настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

1 година ГЕРБ: Демократизация чрез диктатура

category България | Политика | feature author Tuesday, 27 July 2010, 23:25author by Антон Хорасов Докладвай тази статия на редакторите

Наблюдаваме класическо за неолиберализма отнемане на демократичния ред в името на опазването на демокрацията. Класическо и за истеричните настроения против турци/комунисти/агенти на ДС/руснаци/евреи и т.н., така типични за партия АТАКА. Истерията, която докара и ГЕРБ на власт. Тоест, за да се справим с "наследниците на Народния съд" и "техните турски подлоги" ни трябва нов, негов национално-отговорен аналог, който да реши всички проблеми тук и сега.

По случай една година от управлението на ГЕРБ, Борисов коментира: "Когато един от магистралните грабежачии беше застрелян, аз лично поздравих полицая, който е действал безкомпромисно към тази с..гад"(явно премиерът се двоуми дали е по-добре да нарече убит без присъда човек “гад” или “сган”), но в същото време го било срам, когато полицаи пребиха семейство в Кърджали. (http://www.btv.bg//video/1795573767-Borisov_pred_bTV.html) Става дума за случая от преди 2 дни, при който ченгетата пребиха "погрешно" семейство в Кърджали. Тоест, не са пребили "правилната" "сган", а случайно семейство. Този случай е симптоматичен за политиката на сегашното правителство, неслучайно подкрепяно толкова ентусиазирано от неофашистката партия АТАКА. Според статистика ¼ от задържаните в ареста хора са малтретирани от полицаи.

Почти всяка вечер се излъчват публични арести на предварително обявени за “сган”. Провеждат се акции с гръмки имена, вероятно след подходящите съвети от PR агенции, като например “Октопод”, “Всичко Коз”, “Пеперудите” и др. В същото време активно върви процеса на вкарване на нов "специализиран" и зависим от правителството съд, който да решава проблемите "тук и сега". Реформа, която пак се подкрепя активно от неофашистката партия АТАКА, както и от ДСБ. Този прагматизъм е типичен за неолиберализма. Трябват ни "бързи решения", "тук и сега", а не дълго обсъждане. Демократичните решения отнемат "твърде много време”, не са достатъчно икономически ефективни. Управляващите настояват много на точната дефиниция на съда - не е "извънреден", а "специализиран". Но правят малко, за да обяснят какво точно ще представлява той. Дори Дневник и Капитал, които първоначално възхаляваха идването на ГЕРБ на власт като възможност за "бързо и ефективно решаване на проблеми", публикуваха серия статии, в които разкритикуваха непрозрачността и недемократичността на прокарването на реформата. Обявиха обществените обсъждания за "бутафорни", "защото критиците на идеята бяха притискани да не говорят от управляващите и защото в крайна сметка на място нямаше готов проект, а се обсъждаха няколко идеи, нахвърляни на power point презентация." (http://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/07/19/934658_strogosekretniiat_proekt_za_specializiran_sud)

Според ГЕРБ, съдът и сега е зависима институция и за това трябва да се създаде нов, още по-зависим съд, за да се справи с магистрати и съдии от първия. Проектът предвижда сегашният министър на правосъдието, Маргарита Попова, да номинира съдиите, работещи в новия съд. Наблюдаваме класическо за неолиберализма отнемане на демократичния ред в името на опазването на демокрацията. Класическо и за истеричните настроения против турци/комунисти/агенти на ДС/руснаци/евреи и т.н., така типични за партия АТАКА. Истерията, която докара и ГЕРБ на власт. Тоест, за да се справим с "наследниците на Народния съд" и "техните турски подлоги" ни трябва нов, негов национално-отговорен аналог, който да реши всички проблеми тук и сега.

