настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Горичка.бг промотира "зелен" капитализъм с кървави пари

category България | Околна среда | feature author Thursday, 09 September 2010, 09:37author by природозащитник Докладвай тази статия на редакторите

Горичка.бг организира "Корпоративно обучение за екологична устойчивост и тим билдинг с кауза", финансирано от престъпници като една от най-големите нефтени корпорации Shell. На сайта си обясняват, цитирам - “бизнесът ще спаси света”.
http://www.gorichka.bg/index.php?p=147&l=1

Toва е типичен пример за greenwash, но какво означава това по-точно:

Природозащитното движение в България вече се е установило като значим фактор, който държавата и бизнеса трябва да неутрализират. Единият начин това да стане е чрез заклеймяване и откровени лъжи. Единствената природозащита, която е приемлива за корпоративната медия е тази, която носи пари на бизнеса. Не случайно еко-секцията във вестник Дневник се нарича “екобизнес”. Когато природозащитниците стоят зад принципите си и защитават хората и природата, тогава корпоративната медия ги представя като назадничави, против развитието, хипари или екстремисти.

Проблемът за бизнеса е в това, че повечето хора не се ловят на тази пропаганда. Това е и причината капиталистите да се опитват да представят дейността си като социално-отговорна и екологично съобразна. Тази пропаганда се нарича greenwash (зелена измама, зелена пром ивка) и тя е феномен, който се наблюдава в цял свят, а през последните години все повече и в България

Например голямата неправителствена организация WWF организира пропагандна конференция с парите на канадската корпорация Дънди Прешъс Металс. Канадската корпорация, която иска да инвестира в цианидни мини в България, но беше прогонени от хората. Това ги накара да си служат даже и с мутри и да им платят да се опитат да убият един от активистите. Наръгаха го с нож, а корумпираните ченгета си затвориха очите.

Но за WWF и Дънди тук - http://bulgaria.indymedia.org/article/36047

Друга причина за инвестирането в greenwash маркетинг е продажбата на стоки, сертифицирани чрез "био" или "етични" марки. Тук целта на капиталистите е да се възползват от желанието на хората за по-добър, здравословен и екологичен начин на живот, като им продават илюзията, че този живот може да бъде постигнат в супермаркета.

За тези цели бизнесът създава свои НПО-та или направо корумпира вече съществуващите.

Горичка.бг преплита и двете тенденции в greenwash-a. От една страна това е организация, която цели да промотира "био" консумеризъм, за да може собствениците й да продават супер скъпите си стоки. Сертификатите под рамката "био" може би наистина са по-здравословни, но нормалните хора нямат парите, за да си ги купят. Чрез тях здравословния начин на живот се превръща в привилегия на най-богатите, на мутрите и олигарсите, на тези, които унищожават нашите общности и природата ни. От друга страна, Горичка.бг получава пари за да "изпере" името на едни от най-големите корпоративни престъпници като Shell.

Shell са известни с това, че хвърлят големи средства за "зелена" пропаганда. Това е така, защото дейността на петролната корпорация е сред най-унищожителните за природата и хората. Подобно на Дънди, Shell не се колебаят да използват убийството като метод за налагане на бизнес интересите си. Дейността на Shell в Нигерия е довела до хиляди петролни разливи в делтата на река Нигер, а корпорацията не прави нищо, за да ги прекрати. Компанията организира жестоки репресии срещу всеки дисидент. Oпожаряват се десетки села, хиляди души биват прогонвани от домовете си, а неудобните убивани. През 1995 г. престъпленията на Shell добиват световна известност. Тогава компанията, заедно с военната диктатура в Нигерия, организира убийството на лидерите на огонското (местен народ) движение, което се бори за запазването на делтата на река Нигер. След скалъпен съдебен процес лидерите на движението са осъдени на обесване. Сред убитите бе и нигерийския писател, активист и режисьор Кен Саро Вива. Световната правозащитна организация Амнести определи действията на Shell и нигерийската армия като тероризъм.

