настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

ГМО - смъртоносна игра със здравето и живота

category България | Технологии и компютри | review author Tuesday, 13 May 2008, 05:00author by Land and Freedom Докладвай тази статия на редакторите

Всяка година Европейското движение за недопускане на Генномодифицирани организми (ГМО) в хранителната верига на човека и в природата организира в началото на април редица прояви като шествия, конференции и протести в редица страни. И си струва, защото ГМО са живи организми и веднъж отделени в околната среда, остават там завинаги. В същото време не е ясно как ще се свържат с гените на приемника - човек, животно или растение, и какви последствия ще има това за него.


ГМО са микроорганизми, растения или животни, чиято наследствена информация е изменена чрез средствата на генното инженерство. Такива опити се правят от 70-те години на миналия век, но първите генномодифицирани продукти за пазара се произвеждат през 1995 г. Те вече така са навлезли в хранителното меню на човека, че едва ли е възможно някой да се предпази от тях.

У нас за деня за борба с ГМО - 8 април вероятно има организирана среща със студенти от Софийския университет и от Лесотехническия университет. Инициативи, посветени на тази борба, ще има през цялата година, както беше през миналото лято турнето на Домата-мутант и разяснителната кампания, организирана от Сдружение "Агролинк", за генномодифицираните продукти.

"В момента усилията ни са насочени повече към голямата среща на високо равнище, която ще се проведе в Бон от 11 до 18 май. Срещата на върха се казва "Планета на разнообразието".

Биоразнообразието е застрашено чрез внасянето и въвеждането в природата на ГМО. Тази опасност идва от целта на генното инженерство да се използват семена и култури, които да могат да бъдат отглеждани на много места, което напрактика намалява биологичното разнообразие", обясни представител на Сдружение "Агролинк", което ще участва на срещата в Бон.

Най-често ГМ-семена се използват в царевицата, соята, рапицата и памука (през последните 2 години). Други генномодифицирани продукти са някои сортове картофи, които стават устойчиви на колорадски бръмбар, тютюн - неподатлив на вирусни заболявания, домати с удължен срок на трайност, тиквички и папая. Все пак най-масовите и опасни храни са царевицата и соята. Зърнената култура, освен от директната консумация на хората, попада в хранителната верига, защото се използва за производство на фураж за домашните животни. А от соята се приготвят голям брой различни продукти, които са включени в почти всички видове пакетирани храни, особено в месни произведения, шоколади и сладкиши. Отделно самата соя се яде, уж като здравословна храна, вместо месо, а и се използва в приготвянето на 70-80% от видовете колбаси. Соята се произвежда основно в Аржентина, Бразилия, САЩ, Канада, Индия и Китай, където пък 60% от тази храна е генномодифицирана. Т.е. опасността всеки ден да поемаме генномодифицирана соя е напълно реална.

Друг продукт - доказано отровен и намерил място в състава на много от съвременните храни е аспартамът. Производителите заместват захарта с аспартам, защото им е по-евтино. "Внуши се на населението, че захарта е вредна и ето подсладител на нейно място, който е "здравословен". А аспартамът е също продукт, получен в резултат на генноинженерна технология. Много по-евтин е от захарта, но има редица неприятни последици върху човешкото здраве. Продуктите от разпадането на аспартама причиняват мозъчни тумори, загуба на памет, слепота, промяна на сърдечния ритъм, тремор, затруднения в дишането, анемия, проблеми при бременност. Установени са невродегенеративни болести, рак, напълняване".

Аспартамът е широко разпространен в България, защото се съдържа в редица безалкохолни напитки, захарни изделия, в продукти за диабетици и диетично хранене. Популярното му име е НутраСуит и се отбелязва също като Е951. Ако аспартамът се нагрее до 30 градуса, то дървесният спирт (метанол), съдържащ се в него, се превръща във формалдехид, а от него се образува мравчена киселина, която на свой ред предизвиква метаболитна ацидоза. Отравянето с метанол имитира симптомите на множествена склероза.

