настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

София: Флашмоб срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се нео-нацистко насилие

category България | Активизъм и протести | feature author Thursday, 10 June 2010, 20:08author by 1 of Индимедия България Editorial Group Докладвай тази статия на редакторите

Днес в центъра на София на "Попа" се проведе първия по рода си протест срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се нео-нацистко насилие. Причина за него бяха бруталните актове на насилие, извършени на политическа основа миналата неделя от активисти на нео-нацистката групировка "Национална съпротива", както и разкритото след две години убийство на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, убит отново от нео-нацисти, защото "приличал на гей".

На акцията имаше около 50-60 човека от най-различни възрастови групи (между 17 и 55 години; както тийнейдъри, така и преподаватели от университети), еколози, граждански активисти, имигранти, представители на различни леви активистки движения, ЛГБТ-активисти, активисти в студентски движения, блогъри - всички дошли, за да изразят позицията си: "Стига!". Активистите раздаваха листовка, чиито ткст получихме по-рано по и-мейл и може да видите по-долу.

Около 18:05 движението на кръстовището на бул "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев" беше блокирано с викове "Стига ксенофобия, стига расизъм", "Нацистите в затвора", "Фашизмът не е мнение, а е престъпление", "Няма да забравим, няма да простим" и плакати "Апатията убива", "Стига расизъм", "До кога ще търпим фашистки тормоз", "Отворете си очите". Когато на случайно минаващите хора им беше обяснявана причината за блокадата и акцията, всички те искрено ни се възхищаваха и подкрепяха позицията ни, доказвайки, че в България няма място за нео-нацистки групировки. Една част от протестиращите бяха изтикани от едното платно за движение, но останалите успяха да блокират другото, сядайки на улицата. Около 10ина минути след началото на блокадата, всички освободиха кръстовището, продължавайки да скандират на близките тротоари. Всичко приключи около 18:30, когато хората започнаха да се разотиват, обещавайки си, че това е само началото!

Аудио запис от протеста:

Платформа срещу открития и скрития расизъм, нео-нацизъм и политически мотивираното насилие

НЕКА ДА ГО КАЖЕМ!!

“... не казах нищо, защото не бях комунист. После дойдоха за синдикалистите и аз не казах нищо, защото не бях синдикалист. После дойдоха за евреите и аз не казах нищо, защото не бях евреин. После дойдоха за мен…, но тогава не беше останал вече никой, който да каже нещо за мен.“
(6 януари 1946, Франкфурт, пастор Мартин Нимюлер)На 06.06.2010 в София маскирани нападатели с метални пръти, боксове и ножове брутално атакуваха в трамвай 20 четирима младежи, които отиваха на мирен протест срещу незаконното задържане на чужденци в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. В следствие на побоя четиримата младежи на възраст между 17 и 25 години са със сериозни наранявания, като двамата най-тежко пострадали са ученик на 17 години, претърпял серия операции на лявата ръка и 25 годишен студент на Софийския университет със сериозни травми по главата.

Начинът по който МВР, министър Цветанов и повечето медии описват случая е опит да се банализира насилието и това е опасно!

Остро се противопоставяме на опита този случай да се представят в публичното пространство като сблъсък на враждуващи радикални младежки банди.

Приравняването на насилници и жертви е напълно неадекватно  и също толкова опасно!

Докато маскираните нападатели са хора със сериозни криминални досиета, вината на техните жертви очевидно е само това, че имат ясна и мирно изразявана политическа и гражданска позиция.

Институционалното неразпознаване на неонацизма от органите на реда е опасно!


Атаката, проведена непосредствено преди протеста пред дома в Бусманци, говори за добре обмислена и организирана политическа провокация, чиято цел е да провери границите на търпимостта към расистки, ксенофобски, хомофобски, нео-фашистки и нео-нацистки действия в българското общество днес.

Примери- бол!

Примери за политически мотивирано насилие от страна на расистки, ксенофобски, антисемитски, нео-фашистки и нео-нацистки групи в България има много.

