настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Неонацизмът в България и опитът да му се противодейства

category България | Политика | feature author Sunday, 08 August 2010, 14:20author by гражданин Докладвай тази статия на редакторите

Неонацистките прояви в България нарастват през изминалите години. Инициативите предприети срещу това явление през последните месеци се нуждаят от подкрепата на всеки един в това общество.

На 6-ти юни 2010г. петима младежи бяха жестоко пребити в трамвай в София на път за мирен протест срещу незаконното задържане на чужденци в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. В следствие на побоя единият от тях претърпява серия операции на лявата ръка, а другият бива настанен в болница с тежки травми по главата. Дни по-късно полицията разкри извършителите на станало преди две години убийство на момче заради това, че приличало на своите нападатели на гей. Същата седмица, на връщане от концерт няколко роми бяха жестоко бити в центъра на София, на метри от президентството, от група скинари. Така, само в рамките на една седмица, станахме свидетели на три тежки прояви на набиращия скорост неонацизъм в България.

При това е явно, че неговите последователи не действат от днес. Необезспокоявани от никого, те междувременно са успели да навлязат в публичното и частното пространство около нас по един сигурен начин. В много градове вече е нещо „нормално” да видиш пречупени кръстове и/или надписи от рода на „Евреите вън”, „Всички турци в масов гроб”, „България над всичко”, „НС” и др. по улиците, върху надгробни плочи, по стените на училища и религиозни храмове (през ноември 2009г. например, върху джамията в град Пловдив беше надраскано „Алах е гей" и „Алах стига досаждай", придружено от свастики) В центъра на най-големия черноморски град (Варна) пък, може да се купят порцеланови чаши с образите на Хитлер, нацистки лидери и пречупени кръстове. Открито се разпространява антисемитска и фашистка литература, ксенофобски настроения се пропагандират по неконтролирани от властите интернет страници (http://bg.altermedia.info/ ; http://www.nsaprotiva.com/ ), извършва се продажба на тениски и други атрибути със силно националистически (реваншистки) и/или расистки символи (например „България на три морета” сочейки времето, когато българската държава е граничела с Черно, Бяло и Адриатическо море или „88”, числовия знак за Heil Hitler), организират се неонацистки събирания, като разрешените от Столична община шествия на организацията “Кръв и Чест”, ежегодния Луковмарш в памет на симпатизанта на нацистка Германия, министър на войната през 30те години ген. Луков и др. През септември 2009г в общински клуб в град Асеновград е била проведена тайна сбирка на неонацисти, маскирана като рок-концерт, където са се проповядвали фашистки идеологии. Списъкът с примерите за неонацистка дейност може да бъде продължен.

Открити поддръжници на неонацистките идеи в България са организациите «Национална съпротива», «Кръв и чест», движението «БНС-Гвардия», участвало в парламентарните избори през 2005 и 2009г., както и наци-скинхедовете и агитките на големите футболни отбори (нпр. ултрасите към Левски). В изтекъл по интернет клип се вижда как дори общинар в Стара Загора, заедно с бивш заместник кмет на града, празнува рождения ден на Адолф Хитлер на 20-ти април. (Кадрите показват как разрязват торта със свастика, а зад тях е окачен портрет на Адолф Хитлер.) Партии като «Атака» и «ВМРО» от своя страна, допълнително подхранват тази тенденция с националистическите си и ксенофобски позиции (наскоро партията ВМРО проведе национална подписка за референдум срещу влизането на Турция в ЕС под надслов «7 милиона българи в ЕС срещу 70 милиона турци»; подписката бе внесена в парламента с 320 000 подписа!).