Много учени доказват, че ГМ-храните са изключителна заплаха за здравето на човека. Изследвания върху опитни животни показват, че ГМО водят до алергии, спират развитието на мозъчните клетки, предизвикват атрофия на бъбреците, увеличават панкреаса, повреждат имунната система. Например генномодифицираната царевица на компанията "Монсанто" LY038 съдържа повишено количество на аминокиселината лизин, която в процеса на готвене или преработка произвежда токсични съединения, свързани със симптоми на Алцхаймер, диабет, алергия, рак и преждевременно застаряване.

В Европейския съюз вече съществува регламент, че при храни, които съдържат над 0,9% ГМО, това рябва да бъде изрично упоменато на етикета.

Евродокументът е приет и у нас, но, така или иначе засега официално няма нито един такъв продукт, който да съдържа по-голямо количество ГМО от определената норма. Големите фирми, производителки на шоколади и сладки изделия, в които се използват подсладител и соев лецитин, имат двойствена политика. Те не си позволяват да предлагат храни с наднормено съдържание на ГМО на европейския пазар, но ги произвеждат в други страни. В Чехия преди няколко години имаше такъв случаи, когато във верига магазини бяха открити продукти с ГМО.

Преди 4-5 години у нас също имаше скандал с генномодифицирана царевица на фирмата "Монсанто". Заводът за царевично нишесте "Амилум" в Разград купуваше от тази царевица, без да бъде информиран от производителите и Министерството на земеделието. В резултат на това продуктите му бяха върнати от купувачите от Европа, които отказват продукция замърсена с ГМО. В България производството на ГМ-царевица е продължило от 1999 г. до 2003 г. В началото са били засети 130 000 дка, а през последната година - 21 195 дка., с разрешение на Министерството на земеделието и горите.

На Стария континент е изградена мрежа от територии, свободни от генетично модифицирани организми. Към момента в нея има 172 региона и над 4500 общини, които са се обявили за територии, свободни от ГМО. Такива зони са цяла Гърция, Австрия, Швейцария, Полша, две трети от Франция, голяма част от Италия и отделни региони в почти всички европейски страни. В България засега има пет общини, които са се обявили за свободни от ГМО с решение на общинските си съвети - Сатовча, Баните, Кърджали, Златарица и Ивайловград. По този начин те искат да покажат желанието на местните хора за устойчиво развитие - селски и екотуризъм, както и здраве за жителите в района.

Контролът у нас не е на нужното ниво и един от проблемите е размиването на отговорността между различни институции. Министерството на околната среда и водите контролира отглеждането на култури или т.нар. освобождаване на ГМО в природата. Министерството на земеделието и горите трябва да следи за вноса и износа на ГМ-култури, здравното ведомство е отговорно за етикетирането на храни, включващи съставки с ГМО.

От 2005 г. има и специално приет Закон за генномодифицирани организми, в който се казва, че в страната ни е забранено да се отглеждат плодове и зеленчуци с ГМО, пшеница, маслодайна роза, лоза и тютюн, но нямаме забрана на царевицата и на соята, които всъщност са най-разпространени. В развитите страни контролът върху храните се осъществява от потребителите и техни организации, които вземат проби и ги дават за изследване. У нас гражданското общество е още в начален стадии, а и много от хората не се замислят достатъчно за здравето си и за околната среда. Но така или иначе това ще се промени с времето, надяват се природозащитниците.


