настройки

  • - Езици [Languages] - bg | en

Предстоящи събития

няма събития, отговарящи на Вашата заявка!

Търсене


Search comments

Advanced Search

Медийни центрове

НЕ НА ПОЛИЦЕЙСКИЯ ПРОИЗВОЛ!

category България | Разни | feature author Saturday, 31 March 2007, 14:57author by Ицо Докладвай тази статия на редакторите

Здравейте, пише ви Христо Христов. Ще ви разкажа за една случка, която преживях преди два дена.


На 28.03.2007 год., докато отивах към НДК бях спрян от двама полицейски служители от 4-то РПУ -СДП (Димитър Христов и Нено Йорданов) за извършване на проверка. След като им предоставих личната ми карта, те казаха, че искат да ме претърсят за наличие на нелегални неща. Доколкото съм запознат със законната процедура при проверки, според Конституцията на Република България чл.30 алинея 2- “Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.” и алинея 3 – “В изрично посочените от закона неотложни случаи компетентните държавни органи могат да задържат гражданин, за което незабавно уведомяват органите на съдебната власт. В срок от 24 часа от задържането органът на съдебната власт се произнася по неговата законосъобразност. “, затова реших да откажа обиска на улицата и ги помолих да караме по редова процедура, като ме закарат в районното, за да ми напишат протокол за обиск и ме претърсят в присъствието на поемно лице. Тази моя молба очевидно раздразни полицаите. Почнаха да ми викат – “глътна ли го?” , “изяде го,а?”, а аз от много време не пия, не пуша, месо не ям, камо ли наркотици да вземам. Дойде една кола и тръгнахме към четвърто районно. По пътя полицаят Христов, ми говореше, че не обичал хората от Разград и че София се напълнила с отрепки като мен, което лично ме засегна и накърни достойнството ми. След като пристигнахме в 4-то РПУ влязохме в една стая, в която първо бяхме само аз и споменатите полицаи. Накараха ме да се съблека чисто гол и да извадя всичките си вещи. След като не откриха нищо, полицаят Христов пак започна да ми вика, че съм глътнал нещото и щял да се радва да ме види разпенен и гърчещ се на улицата след 2 часа. Каза, че можели да ми дадат някакво “пакетче” и да кажат, че е мое. Също така през цялото време ме наричаше “цървул”. Христов каза още, че ще ми пише акт за “неизпълнение на полицейско нареждане при проверка за наличие на оръжие”!!! – тоест моето желание да бъда претърсен по легален ред. Аз исках да пиша възражение срещу акта и докато обмислях какво да напиша, полицаите вкараха още един задържан в стаята и почнаха да го бият, след което ми се развикаха да не се мотая, да пиша бързо, а Христов ме хвана за косата и каза да приключвам, че да не “подкара” и мен. След като изтърпях всичко това и беше време да си тръгвам полицаят Христов ми каза да не минавам повече по улицата (Тунджа), на която ме задържаха, защото щял да ме набие. Каза, че това ще е “първата частна улица” и аз не съм бил желан там.

В общи линии това бе случката, която преживях. В момента съм подал жалба срещу полицаят Христов, както и ще обжалвам заповедта за задържане и измисления акт, който ми писаха. Знам, че всеки ден се случват подобни неща, но никой не предприема нещо по въпроса. Не трябва да се примиряваме и да скланяме глава, оставяйки се да ни тъпчат по всевъзможни начини. Трябва да отстояваме правата си, за което ще е най-добре да се информирате, какви са вашите права и задължения, както и тези на полицаите. Знаейки това, вече няма да могат да ви правят на балами, а в случай на полицейски произвол, подавайте жалби, свържете се с адвокат или приятел юрист за съвет и тн.

Fight For Your Right!

Коментари (1 - 10 of 35)

Отиди на страница 1 2 3 4   -  Към коментарите 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
author by Joe666publication date Friday, 30 March 2007, 17:07Докладвай тази статия на редакторите

След наглото поведение на куките на акцията за солидарност с датския скуот и това което не се посвениха да ни кажат, след целия този театър около досиетата на ДС и съставянето на така наречената комисия и след гореописания случай, за мен вече е ясно, че в полицията (почти) нищо не се е променило с идването на "демокрацията".

Да не забравяме и цензурата, която наложиха за няколко дни на интернет провайдерите във връзка с торентите и "пиратството на интелектуална собственост".

author by Акрамpublication date Friday, 30 March 2007, 19:30Докладвай тази статия на редакторите

Да припомним нагледно какви момци издържаме, плащайки данаци. И е време да търсим отговорност и да задаваме въпроси. Какво очаквате от министър с няколко дела, които са прекратени поради имунитет?

И да припомним пак:

Чл. 4 от Закона за МВР:
"Дейността на МВР се осъществява въз основа на следните основни принципи:
...
2. зачитане на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство;"

и чл. 239 (1):

"Дисциплинарното наказание "уволнение" се налага задължително в следните случаи:

5. за поведение, несъвместимо с морала и действия, уронващи престижа на службата."


http://bulgaria.indymedia.org/article/3058

author by кукофобpublication date Friday, 30 March 2007, 21:16Докладвай тази статия на редакторите

@Ицо, ама и ти си ги заял... не са очаквали. Скоро и мен ме спряха, май ще да беше заради "външния ми вид"-черно та черно с нахлупена качулка, щото валеше. Поискаха да видят кво нося в раницата и бяха силно озадачени: токова обещаващ заподозрян и най-накрая кво: в раницата имаше четка за зъби и прашен вентилатор от РС ;-) След това ме питаха дали не съм си имал работа с 1-во, 2-ро, 3-то, 4-то и т.н. РУ и пак нищо... за тях кисненето в дъжда още не беше приключило :-))))))

author by Henrik Pedersenpublication date Saturday, 31 March 2007, 02:55Докладвай тази статия на редакторите