Характерно за неонацисткото течение у нас е желанието да се реабилитира нацизма като цяло или конкретна (про)нацистка организация от междувоенния период в България (например фашисткия Съюз на българските национални легиони). Водещ е един етнически мотивиран патриотизъм, позоваване на древното българско минало в идеален смисъл, отхвърлянето на гражданския политически диалог характерен за модерността и търсене на социално и икономическо благо за „народа”. Своите врагове неонацистите днес виждат в лицето на турци (9,4% от населението по данни от 2001г - wikipedia), цигани (4,7% от населението), евреи и чужденци. Граждани биват атакувани заради външността им, сексуалната им ориентация, цвета на кожата им, етническата им принадлежност или политическите им възгледи. Не на последно място е позоваването на антикомунистическа реторика на фона на цялостното обществено отхвърляне на комунизма - като основна идеологическа линия, но и с цел реабилитиране на нацисти от военния и междувоенния период под формата на обявяването им за антикомунистически патриотични герои.

Съществуват тесни аналогии и връзки между българските неонацисти и техните „съмишленици” в Европа – било като идейно и външно подражание, било по повод на конкретни съвместни акции. Българите от Национална съпротива (група, отцепила се от БНС, докато Боян Расате бе техен водач) имитират немските “автономни националисти” както в реториката (копиране на лозунги като “Свободен, Социален, Национален), така и чисто стилово – 'кежуал' дрехи, също обличане само в черно, когато се ходи по политически събития и пр. Движението «БНС-Гвардия» е част от “Европейския национален фронт” - пан-европейски съюз на неонацистките политически движения. Сред тях са Deutsches Kollegе (Германска колегия), NPD (Националдемократическа партия) и Freier Widerstand (Свободна съпротива), белгийският Vlaams Blok (Фламандски блок), испанската La Falange (Фаланга), създадена още от диктатора Франко, френската Guarde Franque (Франкска гвардия), румънската Noua Dreapta (Нова десница) и холандският Nationale Alliantie (Национален алианс) (http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&...12905). На неонацистки шествия често присъстват „гости” от фашистки организации от Германия, Румъния, Италия, Швейцария.

Причините за зараждането и още повече разрастването на това течение с всички негови особености имат комплексен характер – от наследената, широко застъпена в българското общество етнонационално-етатистка традиция на дефиниране на собствената и чуждата идентичност, през нереализираната цялостна демократизация на общественото пространство през последните 20 години и силно ампутираното икономическо и социално състояние на по-голямата част от населението днес в следствие на местни и глобални икономически процеси до тясни партийно-политически интереси. Към това можем да прибавим и действието на специфични индивидуални и групови фактори за необходимост от социална принадлежност, себеизразяване и личностна реализация. Особено тревожна последица от действието на всички тези причини е неразпознаването на явлението неонацизъм в България като такова и липсата на конкретна институционална, обществена и индивидуална ответна реакция като цяло.

Обезспокоени от тази игноратност, след побоя на 6-ти юни правозащитни организации, НПО-та, граждански сдружения и отделни индивиди се обединяват и призовават обществото, медиите и държавата да се вгледат в и назоват адекватно този сериозен проблем. Античовешката и антидемократичната неонацистка идеология и практика трябва да бъдат заклеймени, настояват те!

Съставянето и публичното разпространяване на обща платформа бива последвано от спонтанен флашмоб в центъра на София с блокиране на едно от нейните най-натоварени кръстовища в час-пик. След това е организирана пресконференция по темата с широко обществено участие, последвана от различни изяви по радиото, телевизията и пресата. На 1-ви юли бива проведена акция под надслов „Да почистим стените на омразата”, при която от стените на оградата на едно софийско училище биват отстранени пречупени кръстове и расистки и ксенофобски надписи. Участниците са носели медицински облекла и са искали символично да покажат, че става въпрос за една обществена болест, която трябва да се излекува.
Някои от положителните резултати от предприетите инициативи се изразяват в желанието на много медии (за първи път) да наричат неонацизма с истинското му име, а не да го припознават като хулиганска проява. Предстои формалното приемане на декларация от страна на Народното събрание (макар и в много мека форма) срещу расизма и ксенофобията. Усилено се заговори за необходимост от конкретизиране, промяна и най-вече адекватно прилагане на законодателството за престъпления извършени на етническа, религиозна, политическа основа и на база сексуална ориентация.