  • Зачестяват нападенията над мирни граждани заради външността им, сексуалната им ориентация, цвета на кожата им, етническата им принадлежност или политическите им възгледи.  Студентът по медицина Михаил Стоянов е бил убит преди 2 години защото според група неонацисти „прочистващи Борисовата градина от гейове” „приличал на гей”! / по информация от приключилото едва сега разследване/
  • Атакуват се религиозни храмове, гробища, училища / случаи с турските, еврейските гробища, училището в което се учи иврит..../
  • В България се провеждат международни неонацистки събирания, като разрешените от Столична община шествия на организацията “Кръв и Чест”, ежегодния Луковмарш, на който често присъстват гости от фашистки организации от Германия, Румъния, Италия, Швейцария и др.  На националистическото първомайско шествие тази година се виждаха неонацистки символи и беше разпространявана неонацистка пропаганда.


Побоят над участници в протест за правата на чужденците е кулминация на тревожна тенденция, която застрашава основното право на изразяване и на граждански акции!

Това е провокация срещу свободата на изразяване и сдружаване и не може да позволим тя да остане и този път безнаказана. Политически или расистки мотивираното насилие е проблем не само за непосредствените жертви и пострадали.

Опитите за сплашване и ограничаване на правото на изразяване чрез терор и насилие са грубо предизвикателство пред принципите на демокрацията в България, и това ги прави проблем на всички демократично мислещи хора.

Всеки е застрашен!

Ако днес насилниците се опитват да запушат устите на активисти, или да „изчистят“ града си от етнически, расово, религиозно или сексуално „неправилните“, утре жертвата може да бъде всеки от нас, просто изразил „неправилно“ мнение.
            
НЕКА ГО КАЖЕМ!

Мълчанието срещу фашисткото насилие е това, което прави това насилие възможно.

Затова, ние, групата граждани, участвали в протеста пред Бусманци, независимо от различните  ни политически убеждения, заставаме в защита на четиримата, станали жертви на политическо насилие, и против надигащия се в България расизъм, ксенофобия и нео-нацизъм.

Такива посегателства не бива да се омаловажават като „хулигански прояви“, защото т. нар. „хулигани” са антиконституционни паравоенни организации, мотивирани за действията си от антидемократични идеологии като расизъм, антисемитизъм, фашизъм и нацизъм.

ПИТАМЕ:
Имат ли тези паравоенни националистически банди, групи и организации сериозен институционален или политически гръб, родствени и фамилни връзки с представители на официалните власти в България, скрита политическа подкрепа и насърчение от влиятелни български политици, които иначе държат на „европейското си лице”.

ИСКАМЕ:

- издирване и задържане на участвалите в побоя и незабавни и категорични резултати в разследването на полицията.
- повдигнане на адекватни обвинения и този път те реално да понесат отговорност за извършеното, след като в множеството предишни случаи на побои, известните на полицията криминалнопроявени са били освобождавани, въпреки наличието на много доказателства срещу тях.

ПРИЗОВАВАМЕ:
Призоваваме всички граждани, граждански групи, неправителствени организации, медии и институции и всички, които желаят истински свободно, демократично и толерантно общество в България, да се присъединят към нашата платформа.

antifa_flashmob_1.jpg

antifa_flashmob_2.jpg

antifa_flashmob_3.jpg

antifa_flashmob_4.jpg

antifa_flashmob_6.jpg

antifa_flashmob_7.jpg

antifa_flashmob_7_1.jpg

antifa_flashmob_8.jpg

antifa_flashmob_9.jpg

antifa_flashmob_11.jpg

antifa_flashmob_12.jpg

antifa_flashmob_13.jpg

antifa_flashmob_14.jpg

author by авторpublication date Thursday, 10 June 2010, 20:33Докладвай тази статия на редакторите

Да не се забравят и тези случаи

http://bulgaria.indymedia.org/article/36395

http://bulgaria.indymedia.org/article/36289

author by екологpublication date Friday, 11 June 2010, 00:12Докладвай тази статия на редакторите

Нека припомним и още един случай:

"Четирима скинари нападнаха и биха група еколози в центъра на София, които подготвяха поредния си мирен протест в подкрепа на защитата на природата в Странджа. Репортер на "Дневник" видя боя в Борисовата градина, след който има няколко ранени и арестувани."

