.Западните мултинационални компании и техните политически слуги в страните ни не ни оставиха друг избор, освен да рискуваме живота си отново и отново, за да стигнем до портите на Европа. Западът, който ограби домовете ни и постигна безкрайно по-добър жизнен стандарт, сега е единствената ни надежда да живеем като човешки същества. Дойдохме в Гърция (по един или друг начин), за да намерим работа, за да изхраним себе си и децата си. Все още живеем в унижението и мрака на беззаконието, а от нас се възползват работодатели, държавни агенции, които жестоко експлоатират нашия труд. Ние живеем с пот на чело и с мечтата един ден да имаме равни права с гръцките си колеги.

Напоследък нещата станаха много трудни за нас. Заплатите и пенсиите намаляха, всичко стана по-скъпо, а вината падна върху имигрантите, сякаш те са причинили мизерията и експлоатацията на гръцките работници и дребни предприемачи. Пропагандата на расистки и фашистки партии се превърна в официална позиция на държавата по въпроса на имиграцията. А когато говорят за нас, масовите медии повтарят тяхната фразеология дума по дума. Техните „предложения“ се превръщат в държавна политика: стена на река Еврос, плаващи армейски лагери и европейски военни сили в Егейско море, масови полицейски операции, щурмови отряди в градовете, масово депортиране. Те се опитват да убедят обикновените гърци, че изведнъж ние сме голяма заплаха за тях, че ние сме виновни за невижданите репресии, които търпят от собствената си държава.

Трябва веднага да дадем отговор на тези лъжи и това варварство; ние – имигрантите и бежанците ще дадем този отговор. Ние ще живеем и ще се борим, за да спрем тази несправедливост. Настояваме всички имигранти да бъдат признати за легални и да получат равни граждански и социални права и задължения с останалите гръцките работници. Молим нашите колеги - гръцките работници и всеки, който страда от експлоатация на техния труд, да застане до нас, да подкрепи усилията ни, за да не победят лъжите и несправедливостта, фашизмът и тоталитаризмът на политически и икономически елити. Те господстват в нашите страни, принудиха ни да емигрираме, за да живеем достойно с децата си.

Не можем по друг начин да бъдем чути, да защитим правата си. Триста (300) от нас започват национална гладна стачка в Атина и Солун на 25 януари 2011 г.. Ние рискуваме живота си, защото това не е поносим живот. Предпочитаме да умрем тук, отколкото децата ни да преживеят нашите страдания.

Януари 2011г.

Солидарността е нашето оръжие!

*Следващите снимки са от пристигането на имигрантите, които пристигнаха вчера в Атина от остров Крит за да започнат своята борба. Повечето от тях ще останат в Атина, а други в Солун.Много активисти и солидарни хора ги очакваха на пристанището за да ги посрещнат, подкрепят и окуражат.

 


 

препратка: http://hungerstrike300.espivblogs.net/

Транспарантът:”Гладна стачка 300 имигранта.Братя, гърци, от вашата подкрепа се нуждаем!”
Транспарантът:”Гладна стачка 300 имигранта.Братя, гърци, от вашата подкрепа се нуждаем!”

dsc_7427_1.jpg

dsc_7431_1.jpg

dsc_7445_1.jpg

dsc_7464_1.jpg

От пристигането им в правния факултет в Атина, в който ще бъдат настанени по време на борбата им.
От пристигането им в правния факултет в Атина, в който ще бъдат настанени по време на борбата им.

author by @publication date Monday, 24 January 2011, 02:00Докладвай тази статия на редакторите

На този мейл всички вие може да изкажете подкрепата си с имигрантите, като напишете само името и професията си:

ypografes.allilegyi.stin.apergia@gmail.com
 

Солидарност от целия свят!

препратка: http://hungerstrike300.espivblogs.net/2011/01/23/call-t...rkers
author by Gr - Reporterpublication date Wednesday, 26 January 2011, 02:41Докладвай тази статия на редакторите

Около 250 емигранти, които пристигнаха от остров Крит, влязаха в Юридическия Факултет в Атина и обявиха гладна стачка с искане да бъдат дадени документи на всички незаконни емигранти в страната. „Тези нещастни хора не са отишли случайно там – били са насочени и отведени. Възмутително е, че политически партии използват по предизвикателен начин човешката болка, за да обслужат партийните си цели”, заяви министърът на образованието Анна Диамандопулу. В Гърция университетските сгради са неприкосновени и полицията няма право да влиза в тях, ако университетската управа не го поиска официално. Засега ръководството на Юридическия факултет не е направило това, но е преустановило учебните занимания до края на седмицата.