тея двамата калъфи от златисто Ауди ли изкочиха?

author by Modrinpublication date Saturday, 31 March 2007, 03:23Докладвай тази статия на редакторите

Това, 4е свините са се държали така с Ицо, даже нямам нерви да го изкоментирам......
Но ми е интересно каква е тая улица, та щяла скоро да става частна?!
хм... мисля си...
Има едно хубаво изобретение наречено PAINT-Bomb...
Има гъзарски фасади по улица Тунджа...
трала-ла...О, Белла чао, чао, чао.....

author by elCatalanpublication date Saturday, 31 March 2007, 03:35Докладвай тази статия на редакторите

хубави разсъждения, Модрине! Ама жалко, че си толко далече, та да ги обсъдим по-практически и да се разходим по улица Тунджа... Да подишаме чист въздух... Преди съвсем да се е усмърдяла на кочина горката.

author by Скапанякpublication date Saturday, 31 March 2007, 18:06author email nedkr at yahoo dot comДокладвай тази статия на редакторите

Няма ли как това да стигне до по-големите медии? Те си се слагат на властта, но все пак поне една две от тях може да се заитересуват!!!

author by CHANGEpublication date Saturday, 31 March 2007, 18:47Докладвай тази статия на редакторите

"След наглото поведение на куките на акцията за солидарност с датския скуот и това което не се посвениха да ни кажат, след целия този театър около досиетата на ДС и съставянето на така наречената комисия и след гореописания случай, за мен вече е ясно, че в полицията (почти) нищо не се е променило с идването на "демокрацията"."


IMA PROMIANA!!! OT MILITCIA STANA POLICIA :)))))

author by хммpublication date Tuesday, 03 April 2007, 01:41Докладвай тази статия на редакторите

как все н авас анархистите ви се случват такива работи?мен са м ефащали пред еврейския дом без лична карта посред полунощ-бях я забравил,щото бях излязъл по анцуг зимата-подозрителен отвяскъде.
въпреки, че ес опитах да се нарпавя,че не ги чувам-спряха ме,поговорихме си културно и върпеки че май трябваше да ме задържат ме пуснаха по живо по здраво.
тъй че може вината в действителност да е у теб-ако си се държал като див абориген,нощо чудно и наистина да са си изпуснали нервите за Разград.
и крайно време е да престанете да се изживявате като жертви-повечето полицаи са най-обикновени хора като всеки от нас и на всикото отгоре,ако иг нямаше на улицата нацистите щяха да са още по-нагли.
имал съм си взимане даване с подобни отрепки,които само намекът,че идват униформени иг е карало да изчезнат яко дим

author by пдpublication date Wednesday, 04 April 2007, 15:22Докладвай тази статия на редакторите

ами драги хмм
за предрасъдаци към външен вид и неприязъм кум 'поп/културни codes? които се интерпретират като полит. убеждение не си ли чувал, расистичния свят е пълен с такива. засто ли консервативния репресивен полицеиски апарат не харесва 'атернативната' младеж, и подхожда съвсем различно кум 'с анцуг облечени мъже'?
и то в зависимост от настроение и климат...

хмм зашо ли?
любима демокрация.

Брой коменатри на страница
 Отиди на страница 1 2 3 4  
 
This page can be viewed in
English Български

дописки

Monday 30.03, 19:14

browse text browse image browse video browse audio

efbww.jpg imageСтоп на социалния дъмпинг 23.03 16:15 0 comments

tjnrgb.jpg imageРезолюция на ЕКП за ограничаване на финансовите измами, укриването на данъци и дейността н... 17.03 13:50 2 comments

textДългът – един век извиване на ръце 13.03 03:33 0 comments

_cropped.jpg image„Урок” по честно кино 12.03 04:46 0 comments

chergarianarchycopy.jpg imageПатриотизмът - опиум за угнетената душа 12.03 03:49 0 comments

20925_1.jpg image„Гео Милев и изкуството“ 09.03 14:43 0 comments

textРаботещи бедни 03.03 02:44 0 comments

debt.jpg imageНС да отмени решението си за 16 млрд. заем 03.03 01:26 1 comments

fr_caroussels_image_189.jpg imageОснови на биодинамичното земеделие 01.03 03:59 2 comments

growningcommunities.jpg imageGrowing Communities – практическа алтернатива на хранителната индустрия 27.02 23:41 0 comments

samain.jpg imageЗа религията, политиката и секуларизма 16.02 18:25 1 comments

textПолитика без политика: "ние" и "те" в протестите и кризата на представителството 11.02 02:01 0 comments

yin_yang_laozi1.jpg imageЕкологичното съзнание и особеностите на източната мисловност 07.02 19:08 0 comments

debt.jpg image15/2: Ден за протести в СОЛИДАРНОСТ С ГРЪЦКИЯ НАРОД 07.02 18:44 2 comments

p0809cqfdecoledef022.jpg imageFuck Off, Google - На нашите приятели 07.02 16:39 2 comments

textОтворено писмо на Ципрас към немския народ в германския ежедневник „Ханделсблат“* 03.02 00:57 0 comments

textСкандално предложение на МЗ прави медицинската помощ платена 02.02 21:17 1 comments

textФондация Програми за животните се противопоставя на предложените изменения на Закона за ве... 30.01 16:57 0 comments

logole.gif imageВ подкрепа на СИРИЗА 23.01 19:49 1 comments

shumen2.jpg imageБДЖ Е НА НАРОДА! Вълна от недоволство в страната заради спрените влакове (обзор) 18.01 23:48 2 comments

повече >>