Все още обаче тези инициативи не са успели да привлекат много привърженици (поради същите, гореизброени причини позволяващи „процъфтяването” на неонацизма). Широк обществен дебат не беше разгърнат и официалните институции като правителство, община и др. не са взели никакво официално отношение. Нещо повече, според твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов на 6-ти юни се е стигнало до „сблъсък между анархистични леви и десни групировки”. Тези факти, както и международният характер на неонацисткото движение, показват необходимост от всеобща европейска реакция срещу него. Нужни са усилията на всеки един от нас!

Коментари (1 - 10 of 11)

Отиди на страница 1 2   -  Към коментарите 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
author by Питащpublication date Sunday, 08 August 2010, 13:39Докладвай тази статия на редакторите

Неконтролирани от властите интернет страници...

А ако властите случайно решат да контролират и страници като Indymedia? Тогава какво правим или тогава ще е зъл опит за цензура и държавна репресия?

author by CRASSpublication date Sunday, 08 August 2010, 14:10Докладвай тази статия на редакторите

След като "властите" сами са си написали в закон какво ще "преследват" и това е именно дейността на подобни групи, а интересно защо не го правят, докато с особена лекота и активност се "справят" с опасни сайтове като Читанка и злите торенти? За разлика от Индимедия, в сайтовете на неонацисти има данни за организиране на ФИЗИЧЕСКИ атаки, проповядване на омраза, насаждайки етническа нетърпимост, която комбинирана с конкретни действия, най-малкото поражда въпросът откъде идва тази тъпанарщина на "властите" ккаво се случва в неонацистките среди?

"Контролирани страници", означава, че когато ЦЦ излезе и говори глупости по темата, то или никой нищо не знае или тези, които много добре знаят искат така да продължавант нещата, въпреки смехотрония си министър? Аз лично се придържам към втората теза.

Тоест "контролираните страници" ги правим ние и по това, което знаем, неонацисти като Хомлеса нямаше да са на свобода. Не защото обичаме Държавата, а защото ни пука за нормалните хора по улиците, които плащат заплатите на същите тези, които ги манипулират и които дават поле за изява на отрепки.

author by гражданинpublication date Sunday, 08 August 2010, 15:43Докладвай тази статия на редакторите

Забележката за 'контролираните страници' си е много важна.
Разбира се, говори се за страници, за които властите нехаят или предпочитат да ползват като удобен буфер за неонацистки настроения. (последните са факт с или без интернет страници)

Освен това, което е писал(а) CROSS, мога да добавя, че истински добър ефект срещу такива страници би имала най-вече превенцията срещу явлението неонацизъм, трайният и широк отпор на обществото и институциите срещу него. Дори и "контролът" на неонацистки сайтове би имал само формален ефект, ако нищо друго не се промени.

author by Plamenpublication date Monday, 09 August 2010, 15:48Докладвай тази статия на редакторите

Каква статия - каква бъркотия. Как може толкова неграмотно и тенденциозно да се стоварват като със самосвал на боклука толкова различни неща.
Неонацизъм - нещо вече заклеймено отдавна и безпорно. Защо обаче заедно с него в самосвала с боклука е и патриотизма? Защо са там и всички етични норми срещу хомосексуализма? Защо е там и желанието на етническото мнозинството за ненарушаване на права и свободи от членове на малцинствата?
Тази статия не е първа. Има вече трайна медийна практика за смесване на различни неща и покрай клеймосването на едното да се клеймосат всички. Чалга куртурата и чалга образованието способствуват това.
Подобна медийна политика е пагубна за България. Жалко че СЕМ "чоплят семки". Когато институциите не вземат мерки, напрежението ще расте, инцидентите ще се увеличават. Не знам дали точно това не е целта - нестабилност.

author by Антифаpublication date Tuesday, 10 August 2010, 00:05Докладвай тази статия на редакторите