Емигрантите произхождат най-вече от страни от Северна Африка, но работят от години на остров Крит. Те са дошли в Атина в неделя вечерта и тогава са били отведени от активисти за човешките права в Юридическия факултет в Атина, казва вестник Катимерини. От днес те обявиха, че започват гладна стачка и ще пият само вода и захар, докато не бъдат изпълнени исканията им да получат документи за престой и за работа в страната. Подкрепени от леви партии и антирасистки организации, емигрантите ще подложат на риск живота си, за да принудят правителството да „даде документи” на всички незаконни емигранти в страната. Още 50 емигранти се присъединиха към тях от Солун и започнаха гладна стачка в централа на седмия етаж в Работническия център на втория по големина град в Гърция.

„Законите трябва да се приложат със съдействието на всички държавни органи, така че да бъде сложен край на тази неприемлива ситуация”, отбеляза министърът на образованието Анна Диамандопулу. „Да бъде превърнат Юридическият факултет в емигрантски лагер е извън всякакви граници”, допълни тя. Деканът на Юридическия факултет казва, че сградата е прясно ремонтирана, но няма готова водопроводна система и електричество и коментира за радио Скай, че не е било дадено разрешение да влязат в нея, но в Гърция „всички правят каквото си искат без да искат разрешение от никого”. Министърът на защитата на гражданите заяви, че не е имал основание да спре емигрантите да влязат в Юридическия факултет, тъй като по тази логика трябва да се спират всички граждани, които вървят по улиците. В Гърция университетът има статут на "убежище", което забранява на полицията да влиза вътре.

„Влязахме в тази празна сграда на Юридическия факултет, за да подслоним борбата на тези, които обявиха гладна стачка като уведомихме деканата и се уговорихме със студентските съюзи и се опитваме да не се създаде никакъв проблем”, заяви Никос Янопулос – представител на Инициатива за подкрепа на стачкуващите на пресконференция в Юридическия факултет в центъра на Атина.

„Решението беше взето от самите емигранти без да има посредници. Ние от Форум на емигрантите ги познаваме повечето от тях, живеят с нас и работят на нашите ниви... Ще бъдем до тях и няма да си затворим очите... Става дума за една много страшна стачка – само с вода, чай и захар и ще продължи много малко дни, колкото издържа човешкото тяло”, заяви Маркос Хадзисавас от Форум на емигрантите в Крит.

„За нас „убежището” на университета съществува, за да подслонява всички социални борби. В съюза на студентите задействахме всички законови процедури, за да имаме одобрението от всички студенти. Решението на управителния съвет на Студенсткия съюз беше подписано от всички студентски организации и в него се казва, че Студентският съюз приема да подслони емигрантите в тази сграда”, заяви Петрос Сатамулис – член на управителния съвет на съюза на студентите от Юридическия факултет.

Извънредната ситуация доведе до бързи развития и вчера вече е имало среща със заместник-министъра на заетостта Анна Далара и съветници от Министерство на вътрешните работи за узаконяването и това да получат документи емигрантите, които приспадат в различни категории според това дали са имали някога документи или не или дали са дошли в Гърция преди 31 декември 2004, но не са имали печат в паспорта, за да го докажат, заяви Янопулос. Той каза, че по време на срещата са ги уверили, че в следващите дни ще бъдат направени предложения от министерството, а през следващата седмица ще се проведе среща между стачкуващите и адвокатите им и министъра на вътрешните работи.

„В Гърция живеят около 400 000 емигранти с документи, още толкова, които са в процес да получат документи или са имали, но не са успели да си ги подновят, както и около 400 000 без никакви документи. Според нас всички, които са в сивата зона, както и другите, които нямат документи, трябва да бъдат узаконени. Това ще е добре не само за тях, но и за здравно-осигурителните ни каси”, отговори Янопулос.

В няколко помещения на първия етаж на сградата на Юридическия факултет са разположени дюшеци, върху които ще спят емигрантите през идващите дни. Те са само млади мъже, подготвени със спални чували и топли дрехи, оставили са чехлите си пред стаите и са се настанили. Никой не отговаря на въпросите „откъде е”. Всички са се наговорили да казват „емигрант съм”. Не се крият, готови са да говорят с журналистите, които са се събрали от всички телевизионни канали, вестници и медии, десетки журналисти, които искат да чуят историите на тези хора. Мъжете, с които говоря и слушам, че разговарят и останалите, знаят много добър гръцки без да са го учили. Позират за снимки, усмихват се и показват знака на победата.