Mexico's First "World Action Day Against GMOs" National Food Fair; antiGMO in 40 countries
http://portland.indymedia.org/en/2006/04/337985.shtml

Grow Zapatista GMO-Free Corn
http://www.schoolsforchiapas.org/english/get-involved/grow-zapatista-gmo-free-corn.html

препратка: http://bulgaria.indymedia.org/article/1728
author by rfi.bgpublication date Thursday, 15 May 2008, 22:35Докладвай тази статия на редакторите

Европейците започват все по-често да обръщат внимание на това, което имат в чиниите. След движението Slow Food, различните знаци за биопродуктите, без да забравяме асоциациите за защита на потребителите, ето че и френският министър на земеделието лансира мащабна комуникационна кампания за качеството на селскостопанската продукция. До 3 юли, в Париж и Брюксел, всички професионалисти от сектора са поканена да обсъждат съдържанието на чиниите в Европа, да информират потребителите и може би да ни успокояват по отношение на храненето ни за в бъдеще. Първата среща от тази инициатива бе озаглавена просто “Какво ядем”. Мислим за земеделието, когато се храним, производителите мислят ли за здравето ни, когато отглеждат посевите си или добитъка – това бяха най-общо въпросите по време на дебатите между селскостопанските производители, потребителите и специалисти по храненето. След 60 години на промишлено земеделие, търсенето на качествени храни е вече налице. Много производители полагат вече усилия да показват пред потребителите, по какъв начин обработват земята или отглеждат животните. Всички вече са наясно, че храненето на добитъка оказва пряко влияние върху здравето на хората и че е дошло време за промяна на традиционното земеделие. Ето какво мисли Изабел Аноние, земеделски производител и председател на асоциацията Forme en Ferme: “Много внимание се отделяше на тезата “нахранете хората”, тъй като светът трябваше да се изхранва. Вярно е, че след края на войната през 1945 хората трябваше да бъдат нахранени. И днес проблемът с изхранването продължава да е актуален, но трябва да се има предвид, че междувременно нещата доста напреднаха. Време е да се обърнем и към качеството, защото решението не е точно в количеството, тъй като то поставя и други проблеми за околната среда и благоустройството, за разликите между севера и юга. Трябва всички ние сериозно да поработим...” Изабел Аноние предлага настаняване в собствената си ферма и предлага балансирана, сезонна и качествена храна. На гостите си тя обяснява и показва как се хранят животните и как се отглеждат растенията.

Докато осъзнаването по отношение на храненето в Западна Европа е факт вече от години, на изток тепърва започва да се обръща внимание на тези проблеми. В литовската столица Вилнюс семейство производители на мляко и сирене предлагат веднъж на две седмици продукцията си на пазар за селскостопански продукти. Те започват да отглеждат кози преди три години с идеята, че трябва да се възстанови връзката между производител и потребител. Днес литовците продължават да консумират сякаш, за да наваксат пропуснатото през годините на съветска власт и начело в потреблението се нареждат супермаркетите. На всеки две седмици, семейството донася продукцията си от мляко и сирене в едно кафене във Вилнюс и обясняват подробно как е произведено всичко. Още по-интересно е, че семейството производители не желаят да получават субсидии от европейските фондове, за да бъдат свободни в работата си.

Традиционно българските зеленчуци и плодове са известни с добрите си вкусови качества, но за да стигнат до трапезата трябва да покриват редица изисквания.
Например, българските домати, са известни с уникално си качество и в последната година това увеличава търговските заявки от Великобритания и от Русия, твърдят от Сдружението на българските земеделски производители. Специално за доматите европейските изисквания за качество са да бъдат: здрави, цели, чисти без видими странични белези, свежи на външен вид, без вредители или повреди причинени от тях, без повишена повърхностна влажност и без чужд мирис и вкус. Доматите се класифицират в три категории – екстра, първо и второ качество. Количеството обаче у нас не достига. В момента страната ни не изпълнява дори квотите за безмитен износ на плодове и зеленчуци. Причината е в недостатъчното производство. За вътрешно потребление България е принудена да внася от Гърция, от Македония и от Турция. Търговците предпочитат вносните зеленчуци от Гърция, защото ги купуват по-евтино, а българската продукция е по-скъпа. Никой обаче не знае какво има във вносните плодове и зеленчуци и колко качествени са те. Не се извършва системен контрол върху вноса. Масово българските потребители ядят зеленчуци с вкус на гума и затова все по-често питат откъде е продукцията която купуват. Търговците хитро се измъкват твърдейки, че са български. Не всички обръщат внимание на качеството, но и у нас се увеличава броят на потребителите, които сериозно се замислят с какво се хранят и търсят екологично произведени плодове и зеленчуци. Именно тази потребност кара хора, които на пръв поглед нямат нищо общо със земеделието, да инвестират в селскостопанска дейност. Пример за това е известната тенисистка Маги Малеева, която планира да създаде екоферма край София. Там ще отглежда екологично чисти зеленчуци и плодове.
Генерално погледно, у нас проблемите в земеделието, са в резултат от тежките реформи в сектора. А единственият начин за селскостопанските производители да имат реален успех е като се обединят в организации.
...