Днешната неолиберална власт абдикира от всичките си задължения да защитава гражданите чрез, например, полицията. Грижите за превенцията на престъпността се "преотстъпват" на неправителствени организации, а криминалните прояви често се представят като етнически, създавайки напрежение между хората, страдащи от полицейско насилие. То, от своя страна, е представяно като геройскo, чистка, екшън сцена всяка вечер по новините. Оправдава се всяко насилие срещу хора, без нуждата от доказателства за тяхната вина. Стига да бъдат наречени "престъпници" или “криминално проявени”, те автоматично се превръщат в такива. Ако медиите нарекат някой с псевдоним, звучащ като от комикс, това автоматично трябва да свали всяко съмнение около неговата вина. А когато фашизирана банда преби леви активисти, отиващи на либерален протест в защита на човешките права на чужденците в България, Цветанов каза, че това е “сблъсък между крайни анархични групировки”. Тоест, според него, държавата няма отговорност към такива “анархични” елементи. Тогава медиите интерпретираха случващото се в абсолютно същия стил, в който говорят и за арестуваните “криминално проявени”. Дори и някой да е сигурен във вината на арестуваните, обявени за нарушители, виждаме колко лесно тази вина може да се прехвърли дори и върху жертва на нацисткото насилие.

Но никой няма право да се сърди на Борисов относно това, че не изпълнява предизборните си обещания. Преди изборите имаше скандал около "лошия човешки материал", а днес се говори за това, че “сганта” трябва да се застрелва директно от безкомпромисни полицаи. Полицейското насилие е лошо, само ако е срещу "погрешните", но не и ако е срещу враговете на нацията - "сган", "комунисти", "руски агенти" и други, които попаднат в черния списък на ГЕРБ/АТАКА. В края на миналата година журналистът Бареков, бивш водещ на чалга предаване в националистическата телевизия СКАТ, който не крие силната си симпатия към Борисов, писа: “Пиночет ли…? Нека да не плашат народа с хунти и пиночети, защото той вече знае, че друго няма да оправи положението.”(http://www.barekov.com/?p=1204)

Полицейското насилие не е новост за ГЕРБ. Сегашното правителство е логичното продължение на една дълга тенденция на заигравка с десния екстремизъм и силовите инструменти на държавата, нужни за задържане на курса за неолиберални реформи. Боян Расате водеше предаване в телевизия, собственост на олигарх близък до “социалистите” от БСП. Националистът Първанов яхва всяка патриотарска истерия. А Божидар Димитров безконфликтно премина от държавен идеолог на предишното правителство към министър в сегашното. “Шоковата терапия” може да действа само в ситуация на перманентна криза, на истерично търсене на врагове и отказ от каквато и да било форма на обществен дебат.

Няма никакъв смисъл от носталгия по някое от предишните правителства. Няма и смисъл от това да си мислим, че тези процеси са уникални за България. Крайно десни партии като АТАКА набират сила навсякъде, а водещите неолиберални елити все повече и повече трябва да се съобразяват с тях. Това се наблюдава от Унгария до Белгия. Управляващите са длъжни да измислят нови и нови врагове (например бежанците в Италия, терористите в Испания, циганите в Унгария), за да създават състояние на постоянен стрес, в който да могат да прокарват непопулярни, про-корпоративни мерки. А в България тези врагове са смесица между циганите, турците, руснаците, комунистите, евреите... в зависимост кой от приятелите на Борисов дава отговора – Джамбазки, Сидеров, Божидар Димитров или Цветанов.

Можете да прочетете още защо днешния неолиберален капитализъм, капитализъм на бедствията, както го нарича Наоми Клайн, може да съществува само в условията истеричен национализъм и полицейска държава прочетете четете тук - http://baidalai.org/?p=243

author by Бай Благойpublication date Wednesday, 28 July 2010, 09:52Докладвай тази статия на редакторите

Ясно е, че тоя сайт е пред замиране, а редакцията е отебала въпроса централно, но чак пък такъв материал не очаквах да се появи във водещата колона на индимедия...Незнам кой е автора, но по ще му отива да се подпише като Червено-руски-позитанец.

Правителството на ГЕРБ е първото което настъпи малко по опашката червената мутро - олигархична сган, след достойния опит на Жан Виденов да се противопостави на въпросните боклуци през 1996-97г, който завърши с държавния преврат срущу неговото правителство от 10 януари - 4 февруари 1997г.