Действията на Shell я превръщат в една от най-мразените корпорации в света. Еко-активисти и защитници на човешките права организарат много акции против фирмата - бойкоти, демонстрации, но и преки акции, а делата срещу Shell не спират да валят. За да оцелее бизнесът, шефовете на компанията се опитват да изчистят търговското й име. Това е и причината тя да хвърля толкова средства за greenwash, а безпринципни и жалки организации като Горичка.бг да се възползват от парите, успокоявайки се, че “парите не миришат”.

Действията на Shell са толкова вредни за природата, а пропагандата им толкова нелепо нагла, че се стигна чак до там, че канадски съд да й забрани да ползва думата “устойчивост” в една нейна рекламна кампания през 2008 г.

Горичка.бг получават пари не само от транснационални корпоративни убийци, но и от наши родни олигарси. Сред “клиентите” на “зеленото” НПО е и “Каолин”. Компания, собственост на Иво Прокопиев, срещу която напоследък зачестиха нападките, заради това, че не спазва елементарни екологични стандарти, използвайки изключително вредна технология в мините си. Подобно на Shell, плащайки на “зелени” организации като Горичка, компанията се опитва да изчисти името си.

Самият Прокопиев, замесен в криминални мегатуристически проекти като този в “Супер Перелик”, е ключов фактор зад надигането на “зеления” капитализъм и greenwash пропагандата в България. Дневник и Капитал, собственост на този олигарх, често пишат за екологичните проблеми в България. Но не случайно в графа “екобизнес”. Понякога се допускат и смислени неща, но само когато изнася на частните интереси на собственика. Например при криминални случаи като този с “Витоша СКИ” във вестниците на този конкретен олигарх не се допуска нищо смислено, а само жалка пропаганда против справедливите искания на хората от София за запазване на планината.

Но за Горичка.бг явно парите не миришат, стига да са с “кауза”. Но истинската кауза на “зелените” капиталисти е печалбата. Като част от същото обучение “Камен от БиоМаг” разказва как намалили грамажа на опаковката на прясното мляко, за да намалят боклуците?! Не е нужно да си специалист по отпадъци или икономика, за да си наясно, че намаляването на размера на опаковките е типична мярка за скрито повишаване на цените, която значително повишава отпадъците. Припомням, че собсвениците на БиоМаг и Горичка са идентични хора. Това е и причината “екологичното” НПО да възхалява “зелената отговорност” на собствениците си.

Иронично е че на същата страница като теми Горичка.бг са записали “greenwash бизнес”. Не знам дали просто са малоумни или някои им е хакнал страницата. Но е е забавно, че само в тази грешка има нещо истинно на този сайт. Ето и скрийншот:

 


Демокрацията не се продава в лъскави пакети в супермаркетите и лъжите на безпринципни организации като Горичка.бг и WWF, готови да продадат абсолютно всичко, трябва да се изобличават систематично.

За престъпленията на Шел можете да прочетете още тук:

Кен-Саро Вива и ШЕЛ - http://xunap.wordpress.com/2008/07/17/%D0%BA%D0%B5%D0%B...0%BB/

Компанията „Шел” финансирала убийства, бойкот я принуди да плати обезщетение - http://e-vestnik.bg/6688

И на английски

Блог с постоянни новини за престъпленията на Shell. Сред тях фигурират шпионаж, заплахи, убийства, подкупи, унищожение на околната среда - http://royaldutchshellplc.com/

gorichkapngmalkasnimka_desktop_resolution_1.jpg

author by Peter - 1 of Индимедия България Editorial Grouppublication date Thursday, 09 September 2010, 09:59author email peter at aresistance dot netДокладвай тази статия на редакторите

ШЕЛ се настаняват в Нигерия през първата половина на миналия век и започват да експлоатират делтата на Нигер през 1958 г. През всичките тези години те осъществиха много незаконни сделки, разрушиха околната среда и погубиха много хора.

