настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

За много години, г-н Асандж!

category Международни | Активизъм и протести | feature author Saturday, 01 January 2011, 18:48author by Писмо до Уикилийкс Докладвай тази статия на редакторите

За уикилийкс и всички, които ще протестират и през 2011

Уважаеми, г-н Асандж,

За голям брой активисти по света отминаващата 2010г. вероятно ще бъде запомнена с характерното присъствие на уикилийкс в техните редове. За много, публикуваната на нейните страници конкретна информация със сигурност е изиграла важна роля в ежедневната им работа. Нещо повече, уикилийкс успя да създаде у тях усещане за споделен риск, да окаже онази толкова нужна за предприемане на дадено критическо действие емоционална подкрепа.

За голям брой не-активисти (или бъдещи активисти), този сайт показа различна от тази на комерсиалните медии гледна точка и провокира повече внимание към съдържанието на държавното управление по света.

Представени бяха солидни доказателства, че реална прозрачност в него често липсва, а това тактически се прикрива зад станалото свещено табу на „националния интерес”. Със самата си дейност от друга страна, уикилийкс илюстрира, че прозрачност е възможна, възможно е съобразяването със „съвместния интерес”, който Жан Жак Русо (макар твърде абстрактно и до голяма степен консервативно) дефинира като основа на едно легитимно и удовлетворяващо потребностите на отделната личност управление.

За множество правителства в Европа, Америка, Африка, Азия и Нова Зеландия стъпките на уикилийкс през 2010г. донесоха неудобство, но и, също както при активистите, макар този път насочена срещу тях, „решителност за действие”. Публично конфронтирани със сенчестата страна на своята политика, държавните представители почти единодушно показаха склонност към или открито започнаха да настояват за криминализиране на недоволството, изразено чрез уикилийкс. Най-потърпевшите в тази неравностойна политическа ситуация например, управляваните, скоро трябваше да констатират, че оказването на финансова подкрепа (чрез Bank of America, PayPal и др.) за главното „виновно лице” за дейността на една свободно и съвместно поддържана интернет страница беше сериозно възпрепятствана. Вие самият бяхте „пуснат под гаранция” във Великобритания, срещу Вас се подготвя съдебен процес в Швеция и има сериозни индикации, че за същото се стяга и Вашингтон, позовавайки се на клаузата за извършване на конспирация срещу американската държава от Закона за шпионирането (Espionage Act) от 1917г.

Всъщност, тази седмица Робърт Меропол, по-малкият син на Джулиъс и Етел Розенберг, обърна специално внимание на тази клауза във Вашия и този на неговите родители случай (http://www.zcommunications.org/julian-assange-the-rosen...ropol). Семейство Розенберг са единствените хора в Съединените американски щати, екзекутирани по силата на този закон. В последствие бива доказано, че тази екзекуция се базира на изфабрикувани твърдения за вина на потърпевшите. На двамата през 1951г. е повдигнато обвинение, че са издали тайната за строежа на атомната бомба на Съветския съюз. Като членове на комунистическата партия, съдбата им тогава е трябвало да послужи за сплашване на всеки опит за изразяване на несъгласие с режима на Джоузеф Маккарти.
При това, както отбелязва Меропол в едно интервю, законът за шпионирането служи за неутрализиране на политически противници дълго преди настъпването на ерата на Маккартизма. В годините след първата световна война с негова помощ биват интернирани стотици хора, включително кандидатът за президент на Социалистическата партия, Южен Дебс, който води своята кампания от затвора и събира почти 1 милион гласа. (http://www.democracynow.org/2010/12/30/son_of_julius_an...nberg )

Всичко това, г-н Асандж, ме накара да се замисля и за реакцията на правителството на страната, от която Ви пиша, България, във връзка с разкритията на уикилийкс, както и за други моменти от нейното настояще и минало, криещи опасност от или директно предвиждащи репресии срещу изразено опозиционно политическо недоволство. Настоящият български външен министър, Николай Младенов, остро разкритикува уикилийкс по време на лекция пред студенти в гр. Русе и се опита да ни убеди в пагубните за международната дипломация последствия от поддържането на такава една интернет страница. Нещо повече, вътрешният министър Цветанов обяви компютърните престъпления за едни от „най-опасните” престъпления на нашето време. В края на миналата година в България беше приет нов Закон за електронните съобщения, който позволява на Министерството на вътрешните работи чрез използването на интерфейс да има достъп до всички мобилни и интернет комуникации в реално време.