Мурадини ми казва, че са дошли в Атина, за да стачкуват „Или ще получим документи или ще умрем. Аз работя в Ханя, работя при предприемач по пътищата. От пет години съм тук. Семейството ми не е с мен”. Питам го дали му харесва в Гърция и пак с усмивка казва, че ако не му харесва – няма да е тук.

Камал е по-притеснителен. Следи разговора между журналистка и друг емигрант. Потупвам го по ръката и го питам дали иска да ми разкаже за себе си. От три години е в Гърция и работи като бояджия, но без здравни осигуровки и без документи. „Страхувам се от полицията. Животът ми е работа, но без осигуровка. Трудно е. На 23 години съм. Дойдох сам. Имам много приятели тук”. Казва, че ако има работа ще остане в Гърция, но ако няма – ще си тръгне, ще си намери друга страна. Мечтата му? Да получи документи.

Крепостта Европа: гръцко-турска гранична стена?
http://bulgaria.indymedia.org/article/37474

препратка: http://www.grreporter.info/Nelegalni_emigranti_zavzeha_.../7547
author by GRReporterpublication date Wednesday, 26 January 2011, 21:18Докладвай тази статия на редакторите

There is no such thing as illegal immigrants, only illegal governments http://www.youtube.com/watch?v=WhlsH1VKaqc

Часове след настаняването на 237 нелегални имигранти в една от сградите на Правния факултет на Университета в Атина компетентните министри и държавни органи започнаха да си „прехвърлят топката” на отговорността за разрешаването на възникналия проблем.

Правителството твърди, че е решено да продължи строгата си линия на законодателство относно отдаването на политическо убежище. В същото време обаче съществуват опасения за образуване на верижна реакция, дори и за сблъсъци в центъра на Атина, които биха предизвикали грубата намеса на полицията.

Министрите не приемат случая като индивидуален, тъй като ясно виждат огромния мащаб на проблема с нелегалната имиграция. Но тази твърда линия на правителството поне за момента се изразява само на думи. Вчера, за първи път досега министрите се надпреварваха в призивите си към ректората на университета да задвижи процеса за отмяна на статута на убежище в конкретния случай.

Повечето от тях се надяваха да стане ясно на всички, че не съществува никаква възможност за легализация на незаконните имигранти както и, че окупацията ще приключи без полицейска намеса. Тези надежди се сринаха от снощното заявление на премиера, който поиска от министъра за защита на гражданите да бъдат предприети всички необходими мерки и да бъдат открити отговорниците за окупацията на сградата на Правния факултет от нелегалните имигранти.

В същото време членове на правителството обвиняват Левицата за подстрекаване на окупацията. Късно снощи представители на движението „Форум на имигрантите”, начело с адокатката Йоанна Куртовик се срещнаха с компетентната заместник-министърка Анна Далара с искане за легализация на „окупаторите”. Отговорът, който са получили е, че това няма да се случи.

„Няма да позволим университетът да се превърне в поле на политически разпри” заяви ректорът на Атинския университет Теодосис Пелегринис и отправи призив за освобождаването на помещенията на Правния факултет в рамките на деня, със съдействието на министерството на вътрешните работи.

На извънредна пресконференция, която бе свикана рано тази сутрин ректорът заяви, че окупацията на Правния факултет е злоупотреба с университетското убежище, затова трябва да бъде намерен начин имигрантите да напуснат помещението и да бъдат преместени на друго място, където да бъде разгледано тяхното искане.

Ректорът на атинската Алма матер подчерта, че искането на имигрантите да им бъде даден статут на бежанци е въпрос на имиграционна политика, който правителството е задължено да разреши. Той призова министъра на вътрешните работи Янис Рагусис, заместник-министърката на труда Анна Далара, областния управител на Атина Янис Сгурос и кмета на Атина Георгиос Каминис да вземат участие в обща среща. Според ректора в рамките на срещата трябва да бъдат разрешени хуманитарнитарната страна на проблема, свързана с градната стачка на 237-те имигранти в Атина и на останалите 50 в Солун, както и освобождаването на университетските помещения в рамките на деня.