Те дойдоха и постепенно от приятели се превърнаха в терористи за нашите общности. Имайки подкрепа от нашето правителство и от всички многонационални институции да ни избиват, да разрушават нашето общество, да крадат нашите природни богатства и унищожават нашата околната среда. ШЕЛ наистина имат бизнес в Нигерия, те добиват нефт, разрушават общности и ликвидират всеки, който се осмели да говори. Те убиха много като Кен Саро-Вива, например, и други Огони в режисирани съвместно с федералното правителство трибунали. ШЕЛ са най-лесно приспособяващата се корпорация в световен мащаб. Много добри са в нагаждането към различните правителства, за да запазят собствените си интереси. По времето на военните действия в Нигерия, те иницираха създаването на трибунали, за да “обработват” всеки, който се чувстваше силен да казва истината за техните действия по поречието и делтата на Нигер. Сего отново са готови за това - с нов план, използвайки демократичното правителство и новите структури отново за собствени услуги. Само преди няколко седмици, защитавайки ШЕЛ възбудиха дело във Висшия федерален съд в град Бенин срещу група младежи, които според обвинението на ШЕЛ вандалствали в техни петролни инсталации. Понастоящем ШЕЛ предявяват иск към тези младежи за 38 млн. долара!!

Скоро след основаването си през 1907 г. ШЕЛ се насочва към Африка. През 1938 г. получават разрешение за търсене на петрол в Нигерия, а през 1956 г. усилията им се увенчават с успех. Находищата са в земите на народа огони, в делтата на река Нигер. Нефт е открит, и през 1958 г. започва неговият износ от тази африканска страна.

Доста очакват, че огони ще скачат радостно и ще пляскат с ръце. Оказва се, че да открият нефт в земите на племето ти не е чак толкова добро нещо. Или направо си е лошо.

Истинският конфликт с хората, живеещи в Нигерия започва, когато Шел започват експлоатацията на нефтените находища в делтата на река Нигер и в земите на народа огони. Трябва да се посочи, че в началото на 90-те години Нигерия е държава, която е напълно зависима от износа на петрол. От него идва една четвърт от брутния национален продукт на страната през 1990 г., а през 2000 г. вече е 40%. Износът на петрол оказав лошо въздействие върху останалите отрасли. Деградира селското стопанство и другите отрасли. Малко малцинство от нигерийците за заможни, и всички те са свързани с петролната индустрия. Огромното мнозинство от населението, особено това в делтата на река Нигер е бедно, и е станало все по-бедно от 60-те години насам. В този регион е най-гъстонаселената част на Нигерия, като в него живеят 30 млн. души или 23% от населението на страната.

Началото на спора е, когато нигерийското правителство започва насилствено да принуждава хората от региона да изоставят определени земи. Без да иска съгласието им и без да им дава някаква компенсация за това. През 1979 г. се приема и поправка на конституцията, според която правителството има право да отчуждава земи, като оценката за компенсацията за тях е не според цената на земята, а според реколтата, която дава. Което означава, че правителството има вече правото да иззема земите на местните хора, и да ги дава на петролните компании. И всичко това срещу нищожни компенсации.

На иззетите вече земи се настаняват две компании – Royal Dutch Shell и Chevron. От двете компании особено силно се изявява Шел. Добивът на петрол е извън всякакви стандарти, включително екологични. Некачествения суров петрол се излива направо в земята наместо да бъде депониран обратно в петролните кухини. Огромни пламъци от изгарящ газ денонощно обгазяват селищата, шумът от това горене е като на реактивен двигател и причиняват редица болести на местните хора. Петролопроводи минават направо през джунгли, реки и езера, като унищожават диви животни и растителност. Петролните разливи замърсяват водните басейни, като местните рибари са принудени или да се изселят, или да ловят се хранят с риба с високо съдържание на отровни вещества. Същата замърсена от петрола вода са принудени да ползват и пият всеки ден хората от делтата на Нигер, като тя и причина за висока заболеваемост, прична за тумори и рак. Петролните разливите са повече от 4000 от 1960 г. насам. И всичко това е заради желанието на компанията Шел да спести разходи.

Петролът е в основата на редица конфликти между местни групи, разпалвани от Шел и Шеврон. До 2007 г. за заведени над 1000 дела срещу Шел, но и до ден днешен тази компания отказва да изпълни решенията на съда и да плати компенсации на засегнатите.