Връщайки се назад, почти до времето, когато е бил приет американският закон за шпионирането, стигаме до българския Закон за защита на държавата от януари 1924г. и неговите поправки от 1925г. като изключителни наказателно-правни „законови актове”. Десетки хора, противници на тогавашното фашистко правителство на Александър Цанков, биват затваряни, измъчвани, убити. Смъртното наказание присъства в почти всеки член на иначе краткия текст на този закон. Подобна политическа саморазправа се случва в България и след установяването на провъзгласилия се за социалистически режим след 1944г. Същата година са приети и след това последователно прилагани наредба-закон за съдене от народен съд на виновниците за въвличането на България във втората световна война и наредба-закон за трудово-възпитателните общежития за политически „опасните” лица. Политическите противници на правителството започват да бъдат изпращани в концентрационни лагери.

Много години са минали от 1917г. съответно 1924г. до днес. Ето обаче, че Вие и много други активни хора по света в този момент сте изправени пред наподобяващи онова време политически обстоятелства.

Въпреки това, за мен е безспорно, че усилията на всички мислещи като Вас/тях от тогава до сега са си стрували! Дали ще ни стигне времето да научим всичко от стъпките, които вече са извървени? Нека тук се обърнем към многото написани книги, изследвания … Не ми се иска да се огранича в едно кратко писмо :).

Затова, г-н Асандж, не ми остава друго, освен в навечерието на новата 2011г. да Ви пожелая „За още много години!”

 

 

author by Питанкоpublication date Saturday, 01 January 2011, 14:23Докладвай тази статия на редакторите

Не ми стана ясно от кой е това писмо?

author by Авторpublication date Saturday, 01 January 2011, 16:59Докладвай тази статия на редакторите

дописката е от Боряна

author by fenixpublication date Monday, 03 January 2011, 15:44Докладвай тази статия на редакторите

"Цветанов обяви компютърните престъпления за едни от „най-опасните” престъпления на нашето време. В края на миналата година в България беше приет нов Закон за електронните съобщения, който позволява на Министерството на вътрешните работи чрез използването на интерфейс да има достъп до всички мобилни и интернет комуникации в реално време. "

ето това е според мен истинската цел на привидната прозрачност...

author by Diplopublication date Friday, 07 January 2011, 23:01Докладвай тази статия на редакторите

Тайната и изтичането на информация
http://bg.mondediplo.com/article677.html, от Серж Алими
ПРЕЗ ОКТОМВРИ 1962 г. светът е на прага на ядрена война. В средата на мандата си, малко преди междинните избори, президентът Джон Кенеди не престава да повтаря, че в никакъв случай няма да бъде допуснато, нито ще приеме в Куба да бъдат разположени съветски нападателни ракети. Москва не обръща внимание на това, без да прецени дали американските изявления имат за цел да успокоят електората, или представляват реално предупреждение. Разменени тайни съобщения дават точна представа за намеренията на действащите лица и разкриват възможности за разрешаване на кризата. Американците подсказват, че са готови да удовлетворят (но по-късно и дискретно) искането на Москва да бъдат изтеглени ракетите на НАТО, разположени в Турция. От съветска страна поверително писмо на Никита Хрушчов дава знак на Кенеди, че ангажимент от страна на САЩ да не нахлуват повече в Куба, ще позволи на съветския ръководител да изтегли ракетите от острова, без да урони авторитета си [1].


Защо на институциите им е трудно да опазят тайните си
След докладите на посолствата идва ред на сметките на предприятията
http://bg.mondediplo.com/article680.html, от Феликс Сталдер
Един интернет сайт разтърси администрацията на Обама. Въоръжена с пиратско копие на стотици хиляди дипломатически доклади, тази медия от нов вид започна да ги публикува на 28 ноември 2010 г. във връзка с някои заглавия в пресата. Реакцията на САЩ беше остра. Но каквото и да се случи с Уикилийкс, вече нищо не може да спре подобни „изтичания“ на информация.


Уикилийкс, смърт за вестоносеца!
http://bg.mondediplo.com/article679.html, от Филип Ривиер
ТОВА БЕШЕ важна реч, която не биха отрекли дори бащите основатели на САЩ. На 21 януари 2010 г. Хилари Клинтън произнесе слово за свободата в интернет пространството. Като разкритикува държавите, които
поставиха електронни бариери, за да спрат достъпа на населението до определени части на световните мрежи [и] заличиха някои думи, имена и изрази в резултатите на търсачките, държавният секретар повтори мотото на президента Барак Обама: Колкото по-свободно циркулира информацията, толкова по-силни са обществата.

препратка: http://bg.mondediplo.com/
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Wednesday 07.10, 18:42

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>