Дайте да плачем за нарушените "права" на мутрите, рецедивистите, убийците, които безнаказано тероризираха народа. Дайте всички да се вдигнем в защита на крадците на милиони, като Николай Цонев които ги карат, представете си, о боже, да "легнат на земята" при арестите им! И горкият магистрален бандит, застреляли го човека, а той само ограбвал и убивал хора по пътищата...

Аз пък поздравявам плевенския полицай, който застреля отрепката с 10 присъди право в главата. Браво! И нека има още такива "рикошети" и то по по-високопоставени глави.
Специализираните съдилища са единствения начин в настоящата обстановка, някой представител или слуга на Червената мафия да получи ефективна присъда. Който не го разбира това и дрънка за произвол е опасно глупав.

Къде бяхте господа правозащитници досега? От луната ли падате? "Фашизираните банди бият хора". По време на управлението на коя партия се появиха и избуяха тия "банди"? Кой ги организираше, финансираше, пазеше им гърба и посочваше "мишени"?
Нападението в трамвая да не би да им е първото? Не е , може би 15-тото за последните няколко години е. Но е първото, което не остана безнаказано и то не за друго, а защото Ц.Ц. каза на подчинените си да решат случая за 2 дена. Колко го решиха е друг въпрос.

В заключение искам да кажа, че трябва внимателно да се анализира обстановката, да се мисли преди да се действа , пише или говори, защото от криворазбран "активизъм" някой може да се окаже в отбора на по-лошите.
Щото ако тия изтърват положението и паднат, се върщат руснаците с БСП, олигарсите и мутрите и с България вече ОКОНЧАТЕЛНО ще бъде приключено.

author by Peter - 1 of Индимедия България Editorial Grouppublication date Wednesday, 28 July 2010, 11:18author email peter at aresistance dot netДокладвай тази статия на редакторите

Горният коментар на Бай Благой идеално илюстрира и доказва всичко написано в статията - отказ от свобода и приемане на полицейщина в името на борба с националните врагове.

Защитниците на полицейщината и борбата с /сложете необходимото/ обаче не бива да забравят, че Бойко е бил лична охрана на Тодор Живков, има солидни връзки с подземния мутренски свят (срещу който сега уж се бори) и собствена "охранителна фирма" (Ипон).

Парадоксално е да се защитават такива авторитарни лидери като Бойко, да се оправдават побои "по случайна грешка" над обикновени хора, неолиберални икономически мерки (здравеопазване, образование и т.н.), краен лобизъм (според изследвания на различни агенции огромната част от внесените и приети от ГЕРБ закони защитават корпоративни интереси) и атаки срещу анти-капиталистически алтернативи (читанка.инфо) под предтекст, че трябва силна ръка, която да изведе България от блатото.

Това е тоталитарно и в духа на едни други времена преди 89та. Подкрепата за такива мерки от страна на хора, смятащи се за защитници на свободата/леви активисти/демократи/анархисти/прогресивни/радикали е пълна заблуда и поддаване на неолиберална манипулация.

Важно е също така да си зададем въпроса колко от арестуваните са освободени, срещу колко са повдигнати обвинения и колко са осъдени.

Избирането на по-малкото зло (а дали е по-малко или е същото, но опаковано по-апетитно) е заравяне на главата в пясъка и е абсолютно реформистко.

author by be the change you want to seepublication date Wednesday, 28 July 2010, 22:58Докладвай тази статия на редакторите

Malko chernogleda i fatalistka e statiata i komentarite. Za shtastie deystvitelnostta ne se svejda do institucionno -politicheskiya cirk i mediinite im scenografii. Hubavo e da ne se prenebregva negativnata strana na neshtata, obache ne si zaslujava da koncentrirame glavnata chast ot usiliyata i vnimanieto si na neia. Tia swshto taka moje bi niakude dulboko v nas e izraz i na sobstvenite ni negativi, koito vse oshte ni swstavliavat, zashtoto se razpoznavame v tiah i shreshtu koito se borim i ot koito bihme iskali da se otwrvem. Tova obache ne bi triabvalo da ni prechi da se koncentrirae predimno vwrhu konstruktivnata perspektiva na istinskiya jivot i tam da vlojim silite i energiata si.