Точно защото явлението неонацизъм е международно, трябва да се обединят всички антифашисти в цяла Европа и в цял свят! Европа има традиции в това отношение, време е обществото в България да се събуди и да се присъедини към антифашистката борба на целия континент. Нейната цзел още от 60-те години на миналия век винаги е била морално, обществено, институционално и физическо противопсотвяне срещу всички форми и разновидности на неофашизма/независимо дали ще бъде наричан "неонацизъм", "националсоциализъм", неофашизъм", националицзъм", ,че дори и патриотизъм/. Истинските патриоти отдавна не са в тези среди - патриотизмът в днешно е просто другото име на реваншизма и ксенофобията. Единствено обединени ще спрем връзраждането на тези идеи и практики, които отдавна трябваше да се намират там, където им е мястото - на бунището на историята!

author by Бай Благойpublication date Tuesday, 10 August 2010, 08:39Докладвай тази статия на редакторите

Съмнявам се, че с несериозни статии като тази ще пратите който и да било на което и да е "бунище".
"Характерно" за българския "неонацизъм" е , че е лабораторен продукт пуснат в обществото с определени, но ограничени цели.
Несериозно е да приравнявате идеите и действията на няколкостотин души към обществото и да приписвате несъществуващи настроения на последното.
Не е вярно, че т.нар. неонацисти се опитват да реабилитират организациии като СБНЛ. Старите легионери не припознават новите неонацисти и не ги смятат за свои наследници. Защото са наясно с нещата. Да не мислите, че тия с фредперитата ще ги допуснат на честване на Илия Минев или пък хора като Стефан Вълков ще вземат участие в Луков марш?

Нещата могат да бъдат обобщени с това, което един функционер на БСП ми каза в личен разговор : "Това са наши момчета". Мисля, че е повече от достатъчно. А проблемът с "момчетата" ще се реши от само себе си, когато и БКП-БСП-ДС и нароените от тях мутанти и Франкенщайни в политическия, икономически и обществен живот, бъдат пратени не на бунището, а заринати в обща "братска могила"!
Но това е тема на друг разговор.

author by LGB - 1 of Индимедия България Editorial Grouppublication date Tuesday, 10 August 2010, 09:33Докладвай тази статия на редакторите

Аз пък се съмнявам, че с мълчание и коментари от по 5 реда ще се постигне нужната "сериозност" по темата. Изключително се радвам, че се появи тази "невзрачна "статия, за да може за отрицателно време да стане най-четената и най-коментираната тук и господа като Бай Благой най-после да имат поле за изява. Защото много интересно, как всичко е ясно на всеки, но керванът си върви.

"Обобщаването" спрямо "обществото" не бих казал, че е невярно поради фактите от реалността, а не поради теоретичната представа на някого за причина-следствие. Нетолерантността е масова и на всякакво ниво и това, че засега не ескалира в мащабни етнически конфликти е въпрос на време. Ситуацията с имигранти и бежанци също тепърва ще се превръща в нов източник на конфликт и агресивен национализъм, наред с "традиционните виновници" - роми, помаци и етнически турци.

Най-малкото партия като "АТАКА" не печели редовно парламентарни избори с гласовете на хиляда "фред перита" и "кежуъли". Неонацистите търсят историческа приемственост и това е факт. Парадоксът да се легитимират с антикомунистически-фашистки организации от преди 1944г. и политическия гръб, който получават от наследниците на БКП-ДС, очевидно не е проблем. Не мисля, че чакат и "одобрение" от шепата останали живи легионери, ратници, бранници и прочие. Например излизането за общи мероприятия на "Кръв И Чест" и БНРП също е факт.

Е ето добри статии по темата:


Част четвърта: Антиподите на Апостола.

http://velislava-dareva.blogspot.com/2010/08/blog-post_7291.html.

Част трета: Днешният ден не знае себе си.

http://velislava-dareva.blogspot.com/2010/08/blog-post_06.html.

