настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Greenwash watch: Горичка

category България | Медии и манипулации | feature author Sunday, 28 November 2010, 08:18author by автор Bai Dalai / публикувал LGB Докладвай тази статия на редакторите

Пиша това по повод на проведения днес Форум Храна на бизнес-организацийката Горичка.

http://blog.gorichka.bg/?p=2766

Езотериката, бидейки възможно най-печелившия жанр в момента не е пропусната възможност от Горичка: на форума една част от лекторите са окултисти. Например “чичо Митко“, който се занимава с дъновистко биодинамично земеделие и списва вестника на сектата “Анастасия“. Той директно препоръчва книгите на Малахов (гуруто по “уринотерапия”) Ето го Малахов, ако още не сте го виждали:

Пиша това по повод на проведения днес Форум Храна на бизнес-организацийката Горичка.

http://blog.gorichka.bg/?p=2766

Езотериката, бидейки възможно най-печелившия жанр в момента не е пропусната възможност от Горичка: на форума една част от лекторите са окултисти. Например “чичо Митко“, който се занимава с дъновистко биодинамично земеделие и списва вестника на сектата “Анастасия“. Той директно препоръчва книгите на Малахов (гуруто по “уринотерапия”) Ето го Малахов, ако още не сте го виждали:
На този линк пък може да си купите бестселъра му “Пийте урина за здраве и красота” на ИК “Здраве и щастие” (?!)

Абе Митко Парашкевов биоряпа да яде.

(Днес като бях в книжарницата Хеликон се потресох колко много езотерични и бизнес-астрологични книги има за сметка на нормална литература, но такава е тенденцията в момента).

И така, да се върнем на пропагандата за биодинамичното земеделие. Според поддръжниците му, вредителите се унищожават като се изгори тялото на хванат гризач и прахът му се разпръсне из нивата. Но само ако не е полска мишка. Полската мишка се отблъсква като се разпръсне прах от изгорена кожа на мишка, когато Венера е в съзвездието Скорпион!

Плевелите пък се борят пак чрез изгаряне, но има и един тънък момент: чиста урина на стерилна (?) крава се разпръсква (може би с помощта на дървен кръст?) като преди това урината трябва да е била изложена на лунните лъчи в продължение на шест часа. Не знам дали не използват и менструална кръв на девица в други вещерски земеделски практики.

Изводът е ясен: когато не оправдава бизнеса, Горичка просто разводнява дебата и усилията на истинските природозащитници, промотирайки луди теории на някакви изкуфели езотерици, които трябва да минават за “модерен градски начин на мислене за околната среда” и подобни тъпотии. И при двата случая информативната стойност за проблемите в околоната среда на бизнес-организацията Горичка е нулева.

Тогава защо го има този сайт? Определено не е за да пропагандира езотерика, просто щото много й харесва на Малеева да пие урина и да пърли миша кожа по пълнолуние.

Има го основно, защото паралелно със сайта през 2006 г. Малеева основава “Био-България ООД,” която продава био-продукти под марката Хармоника и притежава веригата биошопове “Биомаг,” където можете да намерите хляб за по десетина лева парчето от 500 гр. (Да не съм чула пенсиите да се оплакват, че заводския от 1 левче бил скъп. Горките богаташи плащат за хляб по 10 пъти повече.)

Горичка просто има за цел да пропагандира зелен консумеризъм (обратно на глупостите им, че са за “простия начин на живот” и против консумеризма), а Малеева ще ви достави продуктите, след като ви е изпрала мозъка на сайта си, че трябва да ги консумирате. А днес на форума експертка е обяснила, че оптималното количество месо на седмица е 210 гр. Колко удобно да ни обяснят, че когато покупателната ни способност е паднала до степен да ни накара да се избием за евтино свинско в Лидл, експертите го оправдават, че така е по-здравословно и без това.

Ако дейността на Горичка се изчерпваше само с промоция на езотерика и елитни продукти от Малеева за “модерно-мислещите” градски хипстъри и мутри щеше да е невинно сайтче, но не е. Горичка вече на два пъти правят скъпо-платени greenwash конференции финансирани от Шел и подобни корпорации. Greenwash е когато една компания харчи милиони не, за да изчисти причинено замърсяване, а да изчисти имиджа си чрез ПР, представяйки се за зелена.

Тук има две готини статии за greenwash-пропаганда, която се практикува от Горичка и подобни (като Икономедия): greenwash 1 и greenwash 2.