Теодосис Пелегринис заяви, че окупацията е подстрекана упрекна „всички онези, които извлякоха политически дивиденти от случилото се, както и тези, които са „инвестирали” в премахването на университетското убежище”.

Университетската управа обаче не е съгласна с действия от страна на полицията с цел да бъде изпразнена сградата на Правния факултет. Ректорът не се обърна и към министъра за защита на гражданите Христос Папуцис, заради вчерашното му изявление, че полицията ще се намеси само ако бъде поискана помощ от страна на прокуратурата. „За защитата на университетското убежище е отговорна само университетската управа, която има пълната отговорност и компетенция, за да се справи със ситуацията в Правния факултет” каза още вчера Христос Папуцис.

Според заместник-ректора Теодорос Папатеодору обаче „проблемът бе прехвърлен умело на тези, които не могат да се справят с него. Сега университетите се обръщат към държавата с призив да изпълни своите задължения”.

Във връзка с поканата на ректора за среща сътрудници на вътрешния министър заявиха, че „ректоратът трябва да изпълни законните си задължения на гарант за нормалното и правилно функциониране на университета. Министърът на вътрешните работи изрично подчерта още вчера, че както през последните 15 месеца не бе направено нито едно легализиране на отделни лица или групи от хора, така това няма да се случи и в бъдеще”.

„Лява политика ли е да се възползваш от болката на бедни нелегални имигранти и да насърчаваш беззаконието, като окупираш всяка академична институция и нарушаваш всяко понятие за уважение на обществения интерес?” се запита днес премиерът Георгиос Папандреу в речта си пред парламентарната група на ПАСОК и добави, че „левица и прогрес не е беззаконието, а законността и прилагането на законите. Не е да правиш каквото искаш и да залагаш на едно общество – бъркотия”.

По-рано днес прокурорът на Върховния съд (Ареопаг) Йоаннис Тендес издаде заповед, с която поиска да бъде информиран за събитията. На срещата си с ректора на атинския университет прокурорът на Апелативния съд ще го попита дали в помещенията на Правния факултет се извършват незаконни действия. При положителен отговор прокуратурата ще се намеси и ще нареди на полицията да предприеме действия за тяхното потушаване.

В същото време Инициативата за солидарност към стачкуващите имигранти разпрати в медиите списък с имената на 36 преподаватели в гръцки и чужди университети, които подкрепят действията на имигрантите и се присъединяват към тяхното искане за безусловна легализация.

препратка: http://www.grreporter.info/Nelegalnite_imigranti_ostava.../7555
author by Gr - Reporterpublication date Monday, 31 January 2011, 03:03Докладвай тази статия на редакторите

Бел.ред.:
Този път на сайта вече имигрантите не са наричани "нелегални"!
Поздравления за непристрастността най-накрая!


Малка подробност - на други езици има разлика между "И"мигрирам и "Е"мигрирам
- едното е заселвам се някъде, а другото изселвам се, заминавам,
в зависимост от смисъла и гледната точка.


Gr Reporter:

В момента се провежда събрание на имигрантите във фоайето на Юридическия факултет, за да решат дали ще се преместят в сграда на бул. Патисион, която отговаря на хигиенните изисквания.

На среща вчера между деканата и четири неправителствени организации – Червеният кръст, Доктори на света, Фирма за регионално развитие и психическо здраве и Мисия заедно с Атинския университет се реши коя сграда може да се даде за стачката около 250те имигранти и се споразмяха да се погрижат за преместването им.

Рано сутринта пред факултета на централната улица Солонос бяха единствено десетина души от организацията, която подкрепя имигрантите и още толкова журналисти. Един от мъжете, които охраняват сградата и имигрантите каза, че входът на университета към другата сграда, към която се влиза откъм двора е отворен и лекциите се провеждат. Самите имигранти се чувстват добре – днес е третия ден, в който провеждат гладна стачка и пият само вода, чай и захар. Съществуват и доктори, които следят здравното им състояние.

По-късно стана ясно, че ще се проведе пресконференция, на която стачкуващите ще обявят дали са съгласни да се преместят в сграда, която им беше предложена на бул. Патисион. Без да бързат, те започнаха да се събират във фоайето на Юридическия факултет, за да решат всички заедно какво ще правят. „Дори да се премахне статута на убежище на университета, ние ще продължим гладната си стачка” заяви техен представител.

