настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

Култ / ура

category България | Изкуство и култура | feature author Thursday, 05 August 2010, 12:02author by нервната акула Докладвай тази статия на редакторите

Ако Америка е страната на неограничените възможности, България трябва да се прочуе с това, че е мястото на безкрайните идиотщини. При това бурно аплодирани от всички, защото няма кой да излезе и да извика, че царят е гол, а медиите толкова масово са се влели в интоксикираната тълпа, че ако някой дръзнe да каже истината, е заглушен много бързо от древногръцкия им хор. Събитията накратко, тъй като едва ли има човек, който да не е чул и видял, че: министърът на българите в чужбина Божидар Димитров (или археолози!?!) открил  на остров св. Иван до Созопол реликварий, съдържащ част от скелет. На място е повикан сливенския митрополит, който при отварянето потвърдил, че това са мощите на св. Йоан Предтеча (как става ясно, не е ясно).

Министър-председателят веднага дарил златно-сребърна мощехранителница по личен проект за изработка и командировал двама министри – въпросния Димитров и министъра на финансите Дянков в Созопол, за да направят оценка за необходимите средства за възстановяване на църквата, където ще стои изработеното от Бойко Борисов съндъче. Двамата министри се включвет в литийното шествие – опело. Още по-незабавно са отпуснати и едни 450000 лева за реставрация на нещо, паркринг ли, църква ли, пак не става ясно. Обиден от критиките и подигравките, Божидар Димитров нарича в медия народа и колегите си (кои? защото той е всичко друго, но не и учен) „шибани“.

Всичко това насред ужасно тежка икономическа криза, лето господне 2010то в светската по конституция България. Имаме тежък бюджетен дефицит, псевдо-театрална реформа и едни 2 милиона още за „безобразия във Франция“ (?!?).

Имаме и кости и зъби на Йоан Кръстител в около още 200 църкви по света, от които могат да се сглобят около 5 пълни скелета – три мъжки, един женски и един детски. Никоя от тях не е привлякла тълпи от пилигрими и не е станала новия Йерусалим и дори новия Лурдес. На Божо Димитров ще му трябва поне една явила се Богородица допълнително, за да напълни Созопол.

Не вярвам обаче това да е целта на заниманията. Защото първо, чрез заливащите отвсякъде и упойващи обскурантизъм и езотерика вече съвсем не се вижда какво става у нас, за сметка на това властта все повече придобива сакрални измерения в очите на обикновените хорица. И второ, кой всъщност е Божидар Димитров?

Ако влезете в някоя созополска църква и попитате къде са иконите, ще ви кажат, че ги е взел преди 7-8 години Божо и още не ги е върнал. В местния археологически музей чужденците могат да си закупят всички негови книги, преведени на 7-8 езика, но адекватна информация за историята на града и държавата няма да получат. От ужасно много години същият министър е забъркан във ваденето на артефакти от морето около Созопол, които потъват в частни колекции, с иманярската мафия и с „колекционери“ като Черепа. Зад привидно родолюбския фарс по телевизията и театъра с погребенията, разкопките и мощите прозира страшното ограбване на българското културно и историческо наследство.

На тази снимка могат да се видят последните две останали стълби от античен фар, датиран около 72ра пр.н.е. от остров св. Иван, същия с мощите. Допреди няколко години все още е имало постройка, но постепенно всички парчета са ограбени едно по едно. Представям си парвенютата, които са си сложили в хола, между фикуса и плазмата по едно антично стъпало… Може ли Божидар Димитров да каже как са ограбени всички ценни антики около и в Созопол? И за чий точно се дават 150000 лева за разкопки около пиратската казашка църква? Кой организира експедицията и кой участва в нея?

Още по-страшно е какво реално става с българската култура и истинските ценности, които трябва да бъдат запазени.

Най-ужасният пример е случващото се с двете най-богати библиотеки у нас – Народната и тази на Софийския Университет. И в двете се съхраняват милиони ценни български издания, повечето от които нямат други запазени екземпляри, както и цялата българска периодика от самото и създаване, безценни стари карти и атласи и най-богатата колекция от чужда научна литература от 16ти до 18ти век.

Само че: библиотеките не са ремонтирани от поне 80 години, няма никаква техника за контрол на въздуха и влажността, няма обезпрашители, помещенията се рушат и наводняват, а повечето български първопечатни и старопечатни издания са застрашени от разпадане. В този репортаж на ПРОБГ може да се види в какво състояние е хранилището на Университетска библиотека, но не може да се чуе, че годишниците на „Български орел“ вече не могат да се ползват, че заплатата на един библиотекар е 427 лева бруто, че на служителите всяка година се правят снимки на белите дробове, тъй като работят в условия, подобни на тези в Бобов дол и че в Народната библиотека част от служителите са пуснати в неплатен отпуск, защото изборът е нови чужди книги, необходими за науката и културата в България или заплати.

