настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Открито писмо на БАА и ХОРА по повод на нацисткото нападение на 02.12.2010

category България | Граждански и човешки права | feature author Friday, 03 December 2010, 21:48author by ХоРа –Хора срещу Расизма - 1 of Индимедия България Editorial Groupauthor email stopnazi.bg at gmail dot com Докладвай тази статия на редакторите

ХОРА (ХОра срещу РАсизма) - Инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията и Български Активистки Алианс остро осъждат нацистките нападения, извършени на 2 декември:

С настоящото писмо искаме категорично да изразим крайното си безпокойство от инцидентите на расистки мотивирано насилие след снощния футболен мач между отборите на ЦСКА и Бешикташ. Както стана известно, неонацисти са пребили две момчета от ромски произход в автобус 94. Едната от жертвите е особено уязвима, защото страда от епилепсия, а е била удряна жестоко в главата. Според информация от медиите, пострадалият младеж е получил в резултат на побоя два епилептични гърча, счупване на черепа и мозъчно увреждане (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3448751).

Още по темата: София: Флашмоб срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се нео-нацистко насилие | Нападение срещу активист на "23 септември" | "Съжалявам ако убитото момче е българин, но от истинските." | Скинари пребиха еколози в Борисовата градина | Проблемът с хлебарките, без други истории | Мисли преди да лъжеш! | Относно поредния акт на фашистко насилие, извършен на 6 юни 2010 | Гражданско бдение за убития Мишо | Протестът пред Бусманци… и на път към Бусманци

ДО
Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,
Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ДЕПУТАТИТЕ ОТ 41 НАРОДНО СЪБРАНИЕ,
МЕДИИТЕ

Уважаеми Госпожи и Господа,

Български aктивистки aлианс и Хора срещу Расизма са неформални групи от активисти, чиято дейност е в сферата на защитата на човешките права в България.

С настоящото писмо искаме категорично да изразим крайното си безпокойство от инцидентите на расистки мотивирано насилие след снощния футболен мач между отборите на ЦСКА и Бешикташ. Както стана известно, неонацисти са пребили две момчета от ромски произход в автобус 94. Едната от жертвите е особено уязвима, защото страда от епилепсия, а е била удряна жестоко в главата. Според информация от медиите, пострадалият младеж е получил в резултат на побоя два епилептични гърча, счупване на черепа и мозъчно увреждане (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3448751).

Напомняме, че това не е изолиран инцидент. Тази година ще бъде запомнена като маркирана с едни от най-бруталните публични нападения над роми, активисти и дори на случайни хора в столицата. (Жертвите на нацистко насилие в провинцията почти винаги остават анонимни, с изключение на жестокото убийство в Ямбол на ученик от скинара Иван Янакиев.) През месец януари бяхме свидетели на побой над студента и активист Борис Боев пред дома му. На 6 юни тази година посред бял ден в трамвай 20 същият млад човек бе бит с метални прътове отново в главата, и то при положение, че все още не е бил напълно възстановен от мозъчното сътресение, получено януари месец. Заедно с него пострадаха още трима души, единият от които е 17-годишен ученик, който претърпя операция след побоя.

Арогантните нападения не спряха: малко след инцидентът в трамвай 20 неонацисти пребиха група ромски младежи пред Президенството, пред охранителните камери на една от най-ключовите институции в страната ни. Напомняме и за убийството на млад мъж в Борисовата градина, случило се преди две години поради единствената причина, че е заприличал на гей на групичка нацисти.
Освен двамата ромски младежи, пътували мирно в автобус, по наша информация един ден по-рано от расистка атака от страна на петима младежи, отново в автобус е пострадал и чужденец от Африка, живеещ от много години в България. Той не се е обърнал за съдействие към полицията, тъй като е без документи за самоличност не по своя вина и няма основания да вярва, че българските институции биха го защитили.

Далеч не всички подобни посегателства биват отразявани от медиите. Повечето от расистките атаки всъщност остават анонимни и неадресирани, което дава самочувствие на престъпниците, че всичко им е позволено. Дори организирането и провеждането на публични, съвсем легални шествия, на които се издигат нацистки символи и се легитимират нацистки водачи (като генерал Христо Луков) и нацистка идеология. Например, всяка зима от няколко години насам неонацистките организации Кръв и Чест и Български Национален Съюз провеждат публично възпоменателни факелни шествия за Ньой и такива за Христо Луков.