А на нескопосаната си презентация в префърцунения форум за интелектуолоиди ТЕД Малеева обяснява в прав текст, че само пазара може да оправи глобалното затопляне и, че се крият в него много възможности за бизнеса. На същата презентация Малеева се кефи, че водещият талибанска политика срещу образованието и зравеопазването Дянков е възприел нейното мислене. По неговите думи от същата конференция той вече има опит в “подобни прояви” от работата си в Световната банка. Ако не знаете, неолибералите в Световната банка пият fair trade кафе докато измислят поредните политики за налагане оптимизация на държавния сектор, водещ до бедност. В коментар на спортния (!) сайт Варна-спорт четем:

“14 магазина открити в един ден. Представете си колко бедняци има в държавата. Армията [от безработни] ще се увеличи с още 14 000 души. Те ще бъдат съкратени от БДЖ по изискване на Световната банка, иначе банката няма да отпусне спасителния заем от 710 млн. лв. Ето така се увеличава безработицита, а ти се радваш, че вериги като Лидл откривали работни места. Питам те – може ли да има вериги за бедняци, ако няма бедняци?”

В Лидл бедняците се бият за банани, а в биошопа богатите пият на спокойствие кафе за 3.50 и ядат био-попара от амарант.

Но Горичка задава въпроси многозначително:

Отговарям веднага: Докато за храната се мисли в рамките на (зелено) бизнес предимство и достъпа до нея се структурира от пазара (т.е. фирмите) ще съществува и неравенство в потреблението. Дебелаците в Америка и Европа не са само богати, чиито очи са затворени за здравословните предимства на уринотерапията и органичния нахут. Дебелаците са масово бедни, които пазаруват само в Лидл ниско-хранителни продукти от тесто и захар.

Щот’ е по-евтино за производителите. Тия като Малеева и Дянков искат да ядат хубава и прясна храна и същевременно да печелят от нея и си въобразяват, че всеки може да си позволи и всеки може да направи “информиран потребителски избор” след като прочете две-три статийки в Горичка и ще му се отворят очите. Не е до ‘отваряне на очи’ обаче, а до възможности, които зеления бизнес ограбва от нас, докато ги създава за себе си.

Една от бизнес възможностите пропагандирана напоследък е да се борим с емисиите като ги превърнем в стока. Смята се, че създаването на пазар от въздуха ни естествено ще доведе до намаляване на емисиите, но ето какво казват истинските природозащитници за търговията с емисии (приватизацията на атмосферата):

В заключение искам да кажа, че Горичка е една вредна организация, която подменя борбите на природозащитниците с дневния ред на големите компании управлявани от мутри и олигарси. Горичка не информира, а дезинформира, за да продава продукти и да чисти имидж.

Горичка създава луксозен лайфстайл за богатите да се чувстват социално-екологично отговорни и прехвърля вината върху бедните, които не могат да си позволят да консумират зелено. Според Горичка това е, защото бедните нямат достатъчно съзнание, за което сами са си виновни и трябва да бъдат обвинявани и облъчвани, докато се “пробудят.” Тук има малко повече по темата: http://baidalai.org/?p=135

Кефи ли те Горичка? Скоро няма да я има. Като вземеме властта, Горичка ще бъдат новите горяни.

Бум-бум…

 

 

препратка: http://baidalai.org/?p=1092
author by Veganarchistpublication date Sunday, 28 November 2010, 10:29Докладвай тази статия на редакторите

Класическите работнически и антикапиталистически карикатури изобразяват управляващата класа с образа на дебелак с мазна усмивка, който пуши пура. Сега обаче нещата са се променили значително. Сега работническата класа и обикновените хора са онези, които имат тенденция към затлъстяване и влошено здраве. Модерните капиталисти имат достъп до по-качествена храна, по-здравословен начин на живот - възможност да ходят в хубави гимнастически салони и да се лекуват в приватизираната здравна система. Модерният капиталист изглежда здрав, храни се с качествена храна, спортува и живее по-дълго. Модерният работник затлъстява, храни се с боклуци и няма достъп до добро здравеопазване. Благодарение на PR агенции като Горичка се пропагандира, че стига да учиш и имаш хъс да станеш капиталист, можеш да бъдеш новия Бил Гейтс и да ядеш здравословни храни и да бъдеш голям меценат, даващ пари за децата в Третия свят и борещ се с глобалното затопляне и екологичните проблеми. Философът Славой Жижек говори с доста ирония за това в една негова публикация, която е преведена на български - http://lifeaftercapitalism.info/critique/133-nobody-has...zizek

Препоръчвам ви и да си изтеглите листовката "Greenwashing and You!"
Вариант за четене - http://zinelibrary.info/files/Greenwashing%20and%20You!%20READING.pdf
Вариант за принтиране - http://zinelibrary.info/files/Greenwashing%20and%20You!%20PRINT.pdf

Ето и частта за грийнуошинга от предстоящия да излезе скоро документален филм END:CIV

Embedded Video Description: Embedded video Youtube Video


author by platanuspublication date Wednesday, 12 January 2011, 09:47Докладвай тази статия на редакторите

Озлобеността на тази статия скрива същината на въпросите.

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Sunday 04.10, 19:59

browse text browse image browse video browse audio

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

повече >>