препратка: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/07/17/360070_skinar...dina/
author by Христинаpublication date Sunday, 13 June 2010, 21:32Докладвай тази статия на редакторите

Явно авторът не знае значението на "Флашмоб". Това е било мирен протест, а разликата е ОГРОМНА!!

За повече сведения провери в Гугъл. Ето и помощ: http://flashmob.byethost6.com/

Не е много умно да използаш нова дума, която си научил, без да знаеш значението й...

author by LGBpublication date Sunday, 13 June 2010, 22:45Докладвай тази статия на редакторите

Едва ли това е най-важното в този случай - какъв "термин" да се използва за описание на събитието. Но ако се изпада в активистка терминология - определението за "флашмоб" отданва е излязло от първоначалното си значение и към днешна дата дори няма твърдо определение.

Арт характерът и абсулдността на темата отдавна не са водещи при флашмоб. Ето едно определение, което аз считам за по-точно:

(FLASH mawb) n. A large group of people who gather in a usually predetermined location, perform some brief action, and then quickly disperse. —v., —adj.

http://www.wordspy.com/words/flashmob.asp

Съществено е начинът за събиране-известяване на хората и тактиката по време на събитието. В нашия случай това не е мирен протест, не е разрешен протест, информацията се разпространява неофициално, в последния момент и събитието трае кратко време. Това е политически акт, който използва тактиката и характеристиката на "флашмоб".

Ако всичко това има някакво значение. По-важно беше кой ще подкрепи една важна и справедлива кауза, а не кой какви думички е научил без да си подаде носа навън.

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Tuesday 31.03, 15:36

browse text browse image browse video browse audio

efbww.jpg imageСтоп на социалния дъмпинг 23.03 16:15 0 comments

tjnrgb.jpg imageРезолюция на ЕКП за ограничаване на финансовите измами, укриването на данъци и дейността н... 17.03 13:50 2 comments

textДългът – един век извиване на ръце 13.03 03:33 0 comments

_cropped.jpg image„Урок” по честно кино 12.03 04:46 0 comments

chergarianarchycopy.jpg imageПатриотизмът - опиум за угнетената душа 12.03 03:49 0 comments

20925_1.jpg image„Гео Милев и изкуството“ 09.03 14:43 0 comments

textРаботещи бедни 03.03 02:44 0 comments

debt.jpg imageНС да отмени решението си за 16 млрд. заем 03.03 01:26 1 comments

fr_caroussels_image_189.jpg imageОснови на биодинамичното земеделие 01.03 03:59 2 comments

growningcommunities.jpg imageGrowing Communities – практическа алтернатива на хранителната индустрия 27.02 23:41 0 comments

samain.jpg imageЗа религията, политиката и секуларизма 16.02 18:25 1 comments

textПолитика без политика: "ние" и "те" в протестите и кризата на представителството 11.02 02:01 0 comments

yin_yang_laozi1.jpg imageЕкологичното съзнание и особеностите на източната мисловност 07.02 19:08 0 comments

debt.jpg image15/2: Ден за протести в СОЛИДАРНОСТ С ГРЪЦКИЯ НАРОД 07.02 18:44 2 comments

p0809cqfdecoledef022.jpg imageFuck Off, Google - На нашите приятели 07.02 16:39 2 comments

textОтворено писмо на Ципрас към немския народ в германския ежедневник „Ханделсблат“* 03.02 00:57 0 comments

textСкандално предложение на МЗ прави медицинската помощ платена 02.02 21:17 1 comments

textФондация Програми за животните се противопоставя на предложените изменения на Закона за ве... 30.01 16:57 0 comments

logole.gif imageВ подкрепа на СИРИЗА 23.01 19:49 1 comments

shumen2.jpg imageБДЖ Е НА НАРОДА! Вълна от недоволство в страната заради спрените влакове (обзор) 18.01 23:48 2 comments

повече >>