С други думи, тук става въпрос за открити организации, чиито симпатизанти и членове извършват расистки-мотивирани физически нападения.

Защо правителството хвърля ресурси и усилия само да бори „организираната престъпност“, а крайно-десните престъпни групировки съществуват съвсем открито и държавата не е способна да им противодейства? Не е ли нацизмът в България форма на организирана престъпност, също толкова опасна за сигурността ни, колкото и мафията? Възможно ли е крехкото мнозинство на ГЕРБ да се страхува да преследва крайно-десните групировки, за да не обиди единствените си останали партньори от АТАКА? Това поведение присъщо ли е на една партия, претендираща да е представител на модерната европейска десница и ценности?

Като граждани, активисти и нормални хора, ние настояваме да бъдат взети всички мерки, за да се противодейства и да се изкоренят наци-мотивираните атаки (независимо дали се случват посред бял ден или през нощта).

България е страната в ЕС с най-голям брой полицаи на глава от населението, в София вече има и общинска полиция, но изглежда, че ефектът върху личната ни сигурност, особено около футболни мачове, не е голям. Очевидно оборудването с камери и полицаи е хвърляне на обществени пари на данъкоплатеца на вятъра, щом като неонацизмът безпроблемно метастазира.

Искаме не камери или полицаи в градският транспорт, а коренът на това ужасно явление - неонацизмът - да бъде адекватно адресиран от държавните институции.
Очакваме първо загриженост и разпознаване на проблема, а после и поемане на отговорност за проявите на младежите, избиращи да стават нацисти и да нападат невинни граждани.

Убедени сме, че младите не избират да станат нацисти, заради по-малко камери (те нападат дори и пред камери). Вината не бива да се търси и само в семейството – преди това трябва добре да прочетем учебниците си по история и литература. Важно е да се вгледаме и в публичните послания, излъчвани от хора на най-високо равнище в държавата.

Искаме да видим конкретен план за една активна и дългосрочна държавна образователна и социална политика сред рисковите младежи.

Българският Активистки Алианс и Хора срещу Расизма остро осъждат снощните престъпления и апелират за адекватен отговор от страна на отговорните държавни институции.

София
03.12.2010г.

С уважение,

Български Активистки Алианс
http://bulgarianactivistalliance.org/

Хора срещу Расизма
http://stopnazi-bg.org/

препратка: http://stopnazi-bg.blogspot.com/2010/12/blog-post.html#...ments
author by БГЧУpublication date Sunday, 05 December 2010, 02:55Докладвай тази статия на редакторите

Тези писма , вече няколко на брой с идентично съдържание, почват да омръзват. Какви са тези активистки алианси и активисти, които смятат, че с подобен активизъм ще се справим с кафявата чума? Ами, няма да се справим...

author by djasta prasta - INDIISKATA KUHNIApublication date Monday, 06 December 2010, 00:35Докладвай тази статия на редакторите

Ot edna strana ne e dostatuchno, no ot druga e neobhodimo, a ot treta triabva da se deistva energichno predi vsichko v protivopolojnata posoka na problema i ne sreshtu nego, zashtoto inache toi se podsilva.

author by Пейчо Пейчевpublication date Monday, 06 December 2010, 13:46author email postumus at abv dot bgДокладвай тази статия на редакторите