author by Тимурpublication date Thursday, 29 July 2010, 11:08Докладвай тази статия на редакторите

Без да е нужен какъвто и да е сантимент към милиционерокрацията на Б.Б. и Цв.Цв., може спокойно да се каже, че горната статия ни представя един твърде опростенчески и плитък анализ на ситуацията. Като цяло прилича на декларациите на разни бюрократо-активисти от сорта на БХК и "Шалом", преразказани от някой, който чете само заглавията на новините. Хубаво е да се търси глобалната картина, но стремежа да се вкарат родните политико-мафиотски истории в класификационните схеми на западния ляво-либерален активизъм може повече да ни отдалечи от истината, вместо обратното. Вместо да се повтарят клишетата за Сидеров от 2005 или за Бойко от 2001-ва, трябва да се гледа по-внимателно какво вършат сега и да се мисли каква им е реалната мотивировка. Защото всичко, което става - от политическите маневри и надлъгвания, през дирижираните медийни сензации, та до показната полицейщина - е израз от една страна на сблъсъците на разните вътрешни икономически и властнически интереси, от друга на външните такива и техните изразители на местна почва. Много по-лесно е да се говори за дясно, ляво и надигащ се фашизъм, но ако не можем да се ориентираме в това, което е зад очевидното, едва ли трябва да имаме претенции да просвещаваме масите.

author by въпросpublication date Thursday, 29 July 2010, 11:40Докладвай тази статия на редакторите

Какво стои "зад очевидното"? Много ми е интересно.

"сблъсъците на разните вътрешни икономически и властнически интереси, от друга на външните такива и техните изразители на местна почва"

Това изречение не го разбирам. Наистина. Ясно, че има "конфликти", но какво променя това. Пак има създаване на масова истерия, полицейско насилие и прокарване на лобистки политики, защитаващи едрия бизнес. Какво значение има цвета, националността и "геополитическата ориентация" на някой конкретен капиталист?

Какъв е истинския конфликт? Американци срещу руснаци? КГБ срещу ЦРУ? ДС срещу ДАНС? И какво променя това?

Ще ми е много интересно да представиш някво по-цялостно обяснение и да кажеш каква е същността на нещата и какво стои 'зад' привидностите. Защото сега просто загатваш някакви неща и не е ясно какво искаш да кажеш. Поне на мен не ми е ясно.

author by Ивоpublication date Thursday, 29 July 2010, 12:36Докладвай тази статия на редакторите

"Няма никакъв смисъл от носталгия по някое от предишните правителства. Няма и смисъл от това да си мислим, че тези процеси са уникални за България. Крайно десни партии като АТАКА набират сила навсякъде, а водещите неолиберални елити все повече и повече трябва да се съобразяват с тях. Това се наблюдава от Унгария до Белгия. Управляващите са длъжни да измислят нови и нови врагове (например бежанците в Италия, терористите в Испания, циганите в Унгария), за да създават състояние на постоянен стрес, в който да могат да прокарват непопулярни, про-корпоративни мерки. А в България тези врагове са смесица между циганите, турците, руснаците, комунистите, евреите... в зависимост кой от приятелите на Борисов дава отговора – Джамбазки, Сидеров, Божидар Димитров или Цветанов."