На обед пред вратите на университета се събраха активисти и множество журналисти, но имаше и случаи не възмутени граждани, които изразяваха гнева си срещу това, че е окупиран университета. Десните партии използваха момента и веднага предложиха да се премахне на статута на убежище на университета. От своя страна министърът за защита н агражданите Христос Папуцис заяви, че само с прокурорско нареждане и след ешение на декана, ще се намесят полицейските сили.

Около 12:30 ч. стана ясно, че някои от стачкуващите са отишли до сградата на бул. Патисия, за да я видят. Малко след това активистите, които подкрепят имигрантите залепиха до вратите на факултета списъци с имената на 50 преподаватели от гръцките университети в Солун, Волос, Митилини, Патра, Политехническия университет в Атина, Атинския университет, както и някои преподаватели от Ливърпул, Торонто и Нотингам, които заявяват своята защита към исканията на емигрантите и стачката. Голям е и интереса на чуждите медии към случващото се – пред университета се появи телевизионен екип от Южна Кореа, както и специални пратеници от европейски медии.

В същото време в Гърция продължава засилено дебата за окупацията на университета от имигрантите. „Правителството разглежда въпроса за Юридическия факултет съвсем трезво и със социална чувствителност и уважение към законите и наредбите. Надявам се, че скоро ще се разясни ситуацията. Нека първо да изчерпим рамките на правилното прилагане на закона и на първо място думата има академичната общност в сътрудничество с държавата” заяви заместник министърът на инфраструктурата и транспорта Спирос Вуяс, който добави, че Юридическия факултет е място за получаване на образование, а не място за подслон на емигранти. Страховете на депутатите са, че ако се позволи на това положение да продължава „днес имигрантите ще се нанесат в университета, а утре ще е някоя друга група протестиращи”.

Днес в 7 вечерта ще заседава Комисията за солидарност на имигрантите, но самите те казват, че решението за преместването в друга сграда е на самите имигранти. От своя страна Министерство за защита на гражданите е в готовност да се проведе преместването им в пълна сигурност и има готови автобуси за превоза им. Вече е ясно, че всички искат мирно да се разреши случаят с окупацията на университета и имигрантите да се съгласят да се оттеглят възможно най-бързо, така че да се даде сградата на университета, който от днес реши да започне наново да функционира съседната на окупираната сграда на Юридическия факултет, съобщи АПЕ-МПЕ. Въпреки това не се знае дали имигрантите ще се решат да се преместят, тъй като за утре вече има взето решение за протест в 6 часа пред сградата на Юридическия факултет.

препратка: http://www.grreporter.info/Emigrantite_ne_brzat_da_se_p.../7560
author by Gr - Reporterpublication date Monday, 31 January 2011, 03:08Докладвай тази статия на редакторите

Около 3,00 часа през нощта """нелегалните""" имигранти напуснаха университетската сграда в дискретното присъствие на многобройни полицейски части и под зоркото око на трима прокурори. Имигрантите, които четвърти ден населяваха """незаконно""" залите на учебното заведение са настанени в неокласическата сграда на ъгъла на улиците Патисион и Ипирос, която е частна собственост.

Как 253-мата мъже, които провеждат и гладна стачка и пият само вода със захар се настаниха в сградата на Правния факултет на Атинския университет и за опитите на властите да се справят без насилие със създалата се ситуация ще разберете от статиите на репортерите на GRReporter от мястото на събитието.

препратка: http://www.grreporter.info/Trilrt_v_Yuridicheskiya_faku.../7564
author by GR - Reporterpublication date Sunday, 20 February 2011, 21:35Докладвай тази статия на редакторите

След 26 дни гладна стачка, емигрантите вече не могат да пият и вода
http://www.grreporter.info/Sled_26_dni_gladna_stachka_e.../7696

След 25 дни гладна стачка състоянието на имигрантите е критично
http://www.grreporter.info/Sled_25_dni_gladna_stachka_s.../7689

Още един от стачкуващите в болница, правителството е раздвоено за нелегалната имиграция
http://www.grreporter.info/Oshche_edin_ot_stachkuvashch.../7666

Състоянието на стачкуващите имигранти е тежко, някои са приети в болница
http://www.grreporter.info/Sstoyanieto_na_stachkuvashch.../7654

Брой коменатри на страница
  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Friday 28.08, 22:08

browse text browse image browse video browse audio

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

Да защитаваме нашите пенсии! Нашите, тези на старейшите ни, тези на децата ни! imageДекларация срещу пенсионната ¨реформа¨ 04.05 16:56 2 comments

повече >>