В действителност, организирани про-нацистки и про-фашистки групи присъстват във всички фудболни клубове. След като ни е известно, че ръководствата на тези уж спортни клубове са силно корумпирани, в тесни връзки с видни представители на т.нар. организирана престъпност, то тогава не е далеч от мисълта и това, че самите наци- и фа- групи са обвързани и с въпросната организирана престъпност. Бих искал да подкрепя това с напомнянето на предизборната кампания на Слави Бинев ("Биад") и неговите крайно-десни "отрочета" (повече от доказателствено ясна обща снимка имаше в медиите).
От друга страна, ясно е, че част от колаборационистите, както и част от самите членове на тези групи са в тесни отношения с външнополитически организации и движения. Със сигурност това съвсем спокойно може да се третира най-малко като тероризъм и намеса във вътрешните работи на суверенна държава.
Съвсем друг би бил въпроса как Република България във всъщност е суверенна, ако не бе ясно от дългогодишно упражняваното умишлено бездействие по този и ред други проблеми., че не e. Затова отговорът на въпроса е: по никакъв начин!
Не мога да се въздържа отново да повдигна и един също тясно свързан с физически, политически и социално проявявания фашизъм, а именно интелектуалния, който се шири необезпокоявано във всички частни фирми в страната, упражнявава се повсеместно към хора във неравностойно икономическо/финансово отношение и е причина за нов куп социални проблеми. Тези два типа фашистко отношение са тясно свързани заради идентичната основа от идеи и причини от които произхождат - за отхвърляне, алиениране, компенсиране на липса на власт, интелектуална бедност поради лошо образование, причината пък на което е разградено българско такова, безработицата и силната изкуствена конкуренция за работни места, нежеланието на държавата да поеме социалните си функции, едно от следствията на което е допълнително продължаващщия процес на силно разслояване на обществото, трайно установяване на бедността у различни социални групи, липса на всякакъв контрол по отношение на защитата и на малкото останали български производства, закриване на социални институции, репресивно отношение към интелигенцията и особено всичко, което съществува под нивото на т.нар. средна класа. Свързани са и със сходство в следствията си, след като биват упражнявани - издевателство над неравностойно съществуващ, третиране в неравнопоставени отношения, вторично алиениране и нанасяне на морални щети (често от дълбоко психологически характер).и т.н.
Кога представителите на бившата номенклатура/червена буржоазия Георги Първанов и Бойко Борисов ще направят нещо по тези въпроси?
Отговор: никога. Защото както те, така и хората, които стоят зад гърбовете им (включително и в Брюксел и Вашингтон) нямат интерес това да се случи. Напротив, интересът им е социалната държава да бъде сведена до такъв минимум, че реално да се превърне в държава със съввсем други функции, по-точно наказателни. От тук пък съвсем не е трудно човек да се досети в чий интерес е всичкото това. Не е трудно да се досети и за марионетния характер на държавата и всяка една управляваща политическа "сила" в страната.

author by indiiskata kuhniapublication date Monday, 06 December 2010, 23:23Докладвай тази статия на редакторите

Imenno...

Na purvo miasto bi bilo redno da sediat grajdanite,
posle eventualno grajdanskite organizacii,
posle mediite,
puk chak sled tova razni bezotgovorni
upravliavashti
samozvanci
parveniuta
i prochee
bezdelci

shtot inache e pod vola tele - hem ne si dovolen, pul hem na sushtite se oplakvash, ot koito idva problema

ne e tova energetichnoto protivopostaviane na purvoprichinite za simptoma na rasizma, omrazata i nasilieto

препратка: http://bulgaria.indymedia.org/article/36892#comment37256
author by Сандоpublication date Tuesday, 07 December 2010, 14:25Докладвай тази статия на редакторите

Добре бе, корави антифа бойци, кажете вие колко нацисти утрепахте, че да обяснявате как писвали писмата и как не така ще се борим срещу кафявата чума. Какви са вашите средства, освен надписи "Червени скинове напред! Сталин е с нас"?

author by един българинpublication date Tuesday, 07 December 2010, 19:21author email some_mail at yahoo dot comauthor phone 0898 888 888Докладвай тази статия на редакторите

А не се ли замисляте за причините за тази омраза? От десетки години българите се опитват да приобщят "братята", да им дадат подслон, храна, безплатни здравни услуги и какво ли още не, а какъв е резултата?

Ако циганин излезе от гетото за да краде и руши, полицията даже не се и замисля да го търси. Това се усеща дори и в София, а какво остава за малките градове?

Честните хора сме заобиколени постоянно от истории за това как някой циганин е разбил къщата на баба му, как някой е нападнал майка му посред бял ден и т.н.

Преди няколко месеца цигани от Видинско разбиха къщата и опустошиха градината на двама мои приятели. Те имат доста дебели връзки в полицията, но всичко, което полицаите им казаха беше: "нищо не можем да направим, дори да посочите точните извършители".

В такива времена, драги писатели, хората вземат нещата в свои ръце. Аз също бих пребил някой, ако знам, че той се гаври със семейството ми (или в случая с народа ми).

Пробвайте, уважаеми писатели на писма, да си облечете новите дрехи и да се разходите из Филиповци, Столипиново, или някой от десетките ромски гета из страната. Или това е друго?

Брой коменатри на страница
  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Monday 05.10, 07:01

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>