Още по-тежко става положението на живеещите в делтата на Нигер огони и други племена през 1985 г., когато военен преврат, воден от Ибрахим Бабангида, взема властта. Бабангида се самообявява за президент и върховен главнокомандващ. Най-отчайващото е, че тази държава, която дава 10% от добивите на Шел е затънала в дългове и Бабангида се опитва да ги уреди някак си. Същият диктатор обещава да възстанови демокрацията през 1990 г., но после срокът се удължава до 1992 г. Гражданско правителство има за по-малко от година, и то бързо е свалено от поредния преврат, с който начело на страната застава генерал Сани Абака.

Нормалната реакция на пострадалите хора в този регион е да започнат да се организират, за да се противопоставят на безотговорността на Шел. Така е основано Движението за спасение на народа огони (Movement for the Survival of the Ogoni People или MOSOP). Кен-Саро Вива е един от първите членове на движението.

Кен-Саро Вива е роден на 10 октомври 1941 г. в град Бори, в делтата на Нигер. Получава добро образование в Университета на Ибадан, за малко е асистент в Университета на Лагос. Работи като гражданската администрация през 60-те години на пристанището Бони, пак в делтата на Нигер, а в началото на 70-те – като комисар по образованието на провинцията. Оттам е уволнен заради подкрепата му за автономия на огоните. Започва успешен бизнес, а през 80-те се отдава на писане и публицистика. През 1990 г. посвещава цялото си време за защита на човеките права в делтата на Нигер, както и за опазване на околната среда. Кен Саро-Вива е един от първите членове на MOSOP, чиято цел е да автономия на народа огони в рамките на Нигерия, получаването на справедливи дялове от печалбите от добива на петрол и поправяне на щетите на околната среда, причинени от копанията Шел.

За тази си дейност през 1992 г. Кен-Саро Вива е пратен в затвора за няколко месеца. Това става по нареждане на военната хунта, която пак взема властта в Нигерия през същата година. Затварянето му става без съд и присъда.Съащата година MOSOP отправят нови искания. Те са: Шел и Шеврон да изплатят компенсации за щетите върху хората и околната среда която е съвкупна сума от 10 милиарда щатски долара, да спрат унищожаването на околната среда и съгласие за условията за бъдещо сондиране и добив на петрол. Централното правителство е накарано от Шел да предприеме ответни мерки. Така то забранява всякакви публични изяви и обявява всички опити за спиране на добива на петрол за държавна измяна. Кен-Саро Вива е отново арестуван и задържан от военните, този път за един месец (юни 1993 г.)

MOSOP е мирна организация, която иска да постигне целите си по мирен начин, без използване на насилие. Затова на следващата година MOSOP организира мирни маршове, в които участват 300 000 човека, които се състоят във почти всички градове, населени с народа огони. През същата година Шел заявява, че спира всякаква дейност в региона докато диктаторското военно правителство не окупира района със сила. Тази компания директно притиска правителството да „възстанови реда“ и да продължи безпроблемно да помпа нефт, както и да изтребва местното население.

На 21 май 1994 г. диктаторското правителство на Сани Абака предприема военни репресии срещу народа огони. В много от селата на огони са разположени войници и полицаи, които на повечето места достигат с хеликоптери на Шел, дадени под наем на военната хунта. Започва полицейски терор срещу местните жители. Поне 40 човека са убити, 600 задържани и вероятно измъчвани, 30 села са напълно унищожени и над 100 000 са изселените, като по този начин удобно са освободени земите за добив на петрол от Шел. На същият ден – 21 май 1994 г. – са жестоко убити четирима вожда от народа огони, като общото между тях е, че не симпатизират особено на MOSOP. Военният администратор на провинцията без да чака каквото и да е разследване и съдебен процес обвинява за това „безотговорни и безразсъдни главорези от части на MOSOP“.

През май 1994 г. Кен-Саро Вива е арестуван по обвинение за подстрекателство за убийство на тези четирима вождове. Той отхвърля обвиненията, но бива задържан за една година, през която трае скалъпения съдебен процес. Съдебният процес прилича на черна комедия. Водят се свидетели, подкупени (според техни лични признания) от военния режим на диктатора генерал Сани Абака. След смъртта на генерала се оказва, че на него, неговото семейство и негови представители са преведени между 3 и 4 МИЛИАРДА щатски долара и е номер четири сред най-корумпираните политици в света за 2004 г. според Транспарънси интернешънъл.