На този фон някакви хора с фалшиви титли дават милиони за български Лувър, в който ще се излагат картини, закупени от търговци на изкуство-мутри като Красимир Гергов, милиони за непроучени мощи, милиони за всякакви други глупости, но не и за това, което трябва наистина да ценим и пазим.

Пресвети мощи срещу книгата, църквата срещу библиотеката. Това ли са алтернативите днес? Явно да. В държава, в която митрополит може да си позволи да забрани театрална постановка по класик като Емилиян Станев, архитектурните паметници се вграждат в пошли псевдобарокови хотели, старите книги изгниват, забравени от всички, освен от няколко библиотекари, а парите потъват по схеми и обръчи, маскирани като лувъри и уфицита.

А иначе медиите и културтрегерите плачат за чалгизацията на младите и опростачаването на „народа“. Само че не пайнерките са виновни, а липсата на алтернатива, липсата на разбиране какво точно е ценност и защо трябва да я пазим и познаването от млади и стари на това, което е наистина важно. Защото някой ден няма да има „Български орел“, а българското прадо и българската челюст на Дева Мария. Достойно за великобалканските ни комплекси.

Ограбване и обскурнизъм – това са двете страни на монетата в момента. Да ни е честито.

Още по темата от Любослава Русева, Комитата и Черната ръка в Уебкафе.

препратка: http://nervousshark.wordpress.com/2010/08/05/kult-ura
author by LGBpublication date Friday, 06 August 2010, 11:37Докладвай тази статия на редакторите

"Националния алкохолизъм и алкохолния национализъм.
Традиция за владетели и мистификация за будали.
От музея до университета, от консервация до реставрация."

Най-забавното в цялата театрална, ПР кампания, е как в един момент, едновременно г-н Божидар Димитров съобщава: "Потвърждава се, че това са автентичните му кости, заяви министърът на българите в чужбина проф. Божидар Димитров." и в следващото изречение, се пояснява: "Предстои да бъде направен антропологичен анализ." Толкова за "науката". Ако този господин бърка 21ви век с 14ти, жалко за "миряните-гласоподаватели без портфейли".

Хубав коментар:
Относно телешкия възторг около "автентичността" на мощите, ще цитирам (по памет) Умберто Еко, Името на розата:

"- ... а веднъж в една катедрала видях черепа на Йоан Кръстител, когато е бил 12-годишен.
- Но той е починал много по-късно !?
- Е да, другия череп се съхранява някъде другаде. И скъпи ми Адсон, виждал съм толкова много парченца от Светия кръст, че ако всички бяха истински, то нашият спасител е страдал не върху две дъски, а върху цяла гора."

ДОКОГА ШИБАНИЯТ ПРОСТАК БОЖИДАР ДИМИТРОВ ЩЕ НИ ДОСАЖДА?

0615ba.jpg

white_dry_nationalism.jpg

author by dosetliv / публикувал LGBpublication date Tuesday, 10 August 2010, 16:52Докладвай тази статия на редакторите

Тука всичките много се бъркате! Ето къде е заровено кучето:

"Разкопките край Созопол са финасирани 90% от Норвегия. Норвежкото правителство е отпуснало 584 028 евро по линия на Европейското икономическо пространство, съобщиха от посолството. От мисията уточняват, че разкопките край Созопол са един от общо 62 проекта, които са получили финансиране от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество по време на първата фаза на сътрудничество между Норвегия и България в периода 2007- 2009 г. Предстои втори етап на финансиране за периода 2009- 2014 г. При него Норвегия ще отпусне на България нови 126,6 милиона евро за различни проекти обясниха от посолството в съобщение до медиите." Утре посланикът на Норвегия Тове Скарстейн ще посети разкопките на остров Св. Иван край Созопол и ще разгледа мощите на Св. Йоан Кръстител.

Колкото - толкова! За половин милион евро им намираме св Иван Захариев. Като дадат и останалите 126 милиона ще им изкопаме и баджака на Богородица, левия ташак на Один и рогата на Тор.

препратка: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/10/944891_nikola...o_se/
author by морковpublication date Sunday, 29 August 2010, 03:19author email mono_gamen at yahoo dot comДокладвай тази статия на редакторите

припомням си че Норвегия и норвежката посланничка бяха въвлечени във "финансирането" и възхваляването на проекта за музий за съвременно изкуство...
при предишното правителство.

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Saturday 29.08, 05:59

browse text browse image browse video browse audio

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

ustoichivo_razvitie_1.jpg imageНа Железницата ѝ е необходима обществена подкрепа повече от всякога 19.05 03:42 1 comments

zaplatata.jpg imageРаботник за еднократна употреба 18.05 18:36 0 comments

cetodqlwmaeb0da.jpglarge.jpg imageПризив за Солидарност с македонските Протести 09.05 01:34 1 comments

Да защитаваме нашите пенсии! Нашите, тези на старейшите ни, тези на децата ни! imageДекларация срещу пенсионната ¨реформа¨ 04.05 16:56 2 comments

повече >>