настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Арт реформи и арт лъжи

category България | Изкуство и култура | feature author Monday, 16 August 2010, 14:48author by Сюрреалист - доволната бригада Докладвай тази статия на редакторите

Още една гледна точка по повод предвидените реформи в културата и положението в изкуството у нас. Ако има изкуство днес си мечтая да е не “истинско”, а честно

Кино “Изток” в София ще става поредния супермаркет. Какво съвпадение с орязването на бюджета за култура! Паника в средите на културните дейци. Предстоят съкращения. Ще махат 550 души, ще има сливания на театри. Каква политика! Поредния пострадал, бихте казали вие, но да видим какво мислят потърпевшите.

Звездите плачат с крокодилски сълзи. Ами ако не техническия персонал, а те останат без работа?! Чудно ми е какво правеха артистите, когато мутрите започнаха да превръщат кината в бинго зали?! Нещо подобно на това, което правят сега опитвайки се да прокарат нов закон за меценатството, който ще намали данъците на същите тези мутри и новоизлюпили се капиталисти ако спонсорират филмите и постановките им. Филми и то какви филми! Произведения за чудо и приказ на потомствени актьори, режисьори. На потомствен “елит” или на ново въведен в гилдията “елит” – приятели. Защо искат от нас, така наречената от тях публика, на всичко отгоре да приемаме и цялата им превземка!?

Да сме солидарни ли с актьорите, режисьорите, т.нар. културни дейци?! Аз изцяло се солидаризирам. Всички разбират каква пагубна политика се води, но ще бъдем наистина заедно, ако културните дейци дадат поне знак за някаква солидарност с “простосмъртните” – хората от останалите професии. Да лекарите също не се обединяват с миньорите. Там е грешката, знаем го. Нека тогава, интелектуалците, щом се пишат духовни будители, хуманисти, дадат пример за солидарност. Да видим как няма ниско и високо, по-важни професии или излишни хора. Нека вдъхновят народа! Ала лидерът на САБ, Христо Мутафчиев се “люшка” в позициите “Аз подкрепям напълно действията на Министерството на културата до този момент по отношение на идеологията. Но всяка конкретна крачка смятам, че трябва да се обсъжда със Съюза на артистите. Първите стъпки трябва да са внимателно обмислени, за да не се окаже, че избождаме очи, вместо да изпишем вежди.”

Теди Москов. Изключителен творец се проявява като изключителен циник в остроумната статия “Чуждици / смях през сълзи за театъра/”. Иронично пише, че артистите сигурно трябвало да просят пеейки и играейки. Не му идва на ум за колегите му, които играят на улицата, въпреки, че в България на уличния театър се гледа с лошо око (1). Не личи да се сеща и за актьорите, които работят по Молове и бензиностанции след като завършат скъпите школи, които идеологията на "арта" им пробутва. За “обикновените” просяци е редно да се сетим, че няма как да мисли, нищо че мнозина от тях също пеят и свирят. Защо ли силно се съмнявам, че точно той ще остане без работа и ще стигне до просия??! Колегите му, които го слушат докато мият чинии в ресторантите на меценатите нямат право на критика. Те трябва да приемат с усмивка иронията на звездите по повод реформата в театрите, в които макар “театрали” няма и да стъпят, заради чудесната ни система на шуробадженащияна, екс-болшевизъм, капитализъм и примиренчество.

Стотици актьори, художници, културолози, филолози и т.н. в момента губят работата си като служители в услугите, но предано плачат за културата. Срамуват се да се отрекат от изкуството. Да зачеркнат от фетишите си културата на богатите и арт-кликите. Да се простят с илюзиите и да бъдат независими. Хора, време е! Не са болка за умиране съкращенията във фабриките, не е голям проблем закриването на болниците, нито сливането на други институции, фалиралите дребни търговци и т.н. Културата! Пазете културата! Отново т.нар. изкуство се извисява някъде горе, далече. Работещите в изкуството би трябвало да са наши “братя”, но те не ни приемат като равни. От край време болшинството смятат, че всички останали им длъжим по-специално отношение. Нареждат се до поповете с ореолчетта на озарени. Как той, Артиста, ще работи в пекарна?! Връзкаря - артист, буржоата – артист, да уточним. Не знам дали артиста с главно “А” замисля какво правят голям процент от студентите завършили изкуства. Те и всички онези артисти без пари от някъде си, се потят по пекарните и не се срамуват или хленчат като тези “височайши особи”. Приели са изкуството като безгрижен младежки спомен. Според “уредения” артист те са отпаднали от “справедливата” конкуренция. По-лошото е, че и част от отхвърлените от системата са го повярвали.
Някой би казал :” трябва да се ограничи достъпа до арт образование, много артисти за такава малка страна”, но проблемът е глобален, а и в България така или иначе достъпа в монополизиралите що е арт, шуробаджанашки скъпи институции е ограничен. Още елитаризиране на арта, отделяне от народа, надали ще реши проблема с настоящата елитаризация в мисленето на българските Артисти?