В този добре дирижиран процес са произведени доказателства за вината на Кен-Саро Вива и съдът го обявява за виновен и издава смъртна присъда, както и за останалите осем обвиняеми, които са лидерите на MOSOP.

Много от наблюдателите в този процес са шокирани от решението на съда – смърт чрез обесване. Повечето експерти се съмняват, че присъдите ще бъдат изпълнение, тъй като така военната хунта в Нигерия ще предизвика масово гняв на международната общност и възможни санкции.

В последната си защитна реч Кен-Саро Вива заявява на съда:

"Ние всички сме изправени пред съда на историята. Аз съм човек на мира и човек на идеите. Ужасен от позорната бедност на моя народ, който живее на богата земя, потресен съм от тяхното политическо пренебрегване, от икономическото им задушаване, разгневен от унищожението на тяхната земя, тяхното най-голямо наследство, загрижен от запазването на тяхното право на живот и достойно съществуване, решен да осигуря на цялата страна спрведлива и честна демократична система, която защитава всеки и всяка етническа група и ни присъединява към цялата човешка цивилизация, аз посветих всички мои интелектуални и материални сили, целият ми живот, на кауза, на която напълно вярвам и с която не мога да бъда изнудван или заплашван. Аз не се съмнявам за пълният успех на моята кауза независимо от всички съдебни процеси и изпитания с които съм убеден има по време на моето пътуване. Нито затвора, нито смъртта ще спрат нашата пълна победа.

Още веднъж повтарям. Изправени сме пред съда на историята. На този процес съдите не само мен и другарите ми. Шел е също на този процес както се полага и и представена от обвинителя… Тази компания опорочава този специален процес, но и нейният ден със сигурност ще дойде и уроците, научени тук ще бъдат доказани полезни и че няма никакво съмнение, че екологичната война, която Шел води в делтата [на река Нигер] ще бъде обявена за престъпление и накрая ще бъде наказана. Престъпленията от война срещу народа огони, водена от Шел, също ще бъдат наказани. На този процес са и цялата нигерийска нация, нейните сегашни водачи и тези, които им помагат. Всяка нация, която наранява слаб и изостанал народ като огоните, губи всякакви претенции за независимост от виншна намеса. Аз не съм от тези, които срамежливо стоят настрана от протеста срещу несправедливостите и потискането, и които се оправдават, че има военен режим. Военните не действат сами. Те са подкрепени от шумна компания от политици, адвокати, академични личности и бизнесмени, и всички те се крият под претенциите, че си изпълняват дълга, мъже и жени, коитоса твърде наплашени дори да си изперат бельото. Когато одобряваме ненормалното и приемаме двойни стандарти, както открито лъжем и мамим, както подкрепяме неправдата и потискането, така и изпразваме класните стаи, омаловожаваме здравеопазването, пълним си стомасите с глад и гласуваме за тези, които ни правят роби и които си приписват, че са носители на по-високи стандарти, следват истината, прославят справедливостта, свободата и упорития труд.

Предричам, че тази комедия тук ще бъде играна многократно и ще я видят още неродените поколения. Някои са приели ролите на злодеи, някои са трагичните жертви, някои от тях все още имат някакъв шанс за избавление. Всели прави своят личен избор.

Аз предричам, че развръзката на съсипването на делтата на Нигер ще дойде скоро. Дневният ред започва с този процес. Дали ще стане по мирният път, който предпочитам, зависи от решението на потисника и какви послания изпраща той на публиката навън.

В моята невинност пред тези фалшиви обвинения, в абсурдната присъда, аз присовавам народа огони, хората от делтата на Нигер и потиснатите етнически малцинства да се изправят и да се борят безстрашно и миролюбиво за техните права. Историята е на тяхна страна. Бог е на тяхна страна. Както се казва в Корана „За всички тези, които се борят защото са потиснати без вина, Аллах ще накаже потисника“. Денят ще дойде"

Но на 10 ноември 1995 г. Кен-Саро Вива и останалите осем лидери на MOSOP са обесени, като присъдата е изпълнена от военните. За да се подиграят докрай с Кен-Саро Вива, го оставят последен и го принуждава да гледа последните мъки на другарите си.

Смъртта на Кен-Саро Вива и другарите му предизвикват гняв сред много хора и страни. Нигерия е незабавно изключена от Общноста на нациите (Британската общност), която по това време има заседание в Нова Зеландия. Зелени активисти започват кампании срещу Шел, противници на диктаторските режими принуждават правителствата си да наложат санкции срещу диктатурата в Нигерия, като САЩ и други страни налагат икономически санкции срещу африканската държава. През 2004 г. компанията Шел признава, че е подхранвала въоръжените конфликти в Нигерия, бедността и корупцията. Директорът на Шел Нигерия скромничко признава, че „Дейностите ни през миналото са далеч от перфектните“. Шел все още разчита на залежите в Нигерия и 10% от петрола на тази компания идва от там. Вече е започнала да заделя известни суми (далеч по-малки от исканите 10 милиарда щатски долара) за хората по делтата на Нигер. За 2007 година Шел бие всички рекорди по печалби. Увеличението им е с 21% и са вече 25 МИЛИАРДА щатски долара или чиста печалба от 70 милиона долара на ден.

Борбата на Огоните не спира и до днес. Те продължават да се надяват, че ще постигнат възмездие за деситилетията на терор.

препратка: http://diy.aresistance.net/content/view/288/426/
author by boryanapublication date Thursday, 09 September 2010, 15:16Докладвай тази статия на редакторите

Още един пример за „прозрачно-демократичния” бизнес на Шел в Африка.

Благодарение на английското списание The Times миналата година стана известна тайна кореспонденция между тази корпорация и Тони Блеър, вследствие на която Шел успява да сключи договор за 500 милиона долара за експлоатация на течен газ покрай либийското крайбрежие. Вероятно, според списанието, същата тази сделка е в основата на връщането на либийския атентатор ал-Меграхи от Локърби (1988г., 270 загинали) на Либия.

Повече: http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry...7.ece

author by sHellpublication date Monday, 13 September 2010, 22:33Докладвай тази статия на редакторите

Още за Шел в Нигерия: http://septemvri23.com/africa_nigeria.htm

author by Стига - Проpublication date Friday, 17 September 2010, 12:08Докладвай тази статия на редакторите

Е тва е толкова старо! че всички са го забравили вече :D

За автора и аз мисля че е луд, въпреки че прочетох първия и последния ред ... хаха ... просто ми омръзна от този малоумен ретро христянски подход на диструктивна съпротива във всяко отношение.
Сичките тия еко каузи са като игра на шах, два противника, една цел - да земеш фигури. Мисля че има много повече в една кауза и точно за това истината е че всяко НПО се финансира от самия бизнес, за да изглеждат нещата все едно каузата е утопична и крайна ... дори екстремистка понякога .. ето автора го потвърждава. Истината е че играта по скоро прилича на китайския шах където целта не е да взимаш фигури, ами просто да не им даваш да се мърдат в определени посоки и тн. Истината е че тия НПО в крайна сметка ще разберат че за да събориш бизнеса трябва да станеш по силен бизнес от тях!

Иначе логото на шел ми харсва, става за гробарска агенция :D ... браво!

author by Марина - -publication date Monday, 20 December 2010, 21:38Докладвай тази статия на редакторите

Горичка са еко бизнес, но не и еко организация. Майката - Юлия Берберян (Баничкян, заради едно нейно изказване в Нар събрание) завзе терен за тенис корта си от Южния парк. Но луд е не който лапа баницата, а който му я дава, т.е. общината с нейните архитекти и други чиновници, както и общинският съвет.

author by Марина - -publication date Monday, 20 December 2010, 21:38Докладвай тази статия на редакторите

Горичка са еко бизнес, но не и еко организация. Майката - Юлия Берберян (Баничкян, заради едно нейно изказване в Нар събрание) завзе терен за тенис корта си от Южния парк. Но луд е не който лапа баницата, а който му я дава, т.е. общината с нейните архитекти и други чиновници, както и общинският съвет.

Брой коменатри на страница
  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Tuesday 13.10, 21:23

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>