http://www.rfi.bg/prog/euaccent/show.shtml?type=show&program=euaccent&news_NUM=1180&indexa=no

author by 亚森publication date Wednesday, 21 May 2008, 11:21Докладвай тази статия на редакторите

http://www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp
или глобални (ех, каква думичка) хранителни стандарти.

искат да сложат ръка на цялата хранителна верига и да се забранят естествените, натурални храни

FOR OUR OWN SAFETY

 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Sunday 01.03, 17:06

browse text browse image browse video browse audio

fr_caroussels_image_189.jpg imageОснови на биодинамичното земеделие 01.03 03:59 0 comments

growningcommunities.jpg imageGrowing Communities – практическа алтернатива на хранителната индустрия 27.02 23:41 0 comments

samain.jpg imageЗа религията, политиката и секуларизма 16.02 18:25 1 comments

textПолитика без политика: "ние" и "те" в протестите и кризата на представителството 11.02 02:01 0 comments

yin_yang_laozi1.jpg imageЕкологичното съзнание и особеностите на източната мисловност 07.02 19:08 0 comments

debt.jpg image15/2: Ден за протести в СОЛИДАРНОСТ С ГРЪЦКИЯ НАРОД 07.02 18:44 2 comments

p0809cqfdecoledef022.jpg imageFuck Off, Google - На нашите приятели 07.02 16:39 2 comments

textОтворено писмо на Ципрас към немския народ в германския ежедневник „Ханделсблат“* 03.02 00:57 0 comments

textСкандално предложение на МЗ прави медицинската помощ платена 02.02 21:17 1 comments

textФондация Програми за животните се противопоставя на предложените изменения на Закона за ве... 30.01 16:57 0 comments

logole.gif imageВ подкрепа на СИРИЗА 23.01 19:49 1 comments

shumen2.jpg imageБДЖ Е НА НАРОДА! Вълна от недоволство в страната заради спрените влакове (обзор) 18.01 23:48 2 comments

22042012162713dis_de_zs_tierrs4_1.jpg image„Подемос“ – партията, която разтърсва Испания 18.01 03:43 0 comments

formation_droit_de_greve.jpg imageДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ПРАВОТО НА СТАЧКА 17.01 23:16 0 comments

tesnolineyka_baner_1.jpg imageМинистър Московски: “ Спирането на влаковете няма да забави растежа на икономиката“ 17.01 22:34 0 comments

cover_irina.jpg image"Католическата църква и усташкият режим в Хърватия (1941-1945)" 17.01 02:24 0 comments

problemut_ste_vie.jpg imageСрещу държавния расизъм 08.01 02:56 0 comments

p14bea01_1_.jpg imageНа какво е алтернатива социалната ферма? 06.01 02:49 0 comments

tesnolineyka_baner.jpg imageДа съхраним теснолинейката! 06.01 02:34 0 comments

textУкраински войник: "за мен като марксист избора между белогвардейците и петлюровците е очев... 29.12 10:35 0 comments

повече >>