Тези Баш Артисти, една част са с мизерни заплати също жертви на т.нар. политика на оптимизация, но се преживяват като елит. Е, в кое се състои тяхното реално превъзходство - в късмета. Да живее йерархията! Трябва ли ние, мравчиците, да подкрепим хора презиращи работниците?! Малко по-долу в изказването си Теди Москов се е изказал пренебрежително за физическия труд като уж се опитва да “изобличи” управниците в “невежество”. “Нека държавниците не приемат потта като белег за актьорлък. Великият Йоско Сърчаджиев не се поти.” Интелектуалния труд цена няма, знаят и “неграмотните”. Ясно е и че надали той ще пострада за сметка на работниците и селяните, мерси за шегата. Човекът използва големи имена за да докаже своята “теза”. Да постави изкуството като занимание над всеки труд. Че как! Та, нали така ще подсигури евенуално помилване за “културата” от орязването на бюджета. За другите, кво ти пука - съвременна "ценност".

Знаем как са се издигали културтрегерите някога в соц режима. При все това е ползван критерия талант, който известно време в България беше изключен. Тук ли е най-големия проблем? Някои хора започнаха да усещат, че така не се прави изкуство. Добрите творби, обаче, си остават лицемерни. Това, че в името на изгодата адекватна “ценност” към капитализма, започна да се взима пред вид и качеството “умение” в занаята, не значи, че то е поставено преди “качествата” : връзки, пари, нахалство – нагаждачество – безскруполност – конформизъм, наричани с “красивата “ дума конкурентност. Абе, долу-горе завръщане на положението от соца : връзкари, но все пак се и намират талантливи.

Според Теди Москов създадените от соца арт елити следва да се поддържат така : “Виновниците” за съществуването на ненужни щатове в опери и театри - БКП и потомци, ще поемат издръжката на създадените от тях безсмислени културни институции! Сто лева годишно от член на партията (бълха го охапала) ще дадат на културата около 200 милиона лева.” Потомството на БКП да издържа потомството на соц.актьорите, ама че номер!
Още един въпрос : кое е по-“морално” да продаваш с финансите на мутрите, увеличавайки печалбите им, култура на секс и пари или да искаш процент от тези печалби за да правиш на практика същото, но насочено към по-друга таргет група?! “ Преди време се пошегувах, че трябва да се въведе данък “чалга”. Сега го мисля сериозно. 0,5 процента от хонорарите на този вид изпълнители да се вземат, ще се съберат главозамайващи суми, ще трябва дори да се откриват нови театри! “ от същата статия .

А сега за нашумелите текстове “Да спасим публиката, после театрите” и “Културата като аутсайдер” , Десислава Гавраилова ( 2 ) . Там ще прочетете, че е важно да ни възпитат като добри потребители на култура. По – важно е обаче, че културата ще ни “спаси” и социалните несгоди, например : “ Най-порочен от управленска гледна точка е отказът от мислене на културата като фактор за повишаване на жизненото равнище на нацията .” Перефраза на старата идея: ще ви „даваме” духовна храна и така по-малко ще чувате как от глад ви къркорят стомасите. Алелуя!

Откровението идва в “ Да спасим публиката, после театрите”. Мисля, че Гавраилова говори от сърце, колко жалко: ”Тези, които ни обясняват, че няма пари за култура, защото сме бедни, сигурно не знаят, че една от причините да сме бедни е културното ни ниво. “..Разбрахте ли сега, бедни другари, каква била причината за бедността ни?! Ми, защо да не е от културното им ниво и бедността на артистите ако изведнъж останат на улицата?! Значи ние трябва да се “храним” с култура, а за тях е унизително да просят?! Като цяло разисква се надълго и широко как да ни направят добра публика чрез “образоващо” изкуство, материалите ги има он лайн. Докато се възмущавам от двуличието забравих напълно за “мисията” на културата и изкуството?!

Реално погледнато днес малцина са хората, които биха отрекли нуждата от изкуство ако им зададем въпрос. Мислейки по темата обикновено започваме с мантри за възвишеното, духа, цивилизацията. Ето, че вече сътворихме ореола на арта и утвърдихме йерархията. Създадохме граница публика – творец, народ – изкуство. Ценното изкуството е, което руши оковите дори с цената на собственото си разрушение. Културният упадък не е в това, че няма качествени творци. Няма го изкуството като революция, като радикална критика, като народен будител. Особено в България. В момент на криза! Вижте реакциите на творците?!?

Абстрахираме ли се от илюзията, създадена от по-широката достъпност днес, ще видим, че изкуството не е изгубило своята елитарност. Популярността на арта стана разновидност на религия подпомагаща властите.

Потърпевшите от бизнеса и политиката с арта не са малко. Коя епоха може да се похвали с толкова творци на глава от населението?! Какъв ти упадък?! Дори ако изключим индустриите, светът е залят със стойностно и не стойностно искуство, с посредствени и великолепни автори. Хора буквално чудещи се какво да правят, ала взели се твърде на сериозно. Всеки с претенции за пари, за авторски права, за уникалност. Рано или късно все с разбити илюзии. Говорихме кой талант се цени най-много – нагаждането, като навсякъде. Тъжно е на фона на хлапетата изпълнени с мечти, тълпящи се пред скъпите уъркшопи за креативност и арт училищата. Сигурно е последица от “мъдър” план целящ да възпита потребители на “стойностно” изкуство. Знам ли. Някои обаче явно знаят “Обосновавайки необходимостта от публично финансиране за изкуствата, Кейнс говори за естетика и етика, но и за способността на изкуството "да доставя удоволствие и отмора за обикновения човек, така че, след като свърши работния си ден, той да може да почувства, както нищо друго не може да го накара да почувства, че е част от общност, която е по-фина, по-надарена, по-бляскава от това, което той самият би могъл да бъде", “Културата като аутсайдер”. Гавра с “труп”, но е истина. Мисията на изкуството сега е да бъде хапче за сън. Превенция пред евентуална съпротива и критично мислене. Чалгата за едни, “възвишеното” за други, които не ядат патриотични боклуци, не се прекланят пред св. мощи намерени край Созопол и т.н. Артисти, събудете се!


Къде е независимото изкуство?! Няма го! / с уговорката, че има изключения хора, които на ръба на нищото правят нещо / България има някакъв малък комерсиален самодостатъчен “ъндърграунд” изживяващ се като авангард. Докато там медитират и се чувстват по -“специални” даже от елитите, сме на път да загубим постепенно и малкото, което имаме за бъдещите поколения. Ако има изкуство днес си мечтая да е не “истинско”, а честно. Дълг на творците е да работят за реална социална промяна. Ако не могат, нека поне бъдат с нас, хората, та нали и те са такива?! Ужасно ли е трудно за “Изкуството” да бъде от хората за хората, ако те са бедни?! Колкото и да “възпитават” публика, който няма перспектива и си брои стотинките за храна, с “излишъка” не си купува билет за театър.

Моля, творците да се отърват от представата за своята богопомазаност, различие, превъзходство. Наистина. Няма да стане като получават рента и играят декаденти. Не и докато са богати, но играят отрудени от арт. “Алтернативата”, която представя “алтернативното” изкуство у нас, в повечето случаи, е паралелни общества, които са на същите принципи като държавата. Дори й вършат работа. Идеални са за втълпяване, че няма алтернатива извън системата представяйки се за алтернатива. Искаш ли бягство от реалността ако не някоя секта, то съвременното изкуство ще свърши работата. Гавраилова твърди още “За да успее в театралната реформа, правителството трябва да започне да мисли за новата публика, която иска да привлече, а не за старите кадри, които иска да (не) обиди. “ ОК, ама грешно избран е мазния претекст за съкращения, защото публика няма да има. Нека мислят политиците, ала не как да възпитат народа в посещение на театри, на безплатните сцени винаги има хора. Да помислят как всеки да живее пълноценно живота си вместо да затвърждават неравенствата. Ще го направят ама в шестък.

Без материална основа няма духовни нужди. “Публиката” иска нормален живот, а не лъжи като предложението да я накарат “...да почувства, че е част от общност, която е по-фина, по-надарена, по-бляскава от това, което самата тя би могъла да бъде.”

Ако нямаше фалшива власт да определя кое да го бъде, не само в културата! Дори само без бедност, конкуренция – насилие, хората щяха имат желание за изкуство. Не се съмнявайте, че няма да го получим от властващите. Колкото и да мъдруват. Йерархично, елитиско ли ще е, провокиращо бягство или възпитаващо “толерантност” и смирение ли?! Все някакво такова “високо” “образоващо” изкуство за масите ще да е нужно. И послушна публика ценител. Ако искат да бъдем част от културния процес, което е пътя към културен разцвет, артистите трябва да действат различно - на 180 градуса!

А реформата?! Ужасна е, както и всички останали напоследък, но съкращенията в театрите са не по-страшни от другите. Някога творческите личности са били душата на компаниите, свирели до огъня, радвали близките си и общността в трудни моменти, носели духа. Днес са Артисти. Искат специално внимание, специално заплащане, овластяващи права, собственост над духа, прецакват се едни други бизнесменски. Докато не се усетят, че са на улицата заедно с работниците от заводите и болниците. Дано се усетят и че застраховка криза или капитализъм за културата и изкуството няма, колкото и да развиваме красиво звучащи либерални теории.

За финал : солидарни всички заедно- работници, лекари, служители, творци, стига разделение, да кажем “не” на безобразните реформи и арт лъжи или както се казва в една африканска поговорка: „Когато мравките се обединят, и слон могат да понесат „ 

(1) Макар че творчеството им да е възприето в чужбина като обект на научни изследвания, уличните актьори и там все още се борят за оцеляване и легитимност спрямо елитните артистични форми.

(2) Текстовете са публикувани в “24 часа”, “Дневник” и др, сглобени са от представителен проект “Инерция или развитие: Анализ на ефикасността на публичните разходи за култура за периода 1989-2009 г.", изложен в “Червената къща” на 30.07. тази година. Автор е Десислава Гавраилова, един от авторите и на изследването.

Коментари (1 - 10 of 15)

Отиди на страница 1 2   -  Към коментарите 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
author by е. тодоров - азpublication date Thursday, 19 August 2010, 13:22author email emil_todorov at mail dot ruauthor address жк. Бъкстон бл 18 ет 8author phone 0878407340Докладвай тази статия на редакторите

Защо наричате проявите искуство.Искуство има само тогава когато се прави със съзнанието за искуство.И какво е това пренебрежение към Българския език,Не е /арт/ а искуство.Ако някъде има искуство/а то е само искуство/, няма детско,народно и др. подобни,ТО ще си намери пътя към Човека,които има нужда.

author by пещернякpublication date Thursday, 19 August 2010, 13:38Докладвай тази статия на редакторите

Именно защото е ирония на положението в изкуството е "арт" според мен.
А иначе българският език се променя, естествено.

author by пещернякpublication date Thursday, 19 August 2010, 13:44Докладвай тази статия на редакторите

Ех, пропуснах факта, че човека пише "български" с главна буква, понеже много "добре" знае граматиката на езика, но за сметка на това пише иСкуство. Важно е да се защити БЪЛГАРСКОТО, ХАХА.
И щом говори за съзнание за правене на ИСкуство съвсем не разбира иронията, защо ли се хабя да пиша.

Истината е, че макар понякога да се използва нелепо "артист" е хубава дума. Може да се използва като синоним на творец - човек, който се занимава с различни творчески - артистични дейности. Само се обогатява езикът от включването й в употреба.

author by пещернякpublication date Thursday, 19 August 2010, 13:47Докладвай тази статия на редакторите

"Ако някъде има искуство/а то е само искуство/, няма детско,народно и др. подобни,ТО ще си намери пътя към Човека,които има нужда." - но иначе макар, че ИМА детстко, народно и пр. за пътя си прав и че не описанието е важно, а въздействието...) ) )

author by зороpublication date Saturday, 21 August 2010, 08:56Докладвай тази статия на редакторите

КОЙ Е АВТОРА? Такава голяма статия, пък анонимна... Не върви някак си... А и не става ясно каква позиция защитава. Стилът е като есе на 10-то класник. Та кой си ти и за какво се бориш?...

author by LGBpublication date Saturday, 21 August 2010, 09:02Докладвай тази статия на редакторите

Кой е "автор" и за "какво се бори" са две различни неща. Достатъчно ясна е тезата поне според мен, и в този смисъл "авторът" няма значение. Ако той иска да се разкрие, ок, но по-важно е какво казва. Зоро? Фамилия?

author by "neutralna"publication date Saturday, 21 August 2010, 13:44Докладвай тази статия на редакторите

за стила на 10токласник, да, така е, слабо и "емоционално", но да не се губум във формализъм, че и без това такива забележки са алиби в съврменното изкуство, а не се набляга на съдържание... anyway,
мисля че е жалко този ressentiments на артисти/художници срешу "другите" от народа. че нещата са преплетени и събективни, и в това време на precarity трябва да ги мислим по-стратегически и сложно. пък за тезата че адекватното изкуството днес би трябвало да работи за прогрес и социални блага за всички, да отразява конфликти и предизвиква непослушание (срещу власт и хегемoния), от мене>пълна подкрепа. затова "ядосания тон" срещу планетите(или сателити) artist го разбирам.
за критично мислене, непослушание и aktivism!
пък че пари и сигурност в този "бранш" няма, трябва одтавна да е ясно...

author by без имеpublication date Sunday, 22 August 2010, 13:03Докладвай тази статия на редакторите

Неутрал, ок, чудесно. Ама, без да се сърдиш, е много странно , когато пишеш няколко получленоразделни и полуразбираеми изречения със смесен език, грешки и без граматика да критикуваш стил. Десетокласника няма да завърши 10 ти клас ако има такава реч, каквато праскаш. Да живее интернетА и "културата", която развива! Няма страшно, всякакви модификации и мутации на речта, това си е само по себе си явление. Хахаха.
Другото изказване горе явно е на човек без разбиране по отношение на свободата и модерния свят. Кое е името хахаха... Ще се отдалеча от "темата" и ще попитам, а за артистичните и авторски псевдоними какво мислиш?
И малко в "темата" и името на автора, а за сюрреализма като социално движение работещо чрез изкуство?

Всеки си има мнение и избор иначе.

author by без имеpublication date Sunday, 22 August 2010, 13:16Докладвай тази статия на редакторите

А и между другото какви са тези мухлясало - пенсионерски обиди на "10то класник"? И то когато говорим за свобода, за минаване над условностите и претенциите? Още повече, както намекна и Неутрал, в свободното общество право на изява и позиция има всеки, независимо от "стила" и начина на изразяване. В нашето псевдосвободно общество също би трябвало да е така.

Пък и понякога оценката на едно нещо зависи от въздействието, явно го има.
Очевидно и по положителните, но още повече по негативните реакции е, че авторът се е справил добре.
И, апропо, ами ако авторът Е ДЕСЕТОКЛАСНИК? Гаранция, че има десетокласници доста по-разумни от чичарите и типове почиващи на стари лаври, авторитет и пр.

Младото поколение носи в себе си нещо, за което всеки по-възрастен, дори мъдрец, може да му завиди. Жалко е че повечето хора го губят и в един момент почват да зациклят.
Авторът би трябвало да приеме това за десетокласника като комлимент.

author by пещернякpublication date Sunday, 22 August 2010, 14:49Докладвай тази статия на редакторите

Ако нещо не го разбираш или не ти харесва, то винаги автора е невеж, ако не е тежкар. Ако е някое "име", то и да не разбираш, и да не ти харесва кимаш "мъдро" и се съгласяваш, нали това е признак за "разбиране" и "знание".

Брой коменатри на страница
 Отиди на страница 1 2  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 10.10, 00:46

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>