Това обаче е абсолютно вярно! Не е вярно, че ЕС няма да позволи на неонацистите да дойдат на власт - напротив, ЕС ще трябва да се съобразява с тях, а неолибералната власт и идеология много лесно могат да се срастнат. Да, ние имаме други спомени - за срастване на червената мафия и олигархия с Държавата, но нека не забравяме колко лесно десния популизъм, неолибералната корпоративност и откритият фашизъм могат да бъдат заедно - примерите са много - от военната хунта в Гърция през 60-те до диктатурата на Пиночет в Чили от 760-те до 90-те, а за що не и Италия на Мусолини и Берлускони, че даже и Германия на Хитлер ?! Ако не си отворим очите скоро ще навлезем в свърцентарлизирана и свръхкапитализирана свръхдържава пред която "1984", "Прекрасният нов свят" и "Матрицата" ще ни се струват като детски приказки!

author by Тимурpublication date Thursday, 29 July 2010, 20:46Докладвай тази статия на редакторите

"Какъв е истинския конфликт?"
Истинският конфликт е какъвто винаги е бил - между нормалните трудещи се хора и разнообразните паразити, представляващи политическите и икономически "елити"

"Какво значение има цвета, националността и "геополитическата ориентация" на някой конкретен капиталист?"
Е точно това е, че няма значение - защото въпреки всички пози и циркове, противоречията между гореспоменатите паразити не се основават на идеология, националност или сантименталност към братски народи. Разделят ги единствено груповите и частните им икономически интереси - точно затова е важно да се следи точно какъв мач се играе "зад кулисите", и кой на кого дърпа конците. Защото иначе се получава като в онази басня на Платон за пещерата, в която хората виждат само отраженията на реалността. Да свеждаме нещата единствено до обща либерална критика с кухи лозунги на дясното, полицейщината и т.н. е все едно да лаем по светлинни зайчета, които властници и капиталисти правят по стената.
Впрочем, тези разсъждения за връзките на неолибералзма, национализма, насилието и т.н. доста ми приличат на марксически диалектизъм - генерално погледнато идеята е правилна, но желанието да се вкарат всички казуси в универсални формули води до безброй грешни предположения и тотално объркване на приоритетите.

Брой коменатри на страница
  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Wednesday 07.10, 13:04

browse text browse image browse video browse audio

text„Шоковата терапия изисква непрозрачност“ 05.10 04:27 0 comments

textС какво мислим? 05.10 03:39 0 comments

text7 октомври - Световен ден за достоен труд 24.09 01:45 0 comments

yjymnuoetvt6enkhly4p.jpg imageПетима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики 30.08 21:10 0 comments

texttyuerueryerert 07.08 13:20 0 comments

economistesca3a4.jpg imageНадзор над икономическата мисъл в университетите 25.07 17:54 1 comments

220pxbravenewworldrevisited.jpg imageКак ни манипулират 21.07 20:08 0 comments

618x346.jpg imageПоглед в бъдещето: Протест с изместен център 19.07 20:05 0 comments

textКостадина Кунева: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ "НАМИГНА" на НАТО 17.06 02:35 0 comments

seed_laws_poster_en_thumb.jpg imageПолитика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите региони 12.06 17:02 0 comments

textПовишават ефективноста на радиоактивно облъчване на мозъците 10.06 10:39 0 comments

1f33eb559193af8853c1e5f44c95edda.jpg imageГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ - БЪЛГАРИЯ ЗА МИР 05.06 21:47 0 comments

9f938b8ae38500613817a123c55f7761.jpg imageКакво можем да научим от етичния кодекс на древните индианци 30.05 18:19 1 comments

citizenfour1.jpg imageРеч на Едуард Сноудън при връчване на Награда за цялостен житейски принос 27.05 20:00 1 comments

csm_european_solidarity_greece_logo_8a39d2e6f7_2.gif image20-26 ЮНИ: ПРИЗИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТДОЛУ НАГОРЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ ДВИЖЕНИЯ 27.05 13:42 0 comments

01.jpg imageНАТО, БТА и свободата на словото 26.05 02:39 1 comments

x_9b531a43_1_2.jpg imageБлизък изток: Най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата 24.05 15:57 0 comments

arton11610bb819.jpg imageDEBT OVER! 4-ти Европейски Летен Университет на CADTM 23.05 17:53 1 comments

banner_300x250.jpg imageСветовен марш срещу Монсанто 23 май 2015 20.05 20:05 2 comments

Let it be - лозунгът на протестите за свободно слово в България. imageВ подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР 19.05 04:29 0 comments

повече >>