Цветята на злото Част втора: В помощ на Цвъ.Цвъ.


http://velislava-dareva.blogspot.com/2010/08/blog-post_5306.html

включително критиката в коментарите под материала.

Толерантността на българина

http://petyr.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html

author by mirumirpublication date Tuesday, 10 August 2010, 21:52Докладвай тази статия на редакторите

за тези, които намират нацитата за провокатори, програмирани с единствената цел да отместят очите на населението от истинските проблеми на мястото, оградено като българия, породени от безхаберието на местното управление (некадърно до степен почти непостижима), а именно: отнемане на всякви ценности извън парите и потреблеенето по всякакви начини, основно посредством телезомбиране и блог-агрегатори от рода на този на иконмедия (!!!), политика на лъжи, мазане на очи и пр. тактики на учителя на днешния премиер, т. нар. другар т. ж., и - не на последно място - да го духат бедните (вкл. умитите до кухо нацита, някак)

author by без имеpublication date Wednesday, 11 August 2010, 17:57Докладвай тази статия на редакторите

Пламене, точно това и искат, да ги имат за патриоти. В момента патриотизъм не значи нищо. Грешка на патриотите, които са нормални и се описват така е, че ги няма в публичното пространство да осъдят неонацистите и да кажат “Това не е родолюбие. Да мразиш турци и цигани не е да те е грижа за България!”. Защото в момента патриот значи неонацист, тоест големия процент от описващите се като такива мразят поне цигани. Обикновено и турци, евреи – ако не ги мразят имат предраздъци. Левски и Ботев ако можеха да се върнат нямаше да са от тази страна. Сигурно са се обърнали в гроба.
Гейовете “традиционно” са атакувани. Това се “доказа” за тези, които твърдяха, че нямали проблем в България, наскоро по трагичен начин. Разкри се и убийството на едно момче, така че дори да не ги обичате и разбирате, малко замълчете.
Мнозинството искало малцинството да не го напада?!?!?!?!? Ами циганите могат да кажат същото, докъде ще стигнем?! Междуплеменни приматски битки?! Май пропагандата на тези “патриоти” работи добре. При престъпленията няма колективна вина. Престъпникът има име и до там. Не трябва да играем на “отбори”?! Това е нелепо. Погрешно, опасно и несправедливо. Ние от мнозинството отговорни ли сме за издевателствата над цигани от страна на нацисти, полицаи, мутри?
Браво за статията.
Да, време е да се обединим.
Другите неща няма да ги коментирам, не желая да влизам в спор. Въпрос на интерпретация на действителността е. Очевидно е едно – проблем има. Различни мнения за това колко е опасен, колко е голям, как да се решава винаги има, когато има проблем. Не е нужно да се спори по този детски начин. Никой не ви кара да правите нещо заедно. Различно щеше да бъде ако имаше сериозен дебат / разбира се не в интернет/ . Да се представят проучвания – данни плюс интерпретация, всеки да се обоснове. Без злоба да се види проблема от различни ъгли. Да има желание за намиране на разрешение. Това тук е алабала.
А за могилата, сигурно изпитваш гняв, ама айде задръж...всички ще идем там, кой по-напред никой не знае.
Точно защото в крайна сметка хора, иначе опоненти са засегнати от неонацизма трябва обединение. И точно за това коментари уж от антифашисти нападащи антифашистка статия, написана искрено, не някаква поза или популизъм, са много грозни. Отвратително е, първосигнално нападане на различната позиция и припознатия като опонент, "не от нашите". Пораснете.

author by Ивоpublication date Wednesday, 11 August 2010, 18:24Докладвай тази статия на редакторите

Да, не миждам какво мога да добавя след последния коментар и след този на ЛГБ. Това е истината. Като някой няма какво да каже, нека поне замълчи!
А Луков марш какво е бай Благой - да не би да не е приемственост СБНЛ - БНС ?! Аре, стига!

Брой коменатри на страница
 Отиди на страница 1 2  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 05.09, 17:13

browse text browse image browse video browse audio

